Varuboden-Oslan myynti jatkoi edelleen kasvuaan alkuvuonna


8.8.2023

Osuuskauppa Varuboden-Oslan vuosi 2023 on jälleen alkanut positiivisissa merkeissä. Marketkauppa on kasvanut viime vuosina, ja kasvu jatkui myös alkuvuonna 2023. Ravintolakauppa on piristynyt selvästi edellisvuodesta, ja joulukuussa 2022 avattu uusi Bacaro Doppio kahvila-viinibaari Porvoossa on lähtenyt hyvin käyntiin. Sähköautojen lataukset ovat lisääntyneet huomattavasti, mikä johtuu sekä latausverkoston laajenemisesta että sähköautoilun lisääntymisestä.

Myös kesä on koko alkuvuoden tapaan kulunut kiireisissä merkeissä Varuboden-Oslassa. Etenkin mökkipaikkakunnilla huomaa, että kesäasukkaat käyttävät aktiivisesti paikallisia palveluja. Toinen perinteinen kesään kuuluva asia on tietenkin kesätyöntekijät. Tänä vuonna kesätyöhakemuksia tuli 3100 ja kaiken kaikkiaan kesäksi palkattiin yli 700 nuorta.

–  Ensisijaisesti tarjoamme lomien sijaistustunnit omille osa-aikaisille työntekijöille heidän niin halutessaan. Tämä ei kuitenkaan riitä kattamaan tarvetta, jotta voimme tarjota parasta mahdollista palvelua asiakkaillemme myös kesällä. Palkkaamme kesäksi sekä varsinaisia kesätyöntekijöitä, jotka ovat meillä pidemmän jakson, ja myös ns. Tutustu ja tienaa -harjoittelijoita, jotka tutustuvat työelämään kahden viikon ajan, toimitusjohtaja Mathias Kivikoski kertoo. Monet nuoret aloittavat työuransa kaupan alalta, ja siksi haluamme tarjota paikan mahdollisimman monelle. Kaikkia emme valitettavasti voi palkata, mutta kaikki halukkaat hakijat pääsevät haastatteluun, joten voimme tarjota heille arvokkaan kokemuksen, vaikka ovi työpaikkaan ei ehkä sillä kerralla vielä aukeakaan.

 

Hyvästä tuloksesta palkitaan

Suurin kiitos alkuvuoden hyvästä tuloksesta menee henkilökunnalle. Varuboden-Osla on viime vuosien aikana uusinut koko henkilökuntaa koskevaa tulospalkkiojärjestelmäänsä niin, että se on läpinäkyvä ja helposti ymmärrettävä.

– Kun tulos ylittää tietyn ennalta määritellyn rajan, jokaiselle työntekijälle maksetaan palkkio tehtyjen työtuntien mukaan, Mathias Kivikoski kertoo. Tuntikohtainen palkkio on kaikille työntekijöille yhtä suuri, ja nyt maksamme alkuvuoden tuloksen perusteella jokaiselle työntekijälle euron per tehty työtunti tulospalkkiona. Esimerkiksi kokoaikaiselle työntekijälle tämä tarkoittaa jopa vajaan 900 euron tulospalkkiota alkuvuoden osalta.

Myös asiakasomistajille on maksettu ennätysmäärä Bonusta ja maksutapaetua.

– Viime vuonna maksoimme ensimmäistä kertaa yli 10 miljoonaa euroa asiakasomistajille. Kehitys on jatkunut yhtä hyvänä ja ensimmäisen puolen vuoden aikana summa on lähes 5,5 miljoonaa euroa, Mathias Kivikoski toteaa. Sen lisäksi, että maksamme Bonusta, meidän tehtävämme on myös tarjota asiakkaillemme mahdollisimman edullinen kauppakassi, ja siitä olemme pitäneet kiinni myös korkean inflaation aikana. Alkuvuonna laskimme noin 400 Xtra-tuotteen hintaa, ja muutenkin tuotteiden hintataso on pyritty säilyttämään edullisena osuuskaupan omasta katteesta tinkimällä. Olemme myös lisänneet S-mobiiliin tuoteryhmäkohtaisia tarjouksia, jolloin asiakasomistaja voi itse valita minkä tuotteen osalta hän alennuksen käyttää.

