Osuuskauppa Varuboden-Oslan hyväntekeväisyyskampanja Paikallisesti hyvää saa jatkoa syksyllä 2024. Tällä kertaa tuki kohdistetaan osuuskaupan alueen alakouluille. Koulu tai vanhempainyhdistys voi saada tukea kouluaikana tapahtuvaan toimintaan tai investointiin koulun pihalle.
– Lasten ja nuorten syrjäytyminen on todellinen ongelma, ja sen estämiseen tarvitaan varmasti erilaisia keinoja. Tiedämme, että julkisen sektorin leikkaukset koskevat myös koulumaailmaa, ja siksi haluamme auttaa oman toimialueemme lapsia ja nuoria, taustoittaa Varuboden-Oslan hallintoneuvoston puheenjohtaja Leena Munter.
Tuen käyttökohdetta ei ole rajattu tarkemmin, vaan hakijoita kannustetaan luovuuteen. Myöskään lahjoituksen kokonaissummaa ei ole vielä päätetty.
– Halusimme kokeilla, millaisia ideoita vanhempien keskuudesta nousee esiin lasten tukemiseksi. Varsinkin alakouluissa on yleensä aktiivista yhteistyötä kodin ja koulun välillä, minkä takia päätimme kohdistaa tuen juuri sinne. Kouluissa on paras tieto siitä, mitä juuri tietyssä koulussa kullakin hetkellä tarvitaan. Innolla odotan, millaisia hakemuksia kouluista nousee.
Kampanjan tavoitteena on edistää lasten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.
– Osuustoiminta on luonteeltaan yhdessä tekemistä ja yhteisön osallistamista, joten tämä teema sopii hyvin meille, Munter toteaa.
Tukea voi hakea lokakuussa
Sähköinen haku on käynnissä osuuskaupan verkkosivustolla lokakuun ajan. Tukea voi hakea Varuboden-Oslan alueella toimivien peruskoulujen 1.–6. vuosiluokkien toimintaan. Toimialueeseen kuuluu Askola, Hanko, Inkoo, Kauniainen, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Raasepori, Sipoo ja Siuntio sekä koko Ahvenanmaa.
Päätökset lahjoitusten vastaanottajista tekee Varuboden-Oslan hallintoneuvosto joulukuun kokouksessaan. Lahjoitus tehdään hallintoneuvoston käyttörahastosta, johon rahastoidaan osuuskaupan ylijäämää. Rahastoituja varoja käytetään osuuskaupan oman alueen hyväksi. Lahjoituksen vastaanottajat julkistetaan tammikuussa 2025.
Monipuolista tukea lapsille ja nuorille
Lapset ja nuoret ovat tärkeä kohderyhmä Varuboden-Oslalle. Osuuskauppa sponsoroi vuosittain lasten, nuorten ja perheiden toimintaa niin liikunnan, kulttuurin kuin yhteiskunnallisen toiminnan saralla. Viime keväänä myönteistä asennetta koulumenestyksestä riippumatta osoittaneet koululaiset ja opiskelijat palkittiin jokavuotiseen tapaan osuuskaupan stipendeillä.
Myös aiemmat Paikallisesti hyvää -kampanjat ovat painottuneet lasten ja nuorten tukemiseen. Kampanja toteutettiin vuosina 2015–2017 ja sai jatkoa korona-aikana vuosina 2021 ja 2022. Kampanjoilla osuustoiminnan ylijäämää on ohjattu paikalliseen hyvään jo yli puoli miljoonaa euroa.
Mistä on kyse?
- Osuuskauppa Varuboden-Osla lahjoittaa rahaa toimialueensa alakouluille.
- Tukea voi hakea toimintaan, joka edistää lasten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.
- Tukea voi hakea myös investointiin koulun pihalle.
- Hakuaika on 1.–31. lokakuuta 2024.
Suurin uusista aurinkovoimaloista löytyy S-market Hangon katolta.
– Uutta S-marketia suunnitellessa tunnistimme, että olemme Suomen aurinkoisimmilla alueilla. Kesäaikaan voimme parhaimmillaan kattaa voimalan tuotannolla lähes koko myymälän tarvitseman sähköenergian. Investoinnit aurinkosähköön ovat uusien myymälöiden yhteydessä luonteva satsaus sekä energiaomavaraisuuteen, ympäristöön että paikalliseen yhteisöön, kertoo kiinteistökehityspäällikkö Teemu Vihavainen osuuskauppa Varuboden-Oslasta.
Hangon S-marketin katolta löytyy peräti 456 aurinkopaneelia, joiden kokonaisteho on enimmillään hetkellisesti lähes 200 kW.
– Voimala tuottaa vuosittain noin 190 MWh sähköä. Se vastaa noin 15 keskikokoisen omakotitalon vuosikulutusta, Teemu Vihavainen kertoo.
Energiatehokkuus on huomioitu Hangon S-marketissa myös muilla tavoin. Kiinteistö lämmitetään maalämmöllä, ja kylmälaitteiden tuottama hukkalämpö otetaan talteen ja käytetään kiinteistön lämmitykseen.
Aurinkopaneelien asentaminen S-market Siuntion katolle alkaa juhannusviikolla.
– Kun kartoitetaan aurinkopaneelien asennusta vanhoihin kiinteistöihin, on tarkasteltava soveltuvuuden lisäksi vesikatteen elinikä sekä kantavuus. Näiden tarkastelujen jälkeen S-market Siuntio osoittautui soveltuvuuden kannalta myös kokonaiskustannuksiltaan kannattavaksi investoinniksi.
Sale Pukkila uudistettiin viime keväänä. Samalla, kun myymälä sai uuden konseptin, kylmäkalusteet uusittiin nykyaikaisiin, ovellisiin kalusteisiin, jotka säästävät sähköä avomallisia enemmän. Kylmäkalusteet ovat Viessmann Groupin toimittamat ja edustavat heidän uusinta energiatehokkuustekniikkaansa. Nyt myymälän energiatehokkuus nousee entisestään, kun myymälän katolle asennetaan 100 aurinkopaneelia.
S-ryhmä on yksi suurimpia aurinkosähkön tuottajia. Vuoden 2023 lopussa noin 260 toimipaikassa oli yhteensä yli 120 000 aurinkopaneelia. Investoinnit aurinkosähköön jatkuvat myös vuoden 2024 aikana. Aurinkopaneeleja rakennetaan tuhansittain lisää yli 30 ruokakauppaan ja liikennemyymälään.
S-ryhmässä on tehty jo vuosia merkittäviä investointeja uusiutuvaan energiaan sekä pitkäjänteistä työtä energian säästämiseksi ja energiankäytön tehostamiseksi myymälöissä. Tavoitteena on vähentää oman toiminnan päästöjä 90 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2015 tasosta. Tavoite saavutetaan arviolta viisi vuotta ennakoitua aiemmin. Tällä hetkellä oman toiminnan päästöjä on vähennetty jo yli 80 prosenttia vuoden 2015 tasosta.
Uudet aurinkovoimalat kesällä 2024
S-market Siuntio
Kokonaisteho: 77,40 kWp
Paneelien määrä: 180 kpl
Valmistuu kesäkuussa
Sale Pukkila
Kokonaisteho: 43,0 kWp
Paneelien määrä: 100 kpl
Valmistuu heinäkuussa
S-market Hanko
Kokonaisteho: 196,08 kWp
Paneelien määrä: 456 kpl
Valmistui toukokuussa
Veneilykausi on alkanut, ja erityisesti juhannus on kiireistä aikaa meripelastukselle. Osuuskauppa Varuboden-Osla haluaa tukea meripelastuksen tärkeää työtä, joka on erityisen ajankohtaista nyt kesällä. Lahjoituksen avulla meripelastajat voivat kehittää toimintaansa ja hankkia uutta kalustoa.
– Varuboden-Osla on rannikon osuuskauppa, joten meripelastus tuntui meistä luonnolliselta lahjoituskohteelta. Meripelastus on elintärkeää niin veneilijöille, kalastajille kuin rannikon asukkaillekin, ja vapaaehtoisten meripelastajien rooli on tässä aivan avainasemassa. Osuustoiminnallisena yrityksenä olemme sitoutuneet edistämään alueemme hyvinvointia ja iloisia siitä, että voimme olla mukana tukemassa tätä arvokasta toimintaa, sanoo hallintoneuvoston puheenjohtaja Leena Munter.
Mantereella lahjoituksen vastaanottaa alan keskusjärjestö Suomen Meripelastusseura ry, joka ohjaa rahan eteenpäin Varuboden-Oslan toiminta-alueella toimiville paikallisjärjestöille. Näitä ovat Porvoon, Porkkalan, Tammisaaren, Inkoon, Hangon sekä Loviisanseudun Meripelastajat. Ahvenanmaalla lahjoituksen saa Ålands Sjöräddningssällskap rf.
Suomen Meripelastusseura on vapaaehtoinen meripelastusjärjestö, joka avustaa merihätään joutuneita, antaa ensiapua, harjoittaa ennaltaehkäisevää toimintaa ja kouluttaa merenkulkijoita. Ålands Sjöräddningssällskap toimii Ahvenanmaan maakunnassa ja ympäröivillä merialueilla.
– Olemme todella iloisia ja kiitollisia Osuuskauppa Varuboden-Oslan upeasta lahjoituksesta. Jäsenyhdistyksemme vastaavat itsenäisesti operatiivisesta toiminnasta, kuten pelastusalusten polttoaineen hankinnasta ja alusten ylläpidosta. Merkittävä lahjoitus auttaa pitämään vapaaehtoiset meripelastajat vesillä kaikkien vesillä liikkujien turvana, sanoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström.
– Oli erittäin ilahduttava yllätys, että Varuboden-Osla päätti tukea meitä avokätisellä lahjoituksellaan. Näillä varoilla on meille pienenä yhdistyksenä suuri merkitys toimintamme ylläpitämisessä ja parantamisessa, jotta pystymme puolestaan auttamaan kaikkia merellä apua tarvitsevia. Olemme myös iloisia ja ylpeitä siitä, että työmme ja kaikki aika, jonka vapaaehtoisemme käyttävät muiden auttamiseen, tunnustetaan ja palkitaan, kiittelee Ålands Sjöräddningssällskapin toiminnanjohtaja Stephan Remmer.
Lahjoitus maksettiin yhdistyksille toukokuussa 2024.
Osuuskauppa Varuboden-Oslan hallintoneuvosto voi tehdä lahjoituksia käyttörahastostaan hyviksi katsomilleen kohteille toiminta-alueellaan. Osuustoiminnan ylijäämää on aikaisemmin ohjattu esimerkiksi veteraaneille ja päiväkotilasten heijastinliiveihin sekä Paikallisesti hyvää -kampanjaan, joka tekee paluun syksyllä 2024. Osuuskaupan toimintaperiaatteeseen kuuluu lähialueen hyvinvoinnista huolehtiminen.
Kuva: Mika Pakarinen
Kouluvuosi lähenee loppuaan ja on ansaitun kesäloman aika. Keväisin muistetaan myös koulutaipaleella ahertaneita oppilaita ja opiskelijoita positiivisesta asenteesta ja kehittymisestä. Osuuskauppamme haluaa kannustaa jo aikaisessa vaiheessa positiiviseen asenteeseen ja haluun auttaa muita. Näitä ominaisuuksia tarvitaan myös myöhemmin elämässä esimerkiksi siirryttäessä työelämään.
Jaamme jälleen stipendejä koulunsa päättäville 6- ja 9-luokkalaisille sekä ammatillisen koulutuksen ja lukion suorittaneille. Stipendin saavat sellaiset oppijat, jotka koulumenestyksestä riippumatta omaavat positiivisen asenteen elämän eri alueilla. Varuboden-Osla lahjoittaa stipendejä yhteensä 24 000 euron edestä 168 koululle koko toiminta-alueellamme, eli itäisellä ja läntisellä Uudellamaalla sekä Ahvenanmaalla.
Stipendit ovat tärkeä ja hieno asia varsinkin niiden saajille ja tämä kevätjuhlien hieman jännittävä ja ylpeä hetki, jolloin saa stipendin ja tunnustusta omasta toiminnastaan, muistetaan yleensä vielä pitkään. Myös opettajat arvostavat stipendien jakoa. Osuuskaupallemme on ollut tärkeää olla mukana kannustamassa lapsia ja nuoria positiiviseen toimimiseen ja stipendienjaolla onkin pitkät perinteet. Jakokriteerit ovatkin säilyneet lähes muuttumattomina vuosien varrella.
S-ryhmän tavoitteena on edetä kohti ruokahävikin puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2023 otettiin loikka kohti tavoitetta, ja ryhmän ruokakauppojen myyntiin suhteutettu ruokahävikki oli alle 1,3 prosenttia. Tämän myötä S-ryhmän ruokakauppojen hävikki on vähentynyt 29 prosenttia vuoden 2014 lähtötilanteeseen verrattuna.
Varuboden-Oslassa hävikin suhde myyntiin oli viime vuonna alle 1,2 prosenttia, kun vuonna 2014 luku oli vielä yli kahden prosentin. Tämä merkitsee 43 prosentin pudotusta myyntiin suhteutetun hävikin määrässä.
Hävikin vähentäminen on päivittäistä työtä, joka tapahtuu suuressa määrin asiakkailta näkymättömissä, ja merkittävä osa työstä tehdäänkin jo ennen kuin tuotteet saapuvat kaupan hyllylle. Ennustepohjainen tilaaminen, data ja mittaaminen tähtäävät siihen, että kaupoissa olisi aina oikea määrä tuotteita asiakkaille tarjolla.
Meille tutut hävikkilaatikot nyt koko Suomessa
Jos tuotteen päiväys myymälässä alkaa lähestyä, vähennetään hävikkiä monin eri keinoin yhdessä asiakkaiden kanssa. Asiakkaille näkyvin ja tutuin osa hävikinhallintaa lienevät punalaputetut tuotteet. Tiukentuneessa taloustilanteessa punalaputettujen tuotteiden tunnettuus on kasvanut entisestään, ja S-ryhmän tuore asiakastutkimus osoittaa, että jopa 67 prosentille asiakkaista punalaputettujen tuotteiden suosiminen on keino säästää ruokakuluissa. Tuotteiden –30 % punalaputus muuttuu illan tunteina useissa myymälöissä ilta-aleksi, jolloin tuotteen alennusprosentti voi olla –60 %.
S-ryhmän ruokakaupoissa euromääräisesti eniten punalaputettuina myydään pakattuja kala-, kana- ja lihatuotteita, kuten broilerinfileetä, jauhelihaa ja karjalanpaistilihaa. Kappalemäärissä mitattuna suosituimpia punalapputuotteita ovat leipomotuotteet ja tuoreet valmisruoat, kuten riisipiirakat, croissantit, valmissalaatit, lihapasteijat ja ruispalat.
Punalappujen lisäksi myymälöissä on käytössä monia muitakin keinoja tehdä hävikistä hyvikkiä. Esimerkiksi Varuboden-Oslassa pitkään käytössä olleiden hävikkilaatikoiden käyttöä laajennettiin vuonna 2023 kaikkiin Suomen S-marketeihin. Laatikoissa edelleen käyttökelpoiset, mutta laadultaan jo hieman alentuneet hedelmä- ja vihannestuotteet myydään huokeaan hintaan. Hävikkiuhan alta pelastettuja hedelmiä ja vihanneksia myytiin S-ryhmän ruokakaupoissa vuonna 2023 noin 2 miljoonaa kiloa.
Osuuskauppa Varuboden-Osla osallistuu osana S-ryhmää tänäkin vuonna MIELI ry:n Mielinauha-keräykseen, jolla kerätään varoja kotimaiseen mielenterveystyöhön ja kriisiauttamiseen. Keräysaikana huhti–kesäkuussa kaikissa marketeissa on myynnissä vihreitä Mielinauhoja sekä muita kampanjatuotteita. Tämän vuoden uutuutta, Mielinauha-leikkokukkakimppua, myydään ruokakaupoissa huhtikuussa.
Jokainen mieli tarvitsee lohtua
Mielinauha-kampanja kannustaa ihmisiä puhumaan mielenterveydestä ja mielen ongelmista sekä vähentää ongelmiin liittyvää leimautumista. Kampanjan pääviesti on tänä vuonna: Jokainen mieli tarvitsee lohtua. Tue, kuuntele, ole läsnä. Sellaista ihmistä ei maan päällä ole, joka ei joskus tarvitsisi lohtua. Osallistumalla MIELI ry:n Mielinauha-kampanjaan olet mukana antamassa apua ja lohtua niille, jotka sitä juuri nyt tarvitsevat.
