Tehdään yhdessä hyvää


Maanantaina 5. syyskuuta vietetään kansainvälistä hyväntekeväisyyden päivää. Varsinkin epävakaina aikoina painottuu yhdessä auttamisen tärkeys. Lähelle tullut sota, arkeamme muuttanut korona ja näiden vaikutukset myös talouteen, ovat hankaloittaneet monen arjesta selviytymistä. Osuuskaupallemme on ollut tärkeää olla mukana auttamassa ja tukemassa erilaisin keinoin, kuten esimerkiksi ruoka-avulla, joulukeräyksiin osallistumalla ja Suomen Punaisen Ristin keräykseen Ukrainan sodan jaloissa kärsivien kansalaisten hyväksi.

5.9.2022

Teemme yhdessä paikallisesti hyvää

Osuuskauppamme haluaa omalla toimialueellaan olla mukana tukemassa varsinkin lasten ja nuorten toimintaa. Varuboden-Oslan hallintoneuvosto on jo monena vuotena järjestänyt Paikallisesti hyvää -kampanjan ja nyt on vuorossa viides vuosi. Pyrimme kohdistamaan tuen laajasti erilaisille järjestöille ja tahoille koko osuuskauppamme toimialueella ja näin lisätä toimialueen lasten ja nuorten hyvinvointia. Tämän vuoden lahjoitussumma, 100 000 euroa, jaetaan toimintaan, jolla ennaltaehkäistään kiusaamista ja syrjäytymistä lasten ja nuorten keskuudessa. Hakuaika on parhaillaan käynnissä ja hakemukset tulee lähettää viimeistään 18. syyskuuta.

Sponsoroinnin kautta olemme mukana tukemassa sellaista paikallista toimintaa, joka koskettaa asiakasomistajiamme ja osallistaa mahdollisimman suuren joukon lapsia, nuoria ja perheitä – niin urheilun, kulttuurin kuin yhteiskunnallisen toiminnankin saralla.

 

Lahjoituksilla hyvää

Osuuskauppamme on sponsorointien ja Paikallisesti hyvää -lahjoitusten lisäksi halunnut osallistua hyväntekeväisyyskeräyksiin, joilla on helpotettu vaikeissa tilanteissa eläviä. Viimeisimpänä lahjoitimme kymmenen euroa jokaista henkilöstömme jäsentä kohti Suomen Punaisen Ristin ja S-ryhmän yhteiseen keräykseen hädän keskellä oleville ukrainalaisille. Kerätyt varat ohjattiin SPR:n katastrofirahaston kautta Ukrainaan. Avulla turvattiin ihmisten perustarpeita. Avustusjärjestöt toivovat usein tällaisissa kriiseissä erityisesti rahallista tukea, sillä avun koordinointi alueelle yhtenäisesti on helpompaa kuin tavaralahjoitusten varastointi ja toimittaminen.

Joulun aikaan osuuskauppamme lahjoitti yhteensä 5000 euroa hyväntekeväisyyteen hallinnon edustajien joululahjojen ja erilaisten joulutervehdysten sijaan. Tällä summalla pystyttiin tukemaan perheitä haastavassa ajassa, ja ennen kaikkea lapsia ja nuoria, jotka ovat vaarassa syrjäytyä. Hyvä joulumieli -keräykseen ja Pelastakaa lapset ry:n keräykseen osallistumalla mahdollistettiin muun muassa 50 euron arvoisia ruokalahjakortteja talousvaikeuksista kärsiville talouksille ja tuettiin syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria heidän opinnoissaan ja harrastuksissaan.

Paikallisena osuuskauppana haluamme varsinkin olla mukana tukemassa alueemme apua tarvitsevia. Yhdessä voimmekin auttaa enemmän.

 

Ruoka-apua jo yli kymmenen vuoden ajan

Lähes 90 prosenttia osuuskauppamme ruokakaupoista lahjoittaa elintarvikekelpoisia myynnistä poistettuja tuotteita paikallisille hyväntekeväisyysjärjestöille. Ruoka-apua lahjoitetaan eniten seurakunnille ja Suomen Punaiselle Ristille, jotka vuorostaan jakavat ne edelleen apua tarvitseville. Vapaaehtoinen yhteistyö hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa on sujunut joustavasti. Ruoka-apuun on lahjoitettu elintarvikkeita jo yli kymmenen vuoden ajan.

– Hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta apu kohdistuu tasapuolisesti niille, jotka sitä todella tarvitsevat. Osuuskauppamme laajalla toimialueella yhteistyökumppaneita on lukuisia. Ruoka-apuun lahjoitetaan tuotteita, jotka ovat vielä täysin käyttökelpoisia myös päivämäärämerkintöjen puolesta, mutta joilla on riski jäädä myymättä niiden voimassaoloaikojen puitteissa, kertoo marketkaupan toimialajohtaja Bengt Vinberg.

Koko osuuskauppamme toimialueella ruoka-apua jaetaan paikallisille avustusjärjestöille. Isommissa yksiköissä määrät ovat tietysti vähän isompia, ja niissä pakkasvaraston tilankäytön mukaan on mahdollista pakastaa samana päivänä vanhenevat tuotteet, jos ei niitä heti päästä hakemaan – silloin ne haetaan pakastettuina. Noutopäivät ja hakukerrat vaihtelevat yksiköittäin.

Lahjoituksina annetaan eniten maitotuotteita ja valmisruokia sekä leipää. Lihatuotteet myydään lähes poikkeuksetta jo 60 prosentin alennuksella ja niitä jää todella vähän lahjoituksiin. Hedelmä- ja vihannesosaston hävikkituotteet taas menevät kaupaksi hävi-laatikoiden avulla, ja siksi myymättä jää hyvin vähän hedelmiä ja vihanneksia.