Varuboden-Oslalla ennätyksellinen investointivuosi 2019


12.2.2020

Vastuullisuustekoihin investoimalla hiilinegatiiviseksi vuoteen 2025 mennessä 

 

Osuuskauppa Varuboden-Oslan vuosi 2019 sujui käsikirjoituksen mukaisesti, vahvasti toimialueellemme investoiden. Myynti oli edellisvuoden tasolla, 429 miljoonaa euroa, ja operatiivinen tulos parani edellisvuodesta ollen 7,5 miljoonaa. Bonuksia ja maksutapaetua maksoimme yhteensä 8,6 miljoonaa euroa. Osuuskaupan toimialueelle investoimme 17,2 miljoonalla eurolla. Joulukuun lopussa osuuskaupalla oli asiakasomistajia noin 70 000. 


Vuonna 2019 Varuboden-Osla teki ennätyksellisen paljon investointeja koko toiminta-alueellaan, ja mittavat investoinnit jatkuvat myös tänä vuonna. Vuoden 2019 merkittävimmät uudistushankkeet olivat S-market Nikkilän ja S-market Jomalan laajennukset sekä S-market Karjaan peruskorjaus. Kesällä aloitimme myös uuden S-marketin rakentamisen Kirkkonummen Masalaan, ja myymälä avataan syyskuussa 2020. Huoltoasemistamme ABC Kuninkaantie Loviisa sekä ABC Karjaa uudistettiin ennen kesän vilkkainta sesonkia.  Sokos-tavaratalo uudistettiin osana Porvoon Lundin kauppakeskuksen kehitysprojektia, ja samalla lakkautettiin Marks & Spencer omana myymälänään ja tuotemerkki sulautettiin Sokoksen tuotemerkkien joukkoon. Prisma Kirkkonummelle avasimme keväällä ruoan verkkokaupan kotiinkuljetuksineen. Osuuskaupan mittakaavassa viime vuoden lopulla tehtiin myös merkittävä strateginen kiinteistörealisointi, kun Porvoon City-Kiinteistö myytiin kauppakeskus Lundin omistajataholle Fea Ky:lle. 

  

Investoinnit jatkuvat voimakkaana 

Porvooseen tulee kevään aikana peräti kaksi uutta Sale-myymälää. Varuboden-Osla osti joulukuussa 2019 liiketilan Gammelbackan ostoskeskuksesta, johon avaamme Sale-myymälän toukokuussa. Lundin kauppakeskuksessa toiminut S-market remontoidaan, ja avataan uudestaan maaliskuussa modernina kauppakeskus-Sale-myymälänä. Ruoan verkkokauppa laajenee myös itään, kun rakennamme Porvooseen S-Market Näsin yhteyteen ruoan verkkokaupan noutopisteen. Noutopiste avataan toukokuussa.  

Sipoossa Söderkullan S-marketin yhteydessä olevan ABC-asemalle avataan syksyllä uusi autopesuhalli ja Bastukärriin olemme suunnittelemassa ABC-automaattiasemaa.  

Myös Tammisaaressa avaamme uuden ABC-aseman keväällä 2020, kun nykyinen asema siirtyy Asematien toiselle puolelle. Tammisaaren S-marketin laajennus ja remontti alkaa vaiheittain jo ennen kesää. Kokonaisuudessaan uusi, laajennettu S-market valmistuu kesään 2021 mennessä. 

Ahvenanmaalla investointimme jatkuvat ja tulemme avaamaan 2020 syksyllä kolmannen ABC-jakeluaseman Jomalan S-marketin yhteyteen. 

Hangon S-marketin kaavaprosessi nytkähti askeleen eteenpäin tammikuun loppupuolella, ja toiveemme olisi saada kaava valmiiksi vielä tämän vuoden puolella. Kirkkonummen Tallinmäen kaavaprosessia on viety useamman kiinteistönomistajan voimin eteenpäin ja kevään aikana pyritään ratkaisemaan alueen pysäköintiratkaisut siten, että alueen rakentaminen pääsisi vauhtiin. Raaseporissa Lepin alueen kaavaprosessi sekä hankkeeseen liittyvät liikennejärjestelyt ovat edenneet, ja osuuskauppamme tavoitteena on rakentaa alueelle asukkaiden pitkään toivoma kaupan suuryksikkö, Prisma. Porvoossa pyritään yhteistyössä kaupungin kanssa löytämään toteuttamiskelpoinen kaavaratkaisu ABC Näsin siirtämisestä Mannerheiminväylän liityntäpysäköinnin yhteyteen. 

Page Break 

 

 

VBO ja S-ryhmä hiilinegatiiviseksi 2025 

S-ryhmä on asettanut uudet, Suomen kunnianhimoisimmat ilmastotavoitteet. Tavoitteena on pienentää ilmastopäästöjä 90 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Samalla S-ryhmä haluaa ensimmäisenä suomalaisena yritysryhmänä olla hiilinegatiivinen jo vuonna 2025.  

