Väriloistoa silmänkantamattomiin – Ahvenanmaalainen puutarha Söderlunds växthus viljelee tomaatteja, ihania kesäkukkia ja yrttejä


Ahvenanmaalla, Eckerön kunnassa, Rune Söderlund viljelee kesäkukkia, tomaattia, salaattia ja yrttejä suurissa kasvihuoneissa. Näitä hän on viljellyt aina 2000-luvun alusta asti. Asiakasvirta puutarhalla on suurta ja tuotteita myydään myös osuuskauppamme Ahvenanmaan yksiköissä.

1.7.2022

Puutarhalla pitää kiirettä

Kahdessa isossa kasvihuoneessa viljellään noin 4000 m2 suuruisella alalla. Työt kasvihuoneilla aloitetaan jo tammi-helmikuussa kylvöillä ja kukkataimien istutuksella. Salaattia kylvetään joka viikkoa ja myös uusia kesäkukkapistokkaita istutetaan jatkuvasti, jotta asiakkaille voidaan tarjota koko sesongin ajan tuoreita kukkia. Kesäkukista Söderlundin kasvihuone on erikoistunut amppelikukkiin ja niitä heillä onkin lähes 100 eri lajiketta. Puutarha on myös riippuvainen ulkopuolisesta työvoimasta, yhden henkilön voimin ei olisi mahdollista pyörittää sitä tässä mittakaavassa.

  • Puutarhan työt tehdään edelleen hyvin manuaalisesti, täällä eivät koneet ole korvanneet ihmisiä. Työllistämme kaksi henkilöä koko sesongin ajan, kesän lähestyessä ja tahdin kiivastuessa avuksi tulee kaksi henkilöä lisää. Yksi heistä palvelee asiakkaita kassalla ja toinen hoitaa kukkia, kastelee niitä ja poistaa kuihtuneita kukkia. Myös tomaatit tarvitsevat paljon huolenpitoa, kypsyneet tomaatit poimitaan joka toinen päivä ja taimista pitää poistaa lehtiä, jotta ne jaksavat kasvattaa maukkaita hedelmiä. Sesongin ollessa vilkkaimmillaan olemme palkanneet vielä kaksi kiireapulaista. Täällä riittää tekemistä ja työntekijämme ovat korvaamaton apu vilkkaimman viljely- ja myyntikauden aikana, Rune Söderlund sanoo.

Kun pistokkaat on istutettu kuohkeaan multaan, tarvitsevat ne rutkasti valoa, vettä ja ravinteita. Salaatti kasvatetaan siemenistä ja tomaatit vuorostaan taimista.

Punaposkiset tomaatit

Tomaatit kasvatetaan laadukkaista taimista, jotka tilataan Pohjanmaalta. Taimet voivat kasvaa kesän aikana jopa viisitoistametrisiksi ja ne tarvitsevat päivittäistä huolenpitoa. Kesäauringon lämmittäessä sisällä kasvihuoneissa lämpötila nousee paljon ja työskentelyn lomassa on otettava monia taukoja. Tomaatinlatvoja kasvihuoneissa komeilee noin 4000 ja ne antavat hyvin satoa koko kauden. Joka viikko niistä tomaatintaimista poistetaan kolme lehteä, jotta lehdet eivät vie taimelta kaikkia voimia, vaan se jaksaa kasvattaa maukkaita, auringossa punastuneita pikkutomaatteja. Tomaattisatoa korjataan noin kolme kertaa viikossa. Puutarhalta jakeluautot kuljettavat tomaatteja myyntiin ympäri Ahvenanmaata. Osuuskauppamme Ahvenanmaan yksiköistä S-market Jomalassa ja S-market Godbyssä on myynnissä Söderlundin kasvihuoneen tuotteita.

  • Meillä yrtit ja salaatti jakavat tilan tomaattien kanssa samassa kasvihuoneessa. Täältä me poimimme parhaimmat ja kypsyneet yksilöt ja jätämme muut vielä kypsymään sopivan punaisiksi. Emme käytä mitään torjunta-aineita, vaan meillä on täällä liuta ahkeria hyötyhyönteisiä kesätöissä. Ne huolehtivat tuholaisista, Rune naurahtaa.

Kukkameren keskellä

Söderlundin kasvihuoneen kukkavalikoima on laaja ja värivaihtoehtojakin on lukuisia. Paikallisesti viljellyt kukat ovat lähialueen asukkaiden suosiossa ja aurinkoisena kevätpäivänä kasvihuoneen ovi käy tiheään. Täältä löytää sopivat kesäkukat niin parvekkeelle kuin puutarhaan. Kesäkukista amppelikukat ovat puutarhan valttikortti. Niitä on yli 100 lajiketta, eli valinnanvaraa totisesti löytyy. Kauden aloittavat orvokkiamppelit, jotka kestävät jopa pikkupakkasen, kesäkauden suosikkeja ovat mansikka-, pelargoni- ja miljoonakelloamppelit. Amppelikukkien rinnalla viljellään myös monia muita kesäkukkia. Puutarhurille on tärkeää, että myytävät kukkataimet ovat suuria, ruukut tarpeeksi isoja ja täynnä ravinteikasta multaa. Taimipöydät notkuvatkin mitä kauneimpia kesäkukkia ja eksoottisimpana värinä on aivan mustat petuniat.

Osuuskauppamme S-market Godbyssä on tänä keväänä saanut aivan uuden Kesäpihan. Kesäpihalla myydään myös Söderlundin puutarhan kesäkukkia. Tämä on Runelle tärkeää, hän haluaa, että kukkia saa ostettua myös kätevästi kauppareissunsa yhteydessä.

Söderlunds växthus

Sijainti: Eckerö, Ahvenanmaa

Omistaja: Rune Söderlund

Perustettu: 2000-luvun alussa

Toimintamuoto: puutarha

Tuotteet: amppelikukat, kesäkukat, yrtit, tomaatit