Grönskande örter så långt ögat kan nå


Torrbacka trädgård i Ingå har specialiserat sig odling av örter och från deras trädgård levereras en stor mängd färska örter så som basilika, persilja, koriander och salvia till närbutikerna. På en ungefär 1500 kvadratmeter stor yta fortsätter syskonen Martina och Fredrik Herse att odla i sin pappas fotspår. Deras pappa startade verksamheten i mitten av 1980-talet med att odla och sälja sommarblommor och med åren har örtodlingen kommit att bli det viktigaste.

31.5.2022

Örter behöver tid och skötsel

På Torrbacka trädgård odlar man på traditionellt sätt och ingen tilläggsbelysning används. Av de växthus Martinas och Fredriks pappa har byggt är två ännu i användning och några har byggts till. Allt började år 1985 när deras pappa började odla lök och sommarblommor till försäljning. Under åren har det också odlats tomater på trädgården och i dag är den känd för sina fräscha och goda örter, som säljs i många vårt handelslags butiker i västra Nyland.

 

Trädgårdens brådaste säsong infaller från juni till augusti. Detta föregås av mycket arbete då man sår pyttesmå frön, sedan omskolar plantorna så de växer och blir kraftigt gröna och välsmakande örter. Nya plantor sås varje vecka ända fram till slutet av augusti. Det tar ungefär 4–10 veckor för ett frö att växa till en ört som är stor nog att säljas. Allt det här är handarbete och Martina jobbar på heltid på trädgården medan Fredrik deltar vid sidan av sitt arbete. Under den brådaste tiden har de som hjälp tre medarbetare och deras pappa hjälper också ännu till med sysslorna på trädgården.

– När fröna höjer fram sina små skott från jorden behöver de en hel massa ljus, vatten och näring. Och naturligtvis kärlek, skrattar Martina.

I slutet av oktober, när skördesäsongen är slut, tömmer vi alla våra växthus och städar dem och börjar redan planera och förbereda följande sommars odlingar. Förutom att det här är ett jobb, är det också en slags livsstil, fortsätter Martina. Vintertid är det snö- och pappersjobb som håller dem sysselsatta och då finns det också tid att planera nästa säsong och beställa fröer.

 

Ekologiskt närodlat

De örter som säljs på frukt- och grönsaksavdelningen är verkligen färska, nästan som om man hade köpt dem direkt från trädgården. Inga mellanhänder behövs, eftersom syskonen själva sköter leveranserna till butikerna. Produkterna körs ut till butikerna två gånger i veckan och inför helger är leveransmängderna större. Örter från Torrbacka trädgård säljs på enheterna i vårt handelslag i Sjundeå, Ingå, Ekenäs, Karis, Grankulla, och i Kyrkslätt Prisma.

Växthusens yta är ungefär 1500 kvadratmeter, så det är en rätt så liten producent. I växthusen utnyttjas ändå utrymmet bra och det finns rum för ungefär 80–90 olika sorter.  Basilika säljer man klart mest, men i och med nya trender inom matlagning har också efterfrågan på örter ökat. Den traditionella dillen och persiljan har nu fått sällskap av koriander, rosmarin, salvia, mynta och timjan. På våren kan man också köpa tomatplantor och plantor av specialörter från trädgården. Chokladmynta och olivört har varit den här säsongens favoriter bland specialörterna.

 

På trädgården odlar man utan tilläggsbelysning. Det betyder att man endast kan odla så länge det finns solljus. Inga kemiska bekämpningsmedel används och här är man ännu långt från automatiserade produktionsprocesser och fabriksstämning.  Så gott som allt görs för hand och syskonen har blivit vana vid det redan som små då de deltog i gårdens sysslor med sin pappa.

 

Torrbacka trädgårds örter är också planerade så att produkterna ska hålla så länge som möjligt. Kvalitet och hållbara produkter är trädgårdens trumfkort. I de stora krukor som trädgården använder mår örterna bra och trivs mycket längre än i små krukor. På det sättet har man glädje av dem så länge som möjligt. Om man vill kan man plantera dem till exempel på balkongen eller i trädgården.

– Idén fick sin början av våra egna behov, vi ville ha örter, som håller länge hemma. När man har örter hemma använder man dem mycket mer, säger Fredrik.

 

Framtidsutsikter

Att odla örter och växter är hårt arbete, men det är ändå värt det, när man ser resultatet av sina händers verk och får respons av kunder, säger Martina. Också i framtiden har hon sina händer stadigt i jorden. Fredrik ser odling på traditionellt sätt som deras framtid. Det kan de, och de har under åren kunnat erbjuda konsumenterna i närområdet goda örter av hög kvalitet.

– Vi har faktiskt själva transporterat produkterna direkt till butiken och för oss betyder att något är lokalt just det att vår produkts resa från vår trädgård till butikshyllan är kort. Därför kan kunden plocka örterna i sin kundkorg bara några timmar efter det att vi har packat örterna här på trädgården. Tyngdpunkten i verksamheten ligger snarare på smak och miljöfrågor än på mängden, säger Fredrik.

Fredrik och Martin har också märkt att allt fler är intresserade av hur produkter odlas och att de är lokalt odlade. Att något är inhemskt och av hög kvalitet spelar en stor roll när kunden väljer produkter från frukt- och grönsaksavdelningen i sin kundkorg, och när man väljer lokalt producerat stöder man också den lokala ekonomin.

Torrbacka trädgård

Läge: Ingå

Ägs av: Martina och Fredrik Herse

Grundat: 1985

Verksamhetsform: växthusodling

Produkter: örter