Ruokaa läheltä

Paikallisten tuotteiden myynti on tapamme tarjota valikoiman runsautta, tukea pientuotantoa ja paikallista työllistämistä. Samalla voimme omissa valikoimissamme nostaa esiin aitoa ja puhdasta ruokaperinnettä paikallisista raaka-aineista. Yhteistyö on hyödyllinen molemmille, sekä tuottajalle että kaupalle. Lähellä tuotettu ruoka on myös ekologisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Tavaratoimitusten logistiikkaa hoidetaan joustavasti. Yleensä paikalliset tuottajat kuljettavat tuotteensa itse kauppaan, mutta satunnaisesti myös kauppa järjestää tuotteiden kuljetuksen.  Lähiruokakonseptissa ovat mukana kaikki osuuskauppamme liikkeet, kuten Sale, S-market, Prisma ja ABC-asemat.

Jokainen osuuskauppamme yksikkö valitsee oman valikoimansa lähiruokatuotteet. Kaikkien kauppojen hyllyillä ei ole tilaa kaikille tuotteille eikä myöskään aina pienellä tuottajalla ole kapasiteettia toimittaa tuotteitaan pidemmän matkan päähän, vaan luonnollinen valinta on tällöin se oma lähikauppa. Lähituotteiden valikoima vaihtelee tämän takia eri paikkakunnilla ja myös sesonkivaihtelut vaikuttavat valikoimiin. Satokautena tarjolla on enemmän tuotteita, kun valikoimissa on enemmän tuoreita yrttejä, kasviksia ja salaatteja.

 

Tärkeä työ tuotteiden takana näkyväksi

Osuuskaupallamme on laaja kirjo paikallisia tuottajia, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Olemme viime vuosien aikana myös kiertäneet kuvaamassa ja haastattelemassa yli 30 lähituottajaa ja tämän myötä tekin olette päässeet kurkistamaan heidän arkeensa ja tarinaan tuotteiden takaa. Kuukausittain olemme esitelleet yhden paikallisen tuottajan ja vuonna 2022 kerroimme esimerkiksi sipoolaisesta perunanviljelystä, kirkkonummelaisesta hunajantuotannosta, ylämäänkarjatilasta Askolassa, inkoolaisesta yrttiviljelijästä sekä Ahvenanmaalla valmistettavasta jäätelöstä.  Olemme tuoneet lähituottajien tarinoita teille osuuskauppamme sosiaalisissa medioissa, nettisivuillamme sekä kauppojen infonäytöillä. Myymälöissä lähiruokatuotteet on merkitty selvästi muista tuotteista erottuviksi. Lisäksi myymälöissä on mainoskylttejä ja hyllyihin kiinnitettyjä etikettejä, jotta lähiruokatuotteet saisivat enemmän näkyvyyttä. Kevään aikana tulemme uudistamaan lähiruokatuotteiden visuaalista mainosilmettä, jotta ne vielä paremmin erottuisivat muista tuotteista. Tästä tulemme viestimään vielä lähempänä.

Kehitämme myös lähiruokavalikoimaamme asiakkaidemme toiveiden ja menekin kautta saamamme palautteen perusteella, joten ostamalla ja antamalla ideoita sekä palautetta voit vaikuttaa oman lähikauppasi valikoimaan. Kaipaatko sinä jotain erityistä lähituotetta omaan lähikauppaasi? Vihjaa kaupan henkilökuntaa tästä. Teemme jatkuvasti yhteistyötä paikallisten tuottajien kanssa ja olemme kiinnostuneet uusista tuotetuttavuuksista.

Kaikki julkaisemamme paikallisten tuottajien esittelyt ja tarinat voit lukea täältä.

Monia kehittymismahdollisuuksia 

Ura osuuskaupassamme alkaa useasti kesätöistä, ja monet kesätyöntekijät jatkavatkin syksyllä töitä osa-aikaisina opiskeluiden ohella. Tämän vuoden kesätyöntekijöistämme lähes 80 jatkoi meillä työskentelyä asiakaspalvelun parissa. Eniten työpaikkoja on tarjolla marketkaupassa, mutta myös muut toimialat kuten ravintolat, kahvilat, liikenneasemat ja puutarhakauppa työllistävät monia opiskelijoita. Vuonna 2020 Matti Toivonen sai kesäksi kahden viikon harjoittelupaikan Tutustu ja tienaa -ohjelman kautta. Työrupeamansa hän suoritti Porvoon keskustassa sijaitsevassa Sale Lundissa. Kaupassa työskentely sujui hyvin ja kaupan työtehtävät tuntuivat mielekkäiltä.

