Roosa nauhalla tukea kotimaiselle syöpätutkimukselle

Osuuskauppamme on mukana Roosa nauha -kampanjassa ja kotimaista syöpätutkimusta voi tukea ostamalla marketkaupan yksiköistämme, ABC-liikenneasemilta ja Sokoksesta 5 euron arvoisen Roosa nauhan 22.9.–30.10.2022 välisenä aikana. Kampanjan aikana myynnissä on myös muita Roosa nauha -tuotteita, joiden myyntihinnasta osa menee syöpätutkimuksen hyväksi. Roosa nauha -valikoima on rakennettu arjen perustuotteista, joita asiakkaamme ostavat paljon muutenkin.

Keräyksen tuotoilla tuetaan kaikkien syöpien tutkimusta Suomessa. Syöpäsäätiön tukemana suomalaiset syöpätutkijat ovat tehneet merkittäviä tutkimuslöytöjä, jotka ovat johtaneet uusiin hoitoihin. Tutkimusta on tärkeää tehdä Suomessa, sillä tutkimusryhmien tuottamaa tietoa voidaan nopeasti soveltaa potilaiden hoitoon sairaaloissa. Tutkimuksen eteenpäin vieminen Suomessa on tärkeää myös siksi, että suomalaisilla on oma geeniperimänsä. Varoilla tuetaan myös sairastuneille ja heidän läheisilleen tarjottavaa maksutonta neuvontapalvelua.

Viidellä eurolla olet mukana auttamassa

Helpoiten Roosa nauha -keräystä voi tukea ostamalla nauhan, joka maksaa 5 euroa. Summa tilitetään kokonaisuudessaan Syöpäsäätiölle. Nauhoja myyvät osuuskaupassamme kaikki S-marketit, Salet, ABC-liikennemyymälät sekä Sokos. Osallistua voi myös perustamalla oman keräyspotin, tekemällä kertalahjoituksen tai ostamalla Roosa nauha -yhteistyökumppaneiden tuotteita.

Tänä vuonna nauhan on suunnitellut Maria Veitola ja keräyksen teema on huonoennusteiset syövät. Viime vuonna suunnittelusta vastasi Eva Wahlström ja sitä edellisenä Juha Tapio.

Tänään torstaina 22.9. alkava Roosa nauha -keräys on käynnissä aina lokakuun 30. päivään asti. Keräyksen järjestäjä on Syöpäsäätiö.

 

Roosa nauha -kampanjasta lyhyesti

Kampanja alkaa 22.9. ja on käynnissä lokakuun loppuun.

Roosa nauha maksaa 5 euroa

Vuoden 2022 Roosa nauhan on suunnitellut Maria Veitola.

Syöpätutkimusta voi tukea myös ostamalla myynnissä olevia Roosa nauha -kampanjatuotteita

Lahjoituksen keräykseen voi tehdä:

 

Lue lisää Roosa nauha -keräyksestä ja Maria Veitolan suunnittelemasta tämän vuoden Roosa nauhasta:  Roosa nauha 2022 – Tutustu keräykseen! (syopasaatio.fi)

Autotonta päivää on Suomessa vietetty aina vuodesta 2000 alkaen. Juuret juontavat kuitenkin jo 1990-luvulle, jolloin haluttiin kiinnittää huomiota lisääntyvän liikenteen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin sekä joukkoliikenteen kehittämiseen. Polttoainehintojen nousu sekä ympäristöasiat ovat kirvoittaneet ihmisiä tarkastelemaan omia liikkumismuotojaan ja autoton päivä onkin edelleen hyvin ajankohtainen asia.

Osuuskaupassamme tuki- ja palvelutoimintojen henkilöstö on jo lähes kymmenen vuoden ajan voinut tehdä joustavasti etätöitä parina päivänä viikossa. Koronan jälkeen mahdollisuutta etätöihin lisättiin ja henkilöstöllä on nyt mahdollista tehdä töitä kotoa käsin kolmena päivänä viikossa. Konttorimme sijaitsee Vantaalla ja työntekijät asuvat pitkin itäistä ja läntistä Uuttamaata, jolloin aina ei joukkoliikenteen käyttäminen onnistu. Tällöin henkilöstöä kannustetaan käyttämään kimppakyytejä työmatkailuun.

Osuuskauppamme oli vuosina 2020-2021 mukana Porvoon kaupungin koordinoimassa ja Ympäristöministeriön rahoittamassa Kestävästi töihin -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena oli luoda työntekijöiden hyvinvointia edistäviä liikkumiskäytäntöjä porvoolaisille työpaikoille ja vähentää työmatka- ja työasiamatkaliikkumisesta aiheutuvia kasvihuonekaasupäästöjä. Tavoitteena oli myös parantaa kestävien kulkumuotojen käytön mahdollisuuksia ja edistää joustavampien työskentelykäytäntöjen käyttöönottoa. Hankkeen myötä osuuskaupallemme laadittiin liikkumissuunnitelma, jonka myötä voimme parantaa kestävien kulkutapojen hyödyntämistä työmatkoilla.

– Hankkeen kyselyn tulosten pohjalta olemme alkaneet kiinnittää huomiota muun muassa siihen, että toimipaikoissa olisi henkilökunnan käytössä kätevät ja turvalliset pyöräsäilytysmahdollisuudet sekä esimerkiksi tilat joihin työmatkapyöräilyssä käytettävät vaatteet voisi työpäivän ajaksi ripustaa, pääluottamusmies Laura Hyppölä kertoo.

Hankkeen tuloksena on taukotilojen lisävarusteltu niin, että pyörällä töihin tuleminen olisi mukavaa ja sujuvaa. Henkilökunnan pyöräparkkeja on rakennettu esimerkiksi S-market Näsiin, Kevätkumpuun ja Sale Gammelbackaan, jolloin pyöränsä voi kätevästi jättää säilytykseen henkilökunnan oven tuntumaan työpäivänsä ajaksi.

Työmatkojen kulkemista julkisilla kulkuvälineillä tuetaan myös ePassissa löytyvällä Työmatka-etuudella. Sovelluksen Flex-saldoa voi käyttää työmatkojen maksamiseen. Edulla voi kätevästi maksaa paikallisliikenteen, VR:n ja Matkahuollon henkilökohtaiset matkakortit tai kausiliput.

