Fart i backen med talkokraft


Påminne är ett skidcenter i Åminnefors i Raseborg. Slalombacken öppnades 1989 och har sedan dess hållits öppen med talkokrafter. Skidcentret har om vintrarna varit ett populärt ställe att hålla till på speciellt för de unga i området och med jämna mellanrum har det förnyats enligt de ungas önskemål och idéer. Via vårt handelslags kampanj Det egna området till godo fick Påminne skidcenter en donation, som användes för att förbättra Street-området som är populärt bland de unga.

17.3.2022

Allt började med en vild idé

Påminne skidcenter fick sin början 1987 av en snabbt utslängd och kanske lite tokig idé, men redan två år senare firades invigning och de första slalomåkarna susade ner för backen i Påminne. Ända från början har det västnyländska skidcentret drivits med talkokrafter. Skidcentret hålls öppet och upprätthålls under vintersäsongen av ungefär 50 personer. Backen är öppen under helger och under vardagskvällar från onsdag till fredag. Det finns många arbetsuppgifter i skidcentret och hjälpande händer behövs bland annat i biljettförsäljningen, skiduthyrningen, hissen, caféet och första hjälpen. Under säsongen är det också ett stort jobb att snölägga och underhålla backarna. Det kräver många arbetstimmar att hålla backarna i skick när man sköter snöläggning och kör backarna jämna med en pistmaskin.  Redan på hösten sätts backarna i skick inför vintern och bland annat hög vegetation putsas bort. När termometern första gångerna visar minusgrader börjar det stora jobbet med att snölägga backarna. Resten av säsongen är det mest underhållsarbete som gäller. Allt det här är ändå värt mödan när man ser de glada slalomåkarna njuta av vinterdagar i backarna.

-De senaste vintrarna har vi haft bra med besökare, säsongen 2020–2021 rentav 13 000. Också den här vintern har vi haft många besökare och jag tror att vi igen kommer att ha över 10 000 besökare. Det är trevligt att märka att vi har mycket unga slalomåkare som besöker oss aktivt, berättar Ville Rissanen som är ordförande för Påminne Oy:s styrelse.

Street-området utvecklas med hjälp av donation

Pojo Sport rf fick våren 2021 motta en donation i vårt handelslags kampanj Det egna området till godo. Med hjälp av donationen utvecklades och förbättrades street-området i Påminne skidcenter. Bland de unga på området har Påminne alltid varit ett populärt ställe att vara på under vintern, och speciellt under coronapandemin har det varit många besökare. Särskilt street-området i fråga har varit populärt bland de unga och där finns ett gäng som trivs där mycket.

– När vi fick motta donationen var det helt självklart att vi tar med de unga i planeringen, och så att de får komma med idéer för området, säger Ville Rissanen.

Street-området har funnits redan i många år, men hinder, så kallade rails och hoppbackar, måste alltid då och då förnyas och förbättras.  I planeringsskedet fick också en liten grupp unga som aktivt använder området delta. De hade en bra vision för vad allt som borde förnyas och vilka önskemål användarna över huvud taget har. Donationsmedlen användes till nya rails och för att göra hoppbackar och vallar. Railsen beställdes från det lokala metallföretaget Svedjekulla metall.

Verksamheten, som drivs med talkokrafter, är rätt beroende av donationer och utomstående stöd. Vårt handelslag stödde år 2021 ungefär hundra samfund och föreningar med olika summor. Vi stöder i synnerhet sådana lokala föreningar som ordnar verksamhet för barn och unga och det är också särskilt viktigt för oss att verksamheten medför glädje för så många som möjligt. Påminne skidcenter har under åren erbjudit många trevliga stunder med vintersport.

 

Påminne skidcenter

Verksam i Åminnefors i Raseborg

Sedan 1989

Sammanlagt 5 backar

Fick år 2021 motta en donation via kampanjen Det egna området till godo

Med donationsmedlen utvecklades och förbättrades street-området