– Päätin hakea heti seuraavaksi kesäksi töitä osuuskaupasta ja sainkin paikan Sale Gammelbackasta, jossa vierähti kesä mahtavan työporukan kanssa. Saatuani tänä keväänä lukion päätökseen, siirryin S-market Kevätkumpuun työskentelemään. Työntekoa jatkan aina armeijan lähtöön asti, Matti kertoo.

Osuuskaupassamme on paljon työntekijöitä, jotka ovat aikoinaan aloittaneet osuuskaupassamme kesätöistä, ja ovat sillä tiellä edelleen. Kesätyöt antavatkin osuuskaupallemme loistavan mahdollisuuden näyttää, millaista työ on käytännössä ja kertoa erilaisista urapoluista. Hyviä palvelualan ammattilaisia tarvitaan myös tulevaisuudessa ja moni osuuskaupassamme nyt työskentelevä myyjä, toimipaikkapäällikkö tai konttorin asiantuntijatehtävissä työskentelevä on aloittanut uransa kesätöissä.

– Eri toimipaikkoihin siirtyminen osuuskaupan sisällä on ollut helppoa ja esimerkiksi Salesta S-markettiin siirtyminen oli omalla kohdallani luontevaa, koska suuri osa työtehtävistä on suurin piirtein samoja jokaisessa yksikössä ja näin ollen perehtyminen on myös helpompaa uuden yksikön tapoihin. Varuboden-Oslassa ja koko S-ryhmässä on todella hyvät uramahdollisuudet. Itse olen kiinnostunut kaupan alasta ja suunnitelmissani onkin palata vielä armeijan jälkeen tänne osuuskauppaan töihin, ja ehkäpä hakea johonkin korkeakouluun opiskelemaan kaupan alaa, Matti jatkaa.

 

Työyhteisössä voimaa

Kesätyöjaksojen päätyttyä osuuskauppamme pyytää palautetta kaikilta kesätyöntekijöiltä. Kesätyöntekijät nostavat joka vuosi esille toimipaikkojen hyvän ilmapiirin. Kesätyöntekijät tuntevat olevansa osa porukkaa ja työkavereilta saadaan paljon apua töiden suorittamiseen. Mattikin nostaa työkaverit tärkeimmäksi syyksi työssä viihtymiselle.

– Parasta työskentelyssä on ehdottomasti ollut työkaverit. Kaikissa yksiköissä, missä olen ollut töissä, minut on otettu lämpimästi vastaan ja heti mukaan työporukkaan. Aina on ollut se tunne, että ihan pienimmästäkin voi kysyä ja apua saa aina. Ja nyt kun itse olen jo muutaman vuoden työskennellyt talossa niin olen itsekin saanut lisää vastuuta ja saanut olla mukana perehdyttämässä uusia työntekijöitä esimerkiksi kassalle, Matti sanoo.

Kesätöihin tullessa kannattaa kertoa omalle esihenkilölleen suunnitelmistaan. Silloin on hyvät mahdollisuudet jatkaa myös kesätöiden jälkeen työskentelyä esimerkiksi opiskeluiden ohella. Matti sai keväällä 2022 lukion päätökseen ja tiesi tuolloin, että armeijan harmaat kutsuvat tammikuussa 2023. Kesän jälkeen oli siis vielä muutama kuukausi, jolloin hän pystyisi tekemään töitä. Hän ottikin asian puheeksi heti kesätöihin tulleessaan ja esihenkilö ehdotti mahdollisuutta jatkaa työntekoa aina armeijan alkuun asti.

 

Kesällä 2023 osuuskauppamme palkkaa noin 600 kesätyöntekijää eri toimipaikoihin itäisellä ja läntisellä Uudellamaalla sekä Ahvenanmaalla. Haluatko sinä olla yksi heistä! Lue lisää ja hae täältä.

