Åländsk tradition – Dahlmans producerar kött- och korvprodukter och driver ett slakteri med nästan 100 års erfarenhet.


Strax utanför Mariehamn ligger ett av Ålands äldsta företag, Dahlmans kött- och korvfabrik och slakteri. Det traditionsrika företaget har sitt ursprung i Mariehamns Korvmakeri som grundades 1924 och som tillverkade korv i en källarvåning i Mariehamns centrum. Familjeföretaget har haft efterträdare inom släkten och idag har företaget ungefär 40 anställda. Dahlmans är det enda slakteriet på Åland, och deras produkter finns på alla åländska matbutikers hyllor.

5.5.2023

Lokalt och tradition

Korvfabriken startade i en liten källarvåning i Mariehamns centrum i början av 1900-talet och har etablerat sig och expanderat sin verksamhet under de senaste hundra åren. Företaget startade också ett slakteri på 1940-talet. I och med ett eget slakteri kunde man säkerställa tillgången på råvaror för korvtillverkning. I takt med att korvarna ökade i popularitet flyttade företaget till större lokaler strax utanför Mariehamn, och ännu idag finns både fabriken och slakteriet på samma gård.

Företaget har knappt 50 anställda och en stor del av arbetet utförs fortfarande för hand.

– Vi värdesätter hantverk och alla våra produkter är unika. Därför finns det inte två identiska skivor skinka i en förpackning. I dag är det svårt att i synnerhet hitta slaktare, eftersom man egentligen lär sig slaktaryrket först när man jobbar med det, säger verkställande direktör Johannes Dahlman.

Dahlmans är ändå i en bra situation eftersom de har en yrkesskicklig och engagerad personal. En av dem är Karo Amin, som kom från Irak för 17 år sedan. Han kom till företaget under Johannes fars tid och började där för 14 år sedan som lärling. När vi var och filmade hos Dahlmans sommaren 2022 fick vi se hur snabbt de olika styckbitarna förvandlades till olika biffar och filéer i Karos händer. Man ska vara ett verkligt proffs för att göra det här arbetet.

Hörnstenen i hela verksamheten är att det är lokalt. Här slaktas endast åländskt kött. Då har djuren en kort väg till slakt och de slaktas ännu samma dag. Fabrikens ladugård dit djuren först kommer, har också renoverats så att man kan ge djuren en så stressfri sista resa som möjligt. Djuren slaktas en gång om dagen och slakteriet slaktar cirka 2 500 nötkreatur och 4 000 får per år. Slaktprodukterna används i den egna produktionen, men en del säljs också till matbutikernas köttdiskar.

Knackkorv och korv…

Tack vare sin långa erfarenhet är en av Dahlmans topprodukter fortfarande korv, och särskilt under sommarmånaderna ökar försäljningen av dessa produkter. Produkterna tillverkas enligt traditionella recept, men det görs kontinuerligt produktutveckling och man strävar till att svara på kunders önskemål och nya trender till exempel när det gäller kryddning. En a korvfabrikens klassiker är wienerkorven, som fortfarande tillverkas enligt originalreceptet. Korvarna tillagas i en rökugn, och lokala alspån ger smak under rökningen Korvarna får svettas i en rökbastun i ungefär 2,5 timmar efter det är de redo att kylas och förpackas. Wienerkorv används också i Oolannin pyttipanna. En annan produkt som har funnits med i produktionen sedan början är lördagskorven.

På somrarna värmer många sina grillar och det syns också i korvförsäljningen. Sommartid levererar fabriken produkter till butikshyllorna varje dag. Utanför sommarsäsongen levererar man produkter till butikerna från måndag till lördag. Ett stort urval av Dahlmans produkter finns på vårt handelslags alla enheter på Åland.

Fokus på hållbarhet

För ett traditionellt företag är det viktigt att värna om traditionella produktionsmetoder, högklassiga, lokalt producerade råvaror och hållbarhet i produktionskedjan. Inköpen görs endast från närområdet för att minska växthusutsläppen och förbättra logistiken.  De åländska köttgårdarna har ett nära samarbete, och inom slakten har det gjorts förbättringar och innovationer för att minimera djurens stress. Vi går med i utvecklingen, men ändå alltid så att vi värnar om traditioner. Vi vill inte att effektiviteten ska gå ut över smak och äkta råvaror av hög kvalitet.

År 2020 gjorde fabriken en stor investering i hållbarhet genom att installera en ny koldioxidanläggning. Gamla maskiner som belastade naturen fick ge vika för nya. Energieffektiva koldioxidapparater minskar koldioxidavtrycket avsevärt och gör det också möjligt att återvinna den värme som uppstår vid nedkylningsprocessen, t.ex. för uppvärmning av golv och varmvatten. Mycket har alltså hänt från det som fabriken började tillverka korvar i en liten källarvåning i början av förra seklet.

 

 

 

Dahlmans

Läge: Mariehamn, Åland

Ägare: familjeföretag

Grundat: 1924

Verksamhetstyp: Kött- och korvfabrik samt slakteri.

Produkter: kött- och korvprodukter