Ett säkert vårtecken är stadscyklarna i gatubilden – du kan spana in dem i Borgå och Raseborg


Invånarna i Borgå och Raseborg får igen i sommar njuta av stadscyklarna. Borgåborna har redan tre somrar kunnat hyra stadscyklar och röra sig smidigt på stadsområdet med dem och i Raseborg startar andra säsongen. Cyklarna tas i bruk i Borgå den första april och i Raseborg de sista dagarna i april. I samarbetet mellan Borgå stad och Raseborgs stad och KaaKau Oy som levererar stadscyklarna, deltar också handelslaget Varuboden-Osla som tidigare somrar.

1.4.2022

Stadscyklarna en del av gatubilden

I Borgå hör stadscyklarna redan till gatubilden varje sommar, och man har enkelt kunnat åka från ett ställe till ett annat med cyklarna redan från år 2019 när staden tog in dem på prov. Cyklarna har varit mycket populära både bland lokala invånare och turister som besöker orten. Stadscyklarna har blivit populärare från år till år och de har visat sig vara ett bra och säkert sätt att ta sig från ett ställe till ett annat.

Cykelsäsongen börjar redan 1 april i Borgå. Cykelstationerna finns runtom i staden och på samma ställen som tidigare somrar. Nätverket med cykelstationer är planerat enligt kundrespons och det är nu bra optimerat i centrum med närmiljö.  De mest populära cykelstationerna nära centrum har varit Konstfabriken, Lundi och S-market Näse, och något längre bort från centrum köpcentren i Gammelbacka och Vårberga.  I Raseborg kommer också cykelsäsongen att starta tidigare än i fjol. I Raseborg kan man hyra en cykel närmare början av maj.

Ett populärt sätt att röra sig på

Stadscyklarna har varit en del av gatubilden i Borgå redan under tre somrar. Samarbetet mellan vårt handelslag och KaaKau Oy, som levererar stadscyklarna, fortsätter också nu i sommar, och samarbetet i Raseborg, som började förra våren, fortsätter ännu den här säsongen. I Raseborg gjordes det under pilotsäsongen 1509 resor med stadscyklarna och körtimmar blev det över 2032.   I sommar kan man röra sig smidigt med dem från ett ställe till ett annat i Raseborgs somriga landskap.

– I vårt handelslag är hållbarhet och miljöfrågor en del av allt som vi gör. Vi samarbetar gärna för sådana saker, där vi kan vara med och möjliggöra stadsbornas välmående och en fungerande vardag. Förutom det vill vi också uppmuntra mänskor att röra på sig och för sin del vara med och jobba för miljön, säger Varuboden-Oslas branschdirektör Mikko Ala-Huikku.

Cykelstationerna är lätta att hitta i applikationen Donkey Republic och samma applikation kan användas exempelvis i Berlin, Paris och Köpenhamn. Under cykelsäsongen 2021 gjordes det 12 470 resor med stadscyklarna i Borgå och de cyklade timmarna uppgick till över 5000.

– Vi väntar ivrigt på säsongen 2022. Stadscyklarna erbjuder ett utmärkt förmånligt och ekologiskt alternativ att röra sig på i den nuvarande situationen. Behovet av att röra sig kommer också säkert att öka när pandemibegränsningarna äntligen lättar och arbetslivet och studierna återgår till det normala, säger Antti Lääperi operativ direktör på KaaKau Oy.

 

Tilläggsinformation

Antti Lääperi, operativ direktör, KaaKau Oy tfn 040 5622154

Mikko Ala-Huikku, branschdirektör, Handelslaget Varuboden-Osla tfn 010 7659303 

 

 Gör så här när du vill börja använda stadscykeln:

  1. Ladda Donkey Republic-applikationen från din applikationsbutik.
  2. Registrera dina betaluppgifter
  3. Lokalisera en ledig cykel
  4. Njut av cykelfärden
  5. Returnera cykeln till den cykelstation du önskar

Tilläggsinformation: kaakau.fi