Vaihtelevia työtehtäviä ja mahtava työporukka

Työtehtävät osuuskaupassamme ovat vaihtelevia ja yhdessä toimipakassa voikin kesän aikana päästä tekemään erilaisia töitä. Kaupoissa työtehtäviin kuuluu pääasiassa tuotteiden hyllyttämistä, asiakaspalvelua ja kassatyöskentelyä sekä kaupan siisteyden ylläpitämistä. Osuuskaupassamme painotetaan moniosaamista, mikä tarkoittaa sitä, että kaupassa on mahdollista saada perehdytystä moniin kaupan arjessa tarvittaviin tehtäviin. Tämä on todellinen voimavara, kun kaikki pystyvät auttamaan kaikissa askareissa. Toisaalta tästä on myös paljon hyötyä tulevaisuutta ajatellen. Olivat urasuunnitelmat mitkä hyvänsä, kaikki työnantajat arvostavat ansioluettelossa asiakaspalvelukokemusta ja monenlaisten työtehtävien hallitsemista. Myös S-market Näsissä työskennellyt Arttu Autio nostaa esiin vaihtelevat työtehtävät yhtenä työskentelyn parhaimpia puolia.

– Kesän aikana pääsin oppimaan monia eri työtehtäviä, joita kaupan arjessa tehdään. Pääasiassa tietenkin kassapalvelua, jossa opitaan itse kassajärjestelmän käyttö, mutta jossa asiakaspalvelu kuitenkin on pääroolissa. Kassatöiden ohessa myös maito- kala- ja lihaosasto tulivat tutuksi. Nyt kun sain palata tuttuun yksikköön töihin näin joulun alla, niin tästä kaikesta on etua. Tutut työtehtävät luovat varmuutta ja tietää mitä tekee, Arttu sanoo.

Arttu viihtyi työtehtävien parissa ja mukava työporukka sai hänet hakemaan nyt samaan paikkaan töihin jouluapulaiseksi. Joulusesongin ajan Artun näkee tutuissa puuhissa niin kassalla palvelemassa asiakkaita kuin kaupan osastoilla täyttelemässä hyllyjä.

Perehdytyksellä avaimet onnistuneeseen työkokemukseen

Työhön perehdyttämisellä uusi työntekijä oppii tuntemaan työpaikkansa, sen tavat ja ihmiset sekä omat työtehtävänsä. Samalla perehdytys on myös osa työturvallisuutta. Työtovereihin tutustumisen merkitystä heti ensimmäisinä työpäivinä ei myöskään sovi unohtaa. Sujuvan ja kattavan perehdytyksen ansiosta kesätyöntekijä pääsee nopeasti töiden pariin ja pääsee samalla mukaan työyhteisöön. Myös Artulta osuuskauppamme perehdytys saa kiitosta.

– Perehdytyksen aikana sain riittävästi tietoa uusista järjestelmistä sekä kaikesta osuuskauppaan liittyvästä toiminnasta. Toki omalla oppimisasenteellakin on myös merkitystä asioiden sisäistämiseen. Voin kaiken kaikkiaan suositella kesätyötä VBO:lla, onhan se kokemuksena hyvä, mahtavien työkavereiden ja mukavan, vaihtelevan työn vuoksi. Nyt onkin mukava päästä takaisin tuttuun paikkaan auttelemaan joulukiireiden keskellä, Arttu kertoo.

 

Kesällä 2023 osuuskauppamme palkkaa noin 600 kesätyöntekijää eri toimipaikoihin itäisellä ja läntisellä Uudellamaalla sekä Ahvenanmaalla. Haluatko sinä olla yksi heistä! Lue lisää ja hae täältä.

 

Kuva: Teemu Liljeqvist

Varuboden-Osla lahjoitta tänä vuonna 5000 euroa Joulupuu-keräykseen.