 

Varuboden-Osla on sitoutunut parantamaan liiketoimintansa ympäristövaikutuksia ja tukemaan ekologisesti vastuullista toimintaa, ja näihin asioihin kiinnitämme erityistä huomiota niin korjaus- kuin uudisrakentamisessa. Esimerkiksi Karjaan S-marketin katolta löytyy yli 263 aurinkopaneelia ja S-market Nikkilän katolta peräti 400. Kolmas jo toiminnassa oleva aurinkovoimala löytyy ABC Pickalan katolta. Vuoden 2020 tavoitteena aurinkovoimaloita on tarkoitus lisätä neljän yksikön verran. 

Remonttien yhteydessä vaihdamme myös kylmäkalusteet hiilidioksidilla toimiviin kalusteisiin, jotka säästävät energiaa peräti 40 prosenttia.  

Varuboden-Osla omistaa osaltaan S-ryhmän yhteistä S-voima Oy:tä, jonka tehtävänä on hankkia omistajilleen mahdollisimman hiilineutraalia sähköä kustannustehokkaasti. S-voiman vuonna 2019 myymästä sähköstä yli 60 prosenttia oli tuotettu uusiutuvalla energialla.  Varuboden-Osla ostaakin lähes kaiken tarvitsemansa sähkön S-voiman kautta. 

– Varuboden-Osla pysyy hyvin mukana S-ryhmän kovissa tavoitteissa. Pienensimme omaa hiilijalanjälkeämme yli 25 prosenttia jo vuosien 2017 ja 2018 välillä. Olemme olleet myös ruokahävikin pienentämisessä eturivin toimija tuomalla mm. punalaputetut tuotteet kaikkiin myymälöihimme jo vuosia sitten, lanseeraamalla ensimmäisenä toimijana hedelmien ja vihannesten Hävi-laatikot ja Leipis-pussit, joilla toisaalta tuotamme etuja asiakasomistajillemme ja toisaalta toimimme ympäristön kannalta vastuullisesti, toimitusjohtaja Hannu Krook toteaa. 

 

S-mobiililla kohti vähähiilisempää elämää 

S-ryhmä tukee myös asiakkaitaan tekemään vastuullisia valintoja arjessa. Uudistettu S-mobiili-applikaatio otettiin käyttöön 2019, ja sitä kautta voi seurata mm. omien ostoksien tuottamaa hiilijalanjälkeä, hedelmien ja vihannesten osuutta omissa ostoissa ja ostettujen tuotteiden kotimaisuusastetta. S-mobiilia kehitetään jatkuvasti, ja kevään aikana asiakasomistajatalouksille avautuu mahdollisuus seurata koko talouden ostoksia yhdestä paikasta. 

–  Meille kertyy paljon tietoja asiakkaiden ostotottumuksista, mutta osuuskauppana meidän tehtävämme ei ole kaupallistaa tietoa, vaan antaa tieto asiakasomistajillemme takaisin jalostetussa, helppokäyttöisessä muodossa, asiakkaiden eduksi, toimitusjohtaja Hannu Krook sanoo.  

 

VBO pronssille Innostavimmat työpaikat -kyselyn keskisuurten organisaatioiden sarjassa 

Vastuulliseen toimintaan kuuluu myös henkilökunnan hyvinvoinnista huolehtiminen, ja Varuboden-Osla nimettiin jälleen vuonna 2019 yhdeksi Suomen innostavammista työpaikoista, ja oli kolmanneksi paras Suomessa keskisuurten organisaatioiden joukossa. Olemme Varuboden-Oslassa tehneet määrätietoisesti töitä, jotta työntekijät viihtyisivät meillä ja nauttisivat arkipäivässä lukuisista kohtaamisistaan asiakkaiden kanssa. Erityistä huomioita on kiinnitetty mm. perehdytyksen kehittämiseen. 

Page Break 

Myös uusi digitaalinen teknologia on otettu henkilöstöpuolella aktiiviseen käyttöön. Vuoden 2019 aikana on kehitetty täysin uudenlainen perehdytys, jonka uusi työntekijä pystyy toteuttamaan virtuaalisessa myymälässä VR-lasien avulla.  

Kaikki kesätyönhakijat työhaastatteluun 

Vuoden 2019 aikana Varuboden-Osla otti käyttöön chattibotin rekrytoinnissa. Chattibotti esittää työnhakijalle kysymyksiä ja ohjaa rekrytointiprosessin läpi. Ensimmäiset haastattelut tehdään myös yhä useammin videohaastatteluina netin kautta. 

Juuri nyt on käynnissä kesätyöhaku, ja chattibotti auttaa nuoria hakijoita täyttämään hakemuksen. Varuboden-Osla tarjoaa kaikille kesätyöhön ja -harjoitteluun hakeville mahdollisuuden pikahaastatteluun S-deitti -tapahtumissa, joita järjestetään neljällä eri paikkakunnalla toimialueellamme. S-deitissä jokainen hakija pääsee pikahaastatteluun ja saa siten mahdollisuuden henkilökohtaisen asiakaspalveluasenteen näyttämiseen. Varuboden-Osla palkkaa noin 350 kesätyöntekijää ja kesäharjoittelijaa. 

 

 

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Hannu Krook, hannu.krook@sok.fi tai 010 765 9301
Asiakkuus- ja viestintäpäällikkö Jaana Hagelberg, jaana.hagelberg@sok.fi tai 010 765 9333