Allt till högsommarens matfest från vårt handelslag


Den finska sommarens största fest, midsommaren, samlar ihop mänskor vid dignande bord för att njuta av god mat och vänners sällskap. Säsongens första potatis, grilldelikatesser och söta jordgubbar hör till mångas definitiva favoriter på midsommarbordet. I vårt handelslags matbutiker finns ett brett sortiment av olika rätter att bjuda till midsommar. För en trevlig samvaro hittar du också många olika sommarspel och redskap för vattenaktiviteter och ett omfattande urval sommarläsning i våra marketar och i Prisma.

20.6.2022

Grillade delikatesser hör till midsommaren

Nu tillreds det förutom det traditionella kött och korv också fisk och skaldjur, och grönsaker och frukt på grillen.  I vårt handelslags matbutiker finns det ett stort urval läckerheter till grillen och de professionella försäljarna på våra Mattorg ger tips och recept till grillning. Nu tillreder vi allt oftare förutom huvudrätt också förrätt och dessert på grillen. Biffar, fisk, kyckling och korv får allt oftare sällskap på grillen av grönsaker och frukter. Under senare år har urvalet av olika grillostar ökat i marketarna i vårt handelslag. Primörer, potatis, kål, sparris, majs, zucchini, aubergine och olika frukter är allt sådant som finländarna allt oftare grillar. Veganska och vegetabiliska alternativ blir allt populärare och utbudet har också ökat.

En stor ändring i grillning är också den växande trenden att grilla frukter och grönsaker. Säsongens primörer är goda birätter och det räcker med en skvätt olja och lite salt som krydda. Grönsaker är mångsidiga att grilla; trä dem på spett, linda in i en bit folie eller glödstek dem.  Grillad hjärtsallad var en av förra sommarens nya favoriter att grilla.

Midsommarvimmel i butikerna

En av sommarens största mathögtider, midsommaren har enligt tradition också varit en av de brådaste helgerna i våra matbutiker. Torsdagen har visat sig vara den dag då de flesta besöker butikerna även om våra butiker betjänar kunderna under hela midsommaren. För att göra handlandet smidigare betjänar S-market Näse i Borgå dygnet runt före midsommaren 21–23.6.

Från det mångsidiga sortimentet är det lätt för var och en att plocka sina egna favoriter till midsommarbordet i sin kundkorg.  De kunniga försäljarna vid våra Mattorg ger tips och recept till grillning. Vårt handelslag har nio Mattorg i samband med våra S-marketar. I S-marketarna i öst har Lovisa, Näse i Borgå, Nickby och Söderkulla i Sibbo Mattorg och av butikerna i väst finns det Mattorg i Grankulla, Ekenäs, Karis och Ingå. Också i Prisma Kyrkslätt och i Jomala på Åland betjänas kunderna av Mattorget. En smaklig måltid avslutas med sommarens första jordgubbar, som tack vare det varma vädret mognar lagom till midsommar.

Midsommarmaten kan också på många orter beställas via vår webbutik. Det lönar sig att reservera sin egen leveranstid snabbt, för även om vi ökar kapaciteten i vår matbutik på nätet inför helgerna är också efterfrågan stor under midsommarveckan. Vid behov kan man ändra på beställningens innehåll närmare leveransdatumet, om matplanerna för midsommar inte är helt klara i detta skede. Beställningarna kan göras behändigt på nätet när som helst.  Beställningarna görs på webbplatsen S-kaupat.fi, där det är enkelt att plocka varorna i varukorgen och sedan hämta de beställda varorna från utlämningsstället. På vårt handelslags område finns det utlämningsställen i S-market i Lovisa, Näse i Borgå, Söderkulla i Sibbo, Ekenäs och Karis, i Prisma Kyrkslätt och Sale Grani.

Samvaro och semestrande

På midsommaren finns det gott om tid att pröva på olika sommaraktiviteter tillsammans med familj och vänner. I våra matbutiker finns olika sommarspel och uteleksaker för barn som exempelvis såpbubblor och sandleksaker. I Prisma finns det dessutom ett stort urval redskap för vattenaktiviteter och av dessa har SUP-brädorna under senaste år varit mycket populära. För dem som gillar ett lite lugnare program finns det i våra butiker också mycket sommarläsning.  I hängmattan eller på bryggan kan man i midsommartider med fördel försjunka i nya äventyr.

 

Vårt handelslag önskar en trevlig midsommar.