Ahvenanmaalaista perinnettä – Dahlmans valmistaa liha- ja makkaratuotteita sekä pitää teurastamoa lähes sadan vuoden kokemuksella


Aivan Maarianhaminan kupeessa sijaitsee yksi Ahvenanmaan vanhimmista yrityksistä, liha- ja makkaratehdas sekä teurastamo Dahlmans. Perinteikäs yritys sai alkunsa vuonna 1924 Mariehamns Korvmakeri -yrityksestä, joka valmisti makkaroita kellarihuoneistossa Maarianhaminan keskustassa. Perheyrityksen jatkajia on suvussa löytynyt, ja tänä päivänä yritys työllistää noin 40 henkilöä. Dahlmans on ainoa teurastamo Ahvenanmaalla, ja heidän tuotteitaan löytyy jokaisen ahvenanmaalaisen ruokakaupan hyllyiltä.

5.5.2023

Paikallisuutta ja perinteitä

Pienestä kellarikerroksesta aivan Maarianhaminan keskustassa 1900-alussa aloittanut makkaratehdas on sadan vuoden kuluessa vakiinnuttanut asemansa ja laajentanut toimintaansa. Yritys aloitti myös teurastamotoiminnan 1940-luvulla. Oman teurastamon myötä pystyttiin varmistamaan raaka-aineiden saatavuus makkarantuotannossa. Makkaroiden maistuessa yhä enemmän toiminta siirtyi isompiin tiloihin hieman Maarianhaminan ulkopuolelle, ja samassa pihassa toimii edelleen tänäkin päivänä tehdas ja teurastamo.

Yritys työllistää hieman alle 50 työntekijää ja paljon tehdään vieläkin käsityönä.

– Meillä käsityöläisyys on arvossaan ja tuotteemme ovat kaikki omannäköisiä. Kahta samanlaista kinkkuviipaletta ei siksi paketista löydy. Varsinkin teurastajan työhön on tänä päivänä haastavaa löytää tekijöitä, sitä kun ei oikeastaan opi muualla kuin työtä tehdessä, toimitusjohtaja Johannes Dahlman kertoo.

Dahlmansilla on kuitenkin hyvä tilanne, sillä heillä on ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilökunta. Yksi heistä on Karo Amin, joka tuli 17 vuotta sitten Irakista. Hän tuli taloon Johanneksen isän aikana ja aloitti siellä 14 vuotta sitten oppipoikana. Käydessämme kuvaamassa Dahlmansin arkea kesällä 2022, saimme nähdä, miten nopeasti eri ruhon osat taipuivat erilaisiksi pihveiksi ja paisteiksi Karon käsissä. Työ vaatii rautaista ammattitaitoa.

Paikallisuus on koko toiminnan peruspilareita. Tällää teurastetaan vain ahvenanmaalaista lihaa. Tällöin teurasmatkat ovat eläimelle lyhyitä ja ne teurastetaan saman päivän aikana. Tehtaan navettapuoli, johon eläimet ensin tuodaan, on myös uusittu, jotta eläimille voitaisiin tarjota niin stressitön loppumatka kuin mahdollista. Eläimiä teurastetaan kerran päivässä ja vuodessa teurastamo teurastaa noin 2500 nautaa ja 4000 lammasta. Teurastuksen tuotteita käytetään omassa tuotannossa, mutta osa myydään myös ruokakauppojen lihatiskeille.

Nakkia ja makkaraa…

Pitkän kokemuksen ansiosta Dahlmansin ykköstuotteisiin kuuluu edelleen makkarat ja varsinkin kesäaikaan niiden myynti kasvaa. Tuotteet valmistetaan perinteisillä resepteillä, joskin tuotekehitystä tehdään jatkuvasti ja pyritään vastaamaan asiakkaiden pyyntöihin ja uusiin trendeihin esimerkiksi maustamisen osalta. Makkaratehtaan klassikko on wieninmakkara, joka edelleen tehdään alkuperäisellä reseptillä. Makkarat kypsyvät savustusuunissa, ja paikallinen leppäpuru antaa makua savustuksessa. Nakit hikoilevat savusaunassaan noin 2,5 tuntia, jonka jälkeen ne ovat valmiita viilennykseen ja pakattavaksi. Wieninmakkaraa käytetään myös Oolannin pyttipannussa. Lauantaimakkara on tehtaan toinen tuote, joka on ollut tuotannossa lähes alusta asti.

Kesällä monen grillit lämpiävät ja se näkyy myös makkaranmyynnissä. Kesäaikaan tehtaalta toimitetaan tuotteita kaupan hyllyille viikon jokaisena päivänä. Kesäsesongin ulkopuolella tuotteita kuljetetaan kauppoihin maanantaista lauantaihin. Osuuskauppamme kaikissa Ahvenanmaan yksiköissä on myynnissä iso valikoima Dahlmansin tuotteita.

Vastuullisuus keskiössä

Perinteikkäälle yritykselle on ensiarvoisen tärkeää vaalia perinteisiä valmistustapoja, laadukkaita lähellä tuotettuja raaka-aineita ja tuotantoketjun vastuullisuutta. Hankinnat tehdään ainoastaan lähialueelta, jotta voidaan vähentää kasvihuonepäästöjä ja tehostaa logistiikkaa.  Ahvenanmaan lihatilat tekevät läheistä yhteistyötä ja teurastuksessa on tehty parannuksia ja uudistuksia eläinten stressin minimoimiseksi. Kehityksessä kuljetaan vahvasti mukana, mutta kuitenkin koko ajan perinteitä vaalien. Tehokkuuden ei haluta ajavan maun ja korkealuokkaisten aitojen raaka-aineiden yli.

Tehtaalla tehtiin vuonna 2020 suuri satsaus vastuullisuuteen, kun sinne asennettiin uusi hiilidioksidilaitos. Vanhat, luontoa kuormittavat laitteet saivat väistyä uusien tilalta. Energiatehokkaat hiilidioksidilaitteet pienentävät hiilijalanjälkeä merkittävästi ja mahdollistavat myös sen, että lämpö, joka viilennysprosessissa muodostuu, voidaan hyötykäyttää esimerkiksi lattioiden ja käyttöveden lämmityksessä. Paljon on kehittynyt siitä, kun tehdas aloitti makkaranvalmistuksensa pienessä kellarikerroksessa viime vuosisadan alussa.

 

 

 

Dahlmans

Sijainti: Maarianhamina, Ahvenanmaa

Omistaja: perheyritys

Perustettu: 1924

Toimintamuoto: liha- ja makkaratehdas ja teurastamo

Tuotteet: liha- ja makkaratuotteet