 

Jatkuvia uudistuksia palveluverkostoon

Osa osuuskaupan tuotosta käytetään palveluverkoston kehittämiseen. Investoinnit jatkuivat vahvana

– Suurin rakennusprojektimme tällä hetkellä on Hangon uusi S-market. Uudessa myymälässä varsinainen myymäläpinta-ala on noin 1,5 kertaa suurempi kuin nykyisessä Hangon S-marketissa, mikä tarkoittaa, että pystymme kasvattamaan tarjontaa merkittävästi. Tämän lisäksi kiinteistöön tulee myös muita liiketiloja, jotka täydentävät palvelukokonaisuutta. Työt lähtivät käyntiin keväällä ja ovat sujuneet aikataulun mukaisesti. Teimme alkukesästä kyselyn, joka oli suunnattu hankolaisille asiakasomistajille. Saimme paljon kiitosta nykyisistä palveluistamme Hangossa, mutta selvää oli, että uutta marketia odotetaan innolla.

Kuluneen kevään aikana valmistui myös Sale Pukkilan remontti, jossa myymälätilat uusittiin täysin, ja sen lisäksi taustalta löytyy varsinainen energiainnovaatio.

– Remontin yhteydessä otimme ensimmäisenä Suomessa käyttöön energiaratkaisun, joka tarjoaa rakennukseen fossiilivapaan lämmityksen ja jäähdytyksen, Mathias Kivikoski kertoo. Energiatehokkuus on meillä aina etusijalla, kun remontoimme olemassa olevia kohteitamme. Remonttien yhteydessä on asennettu esimerkiksi ovelliset kylmälaitteet, ja valaistus on vaihdettu energiapihiin LED-valaistukseen.

Myös sähköautojen latausverkostoa on laajennettu kevään aikana, ja verkosto onkin kasvanut huimaa vauhtia, kun otetaan huomioon, että Varuboden-Oslan ensimmäinen latausasema otettiin käyttöön tammikuussa 2022. Tällä hetkellä ABC-latausasemia löytyy 13:n VBO:n yksikön yhteydestä.

– Uusimmat latausasemamme löytyvät juuri Sale Pukkilasta ja sen lisäksi ABC Kuninkaantieltä. Kuninkaantien latausasemasta olemme erityisen ylpeitä – se on Suomen ensimmäinen katettu ABC-latausasema ja siinä on tarjolla kuusi suurteholatauspistettä ja aseman kokonaiskapasiteetti on 400 kW.

 

Tärkeä alueellinen toimija

Sen lisäksi, että osuuskauppa ylläpitää asiakasomistajiaan palvelevaa palveluverkostoa, se on myös muuten tärkeä alueellinen toimija. Osuuskauppa on suuri työnantaja ja veronmaksaja, ja tukee sen lisäksi mm. paikallista liikunta- ja kulttuuritoimintaa.

– Kun tuemme paikallisia yhdistyksiä, tuemme ennen kaikkea toimintaa, joka on suunnattu lapsille ja nuorille. Se on erityisen tärkeää näinä aikoina, kun monet perheet ovat tiukilla, Mathias Kivikoski toteaa. Sen lisäksi tuemme myös muita kohteita, ja esimerkiksi tänä vuonna Varuboden-Oslan hallintoneuvosto on päättänyt omasta käyttörahastostaan tukea paikallisia sotaveteraaneja veteraanijärjestöjen kautta, paikallisia päiväkoteja huomioliiveillä ja osallistua useamman osuuskaupan kanssa keräykseen, jolla hankintaan generaattoreita myymälöihin Ukrainan sota-alueelle.

 

 

Tunnusluvut

Veroton myynti 219,8 miljoonaa euroa (2022: 203,1 miljoonaa euroa)

Tulos ennen veroja 5,8 miljoonaa euroa (2022: 5,4 miljoonaa euroa)

Investoinnit 13,6 miljoonaa euroa (2022: 9,1 miljoonaa euroa)

Maksettu Bonus ja maksutapaetu: 5,4 miljoonaa euroa (2022: 4,9 miljoonaa euroa)

 

 

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Mathias Kivikoski, puh. 010 765 9301, s-posti mathias.kivikoski@sok.fi