Vår lokala producent den här månaden: Lilla chokladfabriken


26.1.2021

Passion för choklad

 När man öppnar dörren till den Lilla chokladfabriken som finns på industriområdet i Borgå stiger man in till alla chokladälskares paradis. Här tillverkas choklad från början till slut för hand. Smakkombinationerna står chokladfabrikens ägare, Peter Westerlund för. Han har lotsat familjeföretaget redan i femton år och har fortfarande så mycket idéer att alla knappast hinner förverkligas.  Företaget, som Peter grundade för att själv ha en arbetsplats efter att ha varit några år hemma och skött sin son, har under åren nått en stor popularitet bland alla chokladälskare. Under de brådaste åren sysselsatte företaget rejält över tio personer och i sortimentet fanns över 80 olika slags chokladkonfekt.

 Drömmarna blev verklighet

 År 2005 tog Peter Westerlund hand om sitt yngsta barn hemma och grubblade över vad han skulle göra när det igen var dags att återgå till arbetet.

– Jag kan säga att den Lilla chokladfabriken faktiskt kom till för att jag helt enkelt behövde en arbetsplats, skrattar Peter. Vem kunde ha gissat att femton år senare är denna dröm ett av de få ställen i Finland där chokladen görs för hand och hit kommer långväga gäster för att köpa av läckerheterna.

Chokladfabriken fanns först på nedervåningen i Peters hem. Det idylliska läget intill Borgå domkyrka visade sig vara ett ypperligt ställe att ha en liten chokladaffär på. En ringlande kö av kunder på affärens trappa var en bekant syn speciellt under turistsäsongen. I den pyttelilla affären fick inte många kunder plats på samma gång. Men det var värt att köa för något gott. Bakom affärslokalen, i en liten 25 kvadratmeter stor produktionslokal tillverkade Peter den mest utsökta chokladkonfekten och hustrun Miia stod allt oftare bakom butiksdisken och betjänade kunder.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse och blev en slags livsstil. Bakom disken och vid sidan av chokladtillverkning har vi läst läxor med barnen och gått igenom dagens händelser. Hela familjen har varit med i chokladfabrikens olika skeden och både dottern och sonen har båda hjälpt till här, berättar Peter om familjens betydelse i att driva chokladfabriken.

 

Bönor och en generös dos handarbete

Peter var ingen novis när han väl började med sin egen affär. Före det hade han avlagt en köksmästarutbildning och jobbat många år med desserter. Under de år han arbetade utomlands blev han bekant med choklad och den kom att bli en slags passion.

– Jag ville göra högklassig choklad från början till slut för hand. Råvarorna, kakaobönorna, kommer från noggrant utvalda odlare i Brasilien och Madagaskar. Vi har inga mellanhänder, utan jag köper bönorna direkt från odlarna. Det är viktigt för mig att veta i vilka förhållanden bönorna växer och jordbrukarna arbetar.  Odlarna kan skörda bönor två gånger om året. Storleken och kvaliteten på skörden beror i hög grad på väder och skadedjur. Odlarna är mycket noggranna med kvaliteten och sitt rykte och skickar inte bönor som inte uppfyller de kvalitetskriterier som ställs upp. När det gäller andra ingredienser, som exempelvis bär, försöker jag så mycket som möjligt gynna inhemskt och sådant som växer nära, säger Peter. I fabriken producerar Peter närmare 20 olika slags chokladkakor, chokladkonfekt, chokladkross, chokladkaffe och te.

Från bönor till färdig produkt

Den Lilla chokladfabriken tillverkar nästan alla sina chokladprodukter för hand ända från bönor. Det innebär att Peter går igenom varje böna och sorterar dem. Efter att bönorna är sorterade rostas de och sedan krossas de och skal och nibs skiljs åt.  Efter det mal Peter nibsen i en stenkvarn under flera dagars tid.

– På det här sättet framställer vi chokladmassa, som ännu lagras ungefär tre månader innan man kan börja tillverka konfekt eller chokladkakor av den. Chokladkakorna och konfekten smaksätter jag exempelvis med säsongens bär och det här att få kombinera olika smaker tycker jag är det bästa skedet i chokladtillverkningen. Choklad är en svår råvara att bearbeta och att temperera choklad är ett speciellt viktigt steg. Få kunder kan föreställa sig hur lång processen kring chokladtillverkning egentligen är. Det innebär också att när vi kört i mål med julens chokladförsäljning så börjar vi redan planera nästa jul, berättar Peter.

Tillbaka till den ursprungliga visionen

 För ungefär tre år sedan flyttade den Lilla chokladfabriken sin verksamhet till Konstfabriken i Borgå, och då togs fabriksbesök med som en ny grej. Tillverkningen av konfekt blev på paus eftersom utrymmena var så begränsade.

– Under de här åren satsade jag speciellt mycket på Bean-to-bar (från böna till chokladkaka) produktionen och vårt produktsortiment växte inom det området. Jag deltog också i många internationella tävlingar och fick motta priser för mitt arbete. Det övertygade mig om att jag höll på att föra företaget i rätt riktning. I den senaste tävlingen, International Chocolate Awards 2019, kammade vi hem en brons- och silvermedalj, berättar Peter.

I början av 2020 packades flyttlasset igen, och den Lilla chokladfabriken flyttade till nya, större lokaliteter i Östermalm i Borgå. Nu finns det mycket mer rum än det 25 kvadratmeter stora utrymme där chokladen tillverkades under de första åren. Nu har vi en 180 m² stor lokal att tillverka och förpacka choklad på och i anslutning till fabriken finns också en liten affär och ett café.

– Nu har vi återtagit konfekt till vårt sortiment och nästan alla våra produkter är veganska.  Med Varuboden-Osla har vi samarbetat i ungefär tre år och ett omfattande sortiment av våra produkter finns i S-market Näse i Borgå. Även om vi har en egen fabriksbutik så är det viktigt för oss att kunderna också enkelt kan köpa av våra produkter exempelvis i samband med sitt butiksbesök. Lokal anknytning och äkta smaker styr fortfarande vår verksamhet, säger Peter.

 

 

Lilla chokladfabriken

Läge: Borgå

Ägare: Peter Westerlund

Grundat: 2005

Verksamhetsform: chokladproduktion

Produkter: chokladkonfekt, chokladkakor, chokladkross, chokladkaffe, chokladte, chokladmuffins