Itseleivottua tai valmiina lähikaupasta?


5.2.2021

Koronan myötä kiinnostus leivontaa kohtaan on kasvanut räjähdysmäisesti. Keväällä ja alkukesästä 2020 jopa niin paljon, että monessa osuuskauppamme ruokakaupassa jauhohyllyt ammottivat tyhjyyttään ja leivontatarvikkeita täytettiin hyllyihin ahkerasti. Sama trendi näyttää jatkuvan tänäkin vuonna. Tänään 5. helmikuuta vietettävän Runebergin päivän kunniaksi voi itse kokeilla leipoa jonkin lukuisista Runebergin tortturesepteistä tai vastaavasti valita mieleisensä lähikauppojemme monista valmiista versioista.

 

Yhteisiä hetkiä ja kotoilua

Monessa perheessä arki on muuttunut koronan myötä, ja yhteistä aikaa vietetään nyt toisella tavalla kuin ennen. Harrastustoiminnan ollessa tauolla ovat uudet vapaa-ajan aktiviteetit muovautuneet osaksi perheiden arkea. Yhdessä on mukava kokeilla uusia asioita kuten leipomista. Arkea piristää myös kummasti pienet asiat. Katetaan pöytä kauniisti ja nautitaan itseleivotuista herkuista höyryävän lämpimän juoman kera ja kerrataan päivän kuulumiset. Ja jos juuri tänään ei leipomispuuhin ole inspiraatiota, löytyy lähikauppojen hyllyiltä paikallisten leipomoiden ja omien Fazer-leipomoidemme ihania herkkuja, joilla saa pöydän koreaksi pikaisella kaupassa vierailulla.

Kaunis talvinen sää mahdollistaa myös sen, että voimme omassa puutarhassamme tai jossakin alueemme monista viihtyisistä ulkoilualueista nauttia eväsretkestä myös niiden läheisten kanssa, joita emme voi tavata normaalisti vallitsevien rajoitteiden takia.

 

Leivontatarvikkeiden myynti kasvoi räjähdysmäisesti koronan myötä

Leivontasesonki on yleisesti kaupoissamme sijoittunut jouluun, mutta viime maaliskuussa, kun koronan myötä ihmiset viettivät enemmän aikaa kotona, myytiin esimerkiksi jauhoja paljon enemmän kuin joulunalusaikana. Jauhojen myynti kasvoi huimat 100 prosenttia ja kohotusaineita, kuten kuivahiivaa, soodaa ja leivinjauhetta myytiin 50 prosenttia enemmän. Tuorehiivan myynti puolestaan kaksinkertaistui.

Kaikissa ruokakaupoissamme on kattava valikoima leivonnassa tarvittavia aineksia niin suolaisiin kuin makeisiin leivonnaisiin. Aineksia löytyy myös erilaisia erityisruokavalioita noudattaville. Makeiden leivonnaisten koristeluun voi laajasta valikoimasta valita omaan ostoskoriinsa kaikkea kuorrutteista, erivärisiin sokerimassoihin ja strösseleihin. Suurimpien S-markettiemme ja Prisman valikoimassa on paljon erikoistarvikkeita leivontaan.

 

Runebergin päivän kunniaksi itse leivottua?

Tänään 5. helmikuuta vietettävänä Runebergin päivänä on perinteisesti nautittu Runebergin torttuja. Ensimmäiset leivokset ilmestyvät kaupan hyllyille jo joulun jälkeen ja kilpailevat tilasta toisen sesonkiherkun, laskiaispullan kanssa. S-markettiemme yhteydessä olevista Fazer leipomoista voi ostaa vadelmahillolla kuorrutettuja herkkuja ja valikoimissamme on myös monien muiden leipomoiden versioita kansallisrunoilijamme Runebergin suuresta herkusta.

Torttujen leipominen itse on mukavaa puuhaa ja siinä voi vapaasti päästää luovuudenkin valloilleen, jos ei löydä mieleistänsä reseptiä. Torttutaikinassa voi myös hyödyntää leivän-, pullan-, kakun- tai piparinmuruja. Koko komeuden koristaa hillosilmä. Hillosta on eri koulukuntia, niitä, jotka vannovat omenahillon nimeen ja niitä, jotka suosivat vadelmahilloa. Hillosilmää ympäröi vielä makea sokerikuorrute. Arvailujen varaan jää kuitenkin se, minkälaisia torttuja kansallisrunoilijamme vaimo, Fredrika, leipoi puolisolleen ja miten hän ne nautti.

 

Makoisaa Runebergin päivää.