Herkullisimmat maut lautasella ovat paikallisia


4.9.2020

Suomalaisen ruoan päivää vietetään perjantaina 4. syyskuuta, ja sen myötä me osuuskauppa Varuboden-Oslassa haluamme kertoa omien lähituottajiemme tarinoita.

Osuuskaupan perinteisiin ihan alkuajoista alkaen on kuulunut tiivis yhteistyö lähituottajien kanssa. Vuodesta 2013 lähtien olemme Varuboden-Oslassa tehneet määrätietoisesti työtä lähiruoka-asioiden puolesta. Kauppojen hyllyille on ilmestynyt yhä enemmän lähellä tuotettua ja tällä hetkellä reilusti yli 100 lähituottajaa toimittaa omia erikoisuuksiaan S-marketteihin ja Sale-kauppoihin. Lähiruokatuotteet ovat kaupoissa merkitty Makuja lähellä sinua -tunnuksella, jolloin asiakkaat löytävät ne helpommin.

Leipää ja viljatuotteita, lihaa, hilloja, makeisia, kasviksia…

Yhä useamman suomalaisen ostotottumuksiin vaikuttaa se, että tuotteiden matka pellolta kauppaan on lyhyt eikä välikäsiä tarvita. Suomalaisille maistuu lähiruoka ja Taloustutkimus Oy:n kesällä toteuttaman Suomi Syö 2020 -tutkimuksen vastaajista 42 prosenttia ostaa lähiruokatuotteita vähintään kerran viikossa. Kotimaisuus ja lähellä tuotettu kasvattaa suosiotaan. Valitsemalla lähiruokatuotteita edistetään myös lähiseudun maanviljelysperinteiden säilymistä.

– Pyrimme koko ajan lisäämään paikallisten ja oman osuuskauppamme toimialueen tuottajien lähiruokavalikoimaa kysynnän kasvaessa. Pääpaino on tuoreissa kausituotteissa, kuten kasviksissa ja hedelmissä, mutta niiden lisäksi on myös tarjolla lihaa ja leikkeleitä, leipää ja viljatuotteita, makeisia, panimotuotteita, hunajaa, jäätelöä ja säilykkeitä. Lähiruokavalikoimamme vaihtelevat hieman myymälöittäin ja paikkakunnittain. Kaikista ruokakaupoistamme löytyy kuitenkin kattava valikoima eri tuoteryhmiin kuuluvia lähituotteita. Meille on myös tärkeää kehittää lähiruokavalikoimaamme asiakkaidemme toiveiden ja menekin kautta saamamme palautteen perusteella, kertoo toimialajohtaja Bengt Vinberg.

Aidot maut, lähiseudun raaka-aineet ja suvussa kulkeneet reseptit

Lähiruoka on nostanut suosiotaan ja samalla myös kiinnostus tuottajia kohtaan. Poimiessaan ostoskoriinsa lähituottajan marmeladipurkin asiakasta kiinnostaa myös tarina sen takana. Kauniaisissa toimiva Båssan kartano toimittaa marmeladeja, hilloja ja hyytelöitä myyntiin osaan meidän ruokakaupoistamme. Valmistus juontaa juurensa yli 40 vuoden päähän ja äidin reseptillä valmistuu edelleen maukkaita tuotteita asiakkaiden aterioiden lisukkeiksi. Ahvenanmaalla toimiva Amalian limonaditehdas luottaa lähiseudun raaka-aineisiin ja puhtaisiin makuihin, jotka vievät muistoissa mummolan kesiin. Tehtaassa valmistuu käsityönä runsaat 40 erilaista tuotetta, joista osa päätyy Ahvenanmaan S-markettien hyllyille. Varsinkin kasviksissa ja yrteissä tuottajille on tärkeää, että tuotteiden matka kaupan hyllylle on lyhyt. Lähiruoka mielletäänkin usein omalla asuinseudulla tuotetuksi. Kasvisten ja yrttien maku ja laatu ovat valtteja alalla, jossa kilpailu on kovaa. Itäisellä Uudellamaalla toimivan Robben Pikku Puutarhan tuotteita asiakas voi poimia ostoskoriinsa lähiseudun S-marketeista ja Saleista ja Mickelsö handelsträdgård Ahvenanmaalla toimittaa kurkkua ja tomaattia siellä toimivaan kolmeen osuuskauppamme myymälään. Lähipelloilla ja kasvihuoneissa kasvaneet tuotteet maistuvatkin useimmiten maukkaammilta.

Me osuuskauppa Varuboden-Oslassa haluamme tehdä omat lähituottajamme asiakkaille tutummiksi ja jakaa heidän tarinoitaan nyt syksyn aikana sosiaalisen median kanavissamme ja nettisivuillamme. Tarkkaile kanavia niin saat tietää mistä ostoskorisi lähituotteet tulevat.