Laskettelun hurmaa talkoovoimin


Påminne on Raaseporissa, Åminneforsissa sijaitseva laskettelukeskus. Rinne avattiin vuonna 1989 ja on siitä asti pidetty auki talkoovoimin. Laskettelukeskus on ollut varsinkin lähialueen nuorten suosima talvenviettopaikka, ja sitä onkin ajoittain uudistettu nuorten toiveiden ja ideoiden perusteella. Osuuskauppamme Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta Påminnen laskettelukeskus sai lahjoituksen, joka käytettiin nuorten suosiman Street-alueen kehittämiseen.

17.3.2022

Kaikki sai alkunsa ilmaan heitetystä ajatuksesta

Påminnen laskettelukeskus sai alkunsa vuonna 1987 ilmaan heitetystä hieman hullusta ideasta, mutta jo pari vuotta myöhemmin vietettiin paikan avajaisia ja ensimmäiset laskettelijat kaarsivat Påminnen rinnettä alas. Alusta asti tätä läntisellä Uudellamaalla sijaitsevaa laskettelukeskusta on pyöritetty talkoovoimin. Noin 50 henkilön voimin laskettelukeskusta pidetään auki ja ylläpidetään talvisesongin ajan. Rinne on auki viikonloppuisin ja viikolla iltaisin keskiviikosta perjantaihin. Laskettelukeskuksessa on monia työtehtäviä ja apukäsiä tarvitaan muun muassa lipunmyynnissä, suksivuokraamossa, hississä, kahvilassa ja ensiavussa. Sesongin aikana ison työmäärän haukkaa myös rinteiden lumetus ja ylläpito. Rinteiden kunnossapito vaatii paljon työtunteja, kun huolehditaan lumetuksesta ja rinteet ajetaan rinnekoneella tasaiseksi. Jo syksyllä rinteet hoidetaan talvikuntoon ja ne muun muassa siistitään korkeasta kasvustosta. Ensimmäisten pakkasten saapuessa aloitetaan iso urakka eli rinteiden lumetus. Loppusesonki meneekin ylläpitotöissä. Kaikki tämä on kuitenkin vaivan arvoista, kun näkee iloiset laskettelijat nauttimassa talvipäivistä rinteissä.

– Viime talvina meillä on ollut mukavasti kävijöitä, sesonkina 2020–2021 huikeat 13 000. Tänäkin talvena kävijöitä on riittänyt ja uskon, että pääsemme jälleen yli 10.000 kävijän. On mukava huomata, että meillä käy aktiivisesti paljon nuoria laskettelijoita, kertoo Ville Rissanen Påminne Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Street-alueen kehittäminen lahjoituksen turvin

Pohjan Sport Ry sai keväällä 2021 lahjoituksen osuuskauppamme Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta. Lahjoituksen avulla Påminnen laskettelukeskuksen street-aluetta kehitettiin ja paranneltiin. Påminne on aina ollut alueen nuorten suosima talvenviettopaikka ja etenkin korona-aikana kävijöitä on ollut paljon. Varsinkin kyseinen street-alue on nauttinut nuorten suosiota ja siellä viettääkin paljon aikaa vakioryhmä nuoria.

– Kun saimme lahjoituksen, oli itsestään selvää, että otamme nuoret mukaan suunnittelemaan ja ideoimaan aluetta, Ville Rissanen sanoo.

Street-alue on ollut toiminnassa jo monta vuotta, mutta esteitä, niin kutsuttuja raileja ja hyppyreitä, pitää aika ajoin uusia ja kunnostaa. Suunnitteluvaiheessa mukana sai olla myös pieni ryhmä nuoria, jotka aktiivisesti käyttävät aluetta. Heillä oli hyvä näkemys siitä, mitä kaikkea tulisi uusia ja mitä toiveita käyttäjillä ylipäätään oli. Lahjoituksen varat käytettiin uusiin raileihin ja hyppyreiden ja vallien tekemiseen. Railit tilattiin paikalliselta Svedjekulla metall -nimiseltä metallipajalta.

Talkoovoimin toteutettava toiminta on varsin riippuvaista lahjotuksista ja ulkopuolisesta tuesta. Osuuskauppamme tuki vuonna 2021 noin sataa yhteisöä ja järjestöä erisuuruisilla summilla. Tuemme etenkin sellaisia paikallisia seuroja, jotka järjestävät toimintaa lapsille ja nuorille ja meille on myös erityisen tärkeää, että toiminta tuottaa iloa mahdollisimman monelle. Påminnen laskettelukeskus on vuosien saatossa tarjonnut monelle mukavia talviurheiluhetkiä.

 

Påminne laskettelukeskus

Toimii Åminneforsissa Raaseporissa

Vuodesta 1989 asti

Yhteensä 5 rinnettä

Vastaanotti vuonna 2021 Paikallisesti hyvää lahjoituksen

Lahjoituksella kehitettiin ja parannettiin street-aluetta