Vuonna 2020 Osuuskauppa Varuboden-Oslan ruokakauppojen hävikki laski koronan myötä – Hävi-laatikot ja Leipis-pussit pitävät pintansa hävikkitalkoissa


28.1.2021

Osuuskauppa Varuboden-Oslan ruokakaupoissa syntyvän hävikin määrä laski lähes seitsemän prosenttia koronavuonna 2020. Korona vaikutti myyntimäärien kasvuun ja tuoretuotteiden nopeampaan kiertoon, mutta osuuskaupan pitkäjänteinen työ hävikin vähentämiseksi toimintaa kehittämällä ja tilaus- ja toimitusprosesseja tehostamalla on ollut jo useamman vuoden ajan vastuullisuusohjelman kärjessä.

 

Hävi-laatikot ja -pussit sekä Leipis-pussit suosikkeja

Aikoinaan Ruotsista lainattu idea Hävi-tuotteiden myynnistä on ollut Varuboden-Oslan ruokakaupoissa aina ensihetkestä asti asiakkaiden suosiossa. Vuosittain Hävi-laatikoita ja -pusseja sekä Leipis-pusseja myydään kymmeniä tuhansia ja kilomäärissä tämä tarkoittaa pelkästään Hävi-laatikoiden ja -pussien osalta yli 100 000 kiloa vuositasolla. Vuosi 2020 ei ollut poikkeus, Leipis-pusseja asiakkaat ostivat lähemmäs 60 000 ja Hävi-laatikoita ja -pusseja sujahti asiakkaiden ostoskoreihin ja -kärryihin noin 35 000 kappaletta vuoden aikana.

 

Hävi-laatikoiden ja -pussien sisältö koostuu hedelmistä ja vihanneksista, joiden ulkonäkö on jo hieman nahistunut, mutta jotka edelleen ovat syötävän hyviä. Leipis-pusseissa taas myydään kyseisen päivän parasta ennen päivämäärällä varustettua leipää edulliseen hintaan.

 

– Leipis-pussit ovat todella suosittuja, ja monessa paikassa ne loppuvat heti aamusta. Myös Hävi-laatikot ja -pussit kuuluvat myymälöiden halutuimpiin tuotteisiin. Vaikka hedelmien ja vihannesten ostopäätökseen vaikuttavat tuoreus ja ulkonäkö eivät Hävi-laatikon tuotteissa enää ole parhaimmillaan, ovat tuotteet täysin käyttökelpoisia. Näistä tuotteista voi tehdä muun muassa smoothieita, uuniruokia ja keittoja, mutta ne kelpaavat myös ihan sellaisenaan syötäviksi esimerkiksi välipalaksi, Varuboden-Oslan aluepäällikkö Annina Kallinen kertoo. Kasvisten ja hedelmien osuuden kasvattaminen omalla ruokalautasellakin onnistuu helposti Hävi-laatikoiden ja -pussien ansiosta.

 

Hävikkitavoite luo uusia toimintamalleja

S-ryhmä päivitti oman ruokahävikkitavoitteensa vuoden 2020 lopulla osana tuolloin hyväksyttyä uutta vastuullisuusohjelmaa. Myös Varuboden-Osla on osana tätä ohjelmaa ja tähtäimessä onkin nyt hävikin puolittaminen vuoteen 2030 mennessä. Kallisen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että jo tehtyjen toimenpiteiden lisäksi, jatkossa tullaan aiempaa enemmän etsimään ratkaisuja yhteistyössä elintarvikeketjun eri toimijoiden kanssa.

 

–Hävi-laatikot ja -pussit sekä Leipis-pussit ovat meille tapa vastata asiakkaiden toiveisiin, mutta samalla se on myös hyvin vahvasti ympäristöteko. Hävikkitalkoot tarvitsevat kaikkien panostusta. Tämä onkin tapa yksi tapa toimia yhdessä asiakkaiden kanssa ja tehdä näkyviä tekoja ympäristön ja vastuullisuuden hyväksi. Haluamme myös osaltamme olla mukana nostamassa ruuan arvostusta hävikkikeskustelussa, mikä juuri Hävi-laatikoiden ja -pussien sekä Leipis-pussien myötä on jo aloitettu, Kallinen sanoo.