Varuboden-Oslalla vahva vuosi koronasta huolimatta


VBO:n työntekijät tekivät hartiavoimin töitä, samalla työtyytyväisyys huipussaan

17.2.2021

Osuuskauppa Varuboden-Oslan vuosi 2020 sujui koronapandemiasta huolimatta vahvasti marketkaupan vetämänä. Myynti, 444 miljoonaa euroa, oli 3,4 prosenttia edellisvuotta suurempi. Myös operatiivinen tulos parani edellisvuodesta ollen 7,8 miljoonaa.  Osuuskaupan toimialueelle investoimme 16,7 miljoonalla eurolla, eli lähes yhtä paljon kuin vuotta aiemmin. Bonuksia ja maksutapaetua maksoimme yhteensä lähes 9,3 miljoonaa euroa, mikä on 0,7 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Joulukuun lopussa osuuskaupalla oli asiakasomistajia noin 70 000.

Maaliskuussa 2020 Suomen saavuttanut koronapandemia loi haasteita liiketoiminnalle, mutta Osuuskauppa Varuboden-Osla on selviytynyt haasteista hyvin. Vaikka osa toimialoista kärsi pandemiasta, marketkaupan kasvanut myynti piti osuuskaupan tuloksellisena. Osuuskauppa Varuboden-Oslassa vältyttiin myös lomautuksilta.  Kun koronarajoitukset iskivät keväällä ABC-asemille ja ravintoloihin työvoiman tarvetta vähentäen, tekivät monet osuuskaupan työntekijät työvuoroja marketkaupan puolella, jossa oli kaikki apu tarpeen. Marketkaupan myynti kasvoi lähes kymmenen prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

– Henkilökuntamme on osoittanut erinomaista joustavuutta pandemian aikana, niin siirtyessään toimipaikasta toiseen kuin ottaessaan vastaan työkavereita muista yksiköistä, vt. toimitusjohtaja Anne Schneider toteaa. Vaikka tilanne on ollut rankka, henkilökunta on myös pitänyt järjestelystä, jossa on päässyt tutustumaan toiseen toimialaan ja oppimaan uusia asioita. Otimme myös kesätyöntekijät ilomielin vastaan ja heitä olikin yksiköissämme ennätysmäärä, eli n. 450.

Vuoden aikana sekä työntekijöiden että asiakkaiden turvallisuus ja terveys ovat olleet osuuskaupallemme ensiarvoisen tärkeitä. Monenlaisia toimenpiteitä on toteutettu tehostetusta hygieniasta ja siivouksesta lähtien erilaisten suojavarusteiden kuten esimerkiksi visiirien ja kassapleksien käyttöönottoon pitkin kevättä. Toteutetut toimet ovat osoittautuneet tehokkaiksi ja henkilökunnan sairaspoissaolot vähenivätkin kevään aikana merkittävästi edellisvuoteen verrattuna.

–- Halusimme osuuskaupassamme kiittää henkilökuntaa, joka on venynyt ja sopeutunut nopealla syklillä sekä kiinnittänyt entistä enemmän huomiota turvallisuusasioihin, vt. toimitusjohtaja Anne Schneider kertoo. Siksi maksoimme koko henkilökunnalle sekä ylimääräisen koronarahan heinäkuussa että ylimääräisen joustorahan joulukuussa. Summat perustuivat tehtyihin työtunteihin ja useille työntekijöille nämä ovat kokonaisuudessaan vastanneet yhtä ylimääräistä kuukausipalkkaa.

Työtyytyväisyys huipputasolla

Osuuskaupan työtyytyväisyys menikin poikkeusvuonna aimoharppauksen eteenpäin saavuttaen kaikkien aikojen korkeimman indeksin 80,2, Erinomainen. Tämä on 5,6 yksikköä parempi tulos kuin edellisvuonna ja 12,3 yksikköä yli Suomen työntekijäyleisnormin. Erityisen tyytyväisiä työntekijät olivat yrityksen palkitsemiseen, reiluun ja tasapuoliseen kohteluun sekä päätöksenteon tehokkuuteen. Lisäksi työntekijät ovat olleet tyytyväisiä erityisesti työnantajan panostuksiin työhyvinvointiin ja halukkaita suosittelemaan työnantajaa myös ystävilleen. Työntekijät antoivat erinomaisen arvosanan yritykselle myös poikkeusajan hoidosta, 3,54 (asteikko 1–4).

Varuboden-Osla sai vuoden aikana myös kunniamaininnan Vastuullinen kesäduuni -kilpailussa hakijalähtöisestä, uudenlaisesta tavasta rekrytoida ja hienosta yhdenvertaisuusteosta – itse hakemus täytettiin vastaamalla chattibotin kysymyksiin ja kaikki hakijat haastateltiin henkilökohtaisesti.

