Huhtikuun lopulla julkaistiin Varuboden-Oslan uusi, oma arvo, kun toimipaikkojen päälliköt ja apulaispäälliköt kokoontuivat viettämään perinteistä päälliköiden ja apulaispäälliköiden tilaisuutta. Työ oman arvon muotoilemiseksi oli kuitenkin aloitettu jo vuotta aiemmin Varuboden-Oslan johdon strategiakeskusteluissa.

– Kun keskustelimme toimintamme perustasta, totesimme, että koko S-ryhmän yhteiset peruskivet, toiminta-ajatus, missio, visio ja arvot, toimivat myös meillä, mutta sen lisäksi heräsi kysymys, haluaisimmeko muotoilla osuuskauppamme oman arvon S-ryhmän yhteisten arvojen rinnalle, henkilöstöjohtaja Paula Pajunen kertoo. Päädyimme siihen, että esitämme kysymyksen henkilökunnalle, ja päätimme nostaa kysymyksen esille jokaisen toimipaikan ja yksikön strategiakeskustelussa syksyn aikana.

Kaikista strategiakeskusteluista kerättiin yhteen ehdotukset osuuskauppamme omasta arvosta. Niistä nousi selkeästi esiin muutamat avainsanat kuten tasa-arvo ja tasavertaisuus, hyvinvointi, yhteisöllisyys ja paikallisuus. Lähes kaikki toimipaikkamme kokivat, että aiemmin arvoissa ei näkynyt se, miten paljon Varuboden-Oslalla arjessa panostetaan henkilökunnan hyvinvointiin.

– Muodostimme vielä pienen työryhmän käymään ehdotuksia läpi. Työryhmässä oli työtekijöitämme eri toimialoilta, ja sen lisäksi myös edustajia mm. hallintoneuvostosta. Työryhmässä kävimme läpi tulleita ehdotuksia, ja vähitellen keskustelu kiteytyi siihen, että päädyimme ehdottamaan arvoa, joka nostaa esiin henkilökuntamme ja osuuskaupallemme ominaisen yhteishengen, Paula Pajunen kertoo työryhmän työskentelystä.

– Ehdotuksemme ”Työskentelemme yhdessä toistemme hyväksi ”hyväksyttiin hallituksessa, jossa myös kiiteltiin tapaa osallistaa koko henkilökunta.

Seuraava askel on saada uusi arvo koko henkilökunnan tietoisuuteen.

– Nyt toukokuun aikana kaikki yksiköt tekevät videon siitä, miten arvomme näkyvät heidän arjessaan, Paula Pajunen kertoo. On tärkeää, että jokainen osuuskaupassamme tunnistaa arvomme, toimii niiden mukaan ja ennen kaikkea kokee ne omikseen.

Osuuskauppamme haluaa omalla toimialueellaan olla mukana tukemassa erilaisia järjestöjä ja projekteja ja näin tuoda liiketoiminnastaan syntyvää hyvää myös toimialueen asukkaiden hyväksi. Varuboden-Oslan hallintoneuvoston käyttörahastoon siirretään osuuskaupan sääntöjen mukaan vuosittain 100 00 euroa, ja käyttörahaston varoja käytetään oma alueen hyväksi hallintoneuvoston päätöksen mukaan.  Tuki pyritään kohdentamaan laajasti erilaisille järjestöille ja tahoille koko osuuskauppamme toimialueella.

Veteraaneja oli maassamme vuoden 2023 alussa lähes 3000 ja heidän keski-ikänsä on jo yli 97 vuotta. Hallintoneuvostomme lahjoittaa nyt 10 000 euroa alueemme sotaveteraaneille. Tällä summalla yhdistykset voivat esimerkiksi hankkia erilaisia palveluseteleitä jäsenilleen. Palvelusetelit helpottavat arkea, kun arjen askareihin kuten siivoukseen tai kaupassa käyntiin saa apuja.

Paikallisena osuuskauppana haluamme varsinkin olla mukana tukemassa alueemme apua tarvitsevia. Yhdessä voimmekin auttaa enemmän.

Hyvää kansallista veteraanipäivää.

Työyhteisö ja asiakkaat – työn suola

Yhä useampi eläkeikäinen jatkaa työskentelyä vielä eläkeiän saavutettuaan. Asenneilmastokin on vuosien saatossa muuttunut, kun ennen eläkkeelle pääsyä odotettiin, eikä eläkkeellä enää käyty töissä, haluaa moni nyt jatkaa työntekoa. Työ tuo arkeen mielekästä tekemistä ja työyhteisö ja siihen kuuluminen ovat asioita, jotka motivoivat jatkamaan työntekoa. Myös Porvoon S-market Näsissä työskentelevien Auli Backmanin ja Paula Käyhkön mielestä työporukka ja asiakkaat ovat mielekkäiden työtehtävien lisäksi työn suola, joka innosti jatkamaan työntekoa eläkepäivillä.

