Kasviksia lautaselle

”Puoli kiloa kasviksia päivässä”. Ässäkokki-kursseilla keskustellaan terveellisestä ruoasta ja myös valmistetaan kasvispainotteisia ruokia. Osallistujat ovat 7–12-vuotiaita lapsia ja meidän vierailemalla kurssilla osallistujia oli seitsemän ja heistä neljä poikaa ja kolme tyttöä. Kurssi on yhden päivän mittainen. Torstaina 16. kesäkuuta uusi ryhmä Ässäkokkilaisia sai astua keittiöön ja loihtia maukkaan lounaan.

Ässäkokki-kurssit Marttojen kanssa opettavat lapsille ruoanlaittoa ja ilmastofiksuja valintoja. Kurssit tarjoavat lapsille mahdollisuuden tehdä ja oppia itse. Kurssit tukevat myös kotien ja perheiden ruokakasvatusta. Kurssille osallistuvat tutustuvat erilaisiin raaka-aineisiin ja joillekin tämä voi olla ensikosketus kyseiseen raaka-aineeseen. Kurssien kantavana teemana on satokausiajattelu ja jokainen Ässäkokki saa mukaansa kurssilta reseptivihkosen, jonka Martat ovat laatineet yhdessä S-ryhmän kanssa. Vihkosessa on 17 erilaista reseptiä, joista voi valmistaa lempiruokia, välipaloja, herkutteluhetkiin suolaista ja makeaa tai jos tekee mieli leipoa, löytyy vihosta viisi eri leivontareseptiä.

– Näistä resepteistä olemme poimineet ateriakokonaisuuden, jonka lapset valmistavat kurssilla. Tänään teemme ryhmän kanssa ylihelpot kalapullat uusien perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera. Lounaalle leivomme lisäksi kesäkurpitsarieskoja ja jälkiruoaksi valmistuu vadelmabrownie. Monissa resepteissä on käytetty kasviksia, kuten tänään valmistuvissa rieskoissa, jolloin kasviksia voi lisätä monipuolisesti ruokavalioon. Monelle on ehkä tutumpaa syödä kasviksia erillisenä salaattina tai raasteena ruoan lisukkeena, kertoo kurssin opettaja Aino Posti Uudenmaan Martoista.

Yhdessä kokkailu on hauskaa

Ennen keittiöön pääsyä Ässäkokit kokoontuvat kuulemaan päivän menuun ja työnjaon. Yhdessä katsotaan hieman reseptejä läpi ja mietitään resepteissä käytettyjä termejä. Miltä näyttävät rieskat, kun ne ovat kullanruskeita, mistä tiedämme, että perunat ovat kypsiä ja miltä näyttää kiertoilmatoiminnon symboli?

– On tärkeää käydä reseptejä läpi lasten kanssa ennen keittiöön menoa, koska niissä voi olla sanoja tai mittalyhenteitä, joita eivät kaikki ehkä tiedä tai muista. Yhdessä mietimme, miten saamme hommat sujumaan parhaiten. Keittiössä työskentelyyn kuuluu paljon muutakin kuin ruoan valmistus. Työnjako ja jälkien siivoaminen sekä pöydän kattaminen ovat olennainen osa kokonaisuutta, Aino Posti jatkaa.

Jokaisen lempiruoistakin ehditään jutella. Sushia, pitsaa ja nachopeltiä, kuuluu lasten suusta. Kansainvälistyminen näkyy keittiössäkin. Päivän menu on varsin kotimainen, mutta lapset suuntavat iloisesti kohti keittiötä. Pareittain tai kolmen ryhmässä aloitetaan omaan reseptiin tutustuminen ja raaka-aineiden esille ottaminen.

Kiinnostus ruokaan ja ruoanlaittoon

Lapsena opitut ruoanlaittotaidot ja innostus keittiössä puuhasteluun kantavat pitkälle aikuisuuteen. Varsinkin omaan kotiin muuttaessa fiksusta kuluttamisesta ja kekseliäistä ruoanlaiton perustaidoista on hyötyä. Monet kokkausohjelmat ja sosiaalisessa mediassa esiintyvät nuoret ruokataiturit innostavat kokeilemaan erilaisia reseptejä.

Ässäkokkilaiset tarttuvat heti toimeen ja iloinen tekeminen ja puheensorina täyttää keittiön. Opettajalta tarkistetaan välillä, onko ohje ymmärretty oikein, mutta muutoin ruoanlaitto sujuu näiltä Ässäkokeilta varsin mutkattomasti. Kun kaikki on valmista, katetaan keittiöön noutopöytä, josta jokainen käy ottamassa itselleen oman annoksen. Tärkeä osa kurssia on myös sosiaalinen puoli, yhdessä tekeminen ja ruokailu sekä hyvät pöytätavat.

Iloisista Ässäkokkilaisista päätellen kurssi on ollut varsin onnistunut.

Tulevat Ässäkokkikurssit ja reseptejä ja vinkkejä löydät täältä.

Sadonkorjuujuhla -tapahtuma sai alkunsa vuosituhannen alussa ja siitä lähtien tapahtuma on vuosi vuodelta kasvanut ja on nyt Ahvenanmaan suurin tapahtuma. Viime vuonna Sadonkorjuujuhlilla vieraili lähemmäs 15 000 yksittäistä kävijää ja 44 tilaa avasi ovensa. Tapahtuma rakentuu lähiruoan ympärille ja kävijät voivat tutustua tiloihin, nauttia maukasta lähiruokaa ja ottaa osaa erilaisiin aktiviteetteihin. Osuuskauppamme on aina alkuajoista asti ollut mukana sponsoroimassa tapahtumaa ja toiminut viimeisten kahden vuoden ajan pääsponsorina. Tänä vuonna Sadonkorjuujuhlat järjestetään 16.–18.9. 

 

Lähellä tuotettu on suosiossa

Lähiruoka on nostanut suosiotaan ja samalla myös kiinnostus tuottajia kohtaan. Poimiessaan ostoskoriinsa lähituottajan marmeladipurkin asiakasta kiinnostaa myös tarina sen takana. Tilat ovat avanneet ovia kuluttajille, jotta he pääsevät tutustumaan lähituottajien arkeen ja työhön. Näin myös ruoan arvostus saa aivan uuden merkityksen. Sadonkorjuujuhla on tapahtumana loistava, koska juuri nämä asiat ovat fokuksessa ja tuottajat ja heidän tuotteensa saavat ansaittua huomiota.

Itse Sadonkorjuujuhla -tapahtumassa on myynnissä paljon sesongin lähituotteita. Tapahtuma kestää vain viikonlopun, mutta monet tuotteet, joihin kävijät voivat tutustua tiloilla tapahtuman aikana, löytyvät onneksi kaupan hyllystä koko sesongin. Ahvenanmaa on tunnettu varsinkin omenoistaan, mutta tarjolla on paljon myös maito- ja viljatuotteita ja erikoisempia tuotteita kuten suklaata ja limonadia. Tapahtuma on yksi vuoden kohokohtia Ahvenanmaalla ja suurimpia vuosittaisia tapahtumia. Kuten aikaisempinakin vuosina myös tänä vuonna on runsaasti ohjelmaa mistä valita.

Varuboden på Åland tarjoaa kokkikoulun 

Varuboden på Åland, joka on Varuboden-Oslan tytäryhtiö, on tapahtuman pääsponsorina ja tarjoaa tämänkin vuoden tapahtumassa lapsille kokkikoulun lauantaina ja sunnuntaina. Tänä vuonna kokkikoulu järjestetään Gottbyssä sijaitsevalla Mickels Gård -tilalla. Kokkikouluun saavat osallistua kaikki 4–12-vuotiaat lapset ja omilla työpisteillään saadaan maistella eri omenalajikkeita ja myös valmistamaan omenahyvettä Sadonkorjuujuhlien tapaan. Kokkikoulun vetäjänä toimii ruokakasvattaja Harriet Strandvik.

Tervetuloa syksyiselle Ahvenanmaalle Sadonkorjuujuhlaan!

 

 

Sadonkorjuujuhla

 

 

 

Osuuskaupallamme on kattava ruokakauppaverkosto koko toimialueellamme, Uudenmaan rannikolla ja Ahvenanmaalla. Alueellamme palvelevat viisitoista Sale-myymälää ovat monen lähikauppoja, joissa tuttu henkilökunta antaa oman arvonsa ostokokemukselle. Myymälöiden tarjonta on varsin kattava ja asiakkaiden toiveita kuunnellaan myös herkällä korvalla. Asiakkaiden antamia valikoimatoiveita käydään kaupoissa läpi viikoittain ja useita uusia tuotteita tuodaan kaupan valikoimiin tämän perusteella. Kauppojen remonttien yhteydessä tehdään myös alueen asukkaille asiakaskyselyjä, siitä miten kauppoja voitaisiin uudistaa palvelemaan niin hyvin kuin mahdollista. Asiakkaiden näkemykset ovat hyvin tärkeitä palvelun kehitykselle, ja tämän myötä on moniin Sale-myymälöihin asennettu pikakassoja, otettu enemmän take away-tyyppistä ruokaa valikoimiin ja lisätty muita palveluita kuten pakettiautomaatteja. Myymälöistä onkin muodostunut nykyaikaisia lähikauppoja, joissa korostuu nopea ja helppo asiointi.

