Varuboden-Oslan myynti ja tulos viime vuoden tasolla koronakeväästä huolimatta


Osuuskauppa Varuboden-Osla teki alkuvuonna 2020 hieman edellistä vuotta paremman tuloksen, vaikka maaliskuussa Suomen saavuttanut koronaviruspandemia toi haasteita liiketoiminnalle. Voimakas investointiohjelma jatkui, ja investointeja tehtiin 10,6 miljoonalla eurolla. Varuboden-Osla maksoi asiakasomistajilleen 4,4 miljoonaa euroa Bonuksia. Henkilöstömäärä oli kesäkuun lopussa 1 194, mukaan lukien kesätyöntekijät.

18.8.2020

Osuuskauppa Varuboden-Oslan tulos ennen veroja ajalta 1.1.–30.6.2020 osoittaa voittoa 4,1 miljoonaa euroa (4,0 milj. euroa 2019). Marketkauppa on osuuskaupan tuloksen kannalta merkittävin liiketoiminta-alue, ja sen myynti kasvoi pandemiakevään aikana. Myös rautakaupan myynti oli kasvussa. Muilla toimialoilla, eli tavaratalo-, ravisemis- sekä liikenne- ja polttonestekaupassa, myynti laski

– Vaikka osa toimialoistamme tekikin miinusmerkkisen tuloksen, niin tuloksemme on kokonaisuutena erinomainen puolustusvoitto, toimitusjohtaja Hannu Krook toteaa. Korona-aika oli haasteellinen, mutta loi myös monia uusia toimintatapoja osuuskaupassamme, ennen kaikkea ristiintyöskentelyn toimialojen välillä. Kun korona vähensi työmäärää ravintoloissamme, tavaratalossamme ja ABC-liikennemyymäläasemillamme, siirtyi henkilökuntamme ennakkoluulottomasti työskentelemään marketyksiköihimme, missä lisäkäsipareista oli suuri apu ruokamyynnin volyymin kasvettua merkittävästi kevään aikana. Näin vältyimme lomautuksilta kevään aikana. Tässä onnistuimme yhteistyössä luottamushenkilöiden ja henkilöstön kanssa – kiitos henkilöstön joustavuuden.

Kun kevään aikana hallituksen rajoitukset estivät ruokailun paikan päällä, sekä ABC-asemat että Porvoon Rosso-ravintola puolestaan siirtyivät myymään noutoruokaa. Rosson annoksia toimitettiin myös myytäväksi Porvoon S-marketeihin. Varuboden-Oslan yksiköistä ainoastaan Hyvä olo -parturi-kampaamo ja Coffee House -kahvila suljettiin kokonaan pariksi kuukaudeksi rajoitusten takia.

– Koronakevään aikana sekä työntekijöiden että asiakkaidemme turvallisuus ja terveys on ollut meille ensiarvoisen tärkeää, Hannu Krook sanoo. Monenlaisia toimenpiteitä on toteutettu tehostetusta hygieniasta ja siivouksesta lähtien erilaisten suojavarusteiden kuten esim. visiirien ja kassapleksien käyttöönottoon pitkin kevättä. Toteutetut toimet ovat osoittautuneet tehokkaiksi ja esimerkiksi henkilökunnan sairaspoissaolot vähenivät kevään aikana merkittävästi edellisvuoteen verrattuna.

Asiakkaille olemme pystyneet tarjoamaan nopealla aikataululla uusia palvelumuotoja, kuten ikäihmisten ja riskiryhmään kuuluvien henkilöiden oma asioimistunti varhain aamulla, joka on ollut hyvin suosittu. Olemme myös kehittäneet voimakkaasti ruoan verkkokauppaamme sekä ruoan myymäläkeräilyä ja kotiinkuljetuksia yhteistyökumppaneidemme avulla, ja pystyneet tarjoamaan asiakkaille laajasti toimialueellamme ruoan etäostosmahdollisuuksia.

Investoinnit jatkuivat voimakkaana

Osuuskauppa Varuboden-Oslan investoinnit olivat 10,6 miljoonaa euroa (7,5 milj. euroa 2019) alkuvuoden aikana. Merkittävimpinä investointeina toteutettiin kahden uuden Sale-myymälän avaukset Porvooseen (Sale Lundi kauppakeskus Lundiin ja Sale Gammelbacka), Porvoon S-market Näsin ruoan verkkokauppa noutopisteineen ja lännen puolella Tammisaareen avattiin uusi ABC-automaattiasema ja -autopesuhalli. Vanhan ABC-aseman purkutyöt aloitettiin toukokuun lopulla, ja maanvaihdon jälkeen alueesta muodostuu S-market Tammisaaren pysäköintialue. Samalla aloitettiin Tammisaaren S-marketin laajennus ja mittava remontti, joka suunnitelmien mukaan valmistuu kokonaisuudessaan kesäkuussa 2021.

