Baka själv eller köp färdigt i din närbutik


5.2.2021

Intresset för bakning ökade explosionsartat i och med coronaepidemin. Under våren och försommaren 2020 till och med så mycket att mjölhyllorna tömdes i många av vårt handelslags matbutiker och, vår personal plockade i snabb takt upp andra bakningsprodukter på hyllorna. Samma trend ser ut att fortsätta också det här året. Idag den 5 februari då vi firar Runebergsdagen kan man själv prova på att baka någon av de åtskilliga recept som finns på Runebergstårtor eller alternativt välja den som faller en själv bäst i smaken bland de många olika varianter som finns i våra närbutiker.

 

Gemensamma stunder och hygge

I många familjer har corona-epidemin medfört förändringar i vardagen och man spenderar den gemensamma tiden på ett annat sätt än tidigare När hobbyverksamheter håller paus har nya fritidsaktiviteter omformats som en del av familjers vardag. Det är roligt att prova på nya saker tillsammans, bakning till exempel Det behövs inte heller så stora saker för att pigga upp vardagen. Duka bordet fint och njut av läckerheter som du bakat själv med en kopp rykande varm dryck och gå igenom dagens händelser. Och om du just idag inte har inspiration att baka finns det härliga läckerheter från lokala bagerier och våra egna Fazer-bagerier på närbutikernas hyllor och du bullar upp till fest med ett snabbt besök i butiken.

Det vackra vintervädret möjliggör också att vi, i vår trädgård eller på något av de åtskilliga trivsamma rekreationsområden som finns på vårt område, kan njuta av en picknick tillsammans med våra nära, som vi inte annars kan träffa som normalt på grund av de rådande restriktionerna.

 

Försäljningen av bakningsprodukter ökade explosionsartat i och med coronaepidemin

Julen har allmänt varit en bakningssäsong i våra butiker, men i mars förra året när mänskor tillbringade mer tid hemma på grund av coronaepidemin, sålde vi exempelvis mycket mer mjöl än inför jul. Mjölförsäljningen steg med hela 100 procent och av jäsningsmedel, såsom torrjäst, soda och bakpulver såldes 50procent mera. Försäljningen av färskjäst å sin sida fördubblades.

I alla våra matbutiker finns ett komplett urval ingredienser för både söta och salta bakverk. Det finns också ingredienser för personer som följer någon specialdiet. Från det breda sortimentet av olika dekorationsprodukter för söta bakverk kan man plocka i sin kundkorg allt från glasyr, sockermassa i olika färger till strössel. I våra största S-marketar och i Prisma finns mycket specialartiklar för bakning.

 

Baka själv Runebergsdagen till ära?

På Runebergsdagen, som firas idag den 5 februari har man enligt tradition ätit Runebergstårtor. De första tårtorna uppenbarar sig på butikernas hyllor redan genast efter jul och tävlar om sin plats med den andra säsongsdelikatessen, nämligen fastlagsbullen. Från Fazer-bagerierna som finns i anslutning till våra S-marketar kan man köpa delikatesser som har toppats med en klick hallonsylt och i vårt sortiment finns också många andra bageriers versioner av vår nationalskald Runebergs stora delikatess.

Att baka tårtor själv är en trevlig syssla var man också kan släppa loss sin kreativitet om man inte hitta ett recept man gillar. I tårtdegen kan man också använda bröd-, bull-, tårt- eller pepparkakssmulor. Hela härligheten pryds av en syltklick. Det finns olika åsikter om sylten på tårtan, det finns de som anser att äppelsylt är det enda rätta och sen finns det de som föredrar hallonsylt. Sylten kantas av en söt sockerglasyr. Det förblir dock en hemlighet hurdana tårtor vår nationalskalds fru Fredrika bakade åt sin make och hur han avnjöt dom.

 

Söta hälsningar på Runebergsdagen.