Färgprakt så långt ögat kan nå – Söderlunds växthus på Eckerö odlar tomater, härliga sommarblommor och örter


På Åland, i Eckerö kommun, odlar Rune Söderlund sommarblommor, tomater, sallad och örter i stora växthus. Det här har han odlat sedan början av 2000-talet. Trädgården har många kunder, och produkterna säljs också på vårt handelslags enheter på Åland.

1.7.2022

Det finns mycket att göra på trädgården.

I två stora växthus odlas det på en ungefär 4000 m2stor yta. Arbetet i växthusen börjar redan i januari-februari med att så och plantera blomplantor. Sallad sås det varje vecka och nya sommarblomsticklingar planteras också kontinuerligt för att kunna erbjuda kunderna färska blommor under hela säsongen. Söderlunds växthus har specialiserat sig på ampelblommor och de har nästan 100 olika sorter. Trädgården är också beroende av utomstående arbetskraft eftersom en person inte ensam kan driva verksamheten i den här skalan.

  • Arbetet i trädgården görs fortfarande mycket manuellt, här har maskinerna inte ersatt människor. Vi anställer två personer under hela säsongen, när sommaren närmar sig och tempot börjar öka kommer det ytterligare två personer som hjälp. En av dem betjänar kunder i kassan och den andra sköter blommor, vattnar dem och tar bort vissna blommor. Också tomaterna behöver mycket skötsel, mogna tomater plockas varannan dag och man måste plocka bort blad från plantorna så att de orkar ge goda frukter. När säsongen är som mest hektisk har vi anställt ytterligare två säsongsarbetare. Här finns mycket att göra och våra medarbetare är en oersättlig hjälp under den mest hektiska odlings- och försäljningssäsongen, säger Rune Söderlund.

När sticklingarna har planterats i den luckra jorden behöver de massvis av ljus, vatten och gödsling. Sallad odlas från frön och tomater i sin tur från plantor.

Rodnande tomater

Tomater odlas från högklassiga plantor, som beställs från Österbotten. Plantorna kan bli upp till femton meter långa under sommaren och behöver daglig vård. När sommarsolen värmer, stiger temperaturen inne i växthusen mycket och man måste hålla många pauser när man jobbar. Det finns cirka 4 000 tomattoppar i växthusen och de ger bra med skörd under hela säsongen. Varje vecka plockar man bort tre blad av tomatplantorna så att bladen inte ska ta bort all kraft av plantan och den orkar producera goda små tomater som har fått mogna i solen. Tomaten skördas ungefär tre gånger per vecka. Från trädgården transporterar distributionsbilar tomater till försäljning över hela Åland. Av vårt handelslags butiker på Åland säljer S-market Jomala och S-market Godby produkter från Söderlunds växthus.

  • Här samsas örter och sallat om utrymme med tomaterna i samma växthus. Här plockar vi de bästa och mogna tomaterna och lämnar de andra kvar för att mogna och få rätt röda färg. Vi använder inga bekämpningsmedel, utan vi har en stor flock av flitiga nyttoinsekter som sommarjobbar hos oss. De tar hand om skadedjuren, skrattar Rune.

 

Mitt i ett hav av blommor

Mängden olika blommor i Söderlunds växthus är stor och det finns också otaliga färgalternativ. Lokalt odlade blommor är populära bland ortsborna och en solig vårdag är det trafik på trädgården. Här hittar man lämpliga sommarblommor för både balkongen och trädgården. Av sommarblommorna är ampelblommorna trädgårdens trumfkort. Det finns mer än 100 sorter av dem, så det finns verkligen en massa att välja bland. Säsongen börjar med violamplar, som tål till och med små köldknäppar, till sommarsäsongens favoriter hör jordgubbs-, pelargon- och småpetuniaamplar. Utöver ampelblommor odlar man också många andra sommarblommor. För en trädgårdsmästare är det viktigt att blomplantorna som säljs är stora, krukorna är tillräckligt stora och fulla av näringsrik jord. Borden med plantor dignar av de vackraste sommarblommor och den mest exotiska färgen har de svarta petuniorna.

I vårt handelslag har S-market Godby i vår fått en alldeles ny Trädgårdshörna. I Trädgårdshörnan säljs också sommarblommor från Söderlunds trädgård. Det här är viktigt för Rune, för han vill att man också kan köpa blommor på samma gång man går och handlar.

Söderlunds växthus

Läge: Eckerö, Åland

Ägare: Rune Söderlund

Grundat: I början av 2000-talet

Verksamhetsform: trädgård

Produkter: ampelblommor, sommarblommor, örter, tomater