Mångkunnande på topp i Varuboden-Osla – inget behov av permitteraringar under epidemin


25.6.2020

En kock vid kassan, en dekoratör som fyller på hyllorna och trafikbutikens biträdande chef som kollar att dagens leverans av frukt och grönt är OK. Det har varit Handelslaget Varuboden-Oslas sätt att ta hem spelet under coronavirusepidemin. När det fanns mindre jobb på den egna enheten, t.ex. restauranger och bensinstationer, flyttade arbetstagarna över till marketaffärerna där det har behövts hjälp. Det har krävt flexibilitet av arbetstagarna, men samtidigt har det också setts som en möjlighet.

– Jag är så glad över att jag har träffat så många nya människor och lärt mig så mycket. Och jag ser fram emot nästa årsfest, när jag igen får träffa alla nya bekantskaper, säger Sanni Kääriäinen, som till vardags är dekoratör vid Sokos i Borgå, men som har hoppat in i S-marketarna i Veikkola i Kyrkslätt och i Söderkulla i Sibbo.

Handelslaget Varuboden-Osla har under hela epidemin strävat efter att undvika permitteringar.

– Vi lyckades med det, men det har krävt flexibilitet och ett nytt sätt att tänka, både av medarbetarna och av oss, berättar verkställande direktör Hannu Krook. Under epidemin anställde vi i själva verket mer tillfällig personal och kunde t.ex. erbjuda jobb åt personer som var permitterade från S-gruppens hotell.

Jollas Instituutti, som ansvarar för S-gruppens utbildningar, frågade de medarbetare som bytt uppgifter under epidemin om deras erfarenheter, och resultaten visar att arrangemangen har fungerat bra. De medarbetare som bytt enhet har tagit emot de nya uppgifterna med glädje, och de har också blivit väl omhändertagna på de mottagande enheterna.

– Det har varit roligt att kunna utnyttja sitt kunnande på annat håll och samtidigt rycka in där det behövs, säger Sari Stigman, som är biträdande trafikbutikschef vid ABC Kungsvägen.

Katri Mäkäräinen, som är serviceansvarig vid ABC Kungsvägen, berättar att erfarenheten har förbättrat känslan av samhörighet och att systemet gärna får fortsätta.

– Vi har blivit väldigt väl emottagna, vi har fått bra introduktion till de nya sakerna och alltid fått svar på våra frågor. Det har varit tryggt och bra att jobba både med nya saker och med nya kolleger, berättar Katri Mäkäräinen.

Att jobba vid en annan enhet ökar också förståelsen för andras uppgifter. Tiina Rosenqvist-Bärlund jobbar som kock och serviceansvarig vid ABC Kungsvägen, och jobbade två månader vid S-market i Lovisa, bland annat vid kassan.

– Jag har fått lära mig nya saker. Först var jag helt att hjälp, men jag blev snart vän med både kassaapparaten och de nya sätten att jobba, berättar Tiina Rosenqvist-Bärlund. Visst är det annorlunda att vara vid kassan och betjäna kunder, än att vara i köket och skapa delikatesser åt dem. I båda uppgifterna är det tidvis bråttom och stressigt.

Det verksamhetssätt som uppstod under undantagstillståndet blir bestående, och nu när de anställda vid trafikbutikerna och restaurangerna har återgått till sina egna uppgifter, uppmuntras de att ta tilläggsskift på marketsidan.

 

 

Krissituationerna är ett utmärkt tillfälle att testa på nya saker och utveckla vår verksamhet. Vi kommer säkert att utnyttja de här lärdomarna också i framtiden. Särskilt fint har det varit att se hur vår mångkunniga personal smidigt byter från den ena arbetsplatsen till den andra – från restauranger, varuhus och trafikbutiker till markethandeln. Jag hoppas att kollektivavtalen också i framtiden gör det möjligt att flexibelt jobba i kors, eftersom det i framtiden skulle göra det möjligt att öka mängden heltidsanställda, konstaterar verkställande direktör Hannu Krook.