Sipooseen avataan syksyn aikana autopesuhalli Söderkullan S-marketin yhteydessä olevalle ABC-asemalle. Keväällä on käynnistetty myös suunnittelu ABC-polttonestejakelupisteen saamiseksi Sipoon Bastukärriin.

ABC Hangon ympäristölupa päättyi 30.6.2020, jolloin polttonestejakelutoiminto loppui. Varuboden-Osla suunnittelee korvaavaa asemaa S-Market Hangon uuden kaavoituksen alla olevan tontin yhteyteen.
Kirkkonummen Masalaan avataan uusi S-market 17.9.2020, ja myymälän rakennustyöt ovat loppusuoralla. Samalla Sale Masala sulkee ovensa. Myös Ahvenanmaalla investoinnit jatkuvat, kun S-market Jomalan pysäköintialuetta ja liittymää parannetaan syksyn aikana.
Kirkkonummen Prismassa ja Porvoon Näsin S-marketissa asiakkaille on tarjolla entistä laajempi valikoima, kun myymälöihin avattiin shop-in-shop -periaatteella toimivat Sushi Daily -kioskit, joissa sushit valmistetaan paikan päällä.

Toimialueemme läntisellä puolella monet tulevat investoinnit riippuvat kaavoitusprosessien etenemisistä. Hangossa S-marketin kaavoitusprosessi on ollut käynnissä pitkään, ja toivomme, että kaava saataisiin valmiiksi tämän vuoden aikana. Myös Kirkkonummella Tallinmäen kaavaprosessi etenee, ja kunta on päättänyt luopua kalliista maanalaisesta parkkihallista, mikä mahdollistaa taloudellisesta näkökulmasta alueen rakentamisen ja Varuboden-Oslan kiinteistön kehittämisen. Myös Karjaan Lepin Prisman kaavatilanne saattaa nytkähtää eteenpäin jo elokuun aikana, kun maakuntahallitus käsittelee alueen kaavaa kokouksessaan.

Porvoon kaupungin kanssa on kevään aikana työstetty suunnitelmia ABC-liikenneaseman rakentamisesta Mannerheiminväylälle suunnitellun uuden liityntäpysäköinnin yhteyteen.

VBO sitoutunut S-ryhmän kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin – hiilinegatiivinen jo 2025

S-ryhmä on asettanut uudet, merkittävät ilmastotavoitteet vuoden 2019 aikana, missä ryhmän tavoitteena on pienentää ilmastopäästöjä 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Samalla S-ryhmä haluaa ensimmäisenä suomalaisena yritysryhmänä olla hiilinegatiivinen jo vuonna 2025. Kesän aikana kolmeen Varuboden-Oslan toimipaikkaan (S-market Masala Kirkkonummella, S-market Näsi Porvoossa ja S-market Loviisa) asennettiin aurinkopaneelit, joiden avulla tuotetaan osa toimipaikkojen käyttämästä sähköstä. Poikkeuksellisen leudon, ennätyksellisen tuulisen ja erittäin sateisen sään siivittämänä vuoden ensimmäisen kvartaalin osalta S-ryhmän uusiutuvan energian tuotanto kattoi yli 90 prosenttia ryhmän sähkönkulutuksesta. Tammikuussa S-ryhmä tuotti ensimmäistä kertaa enemmän uusiutuvaa sähköä kuin kulutti.

Luottavaisin mielin tulevaan syksyyn

Osuuskaupan taloudellista tilaa, maksuvalmiutta ja sen kehitystä on seurattu tiiviisti sekä reagoitu viruksen tuomiin muutoksiin työpaikkoja tai investointeja vaarantamatta. Koko vuoden tuloksen arvioidaan pysyvän edellisvuoden tasolla.

– Tehtävämme on ensisijaisesti taata poikkeuksellisissa oloissa turvallinen asiointi asiakkaillemme ja turvallinen työympäristö henkilökunnallemme, Olemme muuttaneet toimintatapojemme ketterästi uusien ohjeistusten ja uuden tutkimustiedon mukaan. Henkilökuntamme on osoittanut suurta sitoutumista ja joustavuutta, ja siksi päätimme maksaa koko henkilöstölle erillisen palkkion erinomaisesta työstä koronakevään aikana, toimitusjohtaja Hannu Krook kertoo.