-Lähikauppa ole ”vain ruokakauppa”. Valikoimia räätälöidään paikallisesti, ja kaupasta saa kätevästi kodeissa ja mökillä tarpeellista käyttötavaraa. Kaikista kaupoistamme löytyy myös Veikkauksen palvelut ja monissa on myös pakettiautomaatteja, joista voi noutaa verkkokaupoista tilaamansa tuotteet kätevästi kauppareissunsa yhteydessä. Asiakaspalautteistamme loistaa kuitenkin päällimmäisenä asiakkaiden tyytyväisyys henkilökuntaan. Tuttu henkilökunta ja kodikas ilmapiiri kattavan tuotevalikoiman rinnalla on meidän ”kyläkauppojemme” valttikortteja, sanoo aluepäällikkö Beatrice Gustafsson-Itkonen

Kesällä osuuskauppamme Sale-kaupat myös takaavat matkailijoiden ja mökkiläisten palvelut.

Kyläkauppapäivänä 11.6 voi kauppojamme seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa päivän tunnisteilla #Kyläkauppapäivä #Bybutiksdagen. Päivän kunniaksi osallistuvilla kaupoilla on esimerkiksi erilaisia tuotetarjouksia ja ohjelmaa.

Osuuskauppamme seuraavat myymälät ovat mukana Kyläkauppapäivässä:

Sale Lapinjärvi

Sale Liljendal

Sale Pukkila

Sale Pornainen

Sale Askola

Sale Monninkylä

Sale Huhtinen

 Sale Gammelbacka

 

Itäisen Uudenmaan Sale-myymälöiden uusin lehti-ilmoitus: Katso tarjoukset tässä.

 

Mukavaa Kyläkauppapäivää!

Kevät on jo edennyt pitkälle ja kesä kolkuttelee ovea. Nyt on aika luoda katseet tulevaan ja suunnitella uutta. Menneiden viikkojen aikana olemme viimeistelleet kesäpihaamme, ja meille on tullut paljon kevät- ja kesäpuutarhan tuotteita ja tarvikkeita, puhumattakaan kaikista kasveista. Siemeniä, siemenperunoita, taimia ja erilaisia kukkia ja hyötykasveja on aseteltu paikoilleen. Mullat, lannoitteet ja puutarhavälineet odottavat ostajiaan. Koko valikoiman tuotteita kesäpuutarhaan löydät nyt meiltä. Kysy myös vinkkejä ja neuvoja istutukseen ammattitaitoiselta henkilökunnaltamme. Lämpimästi tervetuloa!

Uusi ilme ja uutuuksia

Sale Pornainen on ollut suljettuna noin kolme viikkoa, kun kaupassa on aherrettu ja uudistettua paikkoja. Myymälässä on maalattu pintoja ja uusittu ja järjestelty kalusteita ja hyllyjä. Myymälämiljöö on nyt uuden konseptin mukainen. Kylmäkalusteet on päivitetty nykyaikaisiin ovellisiin kalusteisiin, jolloin ne ovat ympäristöystävällisempiä. Remontin myötä valikoimiin on tullut paljon tuoteuutuuksia ja palveluja. Nyt asiakkaat voivat ostaa kaupassa paistettuja tuotteita uudelta paistopisteeltä, tuorepuristettua mehua mehustamosta ja kiireisen kaupassakävijään asiointia nopeuttaa kaupan kaksi uutta itsepalvelukassaa.

– Kolmen viikon uurastus on vihdoin saatu päätökseen ja pääsemme torstaina avaamaan ovet asiakkaillemme uuteen raikkaaseen lähikauppaamme. Remontin alla teetätimme asiakkaille asiakaskyselyn, jonka tavoitteena oli saada uudistunut kauppa vastaamaan paremmin asiakkaiden toiveita. Asiakkaiden toiveisiin on vastattu ja nyt kaupan lähes jokaiseen tuoteryhmään on tullut lisää valinnanvaraa. Ajatuksena on, että omasta lähi-Salesta saa kaiken mitä ihminen arkeensa tarvitsee, kertoo myymäläpäällikkö Jenna Myllynen.