Osuuskaupassamme vastuullisuus ja ympäristöasiat ovat osana kaikkea tekemistä. Teemme mielellämme yhteistyötä sellaisten asioiden tiimoilta, jossa voimme olla mukana mahdollistamassa kaupunkilaisten hyvinvointia ja arjen sujuvuutta. Tämän lisäksi haluamme myös kannustaa ihmisiä liikkumaan ja olemaan omalta osaltaan mukana tekemässä työtä ympäristön puolesta. Olemme jo neljää kesää olleet mukana kaupunkipyöräyhteistyössä, jonka myötä Porvoossa on voinut vuokrata käteviä kaupunkipyöriä Donkey Republic -sovelluksen kautta. Myös Raaseporissa on jo toista vuotta samalla konseptilla vuokrattavana kaupunkipyöriä niin asukkaiden kuin seudulla vierailevien turistien käyttöön.

 

Liikutaan enemmän myös työmatkoilla kestävästi!

Osuuskauppa Varuboden-Oslaan kuuluvissa kaupoissa on nyt mahdollista lahjoittaa juomatölkkien ja -pullojen palautuspantit Suomen Punaiselle Ristille pullonpalautusautomaattien Onnenpantti-arpajaisten kautta. Varuboden-Oslaan kuuluu 34 kauppaa. Suomen Punainen Risti tuli lahjoituskohteeksi kaupoissa 15.9. alkaen.

Onnenpantti on hyvän mielen arvonta, jossa tehdään hyvää pullonpalautuspanteilla. Lahjoittamalla pantit hyväntekeväisyyteen autetaan apua tarvitsevia – ja samalla voi voittaa jopa 10 000 euron lahjakortin. Käytännössä asiakas valitsee pullonpalautuksen yhteydessä, haluaako panttirahat itselleen vai lahjoittaako ne Punaiselle Ristille osallistumalla arpajaisiin. Arpajaiset ja lahjoitusvarat organisoi Onnenpantti.

”Suomen Punainen Risti on Onnenpantin uusin hyväntekeväisyyskohde ja on hienoa, että juuri me Varuboden-Oslassa saamme lanseerata tämän uuden yhteistyön ensimmäisenä Suomessa! Meille Punainen Risti on hyvä ja tunnettu avustusjärjestö ja yhteistyökumppani, joka on alueellisesti monessa mukana”, toteaa Osuuskauppa Varuboden-Oslan marketkaupan toimialajohtaja Bengt Vinberg.

”Onnenpantti on ollut kaupoissamme käytössä jo pitkään, joten asiakkaillemme se on tuttu, vain hyväntekeväisyyskohde vaihtuu. Onnenpantti on helppo tapa tehdä hyväntekeväisyyttä ja samalla voi voittaa arpajaisissa. Onnenpantin 10 000 euron päävoittokin on osunut kaksi vuotta sitten meidän asiakkaallemme Pukkilassa”, Vinberg kertoo.

”On hienoa, että suomalaiset ovat niin innokkaita lahjoittajia. Nyt hyvän tekeminen on erittäin helppoa, se hoituu samalla, kun palauttaa juomapakkauksia. Suomen Punaisen Ristin kautta Onnenpantin lahjoituksilla tuetaan Suomen Punaisen Ristin paikallisosastojen toimintaa. Kriisi- ja konfliktitilanteiden sattuessa lahjoitukset voidaan ohjata Punaisen Ristin katastrofirahastoon, jonka turvin Punainen Risti auttaa äkillisen kriisin tai katastrofin kohdanneita meillä ja maailmalla. Punainen Risti on humanitaarinen avustusjärjestö, jonka tehtävänä on auttaa eniten apua tarvitsevia. Koulutetut vapaaehtoisemme ovat valmiita auttamaan ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä”, toteaa SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piirin järjestöpäällikkö Ari Hakala.

”Onnenpantti on ainutlaatuinen konsepti, jossa yhdistyy monta hyvää asiaa: kierrättäminen, ympäristöstä huolehtiminen ja hyväntekeväisyys. Samalla se tarjoaa pullonpalauttajille pientä, mukavaa jännitystä arpajaisten muodossa. Onnenpantti on hyvän mielen arvonta, jossa auttaminen tehdään helpoksi. On hienoa saada Suomen Punainen Risti mukaan lahjoituskohteeksi. Suomen Punainen Risti tekee paljon tärkeää ja hyvää työtä apua tarvitsevien auttamiseksi monin eri tavoin, sekä alueellisesti Suomessa, että kansainvälisissä kriiseissä”, toteaa Onnenpantin maajohtaja Minna Laitinen.

Mikä on Onnenpantti?

Onnenpantti on pullonpalautusautomaateissa toimiva arpajaislain alainen hyväntekeväisyysarvonta, jonka tuottoja ohjataan Onnenpantin hyväntekeväisyyskumppaneiden toiminnan tukemiseen. Onnenpantti on lähtöisin Norjasta, jossa sen kautta palautuspanteilla on tuettu hyväntekeväisyyttä jo 58 miljoonalla eurolla. Onnenpantin tavara-arpajaisluvan haltija on RLI Rahasto Oy (lupanro RA/2021/1591) ja käytännön toimeenpanija Recycling Lottery Finland Oy. Yhteistyössä on mukana myös TOMRA, joka on pullonpalautusautomaattien markkinajohtaja.

Onnenpanttiin osallistuminen on helppoa:

  1. Syötä tyhjät pullot ja tölkit automaattiin.
  2. Paina ONNENPANTTI-nappia, ja vahvista, että haluat osallistua arvontaan ja lahjoittaa panttirahasi hyväntekeväisyyteen.
  3. Tarkista arvonnan tulos ja palkintojen lunastusohjeet automaatin tulostamasta palautuskuitista.

Yhden arvan arvo on 5 senttiä. Näin esimerkiksi 0,5 litran palautuspullon pantilla (20 senttiä) saa 4 kpl arpoja. Arvonta suoritetaan välittömästi, ja kuluttaja saa tietää arvonnan tuloksen heti automaatin tulostamasta arpatositteesta.

Pienemmät 2, 5 ja 50 euron lahjakorttivoitot hyvitetään kauppaostoksista kuittia vastaan kyseisessä myymälässä. Lahjakortti on käytettävä kokonaan yhdellä ostokerralla, eikä sitä voi vaihtaa rahaksi.

