Maukkaat mukulat läheltä


Sipoon Söderkullassa viljelevät Claes Lindberg ja Birgitta Nikander-Lindberg perunaa kolmannessa polvessa. Claesin isoisä möi jo viisikymmentäluvulla itse viljelemiään perunoita Porvoon torilla. Tänään Claesin veli myy tilan tuotteita samaisella paikalla Porvoon torilla kuin isoisä. Noin 10 hehtaarin alalla viljellään monia perunalajikkeita, joista suosituin on Annabelle.

1.10.2022

Ensimmäiset perunat maahan jo huhtikuussa

Perunanviljelijän kiireisin ajanjakso sijoittuu huhtikuun ja lokakuun väliin. Tämä aika tehdään töitä aamusta iltaan ja useasti yömyöhään. Talven tuloon eivät työt lopu vaan tällöin Claesin ja Birgitan pitävät kiireisinä perunoiden lajittelu ja pakkaaminen heidän kylmävarastossaan, josta Claes itse toimittaa perunat lähialueen kauppoihin joka tiistai ja torstai. Hänelle on kunnia-asia toimittaa omat perunansa itse kauppoihin. Perunat pakataan isoihin puulaareihin, jotka voi rullata suoraan kaupan hedelmä- ja vihannesosastolle ja josta asiakkaat näppärästi voivat ottaa perunat. Näitä niin kutsuttuja peruna-automaatteja on isompi, johon mahtuu 250 kiloa perunaa ja pienempi, johon mahtuu 100 kiloa perunaa.

– Ensimmäiset perunat istutamme jo huhtikuun puolivälissä, jotta voimme kerätä uusia perunoita sopivasti ennen juhannusta. Jos säät suosivat nostamme viimeiset perunat täällä tilalla vasta lokakuun ensimmäisellä viikolla. Toimintamme on kutenkin hyvin riippuvainen säästä ja muista ulkoisista tekijöistä ja näemme vasta kauden kuluessa miltä sato näyttää. Aika pitkälti tämä on arpapeliä säiden suhteen, Claes naurahtaa.

Tilalla on vuokrattuna noin kymmenen hehtaaria peltoa perunanviljelyyn. Tämän lisäksi he viljelevät myös tuorehernettä. Vuonna 1983 kun Claes ja Birgitta ryhtyivät hoitamaan viljelmiä, perunat nostettiin vielä käsin kuokalla. Nyt nostotyössä on apuna varhaisperunannostokone, joka nostaa perunat varsineen maasta ja ravistaa mullan pois perunoista. Perunat varsineen kulkevat linjastoa pitkin, jossa yksi henkilö taittaa varret pois ja muutama muu seisoo lajittelemassa perunoita laatikoihin. Laitetta vetää traktori. Varhaisperunannostokone on Claesin käsialaa, hän on itse suunnitellut ja rakentanut sen heidän omista tarpeistaan. Viljelytaitojen lisäksi tässä työssä on siis hyvä omata koneenkorjaus taitoja ja hieman Pelle Pelottoman asennetta.

 

 

Rosamunda, Gaala, Melody, Annabelle, Siikli, Timo…

Lindbergit viljelevät noin kymmenen eri perunalajiketta ja näistä Annabelle on ollut suosittu jo pidemmän aikaa asiakkaiden keskuudessa. Suurin osa siemenperunoista ostetaan, jolloin varmistutaan, että niissä ei ole kasvitauteja ja ne ovat korkealuokkaisia. Perunat viihtyvät parhaiten multaisessa savimaassa. Parhaimman maun perunat saavat kasvaessaan savimaassa. Jokaisella lajikkeella on omanlaiset vaatimuksensa maalajista. Uusia perunoita nostetaan aina syyskuulle asti ja tämän jälkeen aletaan nostamaan talviperunaa, jota varastoidaan ja myydään seuraavaan kesään.

– Vuonna 2021 oli meidän urallamme ensimmäisen kerta, kun talviperuna pääsi loppumaan kesken myyntikauden. Lieneekö syynä ollut koronan mukanaan tuoma kotoilu ja kiinnostus ruuanlaittoon? Hyvä tietenkin, että peruna taas maistuu ja käy kaupaksi, mutta harmi, että emme pystyneet vastaamaan asiakkaiden kysyntään koko sesongin ajan, Claes sanoo erityisestä tilanteesta.

Samalla pellolla voi viljellä perunaa kaksi vuotta peräkkäin ja sitten on pidettävä 2–4 vuotta taukoa. Tänä aikana pellolla viljellään esimerkiksi hernettä. Perunat tarvitsevat sopivasti lämpöä ja vettä, liian sateiset kesät eivät ole hyväksi perunalle.

– Emme saa liikaa vettä pois pellolta, mutta kuumana ja kuivana kesänä voimme aina kastella. Kastelulaitteet ovatkin kuivana kesänä ahkerassa toiminnassa aina iltamyöhäiseltä aamuseitsemään. Tietenkään liika kuivuuskaan ei ole hyvä asia. Satomme on todella riippuvaista sääolosuhteista, Birgitta sanoo.

”Täällä viljeltyä”

Kaikki Lindbergien pelloilta nostetut perunat myydään noin 20 kilometrin säteellä tilalta. Porvoon torilla myydään perinteiseen tapaan osa perunoista, mutta suurin osa myydään ruokakaupoissa. Lindbergit ovat tehneet yhteistyötä osuuskauppamme kanssa jo yli 25 vuotta. Heidän perunoitaan myydään Söderkullan, Nikkilän ja Porvoon Näsin S-markettien hedelmä- ja vihannesosastoilla. Asiakkaille Lindbergin perunat ovat jo tuttuja vuosien takaa ja siksi Claesille ja Birgitalle on tärkeää, että perunat ovat laadukkaita ja että niitä on tarjolla lähialueen kaupoissa. Claes ajaa tämän takia itse perunat kauppaan ja täyttää laarit, jos on tarvetta. Useasti tämän lomassa saa myös rupatella hetken asiakkaiden kanssa.

Perunanviljely on raskasta työtä ja varsinkin kiireisimpään sesonkiaikaan ei aikaa juuri muulle kuin työlle jää. Molemmilla on vielä hetken aikaa eläkeikään, mutta niin kauan kuin terveys suo he aikovat viljellä perunaa. Nyt heidän poikansa Linus on ollut kesäisin auttelemassa viljelmillä. Kiireisimpään aikaan he myös työllistävät kaksi paikallista nuorta, Cleasin serkunpojat Elmer ja Isak Erikssonin. Apukäsiä toden teolla tarvitaan, kun perunannostokausi on vilkkaimmillaan.

Lindbergin peruna

Sijainti: Sipoo

Omistaja: Claes Lindberg ja Birgitta Nikander-Lindberg

Perustettu: 1983

Toimintamuoto: perunanviljely

Tuotteet: perunat