Teemme yhdessä paikallisesti hyvää

Osuuskauppamme haluaa omalla toimialueellaan olla mukana tukemassa varsinkin lasten ja nuorten toimintaa. Varuboden-Oslan hallintoneuvosto on jo monena vuotena järjestänyt Paikallisesti hyvää -kampanjan ja nyt on vuorossa viides vuosi. Pyrimme kohdistamaan tuen laajasti erilaisille järjestöille ja tahoille koko osuuskauppamme toimialueella ja näin lisätä toimialueen lasten ja nuorten hyvinvointia. Tämän vuoden lahjoitussumma, 100 000 euroa, jaetaan toimintaan, jolla ennaltaehkäistään kiusaamista ja syrjäytymistä lasten ja nuorten keskuudessa. Hakuaika on parhaillaan käynnissä ja hakemukset tulee lähettää viimeistään 18. syyskuuta.

Sponsoroinnin kautta olemme mukana tukemassa sellaista paikallista toimintaa, joka koskettaa asiakasomistajiamme ja osallistaa mahdollisimman suuren joukon lapsia, nuoria ja perheitä – niin urheilun, kulttuurin kuin yhteiskunnallisen toiminnankin saralla.

 

Lahjoituksilla hyvää

Osuuskauppamme on sponsorointien ja Paikallisesti hyvää -lahjoitusten lisäksi halunnut osallistua hyväntekeväisyyskeräyksiin, joilla on helpotettu vaikeissa tilanteissa eläviä. Viimeisimpänä lahjoitimme kymmenen euroa jokaista henkilöstömme jäsentä kohti Suomen Punaisen Ristin ja S-ryhmän yhteiseen keräykseen hädän keskellä oleville ukrainalaisille. Kerätyt varat ohjattiin SPR:n katastrofirahaston kautta Ukrainaan. Avulla turvattiin ihmisten perustarpeita. Avustusjärjestöt toivovat usein tällaisissa kriiseissä erityisesti rahallista tukea, sillä avun koordinointi alueelle yhtenäisesti on helpompaa kuin tavaralahjoitusten varastointi ja toimittaminen.

Joulun aikaan osuuskauppamme lahjoitti yhteensä 5000 euroa hyväntekeväisyyteen hallinnon edustajien joululahjojen ja erilaisten joulutervehdysten sijaan. Tällä summalla pystyttiin tukemaan perheitä haastavassa ajassa, ja ennen kaikkea lapsia ja nuoria, jotka ovat vaarassa syrjäytyä. Hyvä joulumieli -keräykseen ja Pelastakaa lapset ry:n keräykseen osallistumalla mahdollistettiin muun muassa 50 euron arvoisia ruokalahjakortteja talousvaikeuksista kärsiville talouksille ja tuettiin syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria heidän opinnoissaan ja harrastuksissaan.

Paikallisena osuuskauppana haluamme varsinkin olla mukana tukemassa alueemme apua tarvitsevia. Yhdessä voimmekin auttaa enemmän.

 

Ruoka-apua jo yli kymmenen vuoden ajan

Lähes 90 prosenttia osuuskauppamme ruokakaupoista lahjoittaa elintarvikekelpoisia myynnistä poistettuja tuotteita paikallisille hyväntekeväisyysjärjestöille. Ruoka-apua lahjoitetaan eniten seurakunnille ja Suomen Punaiselle Ristille, jotka vuorostaan jakavat ne edelleen apua tarvitseville. Vapaaehtoinen yhteistyö hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa on sujunut joustavasti. Ruoka-apuun on lahjoitettu elintarvikkeita jo yli kymmenen vuoden ajan.

– Hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta apu kohdistuu tasapuolisesti niille, jotka sitä todella tarvitsevat. Osuuskauppamme laajalla toimialueella yhteistyökumppaneita on lukuisia. Ruoka-apuun lahjoitetaan tuotteita, jotka ovat vielä täysin käyttökelpoisia myös päivämäärämerkintöjen puolesta, mutta joilla on riski jäädä myymättä niiden voimassaoloaikojen puitteissa, kertoo marketkaupan toimialajohtaja Bengt Vinberg.

