Osuuskauppa Varuboden-Oslan toimipaikoissa nostetaan lippu salkoon 27.8. Suomen luonnon kunniaksi


Suomen luonnon päivää on vietetty vuodesta 2013, ja se sijoittuu aina elokuun viimeiselle lauantaille. Lippu nostetaan salkoon luontomme kunniaksi. Myös Varuboden-Osla haluaa huomioida kyseisen päivän nostamalla lipun salkoon toimipaikoissaan ja tuoda näkyväksi luonnon hyväksi tehtäviä valintoja eri toiminnoissaan.

25.8.2022

Aurinkopaneeleita ja kestäviä ratkaisuja

Rannikkoseudun osuuskauppana Varuboden-Oslan alueella luonto on vaihtelevaa ja vahvasti läsnä koko toiminnassa.  Varuboden-Osla on sitoutunut parantamaan liiketoimintansa ympäristövaikutuksia ja tukemaan ekologisesti vastuullista toimintaa, ja näihin asioihin kiinnitetäänkin erityistä huomiota niin korjaus- kuin uudisrakentamisessa.

Aurinkosähkössä nähdään potentiaalia ja toimipisteiden paneelit tuottavat sähköä kiinteistöjen omaan käyttöön. Eniten sähköä kulutetaan kesällä, jolloin energiaa tarvitaan erityisesti kylmälaitteisiin ja jäähdyttämiseen. Parhaimmillaan kaikki kiinteistön kuluttama sähkö voi aurinkoisina kesätunteina tulla auringosta. Vuositasolla laskettuna aurinkosähkön osuus on noin 10 prosenttia koko kiinteistön käyttämästä sähköstä.

– Osuuskaupassamme on jo kymmeneen yksikköön asennettu aurinkopaneeleita ja olemme tyytyväisiä niistä saamaamme hyötyyn. Olemme osuuskaupassamme sitoutuneet lisäämään uusiutuvan energian käyttöä tulevina vuosina. Jo nyt merkittävä osa käyttämästämme sähköstä on omalla tuulivoimalla tuotettua, ja sen lisäksi aurinkosähkön käyttö on kasvanut, kehitysjohtaja Jukka Pöyhönen kertoo.

– Remonttien yhteydessä vaihdamme myös kylmäkalusteet hiilidioksidilla toimiviin kalusteisiin, jotka säästävät energiaa parhaimmillaan peräti 40 prosenttia, Pöyhönen jatkaa. Uusien toimipaikkojen suunnittelun alkumetreiltä asti pyritään ottamaan ympäristöä kuormittavat tekijät huomioon, jolloin on myös helpompaa tehdä suunnitelmia ja varauksia itse rakenteisiin esimerkiksi aurinkopaneeleja varten.

ABC-latauksella eteenpäin

S-ryhmän valtakunnallisen sähköautojen ABC-latausverkoston rakentaminen alkoi keväällä 2021. Uusia ABC-latausasemia tulee tulevaisuudessa löytymään ennen kaikkea myymälöiden, ABC-liikennemyymälöiden ja hotellien paikoitusalueilta, eli sieltä, missä asiakkaat asioivat. Osuuskauppa Varuboden-Oslan alueella moderneja ABC-konseptin mukaisia latausasemia löytyy nyt viidestä eri toimipaikasta. Latausasemat palvelevat tiellä liikkujia S-market Tammisaaressa, ABC Karjaalla, Prisma Kirkkonummella, S-market Söderkullassa ja S-market Loviisassa. S-market Jomalassa Ahvenanmaalla ja Porvoossa S-market Näsissä työt ovat jo loppusuoralla.

– Kokonaisuudessaan tavoittelemme kymmenien latausasemien verkostoa vuoteen 2024 mennessä, toimialajohtaja Mikko Ala-Huikku Varuboden-Oslasta kertoo.

