Varuboden-Oslas sommarjobbare får en högklassig introduktion och mycket feedback på sitt arbete – Rekryteringen för sommaren 2024 har börjat


Ansökan till sommarjobb på Handelslaget Varuboden-Osla har nu börjat. Handelslaget söker cirka 600 sommarjobbare och praktikanter inom alla sina branscher för nästa sommar. Sista ansökningsdag är den 18 februari och alla sökande kommer att kallas till en intervju.

27.12.2023

Marketbranschen har det största behovet av sommarjobbare, eftersom många enheter ligger i livliga stugområden, där kundantalet alltid ökar under sommaren. ABC-trafikbutikerna, restaurangerna och Sokos anställer också sommarjobbare och praktikanter för olika jobb.

 

Värdefull arbetslivserfarenhet även för minderåriga

Till längre sommarjobb tas  huvudsakligen personer som har fyllt 18 år, men också minderåriga erbjuds värdefull arbetserfarenhet i form av 2–4 veckor långa praktikperioder.

Praktikprogrammet Lär känna arbetslivet och förtjäna är avsett för elever i grundskolan, tiondeklassare och gymnasieelever som inte har någon tidigare arbetserfarenhet från branschen.   Det är en två veckors praktikperiod, som man får lön för och en viktig första erfarenhet från branschen. För ungdomar som redan har gjort en Lär känna arbetslivet-praktikperiod erbjuds praktikperioder på 2-4 veckor.

– Sommarjobb lär dig viktiga färdigheter för arbetslivet och hjälper dig ofta också att hitta en riktning för din framtida karriär. En stor del av ungdomarna börjar sin karriär just i butik, och vi har en viktig roll i att erbjuda unga en första arbetslivserfarenhet, säger personaldirektör Paula Pajunen.

Det är också värt att komma ihåg att sommarjobb inte behöver vara för ungdomar, utan också kan vara ett effektivt sätt att hitta arbete för andra åldersgrupper.

Fokus på introduktionen

Under de senaste åren har handelslaget gjort stora investeringar för att utveckla sitt introduktionsprogram. Inom Varuboden-Osla betonas bred kompetens, vilket innebär att när man jobbar i butik så får man en introduktion i nästan alla uppgifter som behövs i butikens vardag. Oavsett vilka de framtida karriärplanerna är uppskattar alla arbetsgivare att det i meritförteckningen står om erfarenhet inom kundservice och att man behärskar många olika arbetsuppgifter.

Enligt undersökningen Ansvarsfullt sommarjobb 2023 fick Varuboden-Oslas enheter bättre betyg än genomsnittet när det gäller introduktion och respons. Av totalt 370 svarande var det genomsnittliga betyget för sommarjobbserfarenheten 4,47 (på en skala från 1 till 5).

 

Alla sökande inbjuds till intervju

Ansökningsprocessen har gjorts så smidig och användarvänlig som möjligt. Grundläggande information kan enkelt lämnas med hjälp av ett ansökningsformulär på nätet, varefter alla sökande kommer att få en inbjudan till en gruppintervju. Ansökningsprocessen har fått mycket positiv feedback under tidigare år, och intervjun har setts som en bra erfarenhet för framtida anställningsintervjuer.

– Inom kundservice handlar det om att möta människor, inte att skriva texter. Genom att intervjua alla sökande vill vi ge alla möjlighet att berätta om sig själva ansikte mot ansikte, säger Paula Pajunen.

Personaldirektören förutspår redan nu ett nytt rekord i antalet sökande. Antalet intervjutillfällen har ökats sedan förra året och ordnas nu på olika håll på handelslagets område.

– Våra sommarjobb har varje år lockat fler och fler sökande i vår region. Vi förbereder oss för ett rekordstort antal sökande i år, säger Paula Pajunen.

Efter att ha skickat in ansökan lönar det sig för de sökande att följa med sin e-post, eftersom varje sökande kommer att få en inbjudan till en intervju.

 

Många möjligheter

Handelslaget kan också erbjuda många chansen att fortsätta arbeta efter sommaren.

– Efter sommaren kan det också finnas möjligheter att fortsätta arbeta, till exempel deltid under studietiden eller till och med i en fast anställning, beroende på enhetens resursbehov. Vi värdesätter att de sökande är aktiva och har en positiv inställning, men framför allt att de har viljan att lära sig. Det är inte nödvändigt med tidigare erfarenhet eftersom alla nya medarbetare får en omfattande introduktion i sina arbetsuppgifter, säger personaldirektör Paula Pajunen.

Du kan ansöka om att bli sommarjobbare eller praktikant hos Varuboden-Osla fram till 18.2.2024 på vbo.fi/sommarjobb.

 

Ytterligare information:

Paula Pajunen, personaldirektör, paula.pajunen@sok.fi, 010 765 9315