Barndomens odlarglädje blev framtida yrke


I östra Nyland i byn Lindkoski mitt bland spirande försommargrönska, reser sig ett enormt komplex av växthus. Här finns Robert Jordas gröna imperium, där han i sina växthus odlar örter och sallad till åtskilliga matbord. Det hela började med en småskalig produktion av ärtskott för restaurang- och cateringbranschen. Idag täcker Robbes lilla trädgård en odlingsareal på 1,5 hektar.

28.4.2021

Händerna stadigt i myllan

Robert har växt upp på en bondgård och odlade redan i ung ålder tillsammans med sin bror ärter och jordgubbar som hobby. I dessa tider vaknade också intresset för växthus när han sprang till mammas växthus och hämtade tomater. Växthuset fylldes av dofter från den nya skördens tomater och gurkor.

– Jag är uppvuxen på en gård och van vid att kunna skörda grönsaker från eget växthus. Som barn kunde man springa och hämta gurka, jordgubbar och ärter rakt till sin tallrik från gården. Vi började också sälja våra egna gurkor på torget, så jag har lärt mig via det praktiska.

Idag finns Robbes lilla trädgård på samma släktgård och där odlas örter, skott och sallad. Robert grundade företaget 2002 och produktionen var mycket småskalig vid den tidpunkten. I början odlades ärtskott i ett hyrt växthus på 150 kvadratmeter. I dag har odlingsarealen mångdubblats och en 1,5 hektar stor yta odlas nu året om genom att utnyttja förnybar energi och tekniska lösningar.

 

Ärtskott växte till sig och blev ett livsverk

Vår verksamhet började i början av årtusendet med att odla ärtskott som sedan såldes till restauranger och cateringföretag. Under åren började vi vid sidan av ärtskott också odla solrosskott, sedan olika örter och issallat. Örter visade sig vara hett eftertraktat och Robbes lilla trädgård är i dag inte så liten mer. I dag producerar växthusen ungefär nio procent av de krukörter som säljs i Finland. Den mest populära örten är basilika, som odlas mest tillsammans med issallaten.

– Vi ville satsa fullt på det här och se hur långt det bär. Här är vi nu i dag med trettio anställda, så visst är vi nöjda med hur det utvecklats.

För ungefär tio år sedan växte verksamheten till sig, och örter, skott och issallat transporterades från växthusen till närliggande butiker, restauranger och då pryddes nästan varje matportion på ABC-stationerna med ärtskott som odlats i Roberts växthus. För honom själv är det glädjande att se att företagets rykte som proffs på ärtskott hållits intakt.

– Ärtskott har en speciell plats hos oss, det var där vår verksamhet började. Våra ärtskott är fortfarande efterfrågade inom restaurang- och cateringbranschen, berättar Robert.

 

Lokal anknytning och mod att prova på nytt — de bärande krafterna i företaget

Lokal anknytning har alltid varit den bärande idén i Roberts verksamhet och hans produkter hittar lätt till invånarnas matbord i närområdet. Ärtskott och alla andra läckra örter och issallat som Robbes lilla trädgård odlar, finns i sortimentet i de flesta butiker på Varuboden-Oslas område i öst från Sibbo till Lovisa.

– Visst känns det extremt bra att se sina egna produkter i butikshyllan. Det är ett tecken på att det jobb vi gör syns och är värdefullt.  Samarbetet med Varuboden-Osla gör det möjligt för kunderna att bekvämt också på större enheter köpa produkter som odlats lokalt. Konkurrensen är hård, men jag anser ändå att den lokalproducerade matens popularitet har ökat de senaste åren, säger Robert.

– Många idéer har uppstått ur min okunnighet. Jag kom själv med i trädgårdsbranschen från att ha gjort något helt annat och ställde frågor som en erfaren trädgårdsmästare inte ens hade tänkt på. Genom att pröva mig fram, slutade jag med att om igen lösa nya problem. Mitt intresse för vår omgivande natur och viljan att värna om den har inneburit att vi på gården endast använder förnybara energiformer, som sol- och vindkraft. Efter många försök tog vi i bruk komposterbara påsar som vi packar produkterna i. Efter ett halvt års utvecklingsarbete kunde vi avstå från våra plastkrukor. Vi packar örterna med endast små torvbitar i påsarna. Produkten håller sig lika bra på det här sättet som om man skulle odla den i en plastkruka. Vår issallat har inte haft en kruka på länge. I den här branschen måste du ibland våga hoppa in i det okända, prova på nya saker och se vart det bär. Det finns alltid en chans att man misslyckas, men å andra sidan skulle vi inte vara i den här situationen om vi inte hade vågat prova på nya saker, förklarar Robert.

 

Läge: Lappträsk

Ägare: Robert Jordas

Grundat: 2002

Verksamhetsform: Växthusodling

Produkter: ärtskott, issallat, örter