Tämän vuoden Mielinauhan on suunnitellut Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailun voittaja Henna Lampinen. Vihreässä nauhassa on kaunis kuvitus, joka suunnittelijan omin sanoin korostaa lohdun, kosketuksen ja yhteisöllisyyden merkitystä. Kampanjan kasvo on tänä vuonna laulaja-lauluntekijä Samu Haber.
Neljä euroa maksavan mielinauhan lisäksi myynnissä on kampanjatuotteita, joiden myynnistä menee tietty osuus keräykseen. Uutena tuotteena mukana on Mielinauha-leikkokukkakimppu, joka on myynnissä 3.4.–16.4. kaikissa Prismoissa, S-marketeissa ja Saleissa ja tämän jälkeen 30.4. asti Prismoissa ja suurimmissa S-marketeissa. Lahjoitamme jokaisesta myydystä kimpusta 20 senttiä Mielinauha-keräykseen. Lisäksi myynnissä on muutamia muitakin kampanjatuotteita mm. FASTilta.
Mielenterveys tärkeä osa työhyvinvointia
Varuboden-Oslassa on tehty pitkäjänteistä työtä työntekijöiden mielen hyvinvoinnin edistämiseksi. Organisaatiokulttuurissa painotetaan avoimuutta, tasa-arvoisuutta ja välittämistä.
Yksi matalan kynnyksen palveluista on Mielen olkapää ja sparri. Yhteistyössä Terveystalon kanssa kehitetty palvelu koostuu kolmesta osasta. Vuorokauden ympäri toimiva chat-palvelu on ensimmäinen tilaisuus purkaa mieltä. Sieltä varataan aika videovastaanotolla tapahtuvaan, mielen taitoja vahvistavaan sparriin. Tarpeen mukaan työntekijä ohjataan digikanavista työterveyteen ja hoidolliseen lyhytpsykoterapiaan.
Koska julkiset mielenterveyspalvelut ovat niin ruuhkautuneita, Varuboden-Oslassa on nähty tärkeäksi varmistaa nopea hoitoon pääsy työterveyshuollon puitteissa. Työtehtäviä ja työaikoja voidaan myös tarpeen mukaan muokata mielenterveysperustein, eli huomioiden yksilöllisiä tarpeita muun muassa palautumisen ja työtehtävien kuormittavuuden perusteella.
Ostamalla Mielinauhan tuet suomalaista mielenterveystyötä.
Osuuskauppamme pyrkii tekemään kierrättämisen helpoksi asiakkailleen. Suurimmassa osassa marketyksiköistämme on jo pieniä kierrätyspisteitä, joihin asiakkaat voivat kauppareissunsa yhteydessä palauttaa käytöstä poistetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet. Edelleen myös pantilliset tölkit ja muovipullot sekä paristot voi palauttaa ruokakauppaan. Monien yksiköiden pihoilta löytyy myös ekopisteitä, jonne voi tuoda esimerkiksi lasia, muovia ja metallia.
Pakkausten kierrättäminen sujuu helposti vaikka kauppareissun yhteydessä, sillä lähemmäs 20 myymälämme läheisyydestä löytyy ekopiste. Ekopisteisiin voit tuoda kartonkia, metallia, lasia ja paperia.
Osa jätteistä on erityisen haitallisia ympäristölle. Siksi on tärkeää, etteivät ne päädy sekajätteeseen. Tällaisia jätteitä ovat muun muassa akut ja paristot sekä sähkö- ja elektroniikkaromu. Asiakkaamme voivat palauttaa kauppoihin vapaasti pieniä, alle 25 senttimetriä ulkomitoiltaan olevia sähkö- ja elektroniikkalaitteita eli esimerkiksi energiansäästölamppuja, loisteputkia, hiustenkuivaajia ja kahvinkeittimiä. Poikkeuksena ovat pienet, alle 1 000 neliön ruokakaupat. Pienet kaupat eivät ota vastaan laitteita, koska esimerkiksi käytöstä poistettuja energiansäästölamppuja ei voi turvallisesti tai hygieenisesti säilyttää elintarvikehuoneistossa.
Kierrätä pullot
Erityisen ahkerasti asiakkaat kierrättävät pantillisia pulloja ja tölkkejä. Osuuskauppamme Prismassa, kaikissa S-marketeissa, Saleissa, ja ABC-liikennemyymälöissä on pantillisten muovipullojen ja tölkkien palautuspiste. Yleensä automaatit vastaanottavat myös pantittomia pulloja ja tölkkejä.
Kirkkonummen Prismassa ja S-market Näsissä on lisäksi käytössä tehokkaat Tomran palautusautomaatit, joiden myötä palauttaminen nopeutuu merkittävästi, sillä tyhjiä muovipulloja ja tölkkejä voi kaataa laitteeseen suuren säkillisen kerrallaan. Nämä pullonpalautuslaitteet ovat paljon tehokkaampia kuin perinteiset laitteet. Laitteeseen voit kaataa kaikki tölkit ja muovipullot kerralla, eikä sinun tarvitse enää palauttaa niitä yksitellen.
Lasipulloja ei Tomran R1-pullonpalautuslaitteeseen pidä laittaa. Pullonpalautus nopeutuu näillä laitteilla huomattavasti, koska palautustapahtuma on viisi kertaa nopeampi verrattuna siihen, että pakkaukset syötettäisiin yksitellen. Parhaimpina päivinä koneen luvataan ahmivan 25 000 pulloa, kun perinteiset koneet pystyvät enimmillään 7 500 pullon urakkaan.
Nopeuden lisäksi laite on kaikin puolin asiakasystävällinen. Laitteeseen tarvitsee vain kaataa kaikki palautettavat tölkit ja muovipullot suoraan pussista, eikä sinun enää tarvitse edes koskea tyhjiin pakkauksiin. Kun pullot on kaadettu koneeseen, odotat hetken, otat kuitin ja voit mennä ostoksille.
Pakkausuudistuksilla säästöä luonnolle
Pakkausuudistuksia tehdään jatkuvasti koko S-ryhmässä mikä edesauttaa osuuskauppamme asiakkaiden lajittelu- ja kierrätystyötä. Pakkausuudistuksilla pyritään esimerkiksi parantamaan pakkausten kierrätettävyyttä, vähentämään pakkauksissa käytettävää muovia ja lisäämään kierrätysmateriaalien käyttöä.
Olennaista pakkausuudistuksissa on myös se, että pakkauksen tulee suojata tuotetta ja edistää sen säilyvyyttä ja minimoida hävikin määrää. Uusissa pakkauksissa pyritään myös käyttämään entistä enemmän kierrätysmateriaaleja. Kaikkien uudistusten lisäksi kaikkiin S-ryhmän omien tuotemerkkien pakkauksiin lisätään aina selkokieliset lajitteluohjeet, jotka helpottavat jätteiden lajittelua.
Varuboden-Osla tekee 5 000 euron lahjoituksen Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL:n perhekahvilatoimintaan osuuskaupan toimialueella. Lahjoitus käytetään perhekahviloissa järjestettäviin joulujuhliin, joissa lapsiperheet pääsevät kokoontumaan ja verkostoitumaan jouluisassa tunnelmassa.
Osuuskauppa Varuboden-Osla pyrkii aktiivisesti tukemaan erityisesti lasten ja nuorten toimintaa. Sosiaalisen kanssakäymisen tukeminen on erityisen tärkeää koronavuosien jälkeen, ja joulujuhlien avulla lapsiperheitä autetaan löytämään ja ylläpitämään tukiverkostoja. Mannerheimin Lastensuojeluliiton vuonna 2020 toteuttaman tutkimuksen mukaan perhekahviloiden toiminnassa merkityksellisintä onkin juuri vanhempien saama vertaistuki. Lapsille kahvilat tarjoavat mahdollisuuden leikkiä ja oppia ikäistensä kanssa.
Perhekahvilat kokoontuvat viikoittain juttelemaan ja kahvittelemaan, leikkimään ja kuuntelemaan vierailevia asiantuntijoita. Perhekahviloita toimii tätä nykyä lähes jokaisessa Uudenmaan kunnassa. Jos perhekahvilaa ei ole vielä omalla paikkakunnalla, halukkaat vanhemmat voivat olla yhteydessä MLL:n paikallisyhdistykseen.
Löydä lähin perhekahvilasi: Perhekahvilat | MLL:n Uudenmaan piiri
Varuboden-Oslan hallintoneuvosto lahjoittaa vuosittain noin 100 000 euroa osuuskaupan toiminta-alueen hyväksi. Tänä syksynä osuuskauppa teki lahjoituksen, joka sekä parantaa turvallisuutta että tuo väriloistoa alueen katukuvaan. Päiväkodeilta kysyttiin tarvetta ja kiinnostusta heijastinliivien saamiseen, ja palautteen perusteella tilattiin noin 5 500 heijastinliiviä viidessä eri värissä.
– Me Varuboden-Oslassa haluamme tukea lapsia ja nuoria monipuolisesti. Jaamme vuosittain stipendejä koululaisille ja tuemme lasten ja nuorten harrastustoimintaa monella tavalla. Tänä vuonna jaamme taas heijastinliivejä alueemme päiväkodeille, ja kiitänkin päiväkoteja hyvästä yhteistyöstä, kertoo Varuboden-Oslan hallintoneuvoston puheenjohtaja Leena Munter-Ollus.
Heijastinliivit ovat tärkeitä päiväkotien arjessa, sillä lapset leikkivät ja liikkuvat ulkona ympäri vuoden. Samalla ne ovat päiväkodeille merkittävä kustannuserä. Liivien kokonaiskustannukset olivat noin 35 000 euroa. Varuboden-Osla teki vastaavan lahjoituksen alueensa päiväkodeille vuonna 2019.
– Pyrimme kohdentamaan tukea laajasti eri organisaatioille ja toimijoille koko osuuskauppamme toiminta-alueella, Munter-Ollus jatkaa.
Hallintoneuvoston käyttörahastosta lahjoitetaan vuosittain varoja osuuskaupan oman alueen hyväksi ja muihin yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Viime keväänä rahasto lahjoitti 10 000 euroa VBO:n alueen sotaveteraaneille. Myöhemmin tänä syksynä osuuskaupan on määrä osallistua eurooppalaisten osuuskauppojen yhteislajoitukseen, jolla hankitaan generaattoreita ukrainalaisille ruokakaupoille.
Laskemme tiistaina 26.9. noin sadan Xtra-tuotteen hintaa vieläkin edullisemmaksi. Joukossa on suosittuja arjen tuotteita kuten juustoja, rahkoja, jauhoja, hiutaleita, myslejä, säilykkeitä ja hygieniatuotteita. Mukana on myös monia asiakkaiden suosikkeja, muun muassa Xtra-raejuusto, Xtra-vessapaperi ja Xtra-suklaa. Hinnanlasku on jatkoa maaliskuulle, jolloin S-ryhmä laski lähes neljänsadan Xtra-tuotteen hintaa.
Yleinen inflaatio näkyy myös Varuboden-Oslan kaupoissa asiakkaiden ostokäyttäytymisen muuttumisena. Kauppareissut suunnitellaan huolellisemmin ja hintoja vertaillaan tarkasti. Tärkeänä säästökeinona on nähty omien merkkien tuotteiden valitseminen, ja omien merkkien osuus päivittäistavarakaupan myynnistä onkin kasvanut selvästi viimeisen vuoden aikana.
– Osuuskauppamme peruslupaus on tarjota asiakasomistajillemme mahdollisimman edullinen ruokakori. Meille on erittäin tärkeää, että pystymme omalla toiminnallamme helpottamaan asiakkaidemme arkea erilaisin keinoin. Juuri ruokakauppojemme kohdalla olemmekin pystyneet tinkimään katteesta niin, ettei hinnankorotuksia ole tarvinnut viedä täysimääräisinä kuluttajahintoihin, kertoo VBO:n marketkaupan toimialajohtaja Bengt Vinberg.
S-ryhmän oman Xtra-merkin tuotteissa halpa hinta kohtaa hyvän laadun. Tuotteita on myynnissä lähes 400 erilaista. Valikoima vaihtelee ketjuittain ja myymälän koon mukaan.