Varuboden-Oslalle kolme uutta aurinkovoimalaa tänä vuonna


Osuuskauppa Varuboden-Osla saa tänä vuonna kolme uutta aurinkovoimalaa. Ensimmäinen on jo otettu käyttöön, ja se sijaitsee uuden S-market Hangon katolla. Juhannusviikolla alkaa aurinkopaneelien asennus S-market Siuntion katolle, ja heinäkuussa viime vuonna remontoitu Sale Pukkila saa oman voimalansa.

19.6.2024

Suurin uusista aurinkovoimaloista löytyy S-market Hangon katolta.

– Uutta S-marketia suunnitellessa tunnistimme, että olemme Suomen aurinkoisimmilla alueilla. Kesäaikaan voimme parhaimmillaan kattaa voimalan tuotannolla lähes koko myymälän tarvitseman sähköenergian. Investoinnit aurinkosähköön ovat uusien myymälöiden yhteydessä luonteva satsaus sekä energiaomavaraisuuteen, ympäristöön että paikalliseen yhteisöön, kertoo kiinteistökehityspäällikkö Teemu Vihavainen osuuskauppa Varuboden-Oslasta.

Hangon S-marketin katolta löytyy peräti 456 aurinkopaneelia, joiden kokonaisteho on enimmillään hetkellisesti lähes 200 kW.

– Voimala tuottaa vuosittain noin 190 MWh sähköä. Se vastaa noin 15 keskikokoisen omakotitalon vuosikulutusta, Teemu Vihavainen kertoo.

Energiatehokkuus on huomioitu Hangon S-marketissa myös muilla tavoin. Kiinteistö lämmitetään maalämmöllä, ja kylmälaitteiden tuottama hukkalämpö otetaan talteen ja käytetään kiinteistön lämmitykseen.

Aurinkopaneelien asentaminen S-market Siuntion katolle alkaa juhannusviikolla.

– Kun kartoitetaan aurinkopaneelien asennusta vanhoihin kiinteistöihin, on tarkasteltava soveltuvuuden lisäksi vesikatteen elinikä sekä kantavuus. Näiden tarkastelujen jälkeen S-market Siuntio osoittautui soveltuvuuden kannalta myös kokonaiskustannuksiltaan kannattavaksi investoinniksi.

Sale Pukkila uudistettiin viime keväänä. Samalla, kun myymälä sai uuden konseptin, kylmäkalusteet uusittiin nykyaikaisiin, ovellisiin kalusteisiin, jotka säästävät sähköä avomallisia enemmän. Kylmäkalusteet ovat Viessmann Groupin toimittamat ja edustavat heidän uusinta energiatehokkuustekniikkaansa. Nyt myymälän energiatehokkuus nousee entisestään, kun myymälän katolle asennetaan 100 aurinkopaneelia.

S-ryhmä on yksi suurimpia aurinkosähkön tuottajia. Vuoden 2023 lopussa noin 260 toimipaikassa oli yhteensä yli 120 000 aurinkopaneelia. Investoinnit aurinkosähköön jatkuvat myös vuoden 2024 aikana. Aurinkopaneeleja rakennetaan tuhansittain lisää yli 30 ruokakauppaan ja liikennemyymälään.

S-ryhmässä on tehty jo vuosia merkittäviä investointeja uusiutuvaan energiaan sekä pitkäjänteistä työtä energian säästämiseksi ja energiankäytön tehostamiseksi myymälöissä. Tavoitteena on vähentää oman toiminnan päästöjä 90 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2015 tasosta. Tavoite saavutetaan arviolta viisi vuotta ennakoitua aiemmin. Tällä hetkellä oman toiminnan päästöjä on vähennetty jo yli 80 prosenttia vuoden 2015 tasosta.

 

Uudet aurinkovoimalat kesällä 2024

S-market Siuntio

Kokonaisteho: 77,40 kWp
Paneelien määrä: 180 kpl
Valmistuu kesäkuussa

 

Sale Pukkila

Kokonaisteho: 43,0 kWp
Paneelien määrä: 100 kpl
Valmistuu heinäkuussa

 

S-market Hanko

Kokonaisteho: 196,08 kWp
Paneelien määrä: 456 kpl
Valmistui toukokuussa