Päävoitto 10 000 euron lahjakortti lunastetaan ottamalla yhteyttä Recycling Lottery Finland Oy:n asiakaspalveluun hello@onnenpantti.fi.

Onnenpantin palkintojakauma, säännöt ja lisätietoa: onnenpantti.fi

Kasviksia lautaselle

”Puoli kiloa kasviksia päivässä”. Ässäkokki-kursseilla keskustellaan terveellisestä ruoasta ja myös valmistetaan kasvispainotteisia ruokia. Osallistujat ovat 7–12-vuotiaita lapsia ja meidän vierailemalla kurssilla osallistujia oli seitsemän ja heistä neljä poikaa ja kolme tyttöä. Kurssi on yhden päivän mittainen. Torstaina 16. kesäkuuta uusi ryhmä Ässäkokkilaisia sai astua keittiöön ja loihtia maukkaan lounaan.

Ässäkokki-kurssit Marttojen kanssa opettavat lapsille ruoanlaittoa ja ilmastofiksuja valintoja. Kurssit tarjoavat lapsille mahdollisuuden tehdä ja oppia itse. Kurssit tukevat myös kotien ja perheiden ruokakasvatusta. Kurssille osallistuvat tutustuvat erilaisiin raaka-aineisiin ja joillekin tämä voi olla ensikosketus kyseiseen raaka-aineeseen. Kurssien kantavana teemana on satokausiajattelu ja jokainen Ässäkokki saa mukaansa kurssilta reseptivihkosen, jonka Martat ovat laatineet yhdessä S-ryhmän kanssa. Vihkosessa on 17 erilaista reseptiä, joista voi valmistaa lempiruokia, välipaloja, herkutteluhetkiin suolaista ja makeaa tai jos tekee mieli leipoa, löytyy vihosta viisi eri leivontareseptiä.

– Näistä resepteistä olemme poimineet ateriakokonaisuuden, jonka lapset valmistavat kurssilla. Tänään teemme ryhmän kanssa ylihelpot kalapullat uusien perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera. Lounaalle leivomme lisäksi kesäkurpitsarieskoja ja jälkiruoaksi valmistuu vadelmabrownie. Monissa resepteissä on käytetty kasviksia, kuten tänään valmistuvissa rieskoissa, jolloin kasviksia voi lisätä monipuolisesti ruokavalioon. Monelle on ehkä tutumpaa syödä kasviksia erillisenä salaattina tai raasteena ruoan lisukkeena, kertoo kurssin opettaja Aino Posti Uudenmaan Martoista.

Yhdessä kokkailu on hauskaa

Ennen keittiöön pääsyä Ässäkokit kokoontuvat kuulemaan päivän menuun ja työnjaon. Yhdessä katsotaan hieman reseptejä läpi ja mietitään resepteissä käytettyjä termejä. Miltä näyttävät rieskat, kun ne ovat kullanruskeita, mistä tiedämme, että perunat ovat kypsiä ja miltä näyttää kiertoilmatoiminnon symboli?

– On tärkeää käydä reseptejä läpi lasten kanssa ennen keittiöön menoa, koska niissä voi olla sanoja tai mittalyhenteitä, joita eivät kaikki ehkä tiedä tai muista. Yhdessä mietimme, miten saamme hommat sujumaan parhaiten. Keittiössä työskentelyyn kuuluu paljon muutakin kuin ruoan valmistus. Työnjako ja jälkien siivoaminen sekä pöydän kattaminen ovat olennainen osa kokonaisuutta, Aino Posti jatkaa.

Jokaisen lempiruoistakin ehditään jutella. Sushia, pitsaa ja nachopeltiä, kuuluu lasten suusta. Kansainvälistyminen näkyy keittiössäkin. Päivän menu on varsin kotimainen, mutta lapset suuntavat iloisesti kohti keittiötä. Pareittain tai kolmen ryhmässä aloitetaan omaan reseptiin tutustuminen ja raaka-aineiden esille ottaminen.

Kiinnostus ruokaan ja ruoanlaittoon

Lapsena opitut ruoanlaittotaidot ja innostus keittiössä puuhasteluun kantavat pitkälle aikuisuuteen. Varsinkin omaan kotiin muuttaessa fiksusta kuluttamisesta ja kekseliäistä ruoanlaiton perustaidoista on hyötyä. Monet kokkausohjelmat ja sosiaalisessa mediassa esiintyvät nuoret ruokataiturit innostavat kokeilemaan erilaisia reseptejä.

Ässäkokkilaiset tarttuvat heti toimeen ja iloinen tekeminen ja puheensorina täyttää keittiön. Opettajalta tarkistetaan välillä, onko ohje ymmärretty oikein, mutta muutoin ruoanlaitto sujuu näiltä Ässäkokeilta varsin mutkattomasti. Kun kaikki on valmista, katetaan keittiöön noutopöytä, josta jokainen käy ottamassa itselleen oman annoksen. Tärkeä osa kurssia on myös sosiaalinen puoli, yhdessä tekeminen ja ruokailu sekä hyvät pöytätavat.

Iloisista Ässäkokkilaisista päätellen kurssi on ollut varsin onnistunut.

Tulevat Ässäkokkikurssit ja reseptejä ja vinkkejä löydät täältä.

Kasvihävikki on lähes yhtä suurta kuin ruokahävikki. Suomen kukkakaupat ja tukkumyyjät arvioivat heittävänsä pois 2–20 prosenttia varastostaan sesongista riippuen. Kun ollaan elävän materiaalin kanssa tekemisissä, hävikkiä tulee väkisinkin, mutta se on osattava pitää mahdollisimman pienenä. Tämän takia kukkien hävikki on isoa verrattuna esimerkiksi ruokakauppojen hävikkituotteisiin. S- Gardenissa kukkahävikin määrät ovat kolmen prosentin molemmin puolin. S-Gardenissa hävikinvastaisessa työssä esimerkiksi tilauksia tehdessä tilausmääriä verrataan edellisen sesongin myynteihin, asiakkailta pyritään ottamaan ennakkotilauksia sidontatöistä, jolloin leikkokukkavalikoima voidaan pitää riittävänä mutta maltillisena. Tarvittaessa kasveja myydään myös alennettuun hintaan.

S-Gardenissa myydään sekä leikkokukkia että ruukkukasveja. Näistä leikkokukat ovat yleensä herkempiä kuin ruukkukukat. Myymälässä huolehditaan leikkokukkien hygieniasta erittäin tarkasti. Maljakon puhdas vesi ja hyvät imupinnat ovat erittäin tärkeitä asioita kasvien keston kannalta. Myös tilausrytmillä ja -määrillä voidaan vähentää hävikin syntymistä.

– Esimerkiksi ruusut kestävät noin 5–7 päivää hyvänä kotona maljakossa. Tilaamme kotimaista ruusua aina kun sitä on saatavilla, koska tällöin tavara joutuu olemaan lyhyemmän aikaa kuljetuksessa ja saapuu tuoreempana meille. Pyrimme ottamaan myös muuta kotimaista leikkokukkaa myyntiin aina kun sitä on tarjolla, koska kokemuksemme mukaan niistä joudumme reklamoimaan toimittajille erittäin harvoin, sanoo S-Gardenin myymäläpäällikkö Salla Haapatalo.

Tärkein apu hävikin vastaisessa työssä S-Gardenissa on, kuten myös osuuskauppamme ruokakaupoissa ja ravintoloissa, ennakointi ja edellisvuosien myyntien seuraaminen, kun tilauksia tehdään. Varsinkin leikkokukat ovat herkempiä ja myyntejä on siksi tärkeä ennakoida tarkkaan.

– Tilauksia tehdessä vertaamme tilausmääriä edellisen sesongin myynteihin, jotta saamme tilausmäärät mahdollisimman hyvin osumaan kohdilleen. Kukkakaupan vuoden suurin sesonki, joulu on vaikein ennustaa. Sesonki kestää lyhyen aikaa ja myynnit ovat yleensä isoja, minkä takia voi olla vaikea ennustaa tulevaa menekkiä, Haapatalo jatkaa.

S-Gardenissa on myös pyritty pitämään hävikki alhaisena ottamalla asiakkailta ennakkotilauksia ja pitämään valikoima riittävänä, mutta kuitenkin varsin maltillisena kaupan volyymiin verrattuna. Tarvittaessa kasveja myydään myös pois alennettuun hintaan, jos kasvi esimerkiksi pitää taukoa kukinnassa, mutta palvelee hyvin viherkasvina kukintajaksojen välissä.

Ravintoloiden osuus ruokahävikistä 17 prosenttia

Pidennäthän leikkokukkien säilyvyyttä kotona leikkaamalla niille veitsellä uusi imupinta ja vaihtamalla vesi tarpeeksi usein. 

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa. Varuboden-Osla vähentää aktiivisesti hävikkiään kaikessa toiminnassaan. Lue myös: Hävikkituotteet tekevät nyt entistäkin paremmin kauppansaYhdessä asiakkaidemme kanssa mukana hävikinvastaisessa työssä, Ravintoloiden osuus ruokahävikistä 17 prosenttia

Hävikin vastainen työ hyvällä mallilla

Osuuskaupallamme on Porvoossa ravintola Rosso ja ABC-liikenneasemiemme yhteydessä on myös ravintoloita ja pikaruokaravintoloita. Ravintolamme tekevät päivittäin konkreettisia asioita vähentääkseen ruokahävikkiä. Ravintoloissamme on ruokajätettä pystytty vähentämään merkittävästi. Tavarantilauksissa käytetään olemassa olevia ennusteita ja esimerkiksi isompien pyhien alla hyödynnetään edellisvuosien tilaus- ja myyntilukuja, jolloin on helpompaa tilata järkevästi tarpeeseen. Osuuskauppamme ABC-liikenneasemilla tuotteita hyödynnetään ristiin aseman ravintolan, pikaruokaravintolan sekä kaupan välillä hävikin vähentämiseksi. Salaatti on oiva esimerkki tuotteesta, jonka hävikkiä on pystytty huomattavasti vähentämään tällä toiminnalla. Kahvilatuotteissa halutaan panostaa tuoreuteen ja tarjota asiakkaille maistuvia makeita ja suolaisia kahvin kylkeen. Tässä yhteydessä on tietoisesti vähennetty kerralla valmistettavien tuotteiden määrää, jolloin voidaan taata tuoreus ja samalla minimoida hävikki.

Asiakkailla on myös tärkeä osa ja vastuu ruokahävikin vähentämisessä: ruokaa tulisi ottaa lautaselle vain sen verran, kun oikeasti jaksaa syödä.  Tähän avuksi on keksitty asiakkaille noutopöydän yhteyteen muistutuksena viestejä henkilökunnalta, esimerkiksi ”ota ruokaa niin paljon kuin jaksat syödä, voit santsata”, jolloin poisheitettävän ruoan määrään kiinnitetään enemmän huomiota. ABC-liikkenneasemillamme on otettu käyttöön astiapalautukset, jotka toimivat niin sanottuna itsepalveluna, jolloin asiakas palauttaa astiansa tiskilinjastolle. Tähän malliin siirryttyämme asiakkaiden lautasille on jäänyt yhä vähemmän ja biojätemäärät ovat pienentyneet.

ABC Pickala – menekkiin kiinnitetty enemmän huomiota

ABC Pickala sijaitsee vilkkaan Rannikkotien varrella ja asiakasmäärät ovat varsin suuria. Ruokailijoille on viikon jokaisena päivänä tarjolla lounasbuffetti. Linjastoruokailun hävikin ennustaminen voi olla varsin haastavaa, mutta ABC Pickalassa tähän on järjestelmä apuna.

– Meillä on käytössä järjestelmä, jonka avulla saamme todella tarkkaa tietoa siitä kuinka paljon lounasannoksia päivässä myymme. Näin voimme suunnitella määriä ja samalla myös vähentää hävikin määrää. Hampurilaisia ja muita à la carte -annoksia tehdään asiakkaiden tilausten mukaan, eli näistä ei jää hävikkiä, toimipaikkapäällikkö Tea Taipale kertoo.

ABC Pickala käyttää myös ruoan pelastuspalvelu ResQ Clubia, jonka kautta asiakkaat voivat ostaa halvemmalla tuotteita, jotka ovat vanhentumassa. Esimerkiksi edellispäivän makeita kahvileipiä myydään jonkin verran ResQ -applikaation kautta, koska niissä on varsin lyhyt myyntiaika ja niiden menekkiä on täten vaikeampi ennustaa.

Ravintoloiden hävikin vastaisessa työssä tarvitaan myös asiakkaiden apua. Säästetään yhdessä luontoa ja otetaan lautaselle vain sen verran millä saamme vatsamme kylläiseksi.

 

 

 

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa. Varuboden-Osla vähentää aktiivisesti hävikkiään kaikessa toiminnassaan. Lue myös Hävikkituotteet tekevät nyt entistäkin paremmin kauppansa, Yhdessä asiakkaidemme kanssa mukana hävikinvastaisessa työssä

Hävikin vähentäminen osa kaupan arkirutiineja

Kaupan arjessa hävikin vähentäminen on päivittäistä seurantaa päiväysten ja etenkin helposti pilaantuvien tuotteiden osalta. Hyllytystekniikan perusperiaate, uudet tuotteet taakse ja vanhemmat eteen, on edelleen ohjenuorana hävikin vastaisessa kamppailussa. Tuotteiden säilytykseen kiinnitetään huomiota, oikea valo ja lämpö vaikuttavat tuotteiden säilymiseen.

– Meille hävikinhallinta on luonteva ja tärkeä osa rutiineja. Esimerkiksi vanhentuvien tuotteiden alennuskäytäntö ja jatkuvasti lisääntyvä ruokalahjoitusyhteistyö pitävät ruokahävikin määrän hallinnassa. Kehitämme jatkuvasti toimintaamme hävikin pienentämiseksi. Tavoitteenamme on saada biojätemäärät nollille, aluepäällikkö Annina Kallinen toteaa.

Kaupan pitää entistä enemmän tasapainoilla jatkuvan saatavuuden, erilaistuvien tarpeiden ja juuri oikeanlaisen, kyseisen myymälän asiakaskuntaa parhaiten palvelevan valikoiman kanssa. Paikallisen, juuri tietyssä myymälässä asioivan asiakaskunnan tarpeiden täyttäminen on tärkeää. Osuva valikoima ei välttämättä ole aikaisempaa laajempi valikoima.

Menekin ennustamisesta se kaikki alkaa 

Merkittävä osa työstä hävikin minimoimiseksi tehdään jo ennen kuin tuotteet saapuvat kaupan hyllylle ja käytössämme meillä on muun muassa tilausjärjestelmät, jotka tukevat tätä. 

– Tärkeintä on menekin ennustaminen datan kautta, eli tilataan tuotteita sen verran, mitä myydään. Tämä on jatkuvaa tasapainoilua. Tilauksia ja saldoja ja jokaista hävikkiin kirjattua grammaa seurataan, jotta tiedämme mistä hävikkiä syntyy, Kallinen kertoo.

Osuuskaupassamme hävikin hallinnassa on pidetty tiukkaa linjaa jo vuosia ja hävikin osuus on saatu osuuskaupan alueella nipistettyä keskimäärin 1,8 prosenttiin marketkaupan kokonaismyynnistä. Punalaputetut sekä hävi- ja leipistuotteet ovat suosittuja. Pelkästään Hävi-laatikoilla ja Leipis-pusseilla on saatu markettien biojäteluku puolittumaan. Hintatason noustessa hävikki on yhä tarkemmin suurennuslasin alla.

Tämän rinnalla mietitään myös tuotepaikkoja ja mikä paikka hyllyssä myy parhaiten.

– Seuraamme aiempaakin tarkemmin tuotteiden menekkiä, ja ns. hyllynlämmittäjät saavat lähteä. Tietyt tuotteet voivat olla valikoimissa myös kausittain, silloin kun niille on aitoa kysyntää, Kallinen pohtii.

Punalaputetut tuotteet, Hävi-laatikot ja Leipis-pussit 

Yleinen hintatason nousu näkyy myös siinä, että erilaiset hävikkituotteet tekevät nyt entistäkin paremmin kauppansa. Valtaosa S-ryhmän asiakkaista kertoo ostavansa punalaputettuja tuotteita hinnan vuoksi eli säästääkseen ruokakuluissa, mutta yhä useampi valitsee punalapputuotteen myös ekologisista syistä ja osallistuakseen konkreettisella tavalla hävikin hillitsemiseen.

Hävikkiuhan alla olevia tuotteita on osuuskaupassamme punalaputettu systemaattisesti jo useamman vuoden ajan. Kaupan viimeisenä aukiolotuntina punalaputetuista tuotteista saa mahtavan 60 prosentin alennuksen. Ilta-aikaan asiakkaat voivat löytää superedullisia tuotteita ostoskoriinsa. Näissä tuotteissa parasta ennen -päiväys tai viimeinen käyttöpäivä on lähenemässä, mutta ne ovat edelleen täysin käyttökelpoisia.

– Eniten hävikkiuhan alta pelastetaan muun muassa pakattuja kala- ja lihatuotteita, kuten lohifileetä tai jauhelihaa, sekä paistopistetuotteita, kuten riisipiirakoita, croissanteja ja lihapasteijoita, Kallinen kertoo.

Punalappujen lisäksi osuuskauppamme ruokakaupoissa on käytössä monia muitakin hävikinhallinnan keinoja. Esimerkiksi kiinteään hintaan myytäviä Hävi-laatikoita, joihin kootaan muun muassa hieman kolhiintuneita, mutta vielä käyttökelpoisia hedelmiä ja vihanneksia tai Leipis-pusseja, joissa on parasta ennen -päivämäärää lähestyviä leipiä. Kaupoissa Hävi-laatikot ja -pussit sekä Leipis-pussit ovat edelleen hävikkitalkoiden suosikkeja. Vuosittain Hävi-laatikoita ja -pusseja sekä Leipis-pusseja myydään kymmeniä tuhansia ja kilomäärissä tämä tarkoittaa pelkästään Hävi-laatikoiden ja -pussien osalta yli 100 000 kiloa vuositasolla. Nyt kuitenkin myyntimäärät ovat pienentyneet, mikä on hyvä asia, koska se osoittaa, että käyttämämme tilausjärjestelmät ovat toimivia. Tänä vuonna asiakkaat ovat ostaneet lähemmäs 25 000 Leipis-pussia, ja Hävi-laatikoita ja -pusseja sujahti asiakkaiden ostoskoreihin ja -kärryihin noin 20 000 kappaletta.

– Leipis-pussit ovat todella suosittuja, ja monessa paikassa ne loppuvat heti aamusta. Myös Hävi-laatikot ja -pussit kuuluvat myymälöiden halutuimpiin tuotteisiin, Kallinen sanoo.

 Osa ruokalahjoitukseen

Lähes 90 prosenttia osuuskauppamme ruokakaupoista lahjoittaa elintarvikekelpoisia myynnistä poistettuja tuotteita paikallisille hyväntekeväisyysjärjestöille. Ruoka-apua lahjoitetaan eniten seurakunnille ja Suomen Punaiselle Ristille, jotka vuorostaan jakavat ne edelleen apua tarvitseville. Vapaaehtoinen yhteistyö hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa on sujunut joustavasti. Ruoka-apuun on lahjoitettu elintarvikkeita jo yli kymmenen vuoden ajan.

– Hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta apu kohdistuu tasapuolisesti niille, jotka sitä todella tarvitsevat. Osuuskauppamme laajalla toimialueella yhteistyökumppaneita on lukuisia. Ruoka-apuun lahjoitetaan tuotteita, jotka ovat vielä täysin käyttökelpoisia myös päivämäärämerkintöjen puolesta, mutta joilla on riski jäädä myymättä niiden voimassaoloaikojen puitteissa, kertoo Kallinen. 

Kiitos kun vähennätte ruokahävikkiä yhdessä kanssamme!

 

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa. Varuboden-Osla vähentää aktiivisesti hävikkiään kaikessa toiminnassaan. Lue myös: Hävikkituotteet tekevät nyt entistäkin paremmin kauppansa

Teatteritaitureita

Dramaturgiaa, improvisaatiota ja musiikkia on päiväohjelmassa kun 14 nuorta kokoontuu teatterileirille Loviisassa sijaitsevaan Lurensin kesäteatteriin. Pandemia-aikana kesäteatterin näytelmiä ei ole voitu toteuttaa samassa mittakaavassa kuin aikaisemmin. Tämä on tarkoittanut pienempiä kokoonpanoja, mikä vuorostaan on karsinut pois näytelmät, joissa on lapsinäyttelijöitä. Nuorisoseura Östra Nylands Ungdomsförbund halusi siksi järjestää nuorille myös mahdollisuuden harrastaa teatteria. Kolmepäiväisen leirin aikana joukko 10–15-vuotiaita lähialueen nuoria kokoontuu Lurensin kesäteatterin maisemiin ja harjoittelee teatteria seitsemän tunnin ajan. Leiri päättyy muutamaan lyhyeen ”näytelmään” jotka osallistujat esittävät omille vanhemmilleen.

-Meillä on useana kesänä ollut monta innokasta lasta ja nuorta näytelmissämme. Koronan takia jouduimme perumaan vuoden 2020 näytelmän, mikä tapahtui ensimmäisen kerran koko historiamme aikana. Kaksi seuraava kesää olemme menneet pandemian ehdoilla ja näytelmät on järjestetty pienemmillä kokoonpanoilla. Tämä johti esimerkiksi siihen, että lapset ja nuoret eivät ole kolmeen kesään olleet mukana Lurensin näyttämöllä. Siksi järjestimme viime kesänä erillisen kesäleirin teatteriteemalla ja suuren suosion siivittämänä päätimme myös pitää leirin tänä vuonna, tuottaja Malena Lindroos kertoo.

Vieraillessamme teatterileirillä ryhmä oli jaettu kahteen pienempään ryhmään ja molemmilla ryhmillä oli sekä draama- että improvisaatioharjoituksia ja päivän päätteeksi yhteinen musiikkiharjoitus. Nuorten heittäytyminen oli aivan mahtavaa ja oli ilo huomata, kuinka hyvä yhteishenki ryhmälle oli syntynyt varsin lyhyessä ajassa.

Teatterin siivittämä vuosi

Nuorisojärjestön ehkä näkyvin panostus on jokakesäinen teatteriesitys Lurensilla. Teatteri ja musiikki onkin suuressa roolissa lähes kaikessa järjestön toiminnassa. Seuraavan vuoden näytelmän suunnittelu alkaa jo edellisenä keväänä. Joulukuussa julkaistaan näytelmän nimi ja vuoden alussa valitaan näyttelijät. Näyttelijöiden lisäksi tarvitaan tuotantotiimi, jota johtaa ohjaaja. Kaikkien työpanos on tärkeä. Monet näyttelijäkaartin jäsenet ovat mukana vuodesta toiseen. Kun kesän esityksen näyttelijät on valittu, alkavat harjoitukset ja mitä lähemmäs ensi-iltaa tullaan, sen kiivaammaksi tahti kiihtyy.

Kesän 2022 näytelmä Seitsemän veljestä esitettiin yleisölle 22 kertaa. Ensi vuoden näytelmän suunnittelu on jo täydessä vauhdissa ja ehkä teatterileirin osallistujia nähdään tuolloin näyttämöllä.

Yhteistyötä lähialueen lasten ja nuorten hyväksi

Östra Nylands Ungdomsförbund tekee paljon yhteistyötä toisen ja kolmannen sektorin kanssa ja järjestää esimerkiksi teatterikerhoja ja erilaisia työpajoja tanssin ja musiikin parissa mm. lähialueen kouluissa. Osuuskauppamme haluaa omalta osaltaan olla mukana tukemassa tämänkaltaista lasten ja nuorten toimintaa. Viime vuosien tapahtumat, korona ja sotatilanne Ukrainassa, ovat vaikuttaneet varsinkin lapsiin ja nuoriin. Turvallinen kasvuympäristö, sosiaalinen kanssakäyminen samanikäisten kanssa sekä yhteinen vapaa-ajan tekeminen tukee heitä selviytymään paremmin maailmaa mullistavista tapahtumista. Vuonna 2021 Östra Nylands Ungdomsförbund sai vastaanottaa lahjoituksen Varuboden-Oslan Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta. Loppukesästä järjestetyn teatterileirin osallistujamaksut voitiin pitää varsin maltillisina kampanjasta saadun lahjoituksen avulla. Monelle perheelle lapsen harrastus voi olla todella iso rahallinen investointi, eikä kaikilla lapsilla ja nuorilla ole yhdenvertaisiavertaisia mahdollisuuksia harrastaa vapaa-ajalla kuin ikätovereillaan. Tästäkin näkökulmasta osuuskauppamme voi olla iloinen pystyessään tukemaan Östra Nylands Ungdomsförbundin toimintaa ja mahdollistamaan monta ikimuistoista leirikokemusta monelle lapselle ja nuorelle.