Koko osuuskauppamme toimialueella ruoka-apua jaetaan paikallisille avustusjärjestöille. Isommissa yksiköissä määrät ovat tietysti vähän isompia, ja niissä pakkasvaraston tilankäytön mukaan on mahdollista pakastaa samana päivänä vanhenevat tuotteet, jos ei niitä heti päästä hakemaan – silloin ne haetaan pakastettuina. Noutopäivät ja hakukerrat vaihtelevat yksiköittäin.

Lahjoituksina annetaan eniten maitotuotteita ja valmisruokia sekä leipää. Lihatuotteet myydään lähes poikkeuksetta jo 60 prosentin alennuksella ja niitä jää todella vähän lahjoituksiin. Hedelmä- ja vihannesosaston hävikkituotteet taas menevät kaupaksi hävi-laatikoiden avulla, ja siksi myymättä jää hyvin vähän hedelmiä ja vihanneksia.

 

Lapsilla riittää virtaa

Lasten harrastusmahdollisuudet ovat laajentuneet huimasti ja lajeissa on valinnanvaraa. Monilla lapsilla ja nuorilla onkin monia eri harrastuksia, joissa vietetään paljon aikaa koulun ohella. Harrastuksista saadaan uusia kavereita ja varsinkin joukkuelajit kasvattavat yhteistyötaitoja ja tukevat osallisuutta. Monelle perheelle lapsen harrastus voi kuitenkin olla todella iso rahallinen investointi, eikä kaikilla lapsilla ja nuorilla ole samanvertaisia mahdollisuuksia harrastaa vapaa-ajallaan kuin ikätovereillaan. Tolkis Bollklubb on jo kolmen lukuvuoden ajan järjestänyt harrastustoimintaa Tolkkisten ruotsin- ja suomenkielisille 1–2 vuosiluokan oppilaille. Kerran viikossa oppilaat harjoittelevat erilaisia pallopelejä ennen koulupäivän alkua. Tämä kaikki on lapsille ilmaista ja esimerkiksi välineitä on ostettu osuuskauppamme Paikallisesti hyvää -kampanjan lahjoitusvaroilla. Toiminnan tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle mieluisa ja maksuton harrastus ja toisaalta myös lisätä lasten ja nuorten liikkumista.

– Olemme jo monen vuoden ajan järjestäneet lapsille harjoituksia heti koulupäivän päätteeksi. Kiireisen arjen keskellä elävät perheet ovat kiitelleet tätä mahdollisuutta, kun harjoituksiin kyyditsemisrumbaa on hieman helpottanut se, että harjoituksiin mennään suoraan koulusta. Vedän kahdelle ryhmälle pallokerhoa kerran viikossa ja molemmissa ryhmissä on noin 15 osallistujaa. Vuoden aikana harjoittelemme erilaisia palloilulajeja niin sisällä kuin ulkona, kertoo valmentaja Johnny Holmström.

Arvioiden mukaan vain 10–20 prosenttia alle kouluikäisistä lapsista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Lapsilla itsellään riittäisi kyllä useasti virtaa liikkumiseen, mutta esimerkiksi Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan lasten liikkuminen on usein riippuvaista aikuisten valinnoista. Työelämän kuormittavuus ja arjen kiire johtavat usein siihen, ettei ole aikaa heittäytyä lapsen leikkikaveriksi. Usein helpoin keino saada lapsi viihtymään ja odottamaan rauhassa on istuttaa hänet älylaitteen ääreen. Tolkis Bollklubin kaltaiset harrastusmahdollisuudet ovat siis tärkeitä myös tästä näkökulmasta. Harrastuskerhossa valmentajilla on aikaa ja mahdollisuuksia ohjata lapsia myös henkilökohtaisesti, vaikka kyseessä on joukkuelaji.

Koripalloa, käsipalloa, lentopallo …

Eklöfska skolanissa, joka sijaitsee noin kymmenen kilometriä Porvoon keskustasta, kokoontui lukuvuonna 2021–2022 aina maanantaiaamuisin joukko innokkaita oppilaita pallokerhoon ennen varsinaisen koulupäivän alkua. Lapset ovat 1–2 vuosