Välsmakande från närfälten


Inkommande lördag 4.9 firas den tredje Finländska matens dag. Jordbruk förknippas starkt till de finländska traditionerna och finländarna uppskattar inhemskt. Speciellt grönsaker, mjölkprodukter, kött och fisk, och bröd vill man köpa lokalt. Till handelslagets tradition har alltsedan begynnelsen hört ett tätt samarbete med lokala producenter. På butikshyllorna finns för tillfället över 200 lokalt producerade produkter. Dessutom har vi i våra butikers sortiment många Kotimaista-produkter och produkter märkta med Gott från Finland.

4.9.2021

Bröd och spannmålsprodukter, kött, sylt, sötsaker, grönsaker…

Det att avståndet från åkern till affären är kort och att inga mellanhänder behövs är faktorer som inverkar på allt fler finländares köpvanor. Att det är inhemskt och lokalt producerat ökar i popularitet.  Genom att välja närproducerat bidrar vi också till att hålla ortens jordbrukstraditioner vid liv.

– Vi strävar hela tiden efter att öka antalet produkter av lokala producenter och producenter på vårt eget handelslags verksamhetsområde i och med att efterfrågan på närproducerat ökar.  Huvudvikten ligger på färska säsongsprodukter såsom grönsaker och frukter, men utöver dessa finns också ett utbud av kött och charkuterier, bröd och spannmålsprodukter, sötsaker, bryggeriprodukter, honung, glass och konserver.  Vårt sortiment av närproducerade produkter varierar något enligt affär och ort. I alla våra mataffärer finns ändå ett brett sortiment av närproducerat i de olika produktgrupperna. Vi tycker också att det är viktigt att utveckla vårt sortiment av närproducerat enligt våra kunders önskemål och på basis av respons vi får om åtgång, berättar branschdirektör Bengt Vinberg.

All ära åt finländskt

Närproducerat har ökat i popularitet och på samma gång också intresset för de lokala producenterna. Produkter som fått växa på närliggande åkrar och i växthus smakar ofta snäppet bättre. De lokala produkterna har lyfts fram i butikerna med symbolen Smaker nära dig – så att kunderna ska ha det enklare att hitta dem.

Vid sidan av Smaker nära dig-produkter hittar kunderna i våra butiker ett brett sortiment av inhemska produkter också i S-gruppens Kotimaista-produktgrupp och produkter märkta med Gott från Finland. Gott från Finland-etiketten på förpackningen visar att livsmedlet är av finländskt ursprung: råvarorna och arbetet är inhemska, och både tillverkarna och produktionskedjan är kända. Gott från Finland är också ett tecken på att höra till ett system, där alla företag som använder märket övervakas med kontrollbesök och kontinuerlig produktuppföljning.

Vi strävar i vårt handelslag efter att underlätta våra kunders butiksbesök och att välja inhemskt genom att märka de inhemska produkterna tydligt. Speciellt under skördetiden fylls våra frukt- och grönsaksavdelningar av säsongens smakliga grönsaker och rotsaker och av dessa är en stor del skördade bara några kilometer från butiken.

S-mobil ett ypperligt hjälpmedel för att följa upp hur inhemskt de egna inköpen är

I tjänsten Mina köp i S-mobil finns Matens inhemska ursprung som hjälper ägarkunder att känna igen inhemsk mat. I Matens inhemska ursprung kan en ägarkund enkelt kolla upp hur stor del av till exempel de frukter och grönsaker hen har köpt är inhemska. Matens inhemska ursprung berättar de matprodukter som är producerade, tillverkade och förpackade i Finland. Till exempel märket Gott från Finland garanterar att de här matprodukterna är inhemska. Dessutom visar tjänsten skilt de produkter som tillverkats i Finland och utomlands. Uppgiften om hur inhemska inköpen är visas alltid på produktnivå och graden för hur inhemskt det är anges enligt inköpens värde.

I vårt handelslag strävar vi kontinuerligt efter att utveckla vårt produktutbud speciellt med produkter från inhemska och lokala producenter.  Vi har i bruk kanalen sinuntoive.fi för önskemål. På sinuntove.fi kan våra kunder önska sina egna favoritprodukter till en lokal Prismas, S-markets eller Sales sortiment.  I vårt handelslag har vi satsat på lokala producenter och vi kommer att utvidga det också i fortsättningen.  Vi presenterar också varje månad en av våra lokala producenter på vår webbsida och våra sociala medier.

 

En smaklig Finländska matens dag.