På Varuboden-Osla får nästan hälften av personalen ett speciellt lönetillägg – språkkunskaper kan ge en tusenlapp till per år


I dag är det svenska dagen, vars syfte är att uppmärksamma tvåspråkigheten i Finland och synliggöra det svenska språket. På handelslaget Varuboden-Osla är tvåspråkighet mer än bara vackra ord, eftersom språkkunskaper hos oss betyder rena pengar. En heltidsanställd, som kan ge kundservice på svenska och finska, kan få ett lönetillägg på upp till 1 500 euro per år.

6.11.2024

Varuboden-Osla är ett tvåspråkigt handelslag som är verksamt vid Nylands kust och på Åland. Att betjäna kunder på båda inhemska språken är en hederssak för handelslaget. Medarbetare som kan och använder båda inhemska språken får ett lönetillägg, det så kallade VBO-tillägget.

VBO-tillägget är fem procent av tabellönen. Nästan hälften av personalen får tillägget, och det totala beloppet som betalas är långt över en halv miljon euro varje år. Med tillägget vill handelslaget uppmuntra till användningen av det andra inhemska språket i kundserviceuppgifter.

– En stor del av vår personal talar åtminstone lite svenska, och en del av dem talar svenska som modersmål, säger personaldirektör Paula Pajunen.

– All språkkunskap är nyttig, och särskilt muntliga kunskaper är viktiga för god kundservice. I vårt handelslag har speciellt kunskaper i svenska betydelse.

Förutsättningen för att betala VBO-tillägget är att den anställde kan utföra normal kundservice på både finska och svenska.

– Det viktigaste i kundbetjäning är att man blir förstådd. Var kommat ska placeras eller ordföljden är sekundära i det skede när man berättar för en kund var hen hittar någon produkt i butiken, betonar Pajunen.

Språkkunskaperna som berättigar till tillägg kan konstateras redan under anställningsintervjun, om intervjuaren är en person som kan finska och svenska. Alternativt kan medarbetaren visa sina språkkunskaper genom ett språktest, som kan göras smidigt per telefon. Under provet fastställs kunskaperna i både finska och svenska, eftersom arbetsgivaren inte har några uppgifter om medarbetarens modersmål.

Personalen får ta del av svenskundervisning som ordnas i samarbete med läroanstalten Careeria i Borgå. Språkstudierna räknas också till godo som en del av grundexamen i affärsverksamhet. När man anställer nya medarbetare är det viktigaste inte själva språkkunskaperna, utan attityden och viljan att lära sig.

Svenska språket studeras på Varuboden-Osla ända upp till ledningsgruppen.

Glad svenska dagen!