Aulilla on pitkä ura kaupan alalla. Hän aloitti työt 2007 Näsin S-marketista, mutta oli jo ennen tätä ehtinyt työskennellä kaupassa yli 20 vuotta kun teki työuraa Porvoon Kevätkummussa sijaitsevassa Valintatalossa. Näsin S-marketissa hän on saanut tehdä monenlaisia työtehtäviä, pääasiassa kuitenkin käyttötavaroiden parissa.

– Olen sosiaalinen ihminen ja olen aina viihtynyt asiakaspalvelutöissä. Täällä Näsin S-marketissa olen tehnyt töitä pääasiassa käyttötavaraosastolla ja toisinaan myös kassalla, mikä on ollut mukavaa. Osastolla työskennellessä saan jutella asiakkaiden kanssa mikä on ehdottomasti yksi työn parhaista puolista, Auli kertoo.

Auli jäi eläkkeelle syksyllä 2021, mutta koska työ oli ollut mielekästä, kysyi hän itse mahdollisuudesta jatkaa työntekoa vielä tämänkin jälkeen. Aulin työkaveri käyttötavaraosastolla oli Paula, joka jäi puoli vuotta Aulin jälkeen eläkkeelle. Tällöin Auli oli jo vinkannut Paulalle tästä mukavasta mahdollisuudesta jatkaa työskentelyä.

– Työurani VBO:lla aloitin vuonna 2010. Työskentelin tätä ennen siivojana ja siivoustyöt lopetettuani kävin oppimiskeskus Edupolin kurssilla, johon sisältyi kuukauden mittainen työharjoittelu. Työharjoitteluni tein S-Gardenissa ja tämän myötä minulle aukeni myös mahdollisuus tulla tänne S-markettiin. Yli kymmenen vuotta täällä on vierähtänyt ja aina välillä minulla on myös ollut mahdollisuus tehdä vuoroja S-Gardenissa. Tämä on ollut loistava mahdollisuus minulle, jonka lempiharrastuksiin kuuluu kukkienhoito, Paula sanoo.

Joustavaa työntekoa

Vaihtelua perinteisiin eläkepäiviin voi saada käymällä muutamana päivänä viikossa vielä töissä. Töitä voi tehdä joustavasti ja työtunneista voi sopia esihenkilönsä kanssa. Sekä Auli että Paula tekevät kaksipäiväistä työviikkoa, mutta kertovat että voivat varsin joustavasti myös ottaa lisävuoroja, joita on tarjolla. Molemmille kaksipäiväinen työviikko tuo mukavaa vaihtelua arkeen. Aulin vapaa-aika täyttyy liikunnasta ja leipomisesta ja lastenlasten hoitaminen on hänelle myös erittäin tärkeä asia. Paula vuorostaan lukee, tekee ristikoita, hoitaa kukkia ja näkee lapsenlapsiaan silloin kun hän ei ole täyttämässä käyttötavarahyllyjä Näsin S-marketissa. Molempien puheesta käy hyvin ilme se, miten tärkeä osa työ on myös omaa identiteettiä, ja miten tärkeä osa se heille on vielä eläkeikäisinäkin. Kun vielä on hyvässä kunnossa ja jaksaa niin on mukavaa, että voi jatkaa työntekoa.

Tällä hetkellä osuuskaupassamme työskentelee noin 10 henkilöä eläkkeellä ollessaan. Jokaiselle on räätälöity työsopimustunnit joustavasti. Kaupan alalla on paljon työtehtäviä, ja konkariammattilaisten merkitys kasvaa entisestään työvoiman saatavuushaasteiden myötä.

– Olemme iloisia, että työmme osuuskaupassamme on mielekästä ja että työtehtävissä halutaan myös jatkaa vielä eläköitymisen jälkeen. Monilla on jo pitkät työurat takanaan kaupan alalta ja heillä on paljon osaamista, jota voivat jakaa uudemmille työntekijöille. Tämä on rikkaus myös työnantajalle, henkilöstöjohtaja Paula Pajunen sanoo.

Osuuskaupassamme on paljon eri työtehtäviä ja palkkaamme mielellään myös eläköityneitä henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita jatkamaan työuraansa, ja joilla ei ole aikaisempaa työkokemusta Varuboden-Oslasta tai edes kaupan alalta. Osuuskapassamme on kattava perehdytys, jolloin työtehtävät ja toimipaikka tulevat tutuksi.

Eläkkeellä ollessaan voi työskennellä niin paljon kuin haluaa.  Edellytyksenä on, että ennen eläkettä ollut työsuhde on päättynyt. Jos eläkeaikana haluaa edelleen jatkaa työskentelyä saman työnantajan palveluksessa, on tehtävä kokonaan uusi työsopimus. Aulin ja Paulan kohdalla siirtyminen uuteen työsopimukseen oli varsin sujuvaa.

– Hieman tuli kyllä haikea olo, kun ensin piti päättää vanha työsuhde, kun olin kuitenkin ollut talossa niin pitkään. Tämähän oli osa prosessia, mutta tuntui hassulta, että piti ottaa lopputili ensin, Auli kertoo.

