Du kära gran, du kära gran


För många människor är julgranen höjdpunkten på hela adventstiden. En del tar in granen långt före julafton för att pryda hemmet, medan andra har som tradition att dekorera granen först på julafton. Konstgranar har också blivit allt populärare under de senaste åren, men många håller sig också i år till en äkta gran. I vårt handelslag säljer Prisma i Kyrkslätt och S-Garden i Borgå granar. S-Gardens personal ger dig några tips på hur du ska sköta din julgran.

13.12.2022

  1. Hantera julgranen så varsamt som möjligt när du tar hem den. Om du transporterar trädet en längre väg, t.ex. på ett biltak eller i en släpvagn, ska du skydda det mot torkande vindar med till exempel plast eller en presenning om det är möjligt.
  1. Det lönar sig att ta bort skyddsnätet när du kommer hem, så att grenarna får tid att sätta sig.
  1. Det är bäst att flytta julgranen inomhus när det är milt ute för att minimera temperaturväxlingarna.
  2. Om det ändå är många köldgrader ute så är det bra att tina upp trädet på ett så svalt ställe som möjligt, men där det ändå är några grader varmt, innan man tar in trädet i värmen. Till exempel ett garage eller en täckt terrass är lämpliga för det här ändamålet.
  1. En julgran behöver mycket vatten. För att vattnet ska transporteras väl in i stammen är det viktigt att såga en ny snittyta i granens stam. Häll färdigt till exempel i en hink eller i en julgransfot rikligt med vatten och såga av ett par centimeter från granens stam. Sänk sedan genast ner stammen i vatten för att förhindra att ledningsvävnaden täpps till av luft.
  2. Inomhus lönar det sig inte att ställa granen nära värmekällor, ställ den alltså så långt bort som möjligt från till exempel värmeelement och eldstäder.
  1. Se till att det alltid finns vatten julgransfoten! Vattnet ska vara ljummet.
  1. Julgranen används under en så kort tid så det behövs ingen extra näring utan rent vatten räcker. Snittblomsnäring kan hjälpa till att hålla vattnet renare.

S-Garden önskar dig en jul fylld av grandoft!