Energiatehokasta toimintaa – osuuskauppamme tavoitteena olla hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä


Osuuskauppamme ja koko S-ryhmän tavoitteena on, että toiminta on hiilinegatiivista vuoteen 2025 mennessä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että silloin sidomme ilmasta enemmän hiiltä kuin mitä sinne tuotamme. Yksi keino päästä tähän tavoitteeseen on käyttää enemmän uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, esimerkiksi aurinkosähköä ja tuulivoimaa. Aurinkopaneeleja on asennettu toimipaikkoihimme ahkeraan ja nyt lähemmäs kymmenellä yksiköllä on omat aurinkovoimalansa. Tänä keväänä esimerkiksi Kirkkonummen Prisma saa aurinkopaneelit ja Ahvenanmaalla S-market Jomalaan asennetaan aurinkopaneelit, kunhan lumimassat katolta ovat sulaneet.

17.3.2022

Aurinkosähkö on ykkönen

Osuuskauppamme on ahkerasti yhteistyössä S-ryhmän kanssa asentanut aurinkopaneeleja yksiköidemme katoille ja muutamiin yksikköihimme myös maavaraisia paneeleja keräämään aurinkoa. Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti tulee kasvamaan seuraavien vuosien aikana merkittävästi. Aurinkosähkön käyttöä kehitetään osuuskaupassamme jatkuvasti ja varsinkin kauppojen suuria kattoja, joita ei ole hyödynnetty mihinkään ovat oivallisia paneelien sijoitukselle. Toimipisteiden katoille asennettavat paneelit tuottavatkin sähköä kiinteistöjen omaan käyttöön ja aurinkosähkön tuotanto on sääolojen ansiosta korkeimmillaan kesäkuukausina.

– Myymälämme kuluttavat sähköä eniten kesällä, jolloin energiaa tarvitaan erityisesti kylmälaitteisiin ja jäähdyttämiseen. Aurinkoisina kesätunteina parhaimmillaan kaikki kiinteistön kuluttama sähkö voi tulla auringosta. Vuositasolla aurinkosähkön osuus on noin 10 prosenttia kiinteistöjen käyttämästä sähköstä, Jukka Pöyhönen jatkaa.

Aurinkovoiman hyödyntäminen on nykyään helppoa ja taloudellisesti kannattavaa kiinteistöissä, joissa on paljon sähkönkulutusta päiväsaikaan, jolloin aurinkoenergian tuotanto on parhaimmillaan. Aurinkovoima on kestävä ja vastuullinen valinta vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomen suurimmat tuulivoimalat tuottavat sähköä S-ryhmälle

S-ryhmän tavoitteena on, että ryhmän toiminta on hiilinegatiivista vuoteen 2025 mennessä. Yksi keino päästä tähän tavoitteeseen on käyttää enemmän uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, esimerkiksi aurinkosähköä ja tuulivoimaa. S-ryhmän suurin tuulivoimainvestointi Simon Sarvisuolla on jo lähes täydessä tuotantokunnossa. Tuulipuiston 27 tuulivoimalaa tuottavat yksinään noin puolet koko S-ryhmän vuotuisesta sähköntarpeesta.

Varuboden-Osla omistaa osaltaan S-ryhmän yhteistä S-voima Oy:tä, jonka tehtävänä on hankkia omistajilleen mahdollisimman hiilineutraalia sähköä kustannustehokkaasti. S-voiman myymästä sähköstä yli 60 prosenttia oli tuotettu uusiutuvalla energialla. Varuboden-Osla ostaakin lähes kaiken tarvitsemansa sähkön S-voiman kautta.

– Olemme osuuskaupassamme sitoutuneet lisäämään uusiutuvan energian käyttöä tulevina vuosina. Jo nyt merkittävä osa käyttämästämme sähköstä on omalla tuulivoimalla tuotettua. Näemme myös aurinkosähkössä potentiaalia, kehitysjohtaja Jukka Pöyhönen kertoo.

Vastuullisuus keskiössä

Osuuskauppamme on sitoutunut parantamaan liiketoimintansa ympäristövaikutuksia ja tukemaan ekologisesti vastuullista toimintaa, ja näihin asioihin kiinnitämme erityistä huomiota niin korjaus- kuin uudisrakentamisessa. Remonttien yhteydessä vaihdamme myös kylmäkalusteet hiilidioksidilla toimiviin kalusteisiin, jotka säästävät energiaa peräti 40 prosenttia.

Osuuskauppamme on myös ruokahävikin pienentämisessä eturivin toimija, tuomalla mm. punalaputetut tuotteet kaikkiin myymälöihin jo vuosia sitten ja lanseeraamalla ensimmäisenä toimijana hedelmien ja vihannesten Hävi-laatikot ja Leipis-pussit, joilla toisaalta tuotetaan etuja asiakasomistajille ja toisaalta toimitaan ympäristön kannalta vastuullisesti.