Varuboden-Oslalla kasvun vuosi 2023: Asiakasomistajien määrä yli 70 000 ja Bonusta yli 11 miljoonaa euroa


Osuuskauppa Varuboden-Oslalla oli jälleen menestyksekäs vuosi vuonna 2023. Kokonaismyynti ja tulos nousivat viime vuodesta. Asiakkaat ovat kuluneen vuoden aikana yhä suuremmassa määrin tunnistaneet osuuskaupan lupauksen tarjota asiakkailleen mahdollisimman edullinen ostoskori, ja asiakasomistajien määrä nousi joulukuussa ensimmäistä kertaa yli 70 000. Osuuskauppa maksoi myös viime vuonna ennätyssuuret hyvitykset asiakasomistajilleen – Bonusta ja maksutapaetua maksettiin yhteensä lähes 11,7 miljoonaa euroa.

6.2.2024

– Vuosi 2023 on ollut taloudellisesti vahva, ja olemme saavuttaneet kasvua kaikilla toimialoillamme. Tämä antaa meille mahdollisuuden investoida entistä enemmän verkoston kehittämiseen, asiakaspalveluun ja kestävään kehitykseen, toimitusjohtaja Mathias Kivikoski kiteyttää.

 

Ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilökunta onnistumisen takana

Suuri kiitos hyvästä tuloksesta kuuluu henkilökunnalle. Varuboden-Oslassa on erinomainen yhteishenki, ja se näkyy esimerkiksi työtyytyväisyystutkimuksessa, jossa tulos jälleen saavutti korkeimman mahdollisen tason AAA Erinomainen – vain 6 prosenttia yrityksistä saavuttaa näin korkean tason.

Hyvä yhteishenki tunnistetaan myös työyhteisön ulkopuolella, ja vuoden 2023 Luottamus ja maine -tutkimuksessa Varuboden-Osla nosti tulostaan kaikilla tutkimuksen osa-alueilla mutta erityisesti työnantajakuvaan ja johtoon liittyen.

– Vastaajien mielestä Varuboden-Osla on hyvä työnantaja, mutta ennen kaikkea heidän mielestään meidän työntekijämme tekevät merkityksellistä työtä, Mathias Kivikoski toteaa.

– Pyrimmekin pitämään työntekijöistämme mahdollisimman hyvää huolta – sen lisäksi, että työntekijöillä on hyvät henkilöstöedut, meillä on myös koko henkilökunnan kattava palkitsemisjärjestelmä. Vahvan tuloksen siivittämänä pystyimmekin maksamaan koko henkilöstölle maksimitulospalkkion viime vuonna. Kokoaikaiselle työntekijälle tämä tarkoitti vuonna 2023 peräti reilu 2500 euroa, ja osa-aikaiset saivat luonnollisesti vastaavan palkkion työtunteihin suhteutettuna.

 

Investoinnit palveluverkostoon jatkuvat

Osuuskauppa on tärkeä toimija toimialueensa väestön hyvinvoinnin ja työllisyyden turvaajana. Vuonna 2023 Varuboden-Osla teki jälleen merkittäviä investointeja. Näistä odotetuin oli uusi S-market Hanko, jonka rakennustyöt alkoivat keväällä pian rakennusluvan myöntämisen jälkeen.

– Rakennustyöt ovat sujuneet todella hyvin, ja myymälän tuleva henkilökunta odottaa jo innolla, että pääsee täyttämään myymälän hyllyjä. Myymälä aukeaa loppukeväästä. S-marketin varsinaiset myyntitilat ovat noin 1,5-kertaiset vanhaan S-marketiin verrattuna, joten tilaa löytyy sekä laajemmalle tuotevalikoimalle että uusille palveluille.

Myymälän puolelta tulee löytymään esimerkiksi Fazerin myymäläleipomo ja Ruokatori. Sen lisäksi kiinteistöön tulee Hesburger, jota Varuboden-Osla hoitaa itse. Muihin vuokratiloihin tulee Subway, optikko- ja koruliike M Broman Oy sekä paikallisten taksiyrittäjien taukotilat.

Toinen suuri muutos Varuboden-Osla palveluverkostossa oli porvoolaisen Ravintola ONEnliiketoiminnan osto.

– Syksyn ajan jatkoimme ravintolan vanhalla konseptilla ja suunnittelimme samalla uutta. Ravintola tullaan lähipäivinä sulkemaan remonttia varten, ja avataan jälleen reilun kuukauden kuluttua Amarillona. Varuboden-Oslalla olikin Amarillo-ravintola noin kymmenen vuotta sitten Porvoossa, ja nyt Porvooseen saadaan jälleen uusi ja parannettu versio tutusta paikasta.