 

Östra Nylands Ungdomsförbund

Paikka: Loviisa

Perustamisvuosi: 1932

Vastaanotti vuonna 2021 Paikallisesti hyvää lahjoituksen

Lahjoituksella järjestettiin 10–15-vuotiaille teatterileiri

Hävi-laatikko, Leipis-pussi ja punalaputetut tuotteet

Ruokakauppojen ruokahävikin vähentämisen eteen tehty työ osuuskaupassamme on tuottanut hyviä tuloksia. Hävikin torjuntaan on löydetty tehokkaita tapoja ja uusia kehitetään koko ajan. Tärkeintä on menekin ennustaminen datan kautta eli tilataan tuotteita sen verran, mitä myydään. Tämä on jatkuvaa tasapainoilua. Jokainen hävikkiin kirjattu gramma tilastoidaan, jotta tiedetään mistä hävikkiä syntyy. Osuuskauppamme ruokakaupoissa syntyvän hävikin määrä on laskenut tasaisesti ja olemme sitoutuneet vähentämään omasta toiminnastamme johtuvaa ruokahävikkiä ja tavoitteenamme on yhdessä S-ryhmän kanssa edetä kohti hävikin puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Koko S-ryhmän tasolla markettien ruokahävikki on vähentynyt 18 prosenttia vuodesta 2014. Hävikin minimoiminen on jatkuvaa työtä, josta merkittävä osa tapahtuu asiakkaille näkymättömissä.

Vähennämme hävikkiä myös muilla tavoin, ja olemme tässä edelläkävijä marketkaupan puolella. Kaikista myymälöistämme on jo useamman vuoden ajan saanut ostaa Hävi-laatikoita ja -pusseja sekä Leipis-pusseja.

– Leipis-pussit ovat todella suosittuja, ja monessa paikassa ne loppuvat heti aamusta. Myös Hävi-laatikot ja -pussit kuuluvat myymälöiden halutuimpiin tuotteisiin. Vaikka hedelmien ja vihannesten ostopäätökseen vaikuttavat tuoreus ja ulkonäkö eivät Hävi-laatikon tuotteissa enää ole parhaimmillaan, ovat tuotteet täysin käyttökelpoisia. Pelkästään Hävi-laatikoilla ja Leipis-pusseilla olemme saaneet markettiemme biojäteluvun puolittumaan, Varuboden-Oslan aluepäällikkö Annina Kallinen kertoo. Kasvisten ja hedelmien osuuden kasvattaminen omalla ruokalautasellakin onnistuu helposti Hävi-laatikoiden ja -pussien ansiosta.

Hävikkiuhan alla olevia tuotteita on osuuskaupassamme punalaputettu systemaattisesti jo useamman vuoden ajan. Kaupan viimeisenä aukiolotuntina punalaputetuista tuotteista saa mahtavan 60 prosentin alennuksen. Ilta-aikaan asiakkaat voivat löytää superedullisia tuotteita ostoskoriinsa. Näissä tuotteissa parasta ennen -päiväys tai viimeinen käyttöpäivä on lähenemässä, mutta ne ovat edelleen täysin käyttökelpoisia. Eniten hävikkiuhan alta pelastetaan muun muassa pakattuja kala- ja lihatuotteita, kuten lohifileetä tai jauhelihaa, sekä paistopistetuotteita, kuten riisipiirakoita, croissanteja ja lihapasteijoita.

 

 

Ravitsemisalalla ruokahävikkiä syntyy vuosittain noin 61 miljoonaa kiloa

Ravitsemisalalla suurin hävikin aiheuttaja on tarjoilusta syntyvä hävikki. Tämä on ruokaa, joka on ollut linjastossa tai valmistettu sitä varten. Tämän lisäksi hävikkiä syntyy ruokailijoiden lautastähteenä ja ravintoloiden keittiöissä ruoan valmistuksen yhteydessä. Ravintolamme tekevät päivittäin konkreettisia asioita vähentääkseen ruokahävikkiä. Työskentelyllämme olemme jo nyt saaneet ravintoloissamme vähennettyä ruokajätettä merkittävästi. Tilauksissa käytetään olemassa olevia ennusteita, tuotteita valmistetaan pienempiä määriä kerralla ja asiakkaita muistutetaan noutopöydässä ottamaan vain niin paljon ruokaa kerralla kuin jaksaa syödä, jolloin poisheitettävän ruoan määrään kiinnitetään enemmän huomiota.

Kukka- ja puutarhakaupassakin pyritään yhä enemmän vähentämään hävikkiä

Kasvihävikki on lähes yhtä suurta kuin ruokahävikki. Suomen kukkakaupat ja tukkumyyjät arvioivat heittävänsä pois 2–20 prosenttia varastostaan sesongista riippuen. Osuuskauppamme Porvoossa sijaitseva puutarhamyymälä, S-Garden on pitkäjänteisesti vuosien aikana tehnyt työtä kukkahävikin minimoimiseksi. Tilauksia tehdessä tilausmääriä verrataan edellisen sesongin myynteihin, asiakkailta pyritään ottamaan ennakkotilauksia sidontatöistä, jolloin leikkokukkavalikoima voidaan pitää riittävänä mutta maltillisena. Tarvittaessa kasveja myydään alennettuun hintaan, jos kasvi esimerkiksi pitää taukoa kukinnassa, mutta palvelee hyvin viherkasvina kukintajaksojen välissä. S-Gardenin hävikkimäärät ovat kolmen prosentin ympärillä.

 

Yhdessä asiakkaidemme kanssa olemme mukana hävikinvastaisessa työssä.

Vuotuista Hävikkiviikkoa vietetään 12.–18. syyskuuta.

