Hantverksmjöl med äkta stenkvarn


Från och med 1992 har stenkvarnen i Saltvik på Åland malt flitigt. Verksamheten vid Överängs kvarn startades av Sören Karlsson och hans fru Marica. Åren har gått och nu driver deras son Filip familjeföretaget och Sören och Marica hjälper till. Traditionellt mjöl, havreflingor och pasta, som kom som en nyhet i sortimentet ett par år sedan, har blivit populära bland lokalbefolkningen. Kvarnen mal ungefär 130 ton mjöl per år.

25.5.2021

Allt började från farmors grahamsmjöl

Sören är elektriker till yrket, och det var egentligen slumpen som ledde till att han började jobba som mjölnare började han i början av 1990-talet. Hans farmor bakade flitigt men klagade över att det inte längre fanns på gammalt traditionellt sätt med stenkvarn malt mjöl i butikerna. På Åland fanns inte mer en sådan kvarn, men Sörens granne råkade ha en gammal stenkvarn. Sören skred till verket. Sören som alltid har varit intresserad av olika maskiner och manicker reparerade stenkvarnen och började prova hurudant mjöl man kunde mala med den.

– Jag malde och min farmor bakade och gav respons. Som resultat av den här produktutvecklingen hade vi slutligen det perfekta grahamsmjölet. Ryktet spred sig snabbt bland farmors vänner och vi började mala allt mer till försäljning. Slumpen och behovet av traditionellt grahamsmjöl satte i gång den här verksamheten och nu har vi sysslat med det här redan i närmare trettio år, säger Sören.

Verksamheten är småskalig men känd. Under hela den tid kvarnen har varit i gång har man inte behövt satsa på marknadsföring. Produkterna har talat för sig själva och Sören med familj har alltid varit redo att prova på nya produkter om kunderna har önskat det. Vid sidan av grahamsmjöl har sortimentet under årens lopp utvidgats, och för tillfället finns det närmare tio olika mjölsorter i sortimentet och totalt närmare trettio produkter.

Traditionellt hantverk

Överängs kvarn har specialiserat sig på mjöl som produceras som traditionellt hantverk och som säljs lokalt. I kvarnen mal fortfarande den gamla stenkvarnen som funnit med sedan början och den har fått tre valskvarnar som hjälp. Verksamheten har hela tiden utgått från kunders efterfrågan, och grundtanken har varit att mala högklassigt mjöl på ett traditionellt sätt. Största delen av den spannmål som används är ekologisk. Spannmålen köps av Mats Häggblom som själv odlar mycket men också förmedlar andra åländska odlares spannmål. Grahamsmjöl och havreflingor var länge kvarnens huvudprodukter, men under senaste år har också forntida spannmål såsom spelt, emmervete och enkorn blivit populära och kvarnen har också tagit de här sorterna med i sitt sortiment.

När man mal mjöl på traditionellt hantverksmässigt sätt är jobbet långsammare och mängderna mindre än i stora kvarnjättar, men idén har aldrig varit att tävla med de stora aktörerna i pris eller mängd.

– För oss har det varit viktigare att svara på kunders önskemål och vara färdiga att prova på nya produkter. Vi vill satsa på hantverksmässigt gjorda högklassiga produkter som säljs lokalt, säger Sören om betydelsen av att det är lokalt.

Och hantverk kan man verkligen tala om i det här fallet eftersom allt jobb på kvarnen sköts av enbart familjen och inga andra anställda behövs som hjälp. När de har malt spannmålen i kvarnen, förpackas de färdiga produkterna för hand och till slut klistras produktetiketter på påsarna. Efter det lastas produkterna i bilen och körs ut till affärerna. Det är också många åländska bagerier som köper mjöl av Överängs kvarn och tidvis, speciellt nu under coronatiden har de också skickat av sina produkter till enskilda kunder på fastlandet. På kvarnen försöker man hålla så litet lager som möjligt och produkterna tillverkas till största delen på basis av efterfrågan.

– De ringer oss från affärerna om någon av våra produkter har tagit slut, och då byter vi sädesslag i kvarnen och sätter igång, berättar Sören om det välfungerande samarbetet med affärerna.

Kundrespons och lokalt samarbete driver framåt

Överängs kvarn har samarbetat med Varuboden på Åland alltsedan 2000-talet, när handelslaget började sin verksamhet på Åland. Det finns hela tiden av kvarnens produkter på hyllorna i handelslagets butiker.

– Vi har ingen gårdsbutik och det är ett livsvillkor för vår verksamhet att våra produkter finns på närbutikernas hyllor. Kunderna vet var de kan köpa våra produkter eller berätta om sina önskemål om nyhetsprodukter. Det här är mycket bra med tanke på vårt företag eftersom det sporrar vår produktutveckling på ett naturligt sätt hela tiden framåt, tackar Sören.

Kvarnen mal många olika sädesslag, vete, råg, spelt, emmer och enkorn och många av de här har tagits till kvarnen just på grund av att kunder önskat det. Andra av kvarnens produkter som är mycket populära är raps- och linoljan. Rapsoljan belönades också för några år sedan med guldmedalj i FM i mathantverk.

Kvarnen fortsätter att mala med Filip vid spakarna och med blicken riktad mot framtiden. Här värdesätter man det traditionella hantverket och samtidigt vågar man prova på nytt, vilket bildar en fungerande helhet. Överängs kvarn kommer att leverera lokalt producerade produkter också i fortsättningen.

 

Överängs kvarn

Läge: Saltvik, Åland

Ägare: Filip, Sören och Marica Karlsson

Grundat: 1992

Verksamhetsform: kvarn

Produkter: mjöl, rapsolja, linolja och pasta