Allt till sommarträdgården från trädgårdsbutikerna i vårt handelslag– S-Garden betjänar i Borgå och i Kyrkslätt betjänar Prismas Trädgårdsbutik


Sommaren står redan inför dörren. Nu är det dags att blicka framåt och planera nytt. Under de senaste veckorna har personalen både i S-Garden och i Trädgårdsbutiken i Kyrkslätt Prisma lagt sista handen vid allt och tagit in ett stort antal produkter och tillbehör till vår- och sommarträdgården, för att inte glömma alla växter. Frön, sättpotatis, plantor och olika blommor och nyttoväxter har ställts fram. Jord, gödsel och trädgårdsredskap väntar på sina köpare. Hela sortimentet av produkter till sommarträdgården hittar du nu i vårt handelslags trädgårdsbutiker. Förutom Prismas Trädgårdsbutik och S-Garden finns det också vid många av våra Sale-butiker och S-marketar Trädgårdsbutiker. Fråga också vår skickliga personal om tips och råd till planteringar.

20.4.2021

Tips inför sommaren

Trädgårdsintresset fick ett verkligt uppsving förra året och också nu rustar man sina trädgårdar hemma och på stugan, terassträdgårdar och balkonger i skick med planteringar, möbler och olika byggen. Det finns också många olika smaker när det kommer till att inreda trädgården, och i S-Garden och i Prisma Kyrkslätts Trädgårdsbutik finns det ett brett sortiment av växter, krukor och prydnads- och inredningsföremål till trädgården att välja bland. Också Trädgårdsbutikerna som finns vid våra Sale-butiker och S-marketar har ett rätt så stort urval av sommarblommor, jord och ett mindre sortiment av trädgårdsredskap. Trädgårdsbutikerna finns i S-market Lovisa, Nickby, Sjundeå och Söderkulla, och i Sale Monby, Pukkila, Lappträsk, Borgnäs, Huktis, Tenala, Kantvik, Lindal och Hangö och de betjänar kunderna under vår- och sommarsäsongen.

Hurdana prydnadsväxter vill vi ha i våra trädgårdar i år och vilka är årets trendfärger, som vi väljer? Hurdana olika platser bygger vi nu i trädgårdarna och vad är inne? S-Gardens butikschef, Salla Haapatalo tipsar om några av årets trädgårdstrender:

Naturligt

Den här sommaren är det bohemiska trädgårdar som gäller med osymmetriska former och planteringar som piggas upp med vilda ängsblommor och gräs.  En orsak till det här är också det att man vill locka mycket pollinatörer och fjärilar till trädgårdarna. Vid sidan av blommor är insekthotellen en viktig del i trädgårdsinredningen sommar, precis som förra sommaren.

Naturmaterial så som rotting är populärt i trädgårdsmöbler. Återanvändning lever också starkt, och den som är händig omvandlar välbegagnade föremål så de kan användas på nytt i ett helt annat syfte.

Ätbart och vackert

För allt fler fritidsodlare är det viktigt att vara självförsörjande på nyttoväxter och just nu prövar man modigt på nya sorter. Ätbart som örter, bärbuskar, jordgubbar och tomater kan man med fördel kombinera med blommor. Alla har inte ett eget trädgårdsland eller en trädgårdslott, men man kan också odla många olika nyttoväxter på balkongen. En växande trend är nu balkongsträdgårdar, där man odlar allt mer nyttoväxter än tidigare. Tänk om du i år skulle pröva på att plantera potatis eller en vinbärsbuske med dina blommor på balkongen. 

En egen oas

Hemmamys har ersatt resandet och många satsar nu på att inreda i trädgården och vill där skapa en slags semesterkänsla. I trädgården vill man också koppla av och därför bygger man olika utrymmen att mysa i med exempelvis pergolakonstruktioner. En hängmatta, där man kan ligga med en bra bok och en vacker ljusslinga i trädet, skapar också en fungerande plats för avkoppling. Baljor och bubbelpooler har blivit allt mer vanliga på finländarnas gårdar och nu har också simbassänger börjat inta plats och de hämtar med sig lite lyx till gården.

Trädgårdens trendfärger

Det här årets färger är gult som symboliserar hopp och grått som i sin tur beskriver hållbarhet. Gult ser man i blommande växter tidigt om våren och på hösten, grått ser man allt mer i trädgårdsmöbler och olika konstruktioner, där det bruna tryckimpregnerade träet fått ge vika. Grönt i alla dess nyanser är också en av sommarens trender och därför är det viktigt att skapa variation med olika stora växter och bladformer. Ormbunkar, olika gräsväxter och storbladiga perenner och olika färggranna blommor som man planterar tillsammans med dem, skapar vackra blickfång i trädgården.

 

Inspirerande och njutningsfulla trädgårdsdagar!