Varuboden-Osla lahjoittaa joulutervehdyksiin käytetyt rahat hyväntekeväisyyteen, ja lahjoitukset toteutetaan myös tänä jouluna. Viime vuosien maailmantilanne on ollut todella poikkeuksellinen ja rankka monille perheille. Inflaatio ja siitä seuranneet hintojen nousut ovat ajaneet monet perheet taloudellisesti ahtaalle. Erityisesti lapsiperheissä tämä aiheuttaa suurta ahdistuneisuutta näin joulun alla. Lahjoituksen kautta osuuskauppa tukee eriarvoisessa asemassa olevia lapsia ja nuoria.

Joulupuu-hyväntekeväsyyskampanja kerää lahjoja lastensuojelun ja erityisen tuen piirissä oleville lapsille, joilla voi olla rajallinen mahdollisuus saada joululahjoja. Tällaisia lapsia on kuntien ja kaupunkien lastensuojelun asiakkaina maanlaajuisesti kymmeniä tuhansia. Lahjat jaetaan perille saajilleen esimerkiksi sosiaalihuollon kautta.

Porvoon S-Garden järjestää tänä vuonna joulukukkakampanjan, jossa kukkia toimitetaan Porvoon kaupungin neljään palvelukotiin ja jaetaan siellä asukkaille. Kukat toimitetaan vastaanottajille ennen joulua. Palvelukotien henkilökunta jakaa jouluiset kukkatervehdykset niitä tarvitseville, eli asukkaille, joilla ei välttämättä enää ole omaisia tai keillä käy vierailijoita harvemmin. Myös esimerkiksi palvelukotien yhteisiin tiloihin voidaan toimittaa jouluisia kukkia ilahduttamaan kaikkia asukkaita ja henkilökuntaa. Jos haluat kampanjan myötä ilahduttaa jotakuta joulukukalla voit S-Gardenissa asioidessasi valita haluamasi kukan. Kukan voit valita oman makusi mukaan, ja S-Gardenin asiantunteva henkilökunta auttaa myös mielellään sopivan kukan valitsemisessa.

– Suosituimmat kukat, joita edellisvuosina olemme käärineet paperiin joulukukkakampanjaa varten ovat amaryllikset ja jouluisesti koristellut punaiset tulilatvat. Nämä ovat hyviä valintoja kauneuden lisäksi myös siksi, että ne ovat todella pitkäkestoisia ja helppohoitoisia, ja sopivat yleensä myös allergisille henkilöille. Olemme iloisia, kun taas tänä vuonna voimme osaltamme olla mukana viemässä iloa kukkien myötä, sanoo S-Gardenin myymäläpäällikkö Salla Haapatalo.

S-Gardenin kautta on aikaisempina vuosina ostettu lähemmäs 100 kukkaa joulukukkakampanjan aikana. Tänä vuonna S-Gardenin joulukukkia voi myös ostaa, kun asioi keskustassa. Kauppakeskus Lundin ensimmäisessä kerroksessa palvelee Porvoon Sokoksen joulupuoti, jossa on myös S-Gardenin kukkia myynnissä. Täältäkin voi ostaa mieleisensä kukan ja osallistua joulukukkakampanjaan. S-Garden Porvoo ja Sokoksen joulupuoti palvelee asiakkaita viikon jokaisena päivänä.

Ilahdutetaan yhdessä kukkasin!

 

Lapsen harrastus voi olla monelle perheelle todella iso rahallinen investointi, eikä kaikilla lapsilla ja nuorilla ole samanvertaisia mahdollisuuksia harrastaa vapaa-ajalla kuin ikätovereillaan. Siksi osuuskaupallemme on ollut erityisen tärkeää tukea niitä tahoja, jotka järjestävät lapsille ja nuorille kohdistettua harrastustoimintaa. Pyrimme kohdistamaan tuen laajasti erilaisiin järjestöihin ja tahoihin koko osuuskauppamme toimialueella ja näin lisätä toimialueen lasten ja nuorten hyvinvointia. Sponsorointikohteissamme on monia urheiluseuroja, partiolaisia, musiikki- ja teatteriyhdistyksiä.

Toivomme, että sponsorointimme myötä voimme tukea lasten ja nuorten tasavertaisia mahdollisuuksia harrastaa, olla osallisia jotain ryhmää ja kokea ilon hetkiä urheilun ja kulttuurin parissa. Lasten ja nuorten osallisuuden ja vahvuuksien tukeminen on myös osa mielenterveysongelmien ennalta ehkäisevää työtä ja antaa lapsille ja nuorille eväitä ja työkaluja tulevaisuutta varten.