 

Jäällä lähes vuoden ympäri

Luistelukoulu on suunnattu 3–15-vuotiaille. Luistelijat on jaettu ikäryhmiin, ja 3–6-vuotiaat luistelevat omassa ryhmässään ja sitä vanhemmat omassaan. Nuorimmat harjoittelevat kaksi kertaa viikossa jäällä luistelua ja oheisissa erilaisia luistelua tukevia liikkeitä. Heillä harjoituspäivät ovat maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin Kauniaisten jäähallilla. Jäähalli on kovassa käytössä ja jääaika jaetaan GrIFK:n kanssa. Sunnuntaisin järjestetään myös oheiset, eli tuolloin harjoitellaan notkeutta, ketteryyttä ja muuta hauskaa liikuntaa, jotka tukevat luistelussa tarvittavia taitoja. Vanhemmilla ja kilpailuihin tähtäävillä luisteljoilla voi parhaimmassa tapauksessa olla harjoittelua jäällä jopa kymmenen kertaa viikossa, mutta näillä ryhmillä on tavoitteet jo korkealla kilpailujen saralla. Luisteluharjoitukset eivät ainoastaan painotu talvikauteen, vaan jäällä nähdään myös innokkaita luistelijoita aina kesäkuun puoliväliin asti. Kilparyhmissä harjoittelevat osallistuvat heinäkuussa vielä erilaisille leireille ympäri Suomen.  Luistelukausi päättyy huhtikuun alkuun, mutta toukokuussa jäällä pyörähtelevät vielä luistelijoita, jotka haluavat harjaantua, ja kilparyhmissä luistelevat jatkavat harjoituksiaan vielä kesäkuussa.

 

Luisteluharrastus, varsinkin silloin kun tähdätään kilpailuihin, osallistaa koko perheen.

– Harrastuksen myötä myös vanhemmista muodostuu varsin tiivis porukka. Koska harjoituksia on useamman kerran viikossa, on varsin mukavaa, että olemme myös vanhempien kanssa voineet sopia yhteiskuljetuksista. Kiireisessä arjessa kun joskus voi olla haastavaa saada kaikkia aikatauluja sopimaan yhteen, kertoo luistelukouluvastaava Ria Paussu.

Taitoluistelu on kautta vuosien ollut suosittu harrastus varsinkin tyttöjen keskuudessa, mutta myös poikia nähdään joka vuosi jäällä enenevissä määrin. Etenkin sellaisina vuosina kun nimekkäät suomalaiset taitoluistelijat ovat pärjänneet hyvin kansainvälisissä kilpailuissa nähdään Kauniaisten Taitoluisteluklubissakin selkeä kasvu aloittavien luistelijoiden määrässä. Kauniaisten Taitoluisteluklubi on ollut toiminnassa jo vuodesta 1985, ja vuosien aikana seuran kautta on ponnistanut monia taitoluistelijoita.

Ohjaajille eväitä koulutuksen myötä

Vuonna 2021 Kauniaisten Taitoluisteluklubi sai vastaanottaa lahjoituksen Varuboden-Oslan Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta. Kampanjasta saadut rahat käytettiin ohjaajien koulutukseen. Suomen Taitoluisteluliiton järjestämään koulutukseen osallistui seitsemän ohjaajaa ja kolme valmentajaa.  Ohjaajille suunnatun koulutuksen tavoite on antaa perusvalmiudet toimia ohjaajana. Koulutus koostuu neljästä osiosta, joihin jokaiseen sisältyy sekä verkko- että lähijakso. Koulutuksen avulla ohjaaja saa uusia harjoitteita ja ideoita itse luisteluun, sekä paljon hyödyllisiä neuvoja miten opettaa taitoja ja avustaa luistelijoita liikkeissä.

– Olen itse harrastanut luistelua jo 15 vuotta ja kolme vuotta olen ohjannut luistelukouluja täällä jäähallilla. Osallistuin koulutukseen, jotta saisin enemmän ideoita ja valmiuksia opettamiseen. Minusta tämä koulutus antoi uusia näkökulmia omaan tekemiseeni, kertoo Elsa Vatanen, joka toimii yhtenä Kauniaisten Taitoluisteluklubin ohjaajana.

Kurssi, jolle Elsa osallistui, koostui kahden tunnin mittaisesta verkko-osuudesta ja lähiopetusjaksosta Vierumäellä. Verkko-osuudessa sai suunnitella omaa opetustaan esimerkiksi erilaisia leikkejä, jonka lomassa lapset oppivat luistelua. Ryhmäosuudessa oli erilaisia harjoituksia jäällä ryhmässä pohdiskelua ohjaamisesta ja ohjaajana toimimisesta.

 

–  Näimme ilmoituksen Paikallisesti hyvää -kampanjasta sosiaalisessa mediassa ja heti oli selvää, että tulisimme hakemaan tukea juuri ohjaajien koulutuksiin. Meillä on paljon lahjakkaita luistelijoita, jotka ovat jatkaneet ohjaajina ja haluammekin kannustaa heitä ja antaa valmiuksia tähän työhön ja mahdolliselle tulevalle valmentajan uralle. Lahjoituksen avulla pystyimme tarjoamaan koulutusmahdollisuuden näinkin monelle ohjaajalle, Kauniaisten Taitoluisteluklubin puheenjohtaja, Janette Nurmi kiittää.

Vuonna 2021 osuuskauppamme jakoi Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta yhteensä 100 000 euroa erilaisille organisaatioille, järjestöille ja seuroille. Lähemmäs sata erilaista toimijaa, joista Kauniaisten Taitoluisteluklubi oli yksi, vastaanotti erisuuruisia lahjoituksia erilaisiin toimintoihin. Yhteistä kaikille olivat, että toiminta oli suunnattu lapsille ja nuorille osuuskauppamme toimialueella. Tänä vuonna osuuskauppamme jakoi samansuuruisen summan toimintaan, joka ennaltaehkäisee kiusaamista ja syrjäytymistä lasten ja nuorten keskuudessa. Näistä lahjoitusten saajista enemmän ensi vuonna.

 

Kauniaisten Taitoluisteluklubi ry

Paikkakunta: Kauniainen

Perustamisvuosi: 1985

Osallistaa lähes 200 luistelijaa

Vastaanotti vuonna 2021 Paikallisesti hyvää lahjoituksen

Lahjoituksella 7 ohjaajaa ja 3 valmentajaa osallistui koulutukseen