Kurkkaa S-mobiilista miten säästät luontoa

S-mobiili-sovelluksessa asiakasomistajille on tarjolla kiinnostavaa tietoa omista kulutustottumuksistaan ja niiden vaikutuksista luontoon. Sovelluksesta voi esimerkiksi tarkistaa oman ruokakorinsa hiilijalanjäljen, kotimaisuustason sekä paljonko hedelmiä ja vihanneksia ostoskoriinsa poimii. Hiilijalanjälkilaskuri erittelee eri tuoteryhmien ilmastovaikutuksia kuukausi- ja vuositasolla sen perusteella mitä elintarvikkeita asiakas on kauppareissullaan ostanut. Kotimaisuuslaskurin avulla asiakas voi jopa yksittäisten ostamiensa tuotteiden osalta nähdä tiedon kotimaisuudesta. Ruokatuotteiden osalta voi seurata raaka-aineiden ja valmistuksen kotimaisuutta. S-mobiilin avulla asiakas voi myös ihan konkreettisesti vähentää ympäristön kuormitusta ottamalla kuitittoman palvelun käyttöön.

– Nyt lähes 9 000 asiakastamme ovat ottaneet toiminnon käyttöönsä, eikä turhia kuitteja enää tulostu kassalla, kun asiakas saa kuittinsa kätevästi sähköisessä muodossa S-mobiiliin, asiakkuuskehittäjä Maria Hiltunen kertoo.

Kaupan kautta vastuullisemmin

Toimialueemme kaikissa myymälöissä on jo useamman vuoden ajan myyty Hävi-laatikoita ja -pusseja sekä Leipis-pusseja. Hävi-laatikoissa ja Hävi-pusseissa myydään hedelmiä ja vihanneksia, joiden ulkonäkö on jo hieman nahistunut, mutta jotka edelleen ovat syötävän hyviä. Leipis-pusseissa taas myydään kyseisen päivän parasta ennen päivämäärällä varustettua leipää edulliseen hintaan.

– Ruokahävikin vähentäminen on ollut Varuboden-Oslassa tavoite, jonka eteen on tehty paljon työtä mm. tilaus- ja toimitusprosessien osalta jo pitkään. Tuoretuotteiden hävikin merkittävä vähentäminen on ollut meillä tärkeä saavutus työssämme ympäristön ja vastuullisuuden hyväksi, toteaa toimialajohtaja Bengt Vinberg.

– Myymälöissämme on myös myynnissä paljon lähituottajien tuotteita. Lähiruokatoimittajia meillä on lähemmäs kaksisataa ja varsinkin satokauden aikaan tuotevalikoima vihanneksissa ja juureksissa on suuri. Suosimalla lähellä olevia tuottajia pystymme vähentämään kuljetuksesta syntyviä päästöjä, mutta ehkä kuitenkin tärkeimpänä tukemaan paikallisia tuottajia ja tarjoamaan asiakkaillemme lähiseudulla tuotettuja antimia, Vinberg sanoo.

Asiakkaille on tarjolla myös monia luontoa säästäviä vaihtoehtoja muovikassien rinnalla. Hedelmä- ja vihannesosastoilla on tarjolla biohajoavia hevi-pusseja, kestohevipusseja ja paperipusseja, ja ostokset voidaan muovikassin sijasta laittaa kesto- tai kangaskassiin. Pienet muovipussit kassalinjastojen päädyissä poistettiin jo muutama vuosi sitten. Osuuskauppamme verkkokaupan noutopisteissä kiinnitetään huomiota pakkausmateriaaleihin, turhaa muoviin pakkaamista pyritään välttämään ja tuotteet pakataan pahvilaatikoihin.

– Arkipäiväisiä toimiamme tarkastelemalla pyrimme jatkuvasti parantamaan myös koko liiketoimintamme ympäristövaikutuksia, Vinberg tiivistää.

 

Lauantaina 27.8. Varuboden-Oslan toimipaikoissa, aina Loviisaan itäisimmästä kolkasta Hangon läntisimpään niemenkärkeen sekä Ahvenanmaalla, liput liehuvat kauniin luontomme kunniaksi, samalla muistuttaen miten paljon voimme yhdessä tehdä edesauttaaksemme luonnon ja sen moninaisuuden säilymistä.