Fotbollsglädje och samspel – IIF Fotboll rf erbjuder en fantastisk möjlighet att spela fotboll som hobby


Ingå fotbollsklubb IIF Fotboll Jalkapallo rf grundades för nästan ett decennium sedan när intresset för fotboll i regionen växte explosionsartat. Tidigare drevs verksamheten av idrottsföreningen Ingå IF, som hade en egen fotbollssektion. Fotbollsklubben har för närvarande 10 lag, allt från knattefotboll till ett herrlag. Klubben har närmare 250 aktiva fotbollsutövare. Vårt handelslag sponsrar verksamheten.

28.10.2022

På gröngräset nästan året runt

Ingå fotbollsklubb IIF Fotboll rf har 10 lag som tränar på det fina konstgräset som lades 2016, och under vintermånaderna på den intilliggande Ingå Nylund Arenan. Hallen byggdes med talkokrafter för ungefär tio år sedan. I och med hallen är det möjligt att hålla träningar året runt. Utomhusträningarna kan man vanligtvis börja med redan i april, och i slutet av oktober flyttar man in i hallen för att träna. Våren 2022 fick vi följa med juniorlaget P12:ans träningar. I laget spelar flickor och pojkar som är födda 2012. Tre gånger i veckan tränar de under huvudtränaren Jonas Påtts ledning. Vårt handelslag har deltagit med att finansiera nya speljackor till laget den här säsongen.

– Samhörigheten är viktig i vårt lag. Vi vill erbjuda alla en trygg miljö där de kan spela och utvecklas. Laget har ett gemensamt mål som de siktar mot. Speljackor bidrar också till att höja lagandan. Vi tränar tre gånger i veckan och en gång i veckan har vi match, berättar lagledaren Andrea Landers.

Förutom spelarna involverar verksamheten ett stort antal frivilliga. Allt som allt hjälper ungefär 50 vuxna och unga till med att träna och med diverse uppgifter i bakgrunden. Många föräldrar är också engagerade i sina barns fotbollshobby när barnen till exempel ska köras till träningar.

Fotboll förenar

Fotboll är en mycket populär hobby bland barn och unga i Ingå. Det finns också spelare från grannkommunerna Lojo och Sjundeå, och för tränare ordnas det bland annat gemensamma träningar med Ekenäs och Karis.

Laget är tvåspråkigt och träningarna hålls alltid på svenska och finska. Spelarna kommer från många olika skolor och via fotbollen knyter man många nya vänskapsband. Längre spelresor, som fotbollsturneringen Alandia cup på Åland, svetsar samman spelarna ännu mer. Att spela i ett lag ger barn och unga många värdefulla samarbetsförmågor.

– Motiverade spelare utvecklas spelmässigt genom träning, men kanske en av de viktigaste aspekterna i en sådan här lagsport är att kunna fungera tillsammans med andra. Fotbollen ger samarbetsförmåga för framtiden och även för arbetslivet. Här kan man också se hur spelarnas samarbete finslipas genom åren, många börjar sin hobby redan i knatteligan och fortsätter ännu en lång tid framöver, fortsätter Andrea.

Sponsring möjliggör barns och ungas hobbyverksamhet

År 2022 sponsrade vårt handelslag många organisationer och föreningar. IIF Fotboll Fotboll rf. är en av de föreningar vi sponsrar. Gemensamt för all den verksamhet vi sponsrar är att verksamheten riktar sig till barn och unga på vårt handelslags område.

Också fotbollslaget P12 i fotbollsföreningen IIF Fotboll rf. är beroende av sponsring. Med vårt handelslags sponsring har de skaffat nya speljackor till hela laget. Fotbollsutrustning, spelavgifter och planavgifter slukar en stor del av finansieringen och därför är det mycket välkommet med sponsring med tanke på verksamheten.

 

IIF Fotboll Fotboll rf.

Plats: Ingå

Grundat: 2013

Varuboden-Osla är med och sponsrar verksamheten

Med sponsringen har laget fått likadana speljackor