Neljään Varuboden-Oslan toimipaikkaan aurinkopaneelit kesän aikana


12.6.2020

S-ryhmän tavoitteena on, että ryhmän toiminta on hiilinegatiivista vuoteen 2025 mennessä. Yksi keino päästä tähän tavoitteeseen on käyttää enemmän uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, esimerkiksi aurinkosähköä. Viime kesänä aurinkopaneeleja asennettiin kolmeen Varuboden-Oslan toimipaikkaan, ja tänä kesänä niitä asennetaan neljään paikkaan: S-market Loviisa, S-market Näsi Porvoossa sekä S-market Masala ja Sale Lindal Kirkkonummella.

– Varuboden-Oslassa olemme sitoutuneet lisäämään uusiutuvan energian käyttöä tulevina vuosina. Jo nyt merkittävä osa käyttämästämme sähköstä on omalla tuulivoimalla tuotettua. Näemme myös aurinkosähkössä potentiaalia, kehitysjohtaja Jukka Pöyhönen kertoo.

Varuboden-Osla omistaa osaltaan S-ryhmän yhteistä S-voima Oy:tä, jonka tehtävänä on hankkia omistajilleen mahdollisimman hiilineutraalia sähköä kustannustehokkaasti. S-voiman vuonna 2019 myymästä sähköstä yli 60 prosenttia oli tuotettu uusiutuvalla energialla. Varuboden-Osla ostaakin lähes kaiken tarvitsemansa sähkön S-voiman kautta.

Toimipisteiden katoille asennettavat paneelit tuottavat sähköä kiinteistöjen omaan käyttöön.

– Myymälämme kuluttavat sähköä eniten kesällä, jolloin energiaa tarvitaan erityisesti kylmälaitteisiin ja jäähdyttämiseen. Aurinkoisina kesätunteina parhaimmillaan kaikki kiinteistön kuluttama sähkö voi tulla auringosta. Vuositasolla aurinkosähkön osuus on noin 10 prosenttia kiinteistöjen käyttämästä sähköstä, Jukka Pöyhönen jatkaa.

Järjestelmän toimittaa Oomi Oy.

– Aurinkovoiman hyödyntäminen on nykyään helppoa ja taloudellisesti kannattavaa kiinteistöissä, joissa on paljon sähkönkulutusta päiväsaikaan, jolloin aurinkoenergian tuotanto on parhaimmillaan. Aurinkovoima on kestävä ja vastuullinen valinta vuosikymmeniksi eteenpäin, kertoo Oomi Oy:n projektipäällikkö Mika Hytönen.

Varuboden-Osla on sitoutunut parantamaan liiketoimintansa ympäristövaikutuksia ja tukemaan ekologisesti vastuullista toimintaa, ja näihin asioihin kiinnitämme erityistä huomiota niin korjaus- kuin uudisrakentamisessa. Remonttien yhteydessä vaihdamme myös kylmäkalusteet hiilidioksidilla toimiviin kalusteisiin, jotka säästävät energiaa peräti 40 prosenttia.

Varuboden-Osla on myös ruokahävikin pienentämisessä eturivin toimija, tuomalla mm. punalaputetut tuotteet kaikkiin myymälöihin jo vuosia sitten ja lanseeraamalla ensimmäisenä toimijana hedelmien ja vihannesten Hävi-laatikot ja Leipis-pussit, joilla toisaalta tuotetaan etuja asiakasomistajille ja toisaalta toimitaan ympäristön kannalta vastuullisesti.