Improvisaatiota ja yhdessäoloa Lurensin kesäteatterin näyttämöllä – Östra Nylands Ungdomsförbund järjestää teatterileirejä lapsille ja nuorille


Itäisellä Uudellamaalla toimiva Östra Nylands Ungdomsförbund -järjestö tunnetaan ehkä parhaiten jokakesäisestä Lurensin kesäteatterista, josta se on päävastuussa. Järjestö on kuitenkin paljon muutakin ja toimii muun muassa kattojärjestönä 26 nuorisoseuralle Itä-Uudellamaalla. Se on mukana järjestämässä esimerkiksi erilaisia teatterikerhoja ja tanssityöpajoja lapsille ja nuorille.

12.9.2022

Teatteritaitureita

Dramaturgiaa, improvisaatiota ja musiikkia on päiväohjelmassa kun 14 nuorta kokoontuu teatterileirille Loviisassa sijaitsevaan Lurensin kesäteatteriin. Pandemia-aikana kesäteatterin näytelmiä ei ole voitu toteuttaa samassa mittakaavassa kuin aikaisemmin. Tämä on tarkoittanut pienempiä kokoonpanoja, mikä vuorostaan on karsinut pois näytelmät, joissa on lapsinäyttelijöitä. Nuorisoseura Östra Nylands Ungdomsförbund halusi siksi järjestää nuorille myös mahdollisuuden harrastaa teatteria. Kolmepäiväisen leirin aikana joukko 10–15-vuotiaita lähialueen nuoria kokoontuu Lurensin kesäteatterin maisemiin ja harjoittelee teatteria seitsemän tunnin ajan. Leiri päättyy muutamaan lyhyeen ”näytelmään” jotka osallistujat esittävät omille vanhemmilleen.

-Meillä on useana kesänä ollut monta innokasta lasta ja nuorta näytelmissämme. Koronan takia jouduimme perumaan vuoden 2020 näytelmän, mikä tapahtui ensimmäisen kerran koko historiamme aikana. Kaksi seuraava kesää olemme menneet pandemian ehdoilla ja näytelmät on järjestetty pienemmillä kokoonpanoilla. Tämä johti esimerkiksi siihen, että lapset ja nuoret eivät ole kolmeen kesään olleet mukana Lurensin näyttämöllä. Siksi järjestimme viime kesänä erillisen kesäleirin teatteriteemalla ja suuren suosion siivittämänä päätimme myös pitää leirin tänä vuonna, tuottaja Malena Lindroos kertoo.

Vieraillessamme teatterileirillä ryhmä oli jaettu kahteen pienempään ryhmään ja molemmilla ryhmillä oli sekä draama- että improvisaatioharjoituksia ja päivän päätteeksi yhteinen musiikkiharjoitus. Nuorten heittäytyminen oli aivan mahtavaa ja oli ilo huomata, kuinka hyvä yhteishenki ryhmälle oli syntynyt varsin lyhyessä ajassa.

Teatterin siivittämä vuosi

Nuorisojärjestön ehkä näkyvin panostus on jokakesäinen teatteriesitys Lurensilla. Teatteri ja musiikki onkin suuressa roolissa lähes kaikessa järjestön toiminnassa. Seuraavan vuoden näytelmän suunnittelu alkaa jo edellisenä keväänä. Joulukuussa julkaistaan näytelmän nimi ja vuoden alussa valitaan näyttelijät. Näyttelijöiden lisäksi tarvitaan tuotantotiimi, jota johtaa ohjaaja. Kaikkien työpanos on tärkeä. Monet näyttelijäkaartin jäsenet ovat mukana vuodesta toiseen. Kun kesän esityksen näyttelijät on valittu, alkavat harjoitukset ja mitä lähemmäs ensi-iltaa tullaan, sen kiivaammaksi tahti kiihtyy.

Kesän 2022 näytelmä Seitsemän veljestä esitettiin yleisölle 22 kertaa. Ensi vuoden näytelmän suunnittelu on jo täydessä vauhdissa ja ehkä teatterileirin osallistujia nähdään tuolloin näyttämöllä.

Yhteistyötä lähialueen lasten ja nuorten hyväksi

Östra Nylands Ungdomsförbund tekee paljon yhteistyötä toisen ja kolmannen sektorin kanssa ja järjestää esimerkiksi teatterikerhoja ja erilaisia työpajoja tanssin ja musiikin parissa mm. lähialueen kouluissa. Osuuskauppamme haluaa omalta osaltaan olla mukana tukemassa tämänkaltaista lasten ja nuorten toimintaa. Viime vuosien tapahtumat, korona ja sotatilanne Ukrainassa, ovat vaikuttaneet varsinkin lapsiin ja nuoriin. Turvallinen kasvuympäristö, sosiaalinen kanssakäyminen samanikäisten kanssa sekä yhteinen vapaa-ajan tekeminen tukee heitä selviytymään paremmin maailmaa mullistavista tapahtumista. Vuonna 2021 Östra Nylands Ungdomsförbund sai vastaanottaa lahjoituksen Varuboden-Oslan Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta. Loppukesästä järjestetyn teatterileirin osallistujamaksut voitiin pitää varsin maltillisina kampanjasta saadun lahjoituksen avulla. Monelle perheelle lapsen harrastus voi olla todella iso rahallinen investointi, eikä kaikilla lapsilla ja nuorilla ole yhdenvertaisiavertaisia mahdollisuuksia harrastaa vapaa-ajalla kuin ikätovereillaan. Tästäkin näkökulmasta osuuskauppamme voi olla iloinen pystyessään tukemaan Östra Nylands Ungdomsförbundin toimintaa ja mahdollistamaan monta ikimuistoista leirikokemusta monelle lapselle ja nuorelle.

 

Östra Nylands Ungdomsförbund

Paikka: Loviisa

Perustamisvuosi: 1932

Vastaanotti vuonna 2021 Paikallisesti hyvää lahjoituksen

Lahjoituksella järjestettiin 10–15-vuotiaille teatterileiri