 

Energiatehokkuus myös tärkeä osa remonttia

Sale Pornaisten uudistuksella tavoiteltiin myös ympäristöhyötyjä. Myymäläkalusteet uusittiin, kylmälaitteet vaihdetiin ovellisiin energiatehokkaisiin hiilidioksidilaitteisiin. Koko S-ryhmän tavoitteena on olla hiilinegatiivinen vuonna 2025. Myös Varuboden-Osla on sitoutunut parantamaan liiketoimintansa ympäristövaikutuksia ja tukemaan ekologisesti vastuullista toimintaa. Nyt Sale Pornainenkin päivitettiin vastuullisemmaksi yksiköksi.

 

Asiakkaat keskiössä

Asiakaskyselystä loisti myös asiakkaiden tyytyväisyys kaupan henkilökuntaan ja palvelualttiuteen. Sale Pornainen henkii aitoa kyläkauppatunnelmaa ja oli vastaajille se oma lähikauppa. Henkilökunnan työskentely koettiin erittäin positiiviseksi.

– Tuntuu todella hyvältä, että se työ, jota teemme asiakkaita varten, koetaan arvokkaaksi. Haluamme ylläpitää tätä kodikasta ilmapiiriä myös jatkossakin ja toivon, että asiakkaat kokevat asioinnin sujuvammaksi uudistetussa kaupassamme, Jenna Myllynen jatkaa.

Uudistetun kaupan avajaisia vietetään 7.–10.4. erilaisin tuotetarjouksin.  Sale Pornaisten avajaisilmoitus:

 

Pohjois-Kauniaisten myymälän remontti on valmis ja uudistunut Sale Grani avaa ovensa asiakkaille 18.3. Myymälä suljettiin 20.2 ja viimeisen kuukauden aikana kauppa on läpikäynyt melkoisen muodonmuutoksen.

– Perinteiseen julkisivuun ei ole tehty muutoksia, onhan rakennus tärkeä osa Kauniaisten kaupunkikuvaa, mutta sisäpuolella on sitä vastoin tehty paljon uudistuksia, myymäläpäällikkö Henni Peltonen kertoo tyytyväisenä. Kylmäkalusteet on uusittu, valaistus vaihdettu ja konseptimuutoksen myötä myymälästä on muodostunut nykyaikainen lähikauppa, jossa korostuu nopea ja helppo asiointi.

Laaja tuotevalikoima ja uusia palveluita

Uudistuneen kaupan tuotevalikoima on laaja ja varsinkin paistopisteen tuotteita ja take away-tyyppistä ruokaa on uudistuksen myötä lisätty valikoimaan. Mehustamosta voi ostaa tuorepuristettua mehua ja kahviautomaatista saa ostettua mukaan kupin lämmikettä. Kauppareissun yhteydessä voi myös helposti noutaa tilaamansa pakettilähetykset koska kaupassa on sekä Pakettipisteen että Smartpostin noutolokerikot. Tutun kassahenkilökunnan rinnalle on myös tuotu pikakassat.

– Pikakassoilla olemme halunneet joustavoittaa niiden asiakkaiden asiointia, jotka piipahtavat meillä pikaisilla ostoksilla. Perinteinen asiakaspalvelu on aina ollut kauppamme valttikortti ja tuttu henkilökuntamme onkin jo innolla aloittamassa työt aivan uudistuneessa kaupassamme, Henni Peltonen sanoo.

Sale Grani saa myös aivan oman ruoan noutopisteen. Tämän myötä ruokaostokset voi kätevästi tilata Prisma Kirkkonummen verkkokaupasta ja noutaa poimitut ostokset Sale Granista.

Asiakkaat keskiössä

Remontin alla asiakkaille tehtiin asiakaskysely, jonka tavoitteena oli saada uudistunut kauppa vastaamaan yhä paremmin asiakkaiden toiveita.

– Kyselyssä asiakkaat toivat esiin tuotetoiveita, mutta päällimmäisenä vastauksista näkyi asiakkaiden tyytyväisyys henkilökuntaamme. Olen todella iloinen ja tyytyväinen, että se työ, jota teemme asiakkaita varten, koetaan arvokkaaksi. Toivon, että jatkossakin voimme palvella asiakkaita samalla iloisella asenteella, ja että he löytävät uudistuneesta kaupasta monia uusia tuotetuttavuuksia. Toivon myös, että meidän uudet lisäpalvelumme helpottavat heidän arkeaan, Henni Peltonen sanoo.

Tervetuloa tutustumaan uudistuneeseen Sale Graniin.

 

 

 

Osuuskauppamme uusi S-market Kirkkonummen Masalassa avataan 17.9.2020. Rakennustyöt ovat sujuneet suunnitelmien mukaan ja uuden konseptin mukaisen kaupan hyllyjä on viimeisten viikkojen aikana täytetty ahkeraan, jotta avajaispäivänä kaikki on valmiina asiakkaita varten. Uusi myymälä on pinta-alaltaan 1150 m² ja sieltä löytyy mm. paistopiste, mehukone, grilli ja itsepalvelukassat. Asiakkaat voivat myös ostaa HSL-matkalippuja myymälässä olevasta myyntipisteestä ja kätevästi samalla ostaa kahvikoneesta kupin kuumaa mukaan matkalle.

– Uusi konsepti näkyy uusien palveluiden lisäksi myös kaupan värityksessä ja uudenlaisessa valaistuksessa, myymäläpäällikkö Sari Hakala kertoo. Moderni ja tilava kauppa palvelee monipuolisesti asiakkaitaan, ja monen kiireistä arkea helpottaa varmaan se, että saman katon alla saa hoidettua monta asiaa.

Uuden kaupan myötä myymälän pinta-ala on huomattavasti suurentunut Masalassa ennen palvelleeseen Sale-myymälään verrattuna. Tämä näkyy suurempana valikoimana sekä palveluiden lisääntymisellä.

– Nyt kun kaupassa on mukavasti enemmän tilaa, haluan myös ottaa valikoimiimme yhä enemmän paikallisten tuottajien tuotteita. Varsinkin paikallisia kasviksia ja juureksia tulee lähialueiden tuottajilta olemaan runsaasti satokauden aikana myynnissä, Sari Hakala sanoo.

Näin korona-aikana kauppa avaa ovensa normaalin työn tohinan keskellä torstaina 17. syyskuuta kello 8. Paikalla ovat myös Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio ja Varuboden-Oslan hallintoneuvoston puheenjohtaja Leena Munter-Ollus, jotka leikkaavat avajaisnauhan sekä pitävät avajaispuheen. Kaupassa on myös tarjouksia torstaista sunnuntaihin.

Torstaina 12.3. avataan uudistettu Sale Lundi. Tiloissa toiminut S-market suljettiin helmikuussa, ja niihin on tehty laaja remontti. Samalla myymälätiloja on supistettu ja muutettu asiakkaita paremmin palveleviksi.

– Sale Lundista tulee nyt keskustamyymälä, ja sinne on esimerkiksi helppo poiketa hakemaan lounasruoka, aluepäällikkö Beatrice Gustafsson-Itkonen kertoo. Myymälästä löytyy päivittäin vaihtuvat lämpimät lounaat ja herkullinen salaattibaari.

Uusinta uutta herkutteluun aasialaisen ruoan ystäville tarjoaa Beijing8-lounaslaatikot. Tarjolla on myös päivittäin tuoretta Fazerin leipää.

– Meille voi poiketa nopeasti vaikka vain hakemaan kupillisen tuoretta kahvia, Beatrice Gustafsson-Itkonen toteaa. Myös uudet itsepalvelukassat niille, jotka haluavat asioida nopeasti ja joustavasti.

Myymälän avajaisia vietetään 12.3. ja luvassa on avajaistarjouksia ja yllätyksiä asiakkaille. Jaamme mm. ilmapalloja lapsille ja juuttikasseja (100 ensimmäiselle asiakkaalle).

Lisätietoja antaa aluepäällikkö Beatrice Gustafsson-Itkonen, puh. 010 765 9427

Viime vuonna Osuuskauppa Varuboden-Oslan hallintoneuvosto lahjoitti käyttörahastostaan25 kpl sydäniskuria ja tänä vuonna hallintoneuvosto muistaa pikkulapsia lahjoittamalla heijastinliivejä Varuboden-Oslan toimialueen (Hanko-Loviisa ja Ahvenanmaa) päiväkodeille. Päiväkodeilta tiedusteltiin ensin tarvetta ja kiinnostusta vastaanottaa heijastinliivejä. Palautteen perusteella tilaukseen meni peräti 8 300 kpl heijastinliiviä viidellä eri värivaihtoehdolla. Päiväkodin lapset tulevat näin ollen syksyllä näkymään liikenteessä hyvin ja piristämään myös katukuvaa.

Heijastinliivien selässä on kuva aina yhtä iloisesta Apsi Apinasta. Lasten rakastama Apsi vierailikin muutamassa päiväkodissa heijastinliivien jakotilaisuuden yhteydessä. Kauniaisissa, päiväkoti Lyanin lapset olivat tehneet piirrustuksia Apsin vierailusta.