Yli kahdenkymmenen vuoden rakkaus ylämaankarjaan


Itäisellä Uudellamaalla Askolassa laiduntaa Asmo ja Johanna Ratian tilan ylämaankarjaa kesäisen vihreillä pelloilla. Asmo ja Johanna aloittivat Ratia Ranch -nimisen tilan pidon keväällä 2012, kun tila siirtyi isännälle sukupolven vaihdoksen kautta. Heille oli alusta asti selvää, että tila siirrettäisiin luomuun ja tilalle hankittaisiin eläimiä. Nyt kymmenen vuotta myöhemmin viljellään noin 130 hehtaarin aluetta ja tilalla kasvatetaan ylämaankarjaa ja Belted Galloway -karjaa. Tilan lihaa myydään suoraan tilalta ja jauhelihaa voi ostaa myös neljästä osuuskauppamme yksiköstä.

31.5.2022

Lähes tuhat kiloa täyttä rakkautta

Johanna oli yhdeksänvuotiaana ensimmäisen kerran tutustunut ja ihastunut ylämaankarjaan käydessään maatalousnäyttelyssä. Kun hänellä sitten viisitoista vuotta myöhemmin oman tilan myötä tuli mahdollisuus alkaa pitää omia eläimiä oli päivänselvää, että ylämaankarjaa heillekin tulisi. Tällä hetkellä tilalla asustaa noin 80 eläintä. Ylämaankarja on skotlantilainen alkuperäisrotu, joka kulkee kesät ja talvet ulkona. Tilalla on laajat pelto- ja metsälaitumet, joilla naudat saavat elää luonnonmukaista ja rotutyypillistä elämää. 

 

– Meille eläimet ja niiden hyvinvointi on aina ollut keskiössä. Haluamme tuntea eläimemme ja tietää, miten ne voivat ja pitää mahdollisimman hyvin huolta eläimistämme, Johanna sanoo.

Vieraillessamme tilalla nämä yli 500 kiloa painavat eläimet käyttäytyivät kuin hyvin koulutetut koirat, kun Johanna liikkuu laitumella niiden seassa. Sen huomaa, että eläimet ovat tottuneet ihmisiin ja Johannalle onkin ollut tärkeää, että eläinten keskuudessa tehdään vähintään kaksi laidunkierrosta päivittäin, jolloin tarkistetaan, että kaikki on kunnossa, niin eläimet, ruoka, vesi kuin aidat. Kierroksella on myös hyvä aika totutella eläimet ihmisiin ja niille jutellaan, niitä harjataan ja totutellaan käsittelyyn. Isossa laumassa on yli kaksikymmentä emoa ja saman verran vasikoita. Lauman päänä tepastelee tyytyväinen sonni. Lehmät poikivat pääasiassa itse ja iso osa vasikoinneista sujuu ilman apua. Emot etsivät rauhallisen paikan, jossa pysyttelevät muutaman päivän vastasyntyneen vasikkansa kanssa. Sitten vasikat kulkevat jo lauman mukana. Emo hoitaa vasikkaansa noin yhdeksän kuukauden ikään asti, jonka jälkeen ne vieroitetaan. Lehmät voivat elää jopa 20-vuotiaiksi asti. Isossa laumassa jokainen eläin on oma yksilönsä ja Johanna tuntee jokaisen eläimen nimeltä ja niiden luonteen. Kaikki vasikat nimetään aina vuoden kirjaimen mukaan. Tilan ensimmäiset vasikat syntyivät vuonna 2013, jolloin nimeämiset alkoivat A-kirjaimesta ja vuonna 2022 nimiä pitää keksiä jo J-kirjaimella.

Elämä tilalla

Eläintenpito ja maanviljely ovat kovaa työtä, joka pitää kiireisenä vuoden jokaisena päivänä. Johanna tekee tilalla päätoimisesti töitä ja Asmo käy myös tilan ulkopuolella töissä. Kiireisimpinä aikoina kun on kylvöjä, puinteja ja heinätöitä he saavat apua myös vanhemmiltaan ja ystäviltä. 

Emot ja vasikat laiduntavat pääasiassa kotitalon ympärillä, jolloin niiden tarkkailu on helpompaa. Laitumilla on peltoaluetta sekä metsää, josta eläimet löytävät suojaa. Laitumia on monia ja kesäisin eläimiä siirretään laitumien välillä nurmen kasvun mukaan. Kesäisin tilan sonni- ja hieholaumat ovat etälaitumilla Porvoossa luonnonhoitotöissä ja pitävät alueen puhtaana vesakoista ja kasvillisuuden matalana.

– Tilallamme asustaa talvisaikaan noin 70–80 eläintä ja kevään tullen niistä noin 30 pääsee kesätöihin

Sikosaaren ja Ruskiksen rantalaitumille Porvooseen, sekä muille etälaitumille tilakeskuksen läheisyyteen, Johanna kertoo.

”Kesätyöläiset” palaavat pihapiiriin talvilaitumille lokakuun tienoilla, jolloin myös tilalla kesän viettäneet eläimet siirtyvät talvilaitumille. Talvilaitumilla on metsää suojana ja katos sekä lämmitetyt vesiastiat ja useita ruokintahäkkejä, jotta eläimillä olisi parhaat mahdolliset oltavat myös talvipakkasilla. Vehreille kesälaitumille eläimet kirmaavat yleensä toukokuun loppupuolella. 

Rakas työkumppani

Johannan ja Asmon tavoitteena on kasvattaa terveitä ja hyvinvoivia jalostuseläimiä ja samalla myös herkullista eettisesti tuotettua lihaa. Tilan lihakarja kasvatetaan noin kolmen vuoden ikäisiksi, jonka jälkeen ne viedään teuraaksi. Johannalle ja Asmolle on ensiarvoisen tärkeää tarjota eläimilleen hyvät elinolot, mutta myös se miten ne viedään teuraaksi, on tilalla järjestetty eläintä ajatellen. Eläimet ovat saanet elää hyvän elämän vapaana laiduntaen, nauttien raikkaasta ulkoilmasta, tuoreesta heinästä ja huolenpidosta. Kun on aika viedä eläin teuraaksi he vievät ne itse omalla karjatrailerilla yksi kerrallaan pienteurastamolle Orimattilaan. Johanna sanoo, että kun on nähnyt eläimen kasvavan vasikasta sen kolme vuotta, niin haluaa kulkea eläimen rinnalla niiden elämän alusta loppuun.

Liha myydään suoramyyntinä tilalta ja vuoden 2021 alusta on Ratia Ranch tehnyt yhteistyötä Varuboden-Oslan kanssa ja tilan jauhelihaa voi ostaa nyt Sale Askolasta, Monninkylästä, Pornaisista ja S-market Näsistä.

Tilalla perinteiden vaaliminen, eläinten hyvinvointi ja paikallisuus ovat keskeisessä asemassa koko toiminnan kannalta. Johannan ja Asmon elämäntyö on näiden eläinten parissa. Täällä eläimillä on mitä parhaimmat puitteet elää ja olla.

 

Ratia Ranch

Sijainti: Monninkylä, Askola, Itä-Uusimaa

Omistaja: Asmo ja Johanna Ratia

Perustettu: 2012

Toimintamuoto: lihakarja

Tuotteet: lihatuotteet