Flexibelt att kombinera studier och arbete – i vårt handelslag jobbar ett stort antal studerande vid sidan av sina studier


Den 17 november är det den studerandes dag. I vårt handelslag jobbar ungefär tusen personer, varav nästan 30 procent är studerande som jobbar på våra olika enheter flexibelt vid sidan av sina egna studier. Att förena studier och arbete går rätt så smidigt i vårt handelslag och man kan komma överens om medarbetarens arbetstimmar enligt hens schema. Studerande är en värdefull hjälp, till exempel för kvälls- och helgskift och liksom under säsonger. Matilda Dahlberg, som jobbar i Sale Gammelbacka i Borgå, är en av dem som jobbar i vårt handelslag vid sidan av studierna.

17.11.2022

Arbetsskift kan justeras flexibelt enligt studier

Många studerande arbetar vid sidan av sina studier. För många är det ekonomiska skäl som ligger bakom arbetet, men många arbetar också för att få erfarenhet från arbetslivet. Oavsett vilka orsakerna är kan man i vårt handelslag rätt så flexibelt kombinera arbete och studier. Karriären i vårt handelslag inleds ofta med sommarjobb och många sommarjobbare fortsätter att arbeta deltid på hösten vid sidan av studierna. Närmare 80 av årets sommarjobbare fortsatte att arbeta hos oss inom kundservice. Mest jobb finns det inom markethandeln, men också andra branscher, såsom caféer, trafikbutiker och trädgårdshandeln sysselsätter många studerande.

Matilda Dahlberg, som jobbar som deltidsanställd försäljare i Sale Gammelbacka i Borgå, inledde inte sin karriär i Varuboden-Osla på traditionellt sätt med ett sommarjobb. Matilda sökte specifikt ett jobb där hon kunde arbeta vid sidan av studierna. Just nu studerar Matilda till dam- och herrfrisör vid sidan av sitt arbete. Han studerar första året vid läroanstalten Careeria. Han började arbeta på enheten i fråga redan i februari 2022.

– Från första början har jag haft en plan att studera och jobba samtidigt. I februari började jag jobba på Sale Gammelbacka och efter att jag började mina studier pratade jag med min chef och vi kom överens om att jag jobbar ca 2–3 skift i veckan. När det är längre lov från skolan går det också att ta fler skift, säger Matilda Dahlberg.

Studerande gör varierande antal skift per vecka, och för var och en av dem avtalas antalet timmar separat. Precis som i Matildas fall är den vanligaste arbetsmängden för studenter 2–3  skift per vecka. Arbetsskiften förläggs under veckan till kvällar, och på helger kan studerande flexibelt arbeta i olika skift. Det är precis det här som Matilda tycker är bra. ”Det är lätt att kombinera studier och arbete när jag på veckan jobbar kvällsskift efter skolan och på helgerna kan man välja skift mer flexibelt”, fortsätter Matilda.

Kundservice, bra kollegor och varierande arbetsuppgifter

I butikerna omfattar arbetsuppgifterna främst att plocka upp varor på hyllor, kundbetjäning och kassaarbete, och på restauranger och i trafikstationer naturligtvis också servering och/eller matlagning. I Matildas arbete i Sale Gammelbacka ingår kassaarbete, kundservice och att plocka upp varuleveranser. I vårt handelslag betonas bred kompetens, vilket innebär att när man jobbar i butik så får man en introduktion i nästan alla uppgifter som behövs i butikens vardag. Det här är en stor resurs när alla kan hjälpa till med alla sysslor. Å andra sidan är det här också en stor nytta med tanke på framtiden. Å andra sidan uppskattar alla arbetsgivare att det i meritförteckningen står om erfarenhet inom kundservice och att man behärskar många olika arbetsuppgifter, oavsett vilka de framtida karriärplanerna är.

– Jag gillar verkligen kundservice, och det kommer jag också att behöva i mitt frisöryrke. Kunderna medför trevlig omväxling till arbetet och i vår Sale går det många stamkunder och det är trevligt att prata om ditt och datt med dem. Förutom mina kunder är det bästa med mitt jobb definitivt mina medarbetare, säger Matilda.

Extra arbetsskift från andra enheter

Sedan flera år tillbaka har man i vårt handelslag kunnat ta extraskift också från andra av våra enheter. På så sätt har deltidsarbetande kunnat arbeta fler timmar än vad som anges i avtalet, och en enhet som behöver extra arbetskraft får de nödvändiga arbetsuppgifterna omskötta, till exempel vid sjukdomsfall.

– Personalen har aktivt jobbat på olika enheter och det har hjälpt, särskilt när det gäller att lappa frånvaro. Det är också trevligt att de anställda modigt har tagit skift från andra branscher och därmed utvecklat sin egen kompetens. De som jobbar i butik kan flexibelt ta arbetsskift från till exempel restauranger eller trafikbutiker och vice versa. Många studerande har på det här sättet ökat antalet arbetstimmar, säger Paula Pajunen personaldirektör i vårt handelslag.

Den 17 november firas studerandes dag och vårt handelslag önskar alla studeranden ork att kombinera studier och jobb. Ansökningstiden till vårt handelslags sommarjobb börjar också snart, så det lönar sig att följa med våra olika kanaler för att få den senaste informationen om de jobb som finns att söka.