 

Hyvää lapsen oikeuksien päivää.

Lue lisää sponsoroinnistamme täältä.

Maailmantilanne ja sen myötä kallistuneet hinnat aiheuttavat monissa perheissä taloudellista huolta, joka myös vaikuttaa joulun viettoon. Hyvä joulumieli -keräyksen avulla hankitaan vähävaraisille lapsiperheille lahjakortteja, joilla he voivat ostaa ruokaa joulupöytään. Keräyksen järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti yhdessä Ylen kanssa. Keräys järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1997 ja vuosien varrella keräyksellä on autettu satojatuhansia perheitä. Tämän vuoden keräystavoite on 1,5 miljoonaa euroa.

Hyvä Joulumieli -keräys alkaa 17.11.2022 ja jatkuu aina jouluaattoon asti. Keräysvaroilla lahjoitetaan 70 euron arvoisia lahjakorttia talousvaikeuksista kärsiville lapsiperheille, joilla he voivat ostaa ruokaa joulunviettoonsa. Lahjakortit jaetaan Suomessa asuville lapsiperheille, joilla on juuri nyt vaikea tilanne esimerkiksi sairauden, ylivelkaantumisen tai työttömyyden takia. Päätöksen lahjakorttien saajista tekee MLL:n ja SPR:n paikallisyhdistykset ja -osastot yhdessä paikallisten sosiaalitoimien, diakoniatyön ja neuvoloiden kanssa.

Perheet voivat Hyvä Joulumieli -lahjakorteilla ostaa joulupöydän ruokansa kaikista osuuskauppamme S-marketeista, Saleista sekä Prismasta.

Osuuskauppamme on ahkerasti yhteistyössä S-ryhmän kanssa asentanut aurinkopaneeleja yksiköidemme katoille ja muutamiin yksikköihimme myös maavaraisia paneeleja keräämään aurinkoa. Prisma Kirkkonummella asennustyöt aloitettiin toukokuussa ja nyt työ on saatu päätökseen ja iso Prisma-yksikkömme voi hyödyntää aurinkoenergiaa esimerkiksi lämmityksessä. Prisman ja viereisen moottoritien väliin jäävä maakaistale otettiin hyötykäyttöön ja joutomaalle rakennettiin aurinkopaneeleita. Prisma Kirkkonummen aurinkovoimala koostuu 480 aurinkopaneelista ja niiden arvioidaan vuosittain tuottavan 244 megawattituntia sähköä. Poikkeuksena lähes kaikista muista osuuskauppamme aurinkovoimaloista tähän paneelit toteutettiin, kuten Kuninkaantien ABC:lle Loviisaan, maavaraisina.

Aurinkosähkössä nähdään potentiaalia ja toimipisteiden paneelit tuottavat sähköä kiinteistöjen omaan käyttöön. Eniten sähköä kulutetaan kesällä, jolloin energiaa tarvitaan erityisesti kylmälaitteisiin ja jäähdyttämiseen. Parhaimmillaan kaikki kiinteistön kuluttama sähkö voi aurinkoisina kesätunteina tulla auringosta. Vuositasolla laskettuna aurinkosähkön osuus on noin 10 prosenttia koko kiinteistön käyttämästä sähköstä.

– Osuuskaupassamme on jo useamman vuoden ajan asennettu aurinkopaneeleita yksiköiden katoille ja olemme tyytyväisiä niistä saamaamme hyötyyn. Olemme osuuskaupassamme sitoutuneet lisäämään uusiutuvan energian käyttöä tulevina vuosina. Jo nyt merkittävä osa käyttämästämme sähköstä on omalla tuulivoimalla tuotettua, ja sen lisäksi aurinkosähkön käyttö on kasvanut, kehitysjohtaja Mikko Ala-Huikku kertoo.

Aurinkovoiman hyödyntäminen on nykyään helppoa ja taloudellisesti kannattavaa kiinteistöissä, joissa on paljon sähkönkulutusta päiväsaikaan, jolloin aurinkoenergian tuotanto on parhaimmillaan. Aurinkovoima on kestävä ja vastuullinen valinta vuosikymmeniksi eteenpäin. Prisma Kirkkonummen aurinkopaneelit on toimittanut Oomi Oy.

Maalämpö säteilee säästöjä

Maalämpö on maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta lämpöenergiaa ja asentamalla maalämpöjärjestelmä maaperästä saadaan loputtomasti uusiutuvaa lämpöenergiaa ekologisesti. S-market Söderkullassa Sipoossa aloitettiin syyskuun alussa kaivuutyöt maalämpöjärjestelmän viimeistelyä varten ja osuuskauppamme otti taas yhden askelen kohti hiilinegatiivisuutta. Maalämpö soveltuu pääosin kaikkiin vesikiertojärjestelmällä varustettuihin kiinteistöihin ja tuleva S-market Söderkullan lämpöpumppulaitos jäähdyttää, kuivattaa ja lämmittää tarpeen mukaan.

S-market Söderkullan maalämpöjärjestelmä otetiin käyttöön 5. syyskuuta. Poraustyöt suorittimaalämpöyritys Tom Allen Senera. Söderkullan kokoisessa S-market -kiinteistössä vuosittaiset energiasäästöt ovat mittavia.

Lisätietoja: kiinteistöjohtaja Mikko Ala-Huikku, puh. 010 765 930

Yhteensä noin 300 000 € tukea paikallisille toimijoille vuonna 2022

Osuuskauppa Varuboden-Osla haluaa omalla toimialueellaan, eli itäisellä ja läntisellä Uudellamaalla sekä Ahvenanmaalla, olla vahvasti läsnä paikallisten toimijoiden ja ihmisten arjessa. Jaamme vuosittain sponsoroinnin kautta oman alueen toimijoille urheilun, kulttuurin ja yhteiskunnallisen toiminnan saralla noin 200 000 euroa. Tämän lisäksi järjestimme myös tänä vuonna jo viidettä kertaa Paikallisesti hyvää -kampanjan, jonka lahjoitusten tarkoitus on tukea toimintaa, josta mahdollisimman monet alueen lapset ja nuoret hyötyvät.  Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta jaettiin yhteensä 100 000 euroa. Lahjoituksien suuruudet vaihtelevat 500 eurosta aina 5000 euroon.

Ilahduttava määrä hakijoita ja 64 paikallista lahjoituksensaajaa

Määräaikaan mennessä osuuskauppaan saapui 356 hakemusta. Osuuskaupan edustajiston ja hallintoneuvoston jäsenet valitsivat näiden joukosta 64 lahjoitusten saajaa. Hakemuksissa oli hyvin huomioitu lapsille ja nuorille suunnattu toiminta, joka ennaltaehkäisee kiusaamista ja syrjäytymistä. Suuri osa projekteista, joihin tukea haettiin, osallistaa myös suuren määrän lapsia ja nuoria.

– Olen erittäin ylpeä ja iloinen siitä, että Varuboden-Osla paikallisena osuuskauppana haluaa ja pystyy tukemaan toimialueellansa järjestettävää lasten ja nuorten toimintaa. Lahjoitukset tukevat konkreettisesti alueen hyvinvointia ja vaikutukset ulottuvat lapsista ja nuorista myös heidän lähipiiriinsä, hallintoneuvoston puheenjohtaja Leena Munter-Ollus sanoo.

Hakemuksissa korostuu liikunta, kulttuuri sekä eläimet ja luonto. Hakemuksista kävi ilmi miten monipuolista toimintaa erilaiset järjestöt ja yhteisöt oikein järjestävät osuuskauppamme toimialueella. Lapset ja nuoret kaipaavat erityisesti epävarmoina aikoina ohjattua, mielekästä toimintaa samanikäisten kanssa. Yhteinen vapaa-ajan tekeminen tukee heitä selviytymään paremmin maailmaa mullistavista tapahtumista. Teatteriesityksiä, nuorisotilojen kehittämistä ja tanssi- ja jalkapalloharrastuksia vain muutamia toimintamuotoja mainitaksemme, joita tullaan tulevan vuoden aikana järjestämään alueemme lapsille ja nuorille. Paikalliset yhteisöt ja järjestöt tekevät todella arvokasta työtä lasten ja nuorten parissa ja osuuskaupallemme on tärkeää olla mukana tukemassa tämänkaltaista toimintaa. Paikallisesti hyvää -kampanjan myötä pystymme yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa mahdollistamaan 64 erilaista tapahtumaa tai muunlaista toimintaa.

Lokakuun aikana järjestämme Paikallisesti hyvää -lahjoitustilaisuudet alueittain. Lahjoitustilaisuudet pidetään Karjaalla, Kirkkonummella, Porvoossa ja Ahvenanmaalla ja niihin kutsutaan kaikki lahjoitusten saajat sekä paikallismedian edustajat.

 

Lahjoitusten saajat 2022:

 

Ahvenanmaa

Ålands 4H-distrikt r.f.
FC Åland
Ålands handikappförbund
Vuxna på stan r.f.
Ålands Autismspektrumförening r.f.
Hembygdens väl i Kumlinge

 

Askola

Hyvinvoinnin Alkemia Oy
Askolan yläkoulun vanhempainyhdistys ry
Monninkylän vanhempainyhdistys ry

 

Hanko

Hangon erilaiset oppijat ry
Hangö Segelförening rf
Hangö Power Team rf

 

Inkoo

Degerby daghems föräldraförening rf
Ingå 4H r.f
Degerby Hem och Skola rf.

 

Kauniainen

Barnavårdsföreningen i Finland rf
Grankulla Scoutkår
Kauniaisten kouluyhdistys ry

 

Lapinjärvi

Lapinjärven alakoulujen vanhempainyhdistys ry
Östnylands 4H r.f.

 

Loviisa

Lovisa Gymnastikförening r.f.
Sävträsk Hem och skola r.f
Valkon kyläyhdistys ry – Valkom byaförening rf
Loviisan Toiminnallinen Urheilu ry
Harjurinteen koulun tukioppilaat
Stödföreningen för Lovisa Konst
Mannerheims barnskyddsförbunds Lovisa förening
Koskenkylän koulun vanhempainyhdistys ry
Föräldraföreningen vid Hembacka daghem
Liljendal IK, Friidrott

 

Pornainen/Pukkila

Partiolippukunta Pornaisten Solmu ry.
Pukkilan Nuorisoseura ry

 

Siuntio

Södra Sjundeå Ungdomsförening Borgvik
Västra Sjundeå Ungdomsförening
Sjundeå IF

 

Sipoo

Lilla Villanin ystävät ry
Sipoo-Sibbo Zontakerho ry; Sipoo-Sibbo Zontaklubb rf
Barnavårdsföreningen i Finland rf
Skidsektionen/ Sibbo Vargarna
Hem och Skola vid Kungsvägen i Sibbo rf

 

Porvoo

Taidetehtaan Tanssikoulu
Kevätkummunkoulun vanhempainyhdistys
Kaarenkylän päiväkodin vanhempainyhdistys ry
Porvoon vanhempainyhdistykset ry Föräldraföreningar i Borgå rf
Eklöfska Hem och Skola rf
Kulloon koulun vanhempainyhdistys ry
Kerkkoon nuorisoseura
Föräldraföreningen för Huktis daghem – Huhtisten päiväkodin vanhempainyhdistys rf

 

Kirkkonummi

Veikkolan Koti ja koulu – yhdistys ry
Sjökulla Hem och Skola förening rf
Nissnikun Koti- ja Kouluyhdistys ry.
Kasvun kokemus
Heikkilän koulun vanhempainyhdistys- HKV ry
Jokirinteen vanhempainyhdistys Kivat ry
Kantvikin Tulentekijät ry

 

Raasepori

MLL Karjaan yhdistys ry
Västnyländska kultursamfundet r.f. /Luckan
Hem och skola vid Billnäs skola rf
Osuuskunta Hub Feenix
Raseborgs 4H
Iheart Finland rf
Pohjan kirkonkylän kyläyhdistys ry, Pojo kyrkoby byförening rf
EIF idtottsförening rf.
Höjdens Hem och skola r.f.

 

Autotonta päivää on Suomessa vietetty aina vuodesta 2000 alkaen. Juuret juontavat kuitenkin jo 1990-luvulle, jolloin haluttiin kiinnittää huomiota lisääntyvän liikenteen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin sekä joukkoliikenteen kehittämiseen. Polttoainehintojen nousu sekä ympäristöasiat ovat kirvoittaneet ihmisiä tarkastelemaan omia liikkumismuotojaan ja autoton päivä onkin edelleen hyvin ajankohtainen asia.

Osuuskaupassamme tuki- ja palvelutoimintojen henkilöstö on jo lähes kymmenen vuoden ajan voinut tehdä joustavasti etätöitä parina päivänä viikossa. Koronan jälkeen mahdollisuutta etätöihin lisättiin ja henkilöstöllä on nyt mahdollista tehdä töitä kotoa käsin kolmena päivänä viikossa. Konttorimme sijaitsee Vantaalla ja työntekijät asuvat pitkin itäistä ja läntistä Uuttamaata, jolloin aina ei joukkoliikenteen käyttäminen onnistu. Tällöin henkilöstöä kannustetaan käyttämään kimppakyytejä työmatkailuun.

Osuuskauppamme oli vuosina 2020-2021 mukana Porvoon kaupungin koordinoimassa ja Ympäristöministeriön rahoittamassa Kestävästi töihin -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena oli luoda työntekijöiden hyvinvointia edistäviä liikkumiskäytäntöjä porvoolaisille työpaikoille ja vähentää työmatka- ja työasiamatkaliikkumisesta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä. Tavoitteena oli myös parantaa kestävien kulkumuotojen käytön mahdollisuuksia ja edistää joustavampien työskentelykäytäntöjen käyttöönottoa. Hankkeen myötä osuuskaupallemme laadittiin liikkumissuunnitelma, jonka myötä voimme parantaa kestävien kulkutapojen hyödyntämistä työmatkoilla.

– Hankkeen kyselyn tulosten pohjalta olemme alkaneet kiinnittää huomiota muun muassa siihen, että toimipaikoissa olisi henkilökunnan käytössä kätevät ja turvalliset pyöräsäilytysmahdollisuudet sekä esimerkiksi tilat joihin työmatkapyöräilyssä käytettävät vaatteet voisi työpäivän ajaksi ripustaa, pääluottamusmies Laura Hyppölä kertoo.

Hankkeen tuloksena on taukotilojen lisävarusteltu niin, että pyörällä töihin tuleminen olisi mukavaa ja sujuvaa. Henkilökunnan pyöräparkkeja on rakennettu esimerkiksi S-market Näsiin, Kevätkumpuun ja Sale Gammelbackaan, jolloin pyöränsä voi kätevästi jättää säilytykseen henkilökunnan oven tuntumaan työpäivänsä ajaksi.

Työmatkojen kulkemista julkisilla kulkuvälineillä tuetaan myös ePassissa löytyvällä Työmatka-etuudella. Sovelluksen Flex-saldoa voi käyttää työmatkojen maksamiseen. Edulla voi kätevästi maksaa paikallisliikenteen, VR:n ja Matkahuollon henkilökohtaiset matkakortit tai kausiliput.

Osuuskaupassamme vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat osana kaikkea tekemistä. Teemme mielellämme yhteistyötä sellaisten asioiden tiimoilta, jossa voimme olla mukana mahdollistamassa kaupunkilaisten hyvinvointia ja arjen sujuvuutta. Tämän lisäksi haluamme myös kannustaa ihmisiä liikkumaan ja olemaan omalta osaltaan mukana tekemässä työtä ympäristön puolesta. Olemme jo neljää kesää olleet mukana kaupunkipyöräyhteistyössä, jonka myötä Porvoossa on voinut vuokrata käteviä kaupunkipyöriä Donkey Republic -sovelluksen kautta. Myös Raaseporissa on jo toista vuotta samalla konseptilla vuokrattavana kaupunkipyöriä niin asukkaiden kuin seudulla vierailevien turistien käyttöön.

 

Liikutaan enemmän myös työmatkoilla kestävästi!