I samma båt – att jobba på olika enheter en del av vardagen i Varuboden-Osla i coronatider


22.3.2021

Handelslaget Varuboden-Osla har redan i flera års tid uppmuntrat sina medarbetare att också ta arbetsskift på andra enheter än den egna. Tanken har varit att stärka mångkunnande, erbjuda deltidsanställda extra timmar och att hjälpa till där behovet av extrahjälp har varit störst. Tack vare det här har det nu under coronatiden inte funnits något behov av att permittera medarbetarna och man har hittat jobb åt alla på andra enheter. De skärpta restriktionerna som trädde i kraft på restauranger för några veckor sedan har minskat behovet av arbetskraft både på restaurangen Rosso i Borgå och ABC-stationerna. Sari Stigman och Maria Sundstrand bytte till butiksjobb när jobbet tillfälligt minskade på den egna ABC-enheten. De valde ändå inte den närmaste enheten utan styrde kosan till Åland och närmare bestämt Jomala S-market och Varuboden City i Mariehamns centrum för att hjälpa till.

 

Nya upplevelser

I mitten av mars packade Sari Stigman från Lovisa och Maria Sundstrand som bor i Tenala sina väskor och åkte till Åland för att jobba. Planen är att hjälpa till där på Varuboden-Oslas enheter åtminstone i tre veckor. Sari jobbar normalt på Kungsvägens ABC i Lovisa och har över tio års erfarenhet av olika slags jobb inom handelsbranschen. Det var lätt att tacka ja till möjligheten som arbetsgivaren kom med. På samma gång får hon också bekanta sig med det egna handelslagets verksamhetsställen på Åland.

Jag fick höra om den här möjligheten av min chef och nappade genast på idén. Det är också bra med tanke på mitt eget jobb att nu och då besöka andra enheter och se hur jobbet görs där. På samma gång kan man ta med sig tips och fungerande arbetssätt till sitt eget arbete. Jag tycker också att det är trevligt att kunna hjälpa till där det behövs, när arbetsuppgifterna på den egna enheten minskat på grund av den rådande situationen. När jag jobbar här lär jag också känna mina arbetskompisar på Åland bättre, berättar Sari.

Marias hemmaenhet är Karis ABC och hon fick redan före jul chansen att åka till Åland när de behövde hjälp där. Då hade Maria tyvärr inte möjlighet att åka, och nu när hon fick en andra chans var hon genast redo att åka.

– Jag har alltid haft en liten förkärlek för Åland och har besökt stället många gånger tidigare. När man ännu utöver det här får möjligheten att jobba på nya enheter med nya arbetskompisar och får lära sig nytt, tvekade jag inte en sekund. Mina arbetsuppgifter på Karis ABC är mångsidiga och tack vare det hade jag säkerheten att resa hit och jobba med någotsånär bekanta uppgifter, säger Maria.

 

Språkbad och bekanta arbetsuppgifter från hemenheten

Varuboden-Osla är ett tvåspråkigt handelslag, där man uppskattar språkkunskaper och medarbetarna har möjlighet att få språktillägg. På enheterna talar man vid sidan av finska mest svenska. Både Sari och Maria använder också dagligen båda språken i sitt vanliga jobb. Nu när de jobbar på Åland är det svenska som gäller. Det här är speciellt enligt Sari, vars modersmål är finska, en alldeles ypperlig grej och förväntar sig att hon blir allt säkrare på att använda svenska under sin vistelse på Åland.

– Jag var kanske aningen nervös innan jag åkte för hur jag ska klara mig med mina språkkunskaper, men tog det hela mer som en positiv sak och ett sätt utveckla mig själv. Här kan jag åtminstone hela tiden öva på svenska i praktiken och det medför också att jag blir säkrare på språket. På samma gång ökar jag också mitt ordförråd. Nu efter att ha jobbat en vecka så har jag till min glädje fått märka att jag klarar mig alldeles utmärkt på svenska här, säger Sari glatt.

 

Att jobba i marketaffär är bekant från Saris och Marias egna jobb på ABC-stationernas marketar. På Åland har de under den gångna veckan plockat upp varuleveranser, fyllt på och ordnat hyllor, gräddat produkter till bake off-avdelningen och betjänat kunder i både kassan och vid sidan av andra sysslor. En sak som avviker sig från fastlandet är att varorna anländer till butikerna på Åland först efter klockan åtta på morgonen, när de på Saris och Marias enheter kommer redan på natten. Nykomlingarna har blivit väl emottagna när de anlände till ett alldeles nytt verksamhetsställe.

 

Fritid

På Åland finns det under normala förhållanden en hel del att se och göra på fritiden. På grund av coronan har Sari och Maria nu för det mesta njutit av att motionera ute och titta på de vackra omgivningarna. På programmet har de motionslöpning och fönstershopping. Tiden går fort när man jobbar. Tiden visar an hur länge de kommer att jobba på Åland.

Både Sari och Maria uppmuntrar andra att komma och bekanta sig med hur det är att jobba på enheterna på Åland.  Redan på några veckor hinner man få fina upplevelser och lär känna nya trevliga arbetskompisar.

– Det här har varit en helt utmärkt chans. Mänskorna har varit mycket vänliga och de har tagit emot oss med öppna armar. Allt som allt har det här varit en intressant och lärorik resa hittills, säger Sari och Maria med en mun.

 

 Fakta

På Åland har Varuboden-Osla tre enheter inom marketbranschen; S-market Jomala, S-market Godby och Varuboden City.