“Glass i stora lass”


Från och med 2012 har Susanne Ekström tillsammans med sin man Jani Leino producerat Sjundby glass, som har blivit känt för sina rena smaker, på hemgården Purnus i Sjundeå. I början var tanken att tillverka glass i små mängder till sommarcaféet som Susanne driver i Sjundby slott. Man ska inte tvista om tycke och smak och rätt snabbt fick glassen sin trogna kundkrets. Efter det byttes glassmaskinerna ut mot större och idag säljer man glass året runt via återförsäljare.

30.6.2021

Äkta smaker av bär från närområdet

Alla glassar är artesanprodukter och görs från början till slut för hand. Glassen finns i sex olika smaker: krusbär, rabarber, svartvinbär, jordgubbe, blåbär och lingon. Bärhalten är minst 25 procent, glassarna har inga tillsatsämnen och de är laktosfria. Smaken är äkta och just den som beskrivs på paketet. Som ingredienser använder vi inhemska och lokala bär, till exempel blåbären och lingonen plockas i de närliggande skogarna och jordgubbarna kommer från Lill-Breds bärgård i Ingå.  Rabarbern plockar Susanne själv i Svidja slotts trädgård i Sjundeå.

– Våra glassars trumfkort är äkta och rena smaker. I början när glassen endast fanns till salu i sommarcaféet, kom många långväga kunder till caféet enbart för glassen. Kunderna blev förtjusta i glassens smak. Det är en tidskrävande process att framställa glass för hand och man kan bara producera en smak per dag. Speciellt på somrarna när efterfrågan är stor skapar det här vissa utmaningar, säger Susanne.

I början producerades det glass i mycket små mängder då två halvliters portioner glass blev färdiga åt gången för caféets kunder. Senare har glassmaskinen bytts ut till en större och nu finns också glassarna till salu hos återförsäljare ända från Helsingfors till Hangö. I Varuboden-Osla har Sjundby glass funnits till salu i ABC Pickala från 2014. Susanne levererar själv sin glass till återförsäljarna, vilket innebär många körda kilometrar under året.

 

Naturen och det lokala i centrum

Naturen och lokala råvaror har alltid varit det centrala i verksamheten. Susanne driver också ett företag som producerar inkvarterings-, utflykts- och programtjänster. Då kan det på programmet finnas exempelvis paddling i natursköna landskap eller andra friluftsaktiviteter. Till paddlarnas kaffepauser hör nästan utan undantag glass och kaffe i naturens sköte. Det lokala syns också i de råvaror som används till glassen och man gynnar bär, mjölk och grädde från närområdet.

– Vi strävar också hela tiden efter att utveckla vår verksamhet i en allt mer ekologisk riktning. Det beaktar vi också i våra produktförpackningar och vi har övergått från plastbägare och -förpackningar till papp. Vi har också planer på att utvidga verksamheten, men vi vill inte göra det på bekostnad av naturen, det lokala eller smaken, påpekar Susanne.

 

Liv och rörelse i familjeföretaget

Susanne har många järn i elden när hon lotsar sitt företag SE-Action. SE-Action är ett allaktivitetsföretag som bland annat ordnar olika aktiviteter runtom i Sjundeå, allt från paddlingskurser till SUP-yoga-timmar och guidningar på Sjundby slott Susanne koordinerar hela företagsbiten, men är inte rädd för att kavla upp ärmarna och ta tag i det praktiska jobbet också. Hennes man Jani ansvarar ändå helt för glasstillverkningen. Susanne är med och utvecklar nya smaker, packar produkterna och kör ut dem till återförsäljare. Företaget sysselsätter tre egna medarbetare året runt och sommartid ungefär tio medarbetare.

Sjundby glass har lockat med sina smaker i närmare tio år, och eftersom glassen är så omtyckt kan man nu köpa den hos många återförsäljare från Helsingfors till Hangö. För Susanne har lokala och högklassiga råvaror alltid varit det viktigaste i glasstillverkningen. Även om det finns planer på att utvidga verksamheten kommer glassen alltid att produceras för hand och av lokala råvaror. Och glassfabriken kommer fortfarande att finnas på Susannes hemgård och Jani kommer fortfarande att bära ansvar för att producera de mest utsökta glassar.

 

 

Sjundby glass

Läge: Sjundeå

Ägare: Susanne Ekström

Grundat: 2012

Verksamhetsform: glasstillverkning

Produkter: Glass