De läckraste smakerna på tallriken är lokala


4.9.2020

Den finländska matens dag firas fredagen den 4 september och i och med det vill vi i Varuboden-Osla berätta våra egna lokala producenters historia.

Till handelslagets tradition har alltsedan begynnelsen hört ett tätt samarbete med lokala producenter. Från och med 2013 har vi på Varuboden-Osla målmedvetet jobbat för närproducerad mat. På butikshyllorna har det dykt upp allt mer närproducerat, och för tillfället levererar drygt 100 lokala producenter sina egna specialiteter till våra S-market- och Sale-butiker. De lokala produkterna har lyfts fram i butikerna med symbolen Smaker nära dig – så att kunderna ska ha det enklare att hitta dem.

Bröd och spannmålsprodukter, kött, sylt, sötsaker, grönsaker…

Det att avståndet från åkern till affären är kort och att inga mellanhänder behövs är faktorer som inverkar på allt fler finländares köpvanor. Finländarna gillar närproducerat, och enligt undersökningen Suomi Syö 2020 utförd av Taloustutkimus Oy nu på sommaren, köper 42 procent av svararna närproducerade produkter minst en gång i veckan. Att det är inhemskt och lokalt producerat ökar i popularitet. Genom att välja närproducerat bidrar vi också till att hålla ortens jordbrukstraditioner vid liv.

– Vi strävar hela tiden efter att öka på produkter av lokala producenter och producenter på vårt eget handelslags verksamhetsområde i och med att efterfrågan på närproducerat ökar. Huvudvikten ligger på färska säsongsprodukter såsom grönsaker och frukter, men utöver dessa finns också ett utbud av kött och charkuterier, bröd och spannmålsprodukter, sötsaker, bryggeriprodukter, honung, glass och konserver. Vårt sortiment av närproducerade produkter varierar något enligt affär och ort. I alla våra mataffärer finns ändå ett brett sortiment av närproducerat i de olika produktgrupperna. Vi tycker också att det är viktigt att utveckla vårt sortiment av närproducerat enligt våra kunders önskemål och på basis av respons vi får om åtgång, berättar branschdirektör Bengt Vinberg.

Genuina smaker, råvaror från närområdet och gamla släktrecept

Närproducerat har ökat i popularitet och på samma gång också intresset för de lokala producenterna. När en kund plockar en marmeladburk av en lokal producent i sin korg är hen också intresserad av historien bakom produkten. Båssa gård, som är verksamt i Grankulla, levererar marmelad, sylt och gelé till en del av våra affärer. Framställningen har sitt ursprung 40 år bakåt i tiden och med mammas recept tillreds fortfarande läckra produkter som kröner kunders måltider. Amalias limonadfabrik på Åland litar på närområdets råvaror och äkta smaker, som bär minnen från somrarna hos mormor. I fabriken tillverkas drygt 40 olika produkter för hand och en del av dem finns på de åländska affärernas hyllor. Speciellt när det gäller grönsaker och örter är det viktigt för kunderna att avståndet från åkern till affären är kort. Närproducerat uppfattas ofta som något som produceras på det egna området där man bor. Grönsakernas och örternas smak och kvalitet är trumfkort i en bransch där konkurrensen är hård. Produkter från Robbes Lilla Trädgård som finns i östra Nyland kan kunden köpa i de närliggande S-marketarna och Sale-affärerna och Mickelsö handelsträdgård på Åland levererar gurka och tomat till vårt handelslags tre affärer där. Produkter som fått växa på närliggande åkrar och i växthus smakar ofta snäppet bättre.

Vi i handelslaget Varuboden-Osla vill göra våra egna lokala producenter mer bekanta för kunderna och börjar nu under hösten dela deras historia i våra kanaler i sociala medier och på vår webbplats. Följ med våra kanaler och du får veta mer om varifrån produkterna i din kundkorg riktigt kommer.