Opiskelun ja työn yhteensovittaminen sujuvaa – osuuskaupassamme työskentelee suuri määrä opiskelijoita opiskeluidensa ohessa


Marraskuun 17. päivä on opiskelijoiden päivä. Osuuskaupassamme työskentelee noin tuhat henkilöä, joista lähes 30 prosenttia on opiskelijoita, jotka tekevät joustavasti töitä eri yksiköissämme omien opintojensa ohessa. Opintojen ja työnteon yhteensovittaminen on osuuskaupassamme varsin sujuvaa, ja työtunteja voidaan sopia työntekijän aikataulujen mukaan. Opiskelijat ovat arvokas apu esimerkiksi ilta- ja viikonloppuvuoroissa sekä kiiresesonkeina. Sale Gammelbackassa Porvoossa työskentelevä Matilda Dahlberg on yksi heistä, joka työskentelee osuuskaupassamme opintojensa ohessa.

17.11.2022

Työvuorot voidaan sovittaa joustavasti opintojen mukaan

Moni opiskelija tekee töitä opiskeluiden lomassa. Monelle taloudelliset syyt ovat työnteon taustalla, mutta moni tekee myös töitä kartuttaakseen työkokemusta. Olivat syyt työnteolle mitkä tahansa, osuuskaupassamme voi varsin sujuvasti yhdistää työnteon opiskeluihin. Ura osuuskaupassamme alkaa useasti kesätöistä, ja monet kesätyöntekijät jatkavatkin syksyllä töitä osa-aikaisina opiskeluiden ohella. Tämän vuoden kesätyöntekijöistämme lähemmäs 80 jatkoi meillä työskentelyä asiakaspalvelun parissa. Eniten työpaikkoja on tarjolla marketkaupassa, mutta myös muut toimialat kuten ravintolat, kahvilat, liikenneasemat ja puutarhakauppa työllistävät monia opiskelijoita.

Porvoossa Sale Gammelbackassa osa-aikaisena myyjänä työskentelevän Matilda Dahlberg ura Varuboden-Oslassa ei alkanut perinteisellä tavalla kesätöistä. Matilda varta vasten etsi työpaikkaa, jossa voisi työskennellä opiskeluiden ohella. Tällä hetkellä Matilda opiskelee töiden ohessa parturi-kampaajaksi. Hän opiskelee Careeria-oppilaitoksessa ensimmäistä vuotta. Työskentelyn kyseisessä yksikössä hän aloitti jo helmikuussa 2022.

– Minulla on alusta asti ollut suunnitelmana opiskella ja tehdä töitä siinä samalla. Helmikuussa aloitin työt Gammelbackan Salessa, ja opiskeluiden alettua juttelin esihenkilöni kanssa ja saimme sovittua työni niin, että teen noin 2–3 vuoroa viikossa. Kun koulusta on pidempiä lomia, on myös mahdollista ottaa enemmän vuoroja, Matilda Dahlberg kertoo.

Opiskelijat tekevät hyvin vaihtelevasti vuoroja viikossa ja jokaisen kohdalla tuntimäärät sovitaan erikseen. Matildan tavoin tavallisin työmäärä opiskelijoilla on 2–3 vuoroa viikossa. Vuorot sijoittuvat viikolla iltoihin ja viikonloppuina opiskelijat voivat tehdä joustavasti eri vuoroja. Juuri tämä on Matildan mielestä hyvä asia. ”Opiskelun ja työn yhteensovittaminen on helppoa, kun viikolla teen iltavuoroja koulun jälkeen ja viikonloppuisin vuoroissa on joustovaraa”, Matilda jatkaa.

Asiakaspalvelua, mahtavia työkavereita ja vaihtelevia työtehtäviä

Kaupoissa työtehtäviin kuuluu pääasiassa tuotteiden hyllyttämistä, asiakaspalvelua ja kassatyöskentelyä, ravintoloissa ja liikenneasemilla sitten luonnollisesti myös tarjoilua ja/tai ruoan valmistusta. Matildan työt Sale Gammelbackassa sisältävät kassatyötä, asiakaspalvelua ja kuormien purkua. Osuuskaupassamme painotetaan moniosaamista, mikä tarkoittaa sitä, että kaupassa työskennellessä saa perehdytyksen lähes kaikkiin kaupan arjessa tarvittaviin tehtäviin. Tämä on todellinen voimavara, kun kaikki pystyvät auttamaan kaikissa askareissa. Toisaalta tästä on myös paljon hyötyä tulevaisuutta ajatellen. Olivat urasuunnitelmat missä hyvänsä, kaikki työnantajat arvostavat ansioluettelossa asiakaspalvelukokemusta ja monenlaisten työtehtävien hallitsemista.

– Pidän todella paljon asiakaspalvelusta ja sitähän tulen myös parturi-kampaajan ammatissani tarvitsemaan. Asiakkaat tuovat mukavaa vaihtelua työhön, ja meidän Salessa käy paljon vakioasiakkaita, joiden kanssa höpötellään niitä näitä. Asiakkaiden ohella parasta työssäni on ehdottomasti työkaverini, Matilda sanoo.

Lisätyövuoroja muista yksiköistä

Osuuskaupassamme on jo useamman vuoden ajan voinut ottaa lisätyövuoroja myös muista yksiköistämme. Näin osa-aikaiset työntekijät ovat voineet tehdä enemmän tunteja kuin sopimukseen on kirjattu, ja lisätyövoiman tarpeessa oleva yksikkö saa tarvittavat työtehtävät tehtyä esimerkiksi sairastapauksen sattuessa.

– Ristiintyöskentelyä eri yksiköiden välillä on tehty aktiivisesti ja se on helpottanut varsinkin poissaolojen paikkauksessa. Mukavaa on myös se, että työntekijät ovat rohkeasti ottaneet vuoroja muilta toimialoilta ja näin kehittäneet omaa osaamistaan. Kaupassa töitä tekevä voi joustavasti ottaa vuoroja esimerkiksi ravintoloista tai liikennemyymälöistä ja toisin päin. Monet opiskelijat ovat näin kartuttaneet omia tuntejaan, kertoo osuuskauppamme henkilöstöjohtaja Paula Pajunen.

Marraskuun 17. vietetään opiskelijoiden päivää ja osuuskauppamme toivottaa kaikille opiskelijoille tsemppiä opiskeluiden ja töiden yhteensovittamiseen. Osuuskauppamme kesätyöpaikat ovat myös piakkoin tulossa hakuun niin kannattaa seurata meidän eri kanaviamme, jotta saa viimeisimmän tiedon haettavissa olevista paikoista.