 

Uusia innovaatioita kestävän tulevaisuuden hyväksi

Osuuskauppa Varuboden-Osla on osana S-ryhmää sitoutunut ryhmän yhteisiin ilmastotavoitteisiin. Osana tätä halutaan tarjota myös asiakkaille mahdollisuus tehdä kestäviä valintoja, ja esimerkiksi sähköautojen latausverkosto laajentui viime vuonna entisestään, ja tällä hetkellä sähköauton voi ladata peräti 14 toimipaikassa.

– Kun sähköautojen latausverkostoa lähdettiin rakentamaan, niin tiesimme, että latauksen suosio tulee kasvamaan tulevaisuudessa, mutta emme ehkä osanneet odottaa kuinka nopeasti suosio on kasvanut, toimitusjohtaja Mathias Kivikoski kertoo. Erityistä kiitosta olemme saaneet viime kesänä avatusta ABC Kuninkaantien latausasemasta, jonka kokonaisteho on 400 kW, joten tehoa riittää hyvin useammalle lataajalle. Lisämukavuutta tuo vielä se, että latausasema sijaitsee katon alla.

Sähköauton lataajat kiittävät myös latauksen helppoutta. Lataus maksetaan ABC-mobiililla, jota monet sähköautoilijat pitävät helppokäyttöisenä applikaationa.

– ABC-mobiili on myös oiva apuväline tankkauksessa, kun maksun voi suorittaa sisällä lämpimässä autossa ja ulos tarvitsee nousta vain itse tankkauksen ajaksi, Mathias Kivikoski toteaa.

Jo vuosien ajan Varuboden-Osla on ottanut käyttöön uusia innovatiivisia ja energiatehokkaita ratkaisuja. Uusin uudistus on S-market Söderkullasta löytyvät sähköiset hintaetiketit.

– Tämä on uudistus, jota sekä asiakkaat että henkilökunta ovat odottaneet pitkään, Mathias Kivikoski toteaa. Asiakkaalle järjestelmä takaa aina oikean hintatiedon, ja sen lisäksi sähköiset hintanäytöt tukevat myös ympäristöllisiä tavoitteita, koska voimme näin vähentää paperin käyttöä huomattavasti.

Sähköiset hintaetiketit otetaan käyttöön useassa myymälässä tämän vuoden aikana.

 

Tuki lähialueelle

Varuboden-Osla on myös vuoden 2023 aikana tukenut toimialueensa asukkaita eri tavoin.

– Sponsoroimme vuosittain eri järjestöjä ja yhteisöjä, jotka järjestävät toimintaa lapsille ja nuorille toimialueellamme, noin 200 000 eurolla. Sen lisäksi lahjoitimme viime vuonna 10 000 euroa alueellisille veteraanijärjestöille, hankimme heijastinliivejä alueemme päiväkoteihin ja tuimme vielä joulun alla Mannerheimin lastensuojeluliiton perhekahviloiden toimintaa. Myös tällä tavalla osa voitostamme palautuu alueemme asukkaille, Mathias Kivikoski toteaa.

 

Näkymät vuodelle 2024

Kevään aikana avataan siis uusi Amarillo-ravintola Porvooseen ja uusi S-market Hankoon.

– Näiden lisäksi jatkamme edelleen toimipaikkojen remontointia. Keväällä uudistamme ABC Kuninkaantien myymäläpuolta, ja myös S-market Kevätkummussa Porvoossa kylmäkalusteet vaihdetaan uusiin ja ympäristöystävällisempiin. Syksyllä on puolestaan Sale Lapinjärven vuoro uudistua.

Tänä keväänä on myös osuuskauppavaalien aika. Osuuskaupan edustajiston toimikausi päättyy tänä vuonna, ja nyt valitaan edustajisto seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

– Edustajiston jäsenet edustavat Varuboden-Oslan asiakasomistajia ja tuovat muun muassa kehitysideoita Varuboden-Oslan johdolle.

Kehitysideoita tulevaisuudelle haetaan tänä vuonna myös laajemmin.

– Olemme käynnistämässä suuren strategiaprojektin, jossa on näkymä aina vuoteen 2035. Tähän työhön tulemme tietenkin osallistamaan sekä omaa henkilökuntaa että hallintoa, mutta laajasti myös asiakasomistajiamme, jota tulemme lähestymään mm. kyselyn kautta, toimitusjohtaja Mathias Kivikoski kertoo.

 

Tunnusluvut 2023:

Verollinen myynti 534 miljoonaa euroa (2022 503 M€)

Voitto ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 15,0 miljoonaa euroa (2022 12,9 M€)

Investoinnit 23,7 miljoonaa euroa (2022 13,6 M€)

Maksettu Bonus 11,3 miljoonaa euroa (2022 10,1 M€)