Toimipaikkaverkostoa kehitetään edelleen

Vuonna 2020 Varuboden-Osla teki jälleen suuria investointeja koko toiminta-alueellaan, ja mittavat investoinnit jatkuvat myös tänä vuonna. Vuonna 2020 avasimme kaksi uutta myymälää: toukokuussa Sale-myymälän Porvoon Gammelbackaan ja syyskuussa S-marketin Kirkkonummen Masalaan. Myös täysin uudistettu Sale avattiin maaliskuussa kauppakeskus Lundissa ja uudistettu S-market Pohja puolestaan avattiin marraskuussa.

Jatkamme tänä vuonna edelleen verkostomme uudistamista: S-market Kevätkumpu ja Sale Huhtinen Porvoossa sekä Sale Askola tulevat seuraavana uudistamisvuoroon ja S-market Inkoon remontti on juuri valmistunut. S-market Tammisaaren mittava remontti aloitettiin kesällä 2020 ja yksikkö valmistuu laajennuksineen alkusyksystä 2021.

Myös Pohjois-Kauniaisten myymälää remontoidaan juuri Sale-myymäläksi, jossa korostuu nopea ja helppo asiointi. Tämä näkyy myös valikoimassa, jossa tulemme laajentamaan paistopistettä ja tuomaan enemmän take away-tyyppistä ruokaa valikoimaan.

Hangon S-marketin suunnitelmat etenevät ja tavoitteena on saada kaava lainvoimaiseksi vielä tämän kevään aikana. Myös Raaseporissa kaavoitustilannetta seurataan tarkkaan Lepin alueella.

Ruoan verkkokaupan kysyntä on kasvanut huomattavasti koronapandemian aikana. Vuonna 2020 verkkokauppa avattiin S-market Näsiin Porvoossa, ja kevään 2021 aikana verkkokauppa tulee laajenemaan myös S-market Söderkullaan Sipooseen. Sen lisäksi Varuboden Sale Graniin tulee ruoan verkkokaupan noutopiste, itse keräily tehdään Kirkkonummen Prismassa. Myös S-market Tammisaaressa ja S-market Loviisassa kartoitetaan mahdollisuutta verkkokaupan toiminnalle.

Tammisaaren avattiin kesällä 2020 ABC-automaattiasema sekä autopesuhalli. Myös Sipoon Söderkullaan avautui loppuvuodesta autopesuhalli. Tänä vuonna suunnitelmissa on ABC-automaattiasema Sipoon Bastukärriin.

Kohti hiilinegatiivisuutta 2025

Koko S-ryhmän tavoitteena on olla hiilinegatiivinen 2025. Myös Varuboden-Osla on sitoutunut parantamaan liiketoimintansa ympäristövaikutuksia ja tukemaan ekologisesti vastuullista toimintaa. Näihin asioihin kiinnitämme erityistä huomiota niin korjaus- kuin uudisrakentamisessakin. Esimerkiksi aurinkopaneeleja löytyy tällä hetkellä kuuden yksikön katoilta. Tulevana kesänä on tarkoitus asentaa aurinkopaneelit myös S-market Tammisaareen, ABC Kuninkaantielle ja Prisma Kirkkonummelle.

– Koko S-ryhmän missio on ”Teemme yhdessä paremman paikan elää”, vt. toimitusjohtaja Anne Schneider toteaa, ja haluammekin tehdä tätä työtä alueemme asukkaiden kanssa yhdessä. Yksi helppo tapa jokaiselle tehdä ympäristötyötä on ottaa S-mobiili käyttöönsä. Siinä voi esimerkiksi helposti seurata omaa hiilijalanjälkeensä tai ostostensa kotimaisuusastetta. Joka neljäs asiakasomistajamme on jo ottanut S-mobiilin käyttöönsä, ja siitä olemme hyvin iloisia.

– Järjestämme jälleen tänä keväänä kampanjan Paikallisesti hyvää, jossa paikalliset järjestöt ja yhteisöt voivat hakea tukea toiminnallensa, joka tukee lasten ja nuorten hyvinvointia. Hakuaika on maaliskuussa, joten nyt on hyvä hetki lähteä tekemään suunnitelmia, Schneider jatkaa.

Uusi toimitusjohtaja tulossa

Varuboden-Oslan entinen toimitusjohtaja Hannu Krook siirtyi SOK:n pääjohtajaksi vuoden 2021 alussa ja uuden toimitusjohtajan rekrytointi on nyt loppusuoralla.

– Saimme paljon hyviä hakemuksia, ja olemme todella otettuja siitä, että kiinnostus osuuskauppaamme kohtaan oli niin suurta, Anne Schneider toteaa. Rekrytointiprosessi on ollut todella intensiivinen, ja maaliskuun ensimmäisellä viikolla pääsemme esittelemään uuden toimitusjohtajamme.

 

Lisätiedot:

Talouteen liittyen: talousjohtaja Laura Koistinen, laura.koistinen@sok.fi tai 010 765 9304

Henkilöstöön liittyen: vt. toimitusjohtaja Anne Schneider, anne.schneider@sok.fi tai 010 762 6615

Rakennusprojekteihin liittyen: kehitysjohtaja Jukka Pöyhönen, jukka.poyhonen@sok.fi tai 010 765 9302