”Jäätelökesä”


Vuodesta 2012 on Susanne Ekström yhdessä miehensä Jani Leinon kanssa valmistanut aidolla maulla mainetta niittänyttä Sjundbyn jäätelöä kotitilallaan Purnuksessa, Siuntiossa. Alussa ajatuksena oli valmistaa jäätelöä pieniä määriä kesäkahvilaan, jota Susanne piti Sjundbyn linnan yhteydessä. Makuasioista ei voi kiistellä, ja lyhyessä ajassa jäätelö saavutti uskollisen asiakaskuntansa. Pian jäätelökoneet vaihtuivat yhä isompiin ja nyt jäätelöä myydään vuoden ympäri jälleenmyyjien kautta.

30.6.2021

Aito maku lähialueen marjoista

Kaikki jäätelöt ovat artesaanituotteita ja tehdään alusta loppuun käsin. Jäätelöitä on kuudessa eri maussa: karviainen, raparperi, mustaherukka, mansikka, mustikka ja puolukka. Marjapitoisuus on vähintään 25 prosenttia, ja jäätelöt ovat lisäaineettomia ja laktoosittomia. Maku on aidosti se, mikä paketin kyljessä on kuvattuna. Raaka-aineina käytetään puhtaasti kotimaisia ja paikallisia marjoja, esimerkiksi mustikat ja puolukat ovat lähimetsistä poimittuja, mansikat tulevat inkoolaiselta Lill-Bredsin marjatilalta. Raparperin Susanne itse poimii Siuntiossa sijaitsevasta Suitian kartanolinnan puutarhasta.

– Aidot ja puhtaat maut ovat jäätelöidemme valttikortti. Alussa kun jäätelöä myytiin vain kesäkahvilassa, asiakkaita tuli pidemmänkin matkan takaa pelkästään sen takia. Jäätelö hurmasi asiakkaat maullaan. Jäätelön valmistaminen käsin on aikaa vievä prosessi, eikä makuja voi valmistaa kuin yhden päivässä. Tämä luo varsinkin kesäisin, jolloin kysyntä on suurta, hieman haasteita, Susanne sanoo.

Alussa jäätelöä valmistettiin todella pienissä erissä, kun kaksi puolenlitran jäätelöannosta valmistui kerralla kahvilan asiakkaiden nautittavaksi. Sittemmin jäätelökone on vaihdettu isompaan ja jäätelöitä myydään myös jälleenmyyjien toimipaikoissa aina Helsingistä Hankoon. Varuboden-Oslassa Sjundbyn jäätelöitä on myyty ABC Pickalassa vuodesta 2014 asti. Susanne toimittaa itse jäätelönsä jälleenmyyjilleen ja vuoden aikana kertyykin lukuisia ajokilometrejä.

 

Luonto ja paikallisuus keskiössä

Luonto ja paikallisuus ovat aina olleet toiminnan keskiössä. Susanne pyörittää myös majoitus- sekä retkeily- ja ohjelmapalveluita. Tällöin ohjelmassa voi olla esimerkiksi melontaa luonnonkauniissa maisemissa tai muita ulkoilma-aktiviteetteja. Melontaretkeläisten kahvitaukoihin kuuluu lähes poikkeuksetta jäätelöä kahvin kera luonnon helmassa. Paikallisuus näkyy myös jäätelössä käytettävissä raaka-aineissa, joissa suositaan paikallisia marjoja, maitoa ja kermaa.

– Pyrimme myös koko ajan kehittämään toimintaamme yhä luonnonmukaisemmaksi. Tämän huomioimme myös tuotepakkauksissamme, jossa olemme siirtyneet muovipikareista ja -pakkauksista pahvisiin. Suunnitelmissamme on myös laajentaa toimintaa, mutta emme halua sen tapahtuvan luonnon, paikallisuuden tai maun kustannuksella, Susanne huomauttaa.

Perheyrityksessä riittää vipinää

Susannella on monta rautaa tulessa pyörittäessään SE-Action -yritystään. SE-Action on matkailun monitoimiyritys, joka mm. järjestää erilaisia aktiviteetteja ympäri Siuntiota melontakursseista SUP-jooga -tunteihin ja yleisöopastuksiin Sjundbyn linnassa. Susanne itse koordinoi koko palettia, mutta ei pelkää kääriä hihojaan ja tarttua käytännön askareisiin. Hänen miehensä Jani on kuitenkin kokonaan vastuussa itse jäätelön valmistuksesta. Susanne on mukana kehittelemässä uusia makuja, pakkausprosessissa sekä tuotteiden toimituksissa. Yritys työllistää ympäri vuoden kolme ja kesäaikaan kymmenisen omaa työntekijää.

Sjundbyn jäätelö on maullaan hurmannut lähes kymmenen vuoden ajan ja suosion myötä jäätelöä voi nyt ostaa monelta jälleenmyyjältä Helsingistä Hankoon. Susannelle paikallisuus ja korkealaatuiset raaka-aineet ovat aina olleet tärkeitä jäätelön valmistuksessa. Vaikka suunnitelmissa on laajentaa toimintaa, tulee jäätelön valmistus kuitenkin olemaan puhtaasti käsityötä ja paikallisuutta suosivaa. Ja jäätelötehdas tulee edelleen sijaitsemaan Susannen kotitilan yhteydessä, ja Janin vastuulla on edelleen valmistaa mitä maukkaampia jäätelöitä.

 

 

Sjundbyn jäätelö

Sijainti: Siuntio

Omistaja: Susanne Ekström

Perustettu: 2012

Toimintamuoto: jäätelön valmistus

Tuotteet: jäätelö