Lapsuuden viljelyilosta kasvoi tulevaisuuden ammatti


Alkukesän vihertyvien peltojen keskellä itäisellä Uudellamaalla, Lindkosken kylässä kohoaa valtava kasvihuonekokonaisuus. Täällä sijaitsee Robert Jordaksen vihreä valtakunta, jossa hän kasvihuoneissaan kasvattaa yrttejä ja salaattia lukuisiin ruokapöytiin. Kaikki alkoi pienimuotoisesta herneenversotuotannosta ravintola- ja cateringalalle. Tänään Robben pikku puutarhan viljelyala on 1,5 hehtaaria.

28.4.2021

Kädet tiukasti mullassa

Robert on maatilan kasvatti ja harrasti jo nuorena veljensä kanssa herneen- ja mansikanviljelyä. Tällöin myös kiinnostus kasvihuoneisiin sai alkunsa tomaatinhakuretkiltä äidin kasvihuoneelle, jossa tuoksuivat uuden sadon tomaatit ja kurkut.

– Olen kasvanut tilalla ja tottunut siihen, että vihanneksia saa omasta kasvihuoneesta. Lapsena juostiin ja haettiin pihalta kurkkua, mansikoita ja herneitä suoraan lautaselle. Aloimme myös myydä omia kurkkujamme torilla, joten olen oppinut käytännön kautta.

Tänään Robben pikku puutarha toimii samaisella sukutilalla viljellen yrttejä, versoja ja salaattia. Robert perusti yrityksen vuonna 2002 ja tuotanto oli tuolloin hyvin pienimuotoista. Alussa viljeltiin herneenversoja 150 neliömetrin kokoisessa vuokratussa kasvihuoneessa. Tätä nykyä viljelyala on monikertaistunut ja 1,5 hehtaarin alalla viljellään vuoden ympäri uusiutuvaa energiaa hyödyntäen sekä uusia teknologisia ratkaisuja käyttäen.

 

Herneenversoista kasvoi elämäntyö

Toimintamme alkoi vuosituhannen alussa herneenversojen kasvatuksella, joita myytiin ravintoloille ja cateringyrityksille. Vuosien saatossa herneenversojen rinnalle tuli myös auringonkukan versot, sitten erilaiset yrtit ja jääsalaatti.  Yrteille oli yllättävän kova kysyntä ja Robben pikku puutarha ei olekaan niin pieni enää. Tänään Robertin kasvihuoneet tuottavat noin 9 % Suomessa myytävistä ruukkuyrteistä. Tämän päivän suosituin yrtti on basilika, jota jääsalaatin rinnalla viljellään eniten.

– Halusimme satsata täysillä ja nähdä kuinka kauas se kantaa. Täällä me nyt tänään ollaan kolmellakymmenellä työntekijällä, joten totta kai olemme tyytyväisiä kehitykseen.

Noin kymmenen vuotta sitten toiminta kasvoi ja yrttejä, versoja ja jääsalaattia ajettiin kasvihuoneista lähiseudun kauppoihin, ravintoloihin ja silloin myös lähes jokaista ABC-aseman ruoka-annosta koristeli Robertin kasvihuoneissa kasvatetut herneenversot. Hänelle itselleen on ollut ilahduttavaa huomata yrityksen maineen herneenversoammattilaisena säilyneen.

– Herneenversoilla on erityinen asema meillä, sillä niistä koko toimintamme lähti. Herneenversomme ovat edelleen kysyttyjä ravintola- ja cateringalalla, kertoo Robert.

 

Paikallisuus ja rohkeus kokeilla uutta – yrityksen kantavat voimat

Paikallisuus on aina ollut Robertin toiminnassa johtavana ajatuksena ja hänen tuotteensa löytävätkin helposti tiensä lähialueiden asukkaiden ruokapöytiin. Herneenversot ja kaikki muut herkulliset yrtit ja jääsalaatti, joita Robben pikku puutarha tuottaa, ovat valikoimissa useimmissa Varuboden-Oslan idän myymälöissä Sipoosta Loviisaan.

– Tulee kyllä todella hyvä olo, kun näkee omat tuotteensa kaupan hyllyllä. Se on merkki siitä, että työmme näkyy ja sitä osataan arvostaa.  Yhteistyö Varuboden-Oslan kanssa mahdollistaa myös sen, että meidän lähellä kasvatettuja tuotteita voi kätevästi ostaa myös isommista marketeista muiden ostosten lomassa. Kilpailu on kovaa, mutta koen kuitenkin, että lähellä tuotetun ruoan suosio on viime vuosina kasvanut, Robert sanoo.

–Moni idea on syntynyt tietämättömyydestäni. Tulin puutarha-alan ulkopuolelta ja esitin kysymyksiä, joita kokenut puutarhuri ei olisi edes miettinyt. Kokeilujen kautta päädyin ratkomaan aina vain uusia ongelmia. Tämä ja kiinnostus ympäröivää luontoamme kohtaan ja sen vaaliminen ovat tuoneet mukana sen, että tilalla esimerkiksi käytetään ainoastaan uusiutuvia energiamuotoja kuten aurinko- ja tuulivoimaa. Monien kokeilujen jälkeen otimme käyttöön myös kompostoitavat pussit, joihin tuotteet pakataan. Puolentoista vuoden kehitystyön tuloksena pystyimme myös luopuman muoviruukuistamme. Pusseihin pakkaamme yrtit pelkissä turvepaakuissa, joissa tuote pysyy yhtä hyvänlaatuisena kuin muoviruukkuun kasvatettuna. Jääsalaatissamme emme ole tarvinneet ruukkua pitkään aikaan. Tällä alalla pitää välillä uskaltaa ottaa hyppyjä tuntemattomaan, kokeilla uusia asioita ja katsoa mihin se kantaa. Aina on epäonnistumisen mahdollisuus, mutta toisaalta me emme olisi tässä tilanteessa, jos emme olisi uskaltaneet kokeilla uusia asioita, Robert kertoo.

 

 

Sijainti: Lapinjärvi

Omistaja: Robert Jordas

Perustettu: 2002

Toimintamuoto: Kasvihuoneviljely

Tuotteet: herneenversot, jääsalaatti, yrtit