Paula Pajunenkin toteaa, että monelle voi tulla hieman yllätyksenä, että ensin pitää päättää vanha työsuhde, jotta voi solmia uuden työsopimuksen eläkkeellä työskentelyyn. Muutoin itse prosessi jatkaa töitä eläköitymisen jälkeen on vaivaton ja sujuva ja Varuboden-Oslan sekä S-ryhmän mahtavat henkilöstöetuudet jatkuvat katkeamattomina.

 

Outdoor-osastolla laaja valikoima tuotteita ulkoiluun ja retkeilyyn

Kirkkonummen Prismassa on vuoden verran voinut ostaa ulkoilu- ja retkeilytuotteita omalta Outdoor-osastolta. Osastolla nähdään esimerkiksi muun myymälän ilmeestä poikkeavia puuelementtejä, jotka erottavat ne selvästi omiksi kokonaisuuksikseen. Aiemmin eri osastoilla olleet ulkoiluvaatteet ja -tarvikkeet on koottu selkeästi yhden kokonaisuuden alle, josta asiakkaiden on aiempaa helpompi löytää etsimänsä varuste. Outdoorista löytyy monenlaiseen ulkoiluun sopivia laadukkaiden valmistajien huipputuotteita, joiden tekniset ominaisuudet kestävät kovempiakin sääolosuhteita.  Osastolla on myös varsin kattava valikoima kalastustarvikkeita. Osaston puiset kalusteet ja upeat maisemakuvat muodostavat varsin houkuttelevan esillepanon. Tuotteet saadaan upeasti esiin näihin uusiin kalusteisiin.

Tämän tuoteryhmän myynti on viime vuosien aikana kasvanut melko lailla, ja nyt tuotteet on saatu selkeästi esille ja uusiakin tuotemerkkejä on tämän myötä otettu Prisman valikoimiin. Perusvalikoiman lisäksi Outdoor-osastolla on erillisiä esillepanoja kausituotteille sekä uutuuksille. Osastolla on myös paljon tuotteita retkeilyyn ja kalastukseen; telttoja, makuupusseja, vaellusrinkkoja, retkipannuja muutamia retkeilyyn liittyviä mainitaksemme. Kalastusta harrastavalle Outdoor-osastolta löytyy kalastustarvikkeet kaikenlaiseen kalastukseen, heittouistimet, uistimet, vieheet, haavit, vaa’at ja koukut.

Vastuullisuus osana osuuskauppamme arkea

Elinvoimaiset metsät ovat tärkeitä elinympäristöjä. Meille suomalaisille metsät ovat osa kansallismaisemaamme. Tiistaina 21.3 juhlistamme metsiä ja muistamme, että terveet ja hyvinvoivat metsät tuovat hyvinvointia niin maapallolle kuin meille ihmisillekin. Osuuskauppamme tekee paljon töitä ollakseen yhä vastuullisempi toimija ja tavoitteenamme on olla hiilinegatiivinen jo vuonna 2025. Kaikki käytettävä sähkö on jo nyt uusiutuvaa, pääosin tuuli- ja vesivoimalla tuotettua sähköä. Uusimme toimipaikkojamme hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ja remonttien yhteydessä olemme asentaneet esimerkiksi ovelliset kylmälaitteet, ja valaistus on jo lähes kokonaan vaihdettu energiapihiin LED-valaistukseen. Täältä voit lukea enemmän vastuullisuustyöstämme.

Hyvää kansainvälistä metsäpäivää!

 

 

Vuorotyön haasteet

Osuuskauppamme yksiköissä tehdään pääsääntöisesti vuorotyötä, joka käsittää aamu-, päivä- ja iltavuoroja. Työterveyslaitoksen mukaan vuorotyötä tekevän elämä on usein epäsäännöllistä, mikä vuorostaan asettaa paljon haasteita omasta itsestä ja ihmissuhteista huolehtimiselle. Vuorotyö on myös vaativaa terveydelle. Yleisesti ottaen ilta- ja yöaikaan tehtävä työ onkin elimistölle kuormittavampaa ja terveydelle haitallisempaa. Normaalista poikkeava vuorokausirytmi vaikuttaa paitsi fyysiseen terveyteen, myös psyykkiseen jaksamiseen ja sosiaalisen hyvinvointiin. Näiden kaikkien aiheuttama kuormitus on kuitenkin hallittavissa esimerkiksi työvuorojen suunnittelulla. Työaikajärjestelyt ovatkin tasapainoilua työntekijöiden kapasiteetin ja toisaalta yksiköiden palvelun ja tarpeiden välillä.

Unen ja levon vaikutusta ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ei pidä aliarvioida. Unen tarve on yksilöllistä, mutta jokainen sitä tarvitsee. Vireys vaikuttaa ihmisen kykyyn vastaanottaa, käsitellä ja soveltaa tietoa. Lisäksi väsyneenä kynnys ottaa riskejä pienenee ja mieliala usein heikkenee, mikä voi näkyä ärtyisyytenä tai motivaation heikentymisenä. Väsymyksen lisääntyessä on tyypillistä, että henkisestä suoriutumisesta tulee vaihtelevaa: suoriutumisen taso saattaa yhtäkkisesti heikentyä ja palata sitten taas hetkellisesti lähelle normaalia tasoaan.

Osuuskauppamme on lähes kymmenen vuoden ajan suunnitellut yksiköiden työvuoroja keskitetysti. Asiantuntijoiden suunnitellessa työt, henkilöresurssit pystytään kohdistamaan paremmin ja vuorot sijoittelemaan niin, että ne tukevat työntekijöiden jaksamista, palautumista ja terveyttä.

– Siirryimme osuuskaupassamme yhteissuunnitteluun lähes kymmenen vuotta sitten. Aloitimme marketpuolella ja nyt suunnittelemme kaikkien yksiköidemme työvuorot keskitetysti. Meillä neljä resurssivastaavaa työskentelee työvuorosuunnittelun parissa. He ovat oman alansa asiantuntijoita, joilla on näkemystä kokonaisuuden rakentamisesta työvuoroergonomia huomioiden ja syvällistä tietämystä niin työaikalainsäädännöstä kuin työehtosopimuksista. He pyörittävät palettia, jossa huomioivat niin yksiköiden henkilöstötarpeet kuin henkilöstön yksilölliset toiveet, henkilöstöjohtaja Paula Pajunen sanoo.

Työvuoroergonomialla tarkoitetaan yksinkertaisimmillaan sitä, että vuorot suunnitellaan ja sijoitellaan siten, että ne tukevat työntekijän jaksamista, palautumista ja terveyttä niin työssä kuin vapaa-ajallakin – työkyky huomioidaan työpäivien pituuksissa ja työntekijällä on aikaa riittävään lepoon vuorojen välillä.

Pehmeät arvot

Työvorosuunnittelussamme toteutetaan myös yrityksen itse määrittelemiä nk. pehmeitä arvoja, joilla tarkoitetaan työehtosopimuksen tai lain määräämiä parempia sääntöjä työvuorojen säännöllisyyteen, sopivaan työmäärään yhdessä työvuorossa ja työpäivien sekä työ- ja vapaajaksojen pituuksiin. Pehmeillä arvoilla pyritään parantamaan työssä jaksamista ja lisäämään työssä viihtymistä. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkkeinä, että työntekijälle suunnitellaan kolmen viikon työjaksolle vähintään kaksi kahden päivän vapaata ja että yli seitsemän päivän työputkia ei myöskään suunnitella, jotta työntekijöillä olisi mahdollista palautua työstä.

– Suunnittelijamme pyrkivät työvuorosuunnittelussa huomioimaan pehmeät arvot aina kuin mahdollista. Palautumisen ja työhyvinvoinnin takia halutaan suunnittelussa myös välttää yksittäisiä vapaita tai työvuoroja, tai että iltavuoroa seuraa heti aamuvuoro, jonka jälkeen työntekijä taas palaa iltavuoroon, Pajunen jatkaa.

Työntekijän kannattaa myös itse kiinnittää huomiota omaan jaksamiseen pitämällä taukoja työvuoron aikana ja muistamalla palautuminen vapaa-ajalla. Palautuminen on tärkeä myös kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Palautumiseen vaikuttavat ravitseva ruoka, liikunta, riittävä unenmäärä sekä mielekäs tekeminen.

 

Kierrättäminen helpoksi

Maaliskuun 18. päivä vietetään kansainvälistä kierrätyspäivää. Pakkausten kierrättäminen sujuu helposti, vaikka kauppareissun yhteydessä, sillä lähemmäs 20 myymälämme läheisyydestä löytyy ekopiste. Ekopisteisiin voit tuoda kartonkia, metallia, lasia ja paperia.

Osa jätteistä on erityisen haitallisia ympäristölle. Siksi on tärkeää, etteivät ne päädy sekajätteeseen. Tällaisia jätteitä ovat muun muassa akut ja paristot sekä sähkö- ja elektroniikkaromu. Asiakkaamme voivat palauttaa kauppoihin vapaasti pieniä, alle 25 senttimetriä ulkomitoiltaan olevia sähkö- ja elektroniikkalaitteita eli esimerkiksi energiansäästölamppuja, loisteputkia, hiustenkuivaajia ja kahvinkeittimiä. Poikkeuksena ovat pienet, alle 1 000 neliön ruokakaupat. Pienet kaupat eivät ota vastaan laitteita, koska esimerkiksi käytöstä poistettuja energiansäästölamppuja ei voi turvallisesti tai hygieenisesti säilyttää elintarvikehuoneistossa.

– Henkilökuntamme on valveutunutta ympäristö- ja kierrätysasioissa. Pienten myymälöidemme henkilökuntaa on koulutettu ohjaamaan asiakkaat lähimpään tuottajien tai kunnan ylläpitämään aluekeräyspisteeseen tai suurempaan kauppaan, joka ottaa laitteita vastaan, marketkaupan toimialajohtaja Bengt Vinberg kertoo.

Kierrätä pullot

Erityisen ahkerasti asiakkaat kierrättävät pantillisia pulloja ja tölkkejä. Osuuskauppamme Prismassa, kaikissa S-marketeissa, Saleissa, ja ABC-liikennemyymälöissä on pantillisten muovipullojen ja tölkkien palautuspiste. Yleensä automaatit vastaanottavat myös pantittomia pulloja ja tölkkejä.

Kirkkonummen Prismassa ja S-market Näsissä on lisäksi käytössä tehokkaat Tomran palautusautomaatit, joiden myötä palauttaminen nopeutuu merkittävästi, sillä tyhjiä muovipulloja ja tölkkejä voi kaataa laitteeseen suuren säkillisen kerrallaan. Koneeseen voi kerralla kaataa yli sata tölkkiä. Nämä pullonpalautuslaitteet ovat paljon tehokkaampia kuin perinteiset laitteet. Laitteeseen voit kaataa kaikki tölkit ja muovipullot kerralla, eikä sinun tarvitse enää palauttaa niitä yksitellen. Lasipulloja ei Tomran R1 pullonpalautuslaitteeseen pidä laittaa. Pullonpalautus nopeutuu näillä laitteilla huomattavasti, koska palautustapahtuma on viisi kertaa nopeampi verrattuna siihen, että pakkaukset syötettäisiin yksitellen. Parhaimpina päivinä koneen luvataan ahmivan 25 000 pulloa, kun perinteiset koneet pystyvät enimmillään 7 500 pullon urakkaan. Nopeuden lisäksi laite on kaikin puolin asiakasystävällinen. Laitteeseen tarvitsee vain kaataa kaikki palautettavat tölkit ja muovipullot suoraan pussista, eikä sinun enää tarvitse edes koskea tyhjiin pakkauksiin. Kun pullot on kaadettu koneeseen, odotat hetken, otat kuitin ja voit mennä ostoksille.

Pakkausuudistuksilla säästöä luonnolle

Pakkausuudistuksia tehdään jatkuvasti koko S-ryhmässä mikä edesauttaa osuuskauppamme asiakkaiden lajittelu- ja kierrätystyötä. Pakkausuudistuksilla pyritään esimerkiksi parantamaan pakkausten kierrätettävyyttä, vähentämään pakkauksissa käytettävää muovia ja lisäämään kierrätysmateriaalien käyttöä.

Olennaista pakkausuudistuksissa on myös se, että pakkauksen tulee suojata tuotetta ja edistää sen säilyvyyttä ja minimoida hävikin määrää. Uusissa pakkauksissa pyritään myös käyttämään entistä enemmän kierrätysmateriaaleja. Kaikkien uudistusten lisäksi kaikkiin S-ryhmän omien tuotemerkkien pakkauksiin lisätään aina selkokieliset lajitteluohjeet, jotka helpottavat asiakkaiden työtä, kun he lajittelevat pakkauksia kierrätykseen.

 

Kierrättää kätevästi kauppareissulla!

Pitkäjänteistä työtä henkilöstön hyvinvoinnin eteen

Varuboden-Osla on jo useampana vuonna osallistunut Eezy Flown teettämään henkilöstötutkimukseen. Kuuntelemalla henkilöstön näkemyksiä osuuskauppamme tärkeistä asioista saadaan arvokasta tietoa, jota hyödynnetään toimintaa kehitettäessä. Tutkimustulokset antavat osaltaan myös eväitä osuuskaupan toimintatapojen kehittämiseen, henkilöstön hyvinvoinnin parantamiseen ja yhtenäisen yrityskulttuurin luomiseen. Vuosittainen työtyytyväisyyskysely (TYT) teetettiin tänä vuonna Varuboden-Oslassa ajalla 24.10.–13.11.2022, jolloin koko henkilökunnalla oli mahdollisuus kertoa oma näkemyksensä muun muassa toimintakulttuurista, yhteistyöstä ja johtamisesta. Tutkimuksen mukaan kokonaistyytyväisyys on kaikilla tutkimuksen keskeisillä osa-alueilla korkealla tasolla. Työtyytyväisyystutkimuksen tulosten perusteella Varuboden-Oslan työntekijät arvioivat yrityksen tuloksen tasolle 79,1 eli AAA Erinomainen. Tulos on tasan 10,0 pistettä yli Suomen yleisnormin. Kaikkein tyytyväisintä henkilöstö on siihen, että yritys palkitsee työsuorituksista oikeudenmukaisesti, että päätöksenteko on tehokasta ja että yrityksen tulevaisuus on valoisa.

– Rakennamme vahvuuksien päälle ja teemme asioita aina vähän paremmin – siinä rakennuselementit Varuboden-Oslan korkeaan työtyytyväisyyteen. Henkilöstön viihtyminen ei ole sattumaa, vaan olemme vuosia tehneet töitä henkilöstön hyvinvoinnin eteen. Tutkimus tehdään vuosittain ja siitä tehdään aina muutama nosto: mikä toimii hyvin ja missä voisimme vielä kehittyä. Näiden huomioiden avulla saamme varmistettua, että kaikki jo olemassa oleva hyvä pysyy. Toisaalta keskitymme korkeintaan muutamaan asiaan mitä haluamme kehittää. Viime vuoden tulosten perusteella valittiin kehityskohteeksi palautteenanto ja tämän vuoden tuloksissa ko. asiaan liittyvät kysymykset olivatkin työntekijöiden vastauksissa eniten nousua keränneiden joukossa, henkilöstöjohtaja Paula Pajunen iloitsee.

Kaveria ei jätetä

Varuboden-Oslalle tunnusomaista on hyvä henki ja kaverin auttaminen. Yksiköissä korostetaan yhdessä tekemistä ja hyvää viestintää toimipaikan sisällä. Koko osuuskaupassamme toimitaan ennen kaikkea avoimella, rehellisellä ja joustavalla tiimityöllä. Tutkimustuloksista välittyy vuosi toisensa jälkeen erityisen positiivisella tavalla yksiköiden hyvä yhteenkuuluvuus ja mahtavat työkaverit. Kun työpaikalla on hyvä yhteishenki, selvitään vaikeimmistakin asioista yhdessä keskustellen, töitä tehden, toisia kannustaen ja tulevaisuuteen luottaen.

Työyhteisöön kuuluminen on tärkeää, työntekijän omalla työpanoksella on merkitystä ja yhteistyöllä saadaan hommat hoidettua. Työporukassa kannustetaan ja autetaan ja toisilta voi oppia paljon.

 

Varuboden-Oslalle toinen sija Suomen innostavimmat työpaikat -kilpailussa

Tänäkin vuonna Varuboden-Osla sijoittui kärkeen ja nappasi toisen sijan Suomen innostavimmat työpaikat -kilpailussa, joka on merkki henkilökunnan erinomaisesta innostuneisuudesta ja halusta tehdä parhaansa organisaatiolle tärkeiden päämäärien saavuttamiseksi. Osuuskauppa Varuboden-Osla on saavuttanut erinomaiset tulokset vuoden 2022 henkilöstötutkimuksessaan, ja on yksi Suomen innostavimmista työpaikoista 2022. Tämän tunnustuksen saavuttaa vain Eezy Flown henkilöstötutkimuksen toteuttaneet organisaatiot, jotka ovat siinä päässeet parhaisiin tuloksiin sadoista suomalaisista organisaatioista.

– Olemme todella ylpeitä tunnustuksesta, Paula Pajunen toteaa. Olemme tehneet useamman vuoden määrätietoisesti koko organisaatiossa yhdessä töitä, jotta työntekijät viihtyisivät meillä ja nauttisivat arkipäivässä lukuisista kohtaamisistaan asiakkaiden kanssa. Vain aidon työtyytyväisyyden ja työhyvinvoinnin kautta voimme varmistaa myös asiakkaillemme onnistuneet kohtaamiset henkilökuntamme kanssa ja loistavan asiakaspalvelun.

Kiitos henkilöstöllemme hienosta saavutuksesta, innostuneisuudesta ja halusta olla mukana rakentamassa menestystarinaamme!

 

Asiakkaat keskiössä

Sale Pukkila henkii aitoa kyläkauppatunnelmaa ja on lähialueen asukkaille se oma lähikauppa. Asiakkaat ovat keskiössä ja siksi myös heidän mielipiteitään ja toiveitaan haluttiin kuulla remontin suunnitteluvaiheessa. Remontin alla asiakkaille tehtiin asiakaskysely, jonka tavoitteena oli saada uudistunut kauppa vastaamaan yhä paremmin asiakkaiden toiveita. Kyselyyn vastaajat toivoivat laajempaa valikoimaa erityisesti leipäosastolle ja enemmän paikallisten tuottajien tuotteita. Asiakaskyselystä loisti myös asiakkaiden tyytyväisyys kaupan henkilökuntaan ja palvelualttiuteen.

– Kyselyssä saimme asiakkailtamme paljon arvokasta tietoa siitä mitä he kaupalle toivovat. He toivat esiin mukavasti erilaisia tuotetoiveita, mutta suurin osa palautteista koski henkilökunnan työskentelyä, joka koettiin erittäin positiiviseksi. Olen todella iloinen ja tyytyväinen, että se työ, jota teemme asiakkaita varten, koetaan arvokkaaksi. Toivon myös, että kun alkukesästä saamme remontin päätöksen, asiakkaat kokevat asioinnin sujuvammaksi uudistetussa kaupassamme, ja että he löytävät monia uusia tuotetuttavuuksia, myymäläpäällikkö Reija Hannula sanoo.

Kauppa pyritään pitämään auki koko remontin, jotta voidaan palvella asiakkaita heidän päivittäisissä kauppa-asioissaan. Remontti aiheuttaa kuitenkin ajoittain joitain uusia järjestelyitä esimerkiksi tuotevalikoimissa ja kalusteiden sijoittelussa. Henkilökuntaa toivoo kutenkin, että kauppa pystyy palvelemaan asiakkaitaan suhteellisen normaalisti myös remontin ajan ja pahoittelee siitä mahdollisesti aiheutuvaa häiriötä.

Uuden Sale-pienmyymäläkonseptin mukaiseksi

Myymälässä tullaan uusimaan kaikki kalusteet kassapöytiä myöten. Elinkaarensa päässä olevat kylmä- ja pakastekalusteet vaihdetaan uudistuksen yhteydessä energiatehokkaisiin. Kylmäkalusteet toimittaa Viessmann ja kalusteissa hyödynnetään heidän uusinta Easy cool -järjestelmää, jossa tarvitaan vähemmän kylmäaineita kuin perinteisissä energiatehokkaissa kylmälaitteissa. Seinät saavat uuden maalikerroksen ja tiloja muokataan, jotta kaupasta saadaan avarampi ja asiakkaita paremmin palveleva.

Remontin alkuvaiheessa työt eivät niin suuresti näy asiakkaille, kun konttoritilaa uudistetaan ja pihalla tehdään muutoksia uudelle kylmätekniikalle. Koko remontin arvioidaan kestävän noin kolme kuukautta ja kesäkuussa Sale Pukkila pääsee palvelemaan asiakkaitaan täysin uudistuneella ilmeellä ja laajemmalla tuotevalikoimalla.

 

 

Iloa, yhteenkuuluvuutta ja osallistumista

IFK Mariehamn Fotboll rf on yksi Ahvenanmaan suurimmista urheiluseuroista. Yhdistyksessä on noin 500 pelaajaa ja 80 valmentajaa. Yhdistyksessä pelaa 20 poika- ja tyttöjoukkuetta sekä yksi naisten joukkue. Näistä jalkapallojoukkue P08 on harjoitellut yhdessä jo kahdeksan vuotta. Joukkueessa on lähemmäs 20 pelaaja, ja nyt 14-vuotiaat pojat ovat pelanneet yhdessä jo kuusivuotiaista saakka. Tänä aikana joukko on hitsautunut yhteen ja kentällä jaetaan niin ilot kuin surut.

– Pojat ovat pelanneet yhdessä jo niin pitkään, että yhteispeli sujuu heiltä saumattomasti. Täällä tsempataan aina kaikkia ja tavoitteemme on sama. Kannustamme myös nuoria pelaajia monipuoliseen harjoitteluun, jossa myös muulle urheilulle annetaan tilaa. Näin nuoret voivat kehittyä omassa tahdissaan ja harjoittaa fysiikkaa sekä muita yhteistyötaitoja, joukkueen valmentaja John Boman kertoo.

Joukkue harjoittelee yhdessä neljä kertaa viikossa ja viikonloppuisin heillä on pelejä. Ulkona harjoitellaan vuoden ympäri. Joukkuetta luotsaa Johan Carlsson, jolla on päävastuu valmennuksesta, ja häntä auttavat Michael Gunell ja John Boman. Maanantaista torstaihin pojat harjoittelevat ja vieraillessamme heidän harjoituksissaan toukokuun lopussa harjoitukset koostuivat ensin tekniikkaharjoituksista ja lopussa myös pelataan joukkueen kesken. Valmentaja Johan jakaa pelaajat noin neljän hengen ryhmiin. Ryhmissä hiotaan erilaisia tekniikoita ja Johan tsemppaa poikia koko ajan. Ulkopuolinen huomaa hyvin, että yhdessä on harjoiteltu jo pitkään, yhteistyö soljuu ja jonkun loukkaantuessa toinen pelaaja on heti paikkaamassa tätä. Kentällä näkee myös monia eri joukkueita harjoittelemassa samaan aikaan.

 

Mielekästä vapaa-ajan toimintaa

Yhdistyksen päätarkoitus on tarjota niin pojille kuin tytöille mielekästä vapaa-ajan toimintaa turvallisessa ympäristössä. Täällä kaikilla on tilaa kasvaa ja kehittyä pelaajina omassa tahdissaan. Harjoittelutoiminta on jaoteltu lasten ja nuorten jalkapalloon. Lasten jalkapallo aloitetaan yleensä 5–6 vuoden iässä leikin varjolla. Tällöin leikkisten aktiviteettien avulla pyritään herättämään lasten kiinnostus urheiluun ja jalkapalloon, samalla kun he oppivat ottamaan muut pelaajat huomioon ja kunnioittamaan helpohkoja sääntöjä. Ymmärrys peliin kehittyy harjoitusten ja leikin avulla. Kaikilla on myös oikeus samaan määrään peliaikaa taidoista riippumatta. Siirryttäessä nuorisojalkapalloon tekniikkaan kiinnitetään enenevissä määrin huomiota. Yhteistyötaidot ja toisten kunnioittaminen pelaajina on kuitenkin koko ajan läsnä. Mitä vanhemmista pelaajista on kyse, sen enemmän heille myös tarjotaan lisäharjoitteluaikoja ja lisää peliaikaa, jos tähtäimessä on ura ammattilaisjalkapallon parissa.

 

Sponsoroinnilla maltillinen hintataso

Osuuskauppamme haluaa omalla toimialueellaan olla mukana tukemassa varsinkin lasten ja nuorten toimintaa. Sponsoroinnin kautta olemme mukana tukemassa sellaista paikallista toimintaa, joka koskettaa asiakasomistajiamme ja osallistaa mahdollisimman suuren joukon lapsia, nuoria ja perheitä – niin urheilun, kulttuurin kuin yhteiskunnallisen toiminnankin saralla. Vuonna 2022 osuuskauppamme oli mukana sponsoroimassa IFK Mariehamn Fotboll r.f.:n poikien jalkapallojoukkuetta. Sponsoroinnin avulla on harjoitteluun liittyvät maksut pystytty pitämään maltillisina ja hankittu yhtenäiset harjoitteluasut.

 

IFK Mariehamn

Paikka: Maarianhamina

Perustamisvuosi: 1919

Varuboden-Osla mukana sponsoroimassa toimintaa

Sponsoroinnilla on mahdollistettu maltilliset osallistujamaksut

Turvallinen työ- ja asiointiympäristö

Yksiköissämme vaaratekijät tulee poistaa tai minimoida, jotta työntekijöiden ja asiakkaiden terveys ja turvallisuus ei vaarannu. Turvallisuus on arjen pieniä jatkuvia tekoja, huolellisuutta ja tarkkuutta. Näiden lisäksi toteutetaan luonnollisesti mm. lakisääteiset työpaikkaselvitykset ja viranomaistarkastukset.

– Yksiköissä tarkistetaan, että puitteet ja laitteet ovat kunnossa. Pitkäaikaisella seurannalla voidaan työoloja parantaa merkittävästi. Yhteistyössä työntekijöiden kanssa löydetään yksiköiden työturvallisuuspuutteet ja voidaan korjata ne. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lattialla olevat roskat tai johdot, rikkinäiset ovet tai sellaiset laitteet, jotka useammassa yksikössä ovat voineet aiheuttaa vaaratilanteita. Havaitut puutteet pyritään ensisijaisesti korjaamaan ja toissijaisesti varoitetaan vaarasta, työsuojeluvaltuutettu Taina Alatalo sanoo.

Jokainen työntekijä on velvollinen noudattamaan työpaikan turvallisuusohjeita ja ottamaan huomioon vaaratekijät. Havaituista puutteista tulee ilmoittaa omalle esihenkilölle ja työsuojeluvaltuutetulle. Yksiköiden siisteys ja puutteiden sekä vikojen huomioiminen ja korjaaminen vähentää myös yksikössä asioivien asiakkaiden riskiä loukkaantua.

Osuuskaupassamme on myös käytössä omat turvakävelyt, jotka tehdään neljä kertaa vuodessa jokaisessa yksikössä. Turvakävelyt ovat strukturoitu tapa havainnoida turvallisuusasioita ja toisaalta henkilökunta oppii katsomaan työympäristöään vahvemmin myös turvallisuuden näkökulmasta jatkuvasti muun työn ohella, ennen kuin tapaturmia pääsee tapahtumaan.

Sydäniskuri voi pelastaa jopa 75 prosenttia sydänkohtauksen saaneista

Sydäniskuri, eli defib­ril­laattori tai ”deffa” tai ”defi”, on laite, jolla voidaan auttaa sydän­koh­tauksen saanutta henkilöä. Sydäniskureita löytyy julkisista paikoista, kuten lento- ja rautatieasemilta, kauppakeskuksista, urheilu- ja uimahalleista, teatteri- ja konserttisaleista sekä yritysten omista tiloista. Varuboden-Oslan hallin­to­neu­vos­ton aloitteesta on jo vuosia sitten päätetty panostaa sydäniskureihin osuuskauppamme toimipaikoissa. Tämä on konkreettisesti tarkoittanut sitä, että myymälöihimme eri puolille toimialuettamme hankittiin sydäniskureita hallintoneuvoston käyttörahaston turvin. Tällä hetkellä niitä on 24 yksikössä eri puolilla toimialuettamme.

Myymälöissämme asioi paljon ihmisiä, jolloin todennäköisyys, että joku saa sairaus­koh­tauksen on olemassa. Kun henkilökunta ja asiakkaat tietävät, mistä sydäniskuri löytyy, saadaan se tarvittaessa nopeasti paikalle. Tilanne voi tulla eteen myös liikkeen lähistöllä tai samassa rakennuksessa muissa yrityksissä työsken­te­levien tai asioivien kanssa. Silloin voidaan sydäniskuri hakea paikalle ja sen avulla pelastaa ihmishenki.

Turvallisuutta lisäävien laitteiden lisäksi luonnollisesti osuuskauppamme työntekijöitä koulutetaan ensiapuun ja poikkeustilanteissa toimimiseen. Koulutuksissa opitaan harjoitusten avulla mm. alkusammutus, uhkaavissa tilanteissa toimiminen, tajuttoman ensiapu sekä elottoman ensiapu, eli peruselvytys ja sydäniskurin käyttö.

Turvallista 112-päivää!

 

 

Osuuskauppamme seuraavista yksiköistä löytyy sydäniskuri:

S-market Jomala                  S-market Godby

S-market Hanko                   S-market Pohja

S-market Tammisaari          Sale Tenhola

S-market Karjaa                     ABC Karjaa

S-market Inkoo                     S-market Siuntio

ABC Pickala                             S-market Masala

Sale Kantvik                            Sale Lindal

S-market Veikkola                Prisma Kirkkonummi

S-market Söderkulla            S-market Nikkilä

S-market Näsi                         Sale Askola

Sale Lapinjärvi                        Sale Pukkila

ABC Kuninkaantie                 S-market Loviisa