Piruetteja ja riemua jäällä – Kauniaisten Taitoluisteluklubi tarjoaa luisteluopetusta lähes 200 lapselle ja nuorelle


Kauniaisten Taitoluisteluklubissa harjoittelee viikoittain lähes 200 luistelijaa eri ryhmissä. Seura tarjoaa lapsille taitotason mukaista luisteluvalmennusta eri ikäryhmissä. Nuorimmat aloittavat luistelukouluista ja jatkavat sitten harrastusryhmiin ja täältä voi ponnistaa aina kilpaluistelijaksi asti. Vuonna 2021 klubi sai Varuboden-Oslan Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta lahjoituksen, jonka avulla seitsemän ohjaajaa ja kolme valmentajaa osallistui Suomen Taitoluisteluliiton järjestämiin koulutuksiin. Koulutus antaa valmiudet toimia luisteluohjaajana, ja kurssin osallistujat saavat tietoa itse luistelun opettamiseen lisäksi myös innostavan ja positiivisen ilmapiirin luomiseen.

9.9.2022

Jäällä lähes vuoden ympäri

Luistelukoulu on suunnattu 3–15-vuotiaille. Luistelijat on jaettu ikäryhmiin, ja 3–6-vuotiaat luistelevat omassa ryhmässään ja sitä vanhemmat omassaan. Nuorimmat harjoittelevat kaksi kertaa viikossa jäällä luistelua ja oheisissa erilaisia luistelua tukevia liikkeitä. Heillä harjoituspäivät ovat maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin Kauniaisten jäähallilla. Jäähalli on kovassa käytössä ja jääaika jaetaan GrIFK:n kanssa. Sunnuntaisin järjestetään myös oheiset, eli tuolloin harjoitellaan notkeutta, ketteryyttä ja muuta hauskaa liikuntaa, jotka tukevat luistelussa tarvittavia taitoja. Vanhemmilla ja kilpailuihin tähtäävillä luisteljoilla voi parhaimmassa tapauksessa olla harjoittelua jäällä jopa kymmenen kertaa viikossa, mutta näillä ryhmillä on tavoitteet jo korkealla kilpailujen saralla. Luisteluharjoitukset eivät ainoastaan painotu talvikauteen, vaan jäällä nähdään myös innokkaita luistelijoita aina kesäkuun puoliväliin asti. Kilparyhmissä harjoittelevat osallistuvat heinäkuussa vielä erilaisille leireille ympäri Suomen.  Luistelukausi päättyy huhtikuun alkuun, mutta toukokuussa jäällä pyörähtelevät vielä luistelijoita, jotka haluavat harjaantua, ja kilparyhmissä luistelevat jatkavat harjoituksiaan vielä kesäkuussa.

 

Luisteluharrastus, varsinkin silloin kun tähdätään kilpailuihin, osallistaa koko perheen.

– Harrastuksen myötä myös vanhemmista muodostuu varsin tiivis porukka. Koska harjoituksia on useamman kerran viikossa, on varsin mukavaa, että olemme myös vanhempien kanssa voineet sopia yhteiskuljetuksista. Kiireisessä arjessa kun joskus voi olla haastavaa saada kaikkia aikatauluja sopimaan yhteen, kertoo luistelukouluvastaava Ria Paussu.

Taitoluistelu on kautta vuosien ollut suosittu harrastus varsinkin tyttöjen keskuudessa, mutta myös poikia nähdään joka vuosi jäällä enenevissä määrin. Etenkin sellaisina vuosina kun nimekkäät suomalaiset taitoluistelijat ovat pärjänneet hyvin kansainvälisissä kilpailuissa nähdään Kauniaisten Taitoluisteluklubissakin selkeä kasvu aloittavien luistelijoiden määrässä. Kauniaisten Taitoluisteluklubi on ollut toiminnassa jo vuodesta 1985, ja vuosien aikana seuran kautta on ponnistanut monia taitoluistelijoita.

Ohjaajille eväitä koulutuksen myötä

Vuonna 2021 Kauniaisten Taitoluisteluklubi sai vastaanottaa lahjoituksen Varuboden-Oslan Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta. Kampanjasta saadut rahat käytettiin ohjaajien koulutukseen. Suomen Taitoluisteluliiton järjestämään koulutukseen osallistui seitsemän ohjaajaa ja kolme valmentajaa.  Ohjaajille suunnatun koulutuksen tavoite on antaa perusvalmiudet toimia ohjaajana. Koulutus koostuu neljästä osiosta, joihin jokaiseen sisältyy sekä verkko- että lähijakso. Koulutuksen avulla ohjaaja saa uusia harjoitteita ja ideoita itse luisteluun, sekä paljon hyödyllisiä neuvoja miten opettaa taitoja ja avustaa luistelijoita liikkeissä.

– Olen itse harrastanut luistelua jo 15 vuotta ja kolme vuotta olen ohjannut luistelukouluja täällä jäähallilla. Osallistuin koulutukseen, jotta saisin enemmän ideoita ja valmiuksia opettamiseen. Minusta tämä koulutus antoi uusia näkökulmia omaan tekemiseeni, kertoo Elsa Vatanen, joka toimii yhtenä Kauniaisten Taitoluisteluklubin ohjaajana.

Kurssi, jolle Elsa osallistui, koostui kahden tunnin mittaisesta verkko-osuudesta ja lähiopetusjaksosta Vierumäellä. Verkko-osuudessa sai suunnitella omaa opetustaan esimerkiksi erilaisia leikkejä, jonka lomassa lapset oppivat luistelua. Ryhmäosuudessa oli erilaisia harjoituksia jäällä ryhmässä pohdiskelua ohjaamisesta ja ohjaajana toimimisesta.

 

–  Näimme ilmoituksen Paikallisesti hyvää -kampanjasta sosiaalisessa mediassa ja heti oli selvää, että tulisimme hakemaan tukea juuri ohjaajien koulutuksiin. Meillä on paljon lahjakkaita luistelijoita, jotka ovat jatkaneet ohjaajina ja haluammekin kannustaa heitä ja antaa valmiuksia tähän työhön ja mahdolliselle tulevalle valmentajan uralle. Lahjoituksen avulla pystyimme tarjoamaan koulutusmahdollisuuden näinkin monelle ohjaajalle, Kauniaisten Taitoluisteluklubin puheenjohtaja, Janette Nurmi kiittää.

Vuonna 2021 osuuskauppamme jakoi Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta yhteensä 100 000 euroa erilaisille organisaatioille, järjestöille ja seuroille. Lähemmäs sata erilaista toimijaa, joista Kauniaisten Taitoluisteluklubi oli yksi, vastaanotti erisuuruisia lahjoituksia erilaisiin toimintoihin. Yhteistä kaikille olivat, että toiminta oli suunnattu lapsille ja nuorille osuuskauppamme toimialueella. Tänä vuonna osuuskauppamme jakoi samansuuruisen summan toimintaan, joka ennaltaehkäisee kiusaamista ja syrjäytymistä lasten ja nuorten keskuudessa. Näistä lahjoitusten saajista enemmän ensi vuonna.

 

Kauniaisten Taitoluisteluklubi ry

Paikkakunta: Kauniainen

Perustamisvuosi: 1985

Osallistaa lähes 200 luistelijaa

Vastaanotti vuonna 2021 Paikallisesti hyvää lahjoituksen

Lahjoituksella 7 ohjaajaa ja 3 valmentajaa osallistui koulutukseen