Varuboden-Osla kannustaa terveyttä tukeviin ja kestäviin työmatkaliikkumisen muotoihin


Kansainvälistä autotonta päivää vietetään torstaina 22. syyskuuta. Tällöin ihmisiä kannustetaan tarkastelemaan omia liikkumistapoja ja suosimaan luonnon kannalta kestävämpiä ratkaisuja kuten joukkoliikennettä. Etätöitä voi osuuskaupassamme tehdä joissakin työtehtävissä ja työmatkakulkemista julkisilla liikennevälineillä tuetaan ePassissa löytyvällä Työmatka-etuudella. Osuuskauppamme on myös jo useamman vuoden ajan ollut mukana kaupunkipyöräyhteistyössä, jonka myötä Porvoossa ja Raaseporissa voi vuokrata käteviä kaupunkipyöriä. Osuuskauppamme haluaa näin kannustaa työntekijöitään ja asiakasomistajiaan kestäviin liikkumismuotoihin.

22.9.2022

Autotonta päivää on Suomessa vietetty aina vuodesta 2000 alkaen. Juuret juontavat kuitenkin jo 1990-luvulle, jolloin haluttiin kiinnittää huomiota lisääntyvän liikenteen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin sekä joukkoliikenteen kehittämiseen. Polttoainehintojen nousu sekä ympäristöasiat ovat kirvoittaneet ihmisiä tarkastelemaan omia liikkumismuotojaan ja autoton päivä onkin edelleen hyvin ajankohtainen asia.

Osuuskaupassamme tuki- ja palvelutoimintojen henkilöstö on jo lähes kymmenen vuoden ajan voinut tehdä joustavasti etätöitä parina päivänä viikossa. Koronan jälkeen mahdollisuutta etätöihin lisättiin ja henkilöstöllä on nyt mahdollista tehdä töitä kotoa käsin kolmena päivänä viikossa. Konttorimme sijaitsee Vantaalla ja työntekijät asuvat pitkin itäistä ja läntistä Uuttamaata, jolloin aina ei joukkoliikenteen käyttäminen onnistu. Tällöin henkilöstöä kannustetaan käyttämään kimppakyytejä työmatkailuun.

Osuuskauppamme oli vuosina 2020-2021 mukana Porvoon kaupungin koordinoimassa ja Ympäristöministeriön rahoittamassa Kestävästi töihin -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena oli luoda työntekijöiden hyvinvointia edistäviä liikkumiskäytäntöjä porvoolaisille työpaikoille ja vähentää työmatka- ja työasiamatkaliikkumisesta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä. Tavoitteena oli myös parantaa kestävien kulkumuotojen käytön mahdollisuuksia ja edistää joustavampien työskentelykäytäntöjen käyttöönottoa. Hankkeen myötä osuuskaupallemme laadittiin liikkumissuunnitelma, jonka myötä voimme parantaa kestävien kulkutapojen hyödyntämistä työmatkoilla.

– Hankkeen kyselyn tulosten pohjalta olemme alkaneet kiinnittää huomiota muun muassa siihen, että toimipaikoissa olisi henkilökunnan käytössä kätevät ja turvalliset pyöräsäilytysmahdollisuudet sekä esimerkiksi tilat joihin työmatkapyöräilyssä käytettävät vaatteet voisi työpäivän ajaksi ripustaa, pääluottamusmies Laura Hyppölä kertoo.

Hankkeen tuloksena on taukotilojen lisävarusteltu niin, että pyörällä töihin tuleminen olisi mukavaa ja sujuvaa. Henkilökunnan pyöräparkkeja on rakennettu esimerkiksi S-market Näsiin, Kevätkumpuun ja Sale Gammelbackaan, jolloin pyöränsä voi kätevästi jättää säilytykseen henkilökunnan oven tuntumaan työpäivänsä ajaksi.

Työmatkojen kulkemista julkisilla kulkuvälineillä tuetaan myös ePassissa löytyvällä Työmatka-etuudella. Sovelluksen Flex-saldoa voi käyttää työmatkojen maksamiseen. Edulla voi kätevästi maksaa paikallisliikenteen, VR:n ja Matkahuollon henkilökohtaiset matkakortit tai kausiliput.

Osuuskaupassamme vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat osana kaikkea tekemistä. Teemme mielellämme yhteistyötä sellaisten asioiden tiimoilta, jossa voimme olla mukana mahdollistamassa kaupunkilaisten hyvinvointia ja arjen sujuvuutta. Tämän lisäksi haluamme myös kannustaa ihmisiä liikkumaan ja olemaan omalta osaltaan mukana tekemässä työtä ympäristön puolesta. Olemme jo neljää kesää olleet mukana kaupunkipyöräyhteistyössä, jonka myötä Porvoossa on voinut vuokrata käteviä kaupunkipyöriä Donkey Republic -sovelluksen kautta. Myös Raaseporissa on jo toista vuotta samalla konseptilla vuokrattavana kaupunkipyöriä niin asukkaiden kuin seudulla vierailevien turistien käyttöön.

 

Liikutaan enemmän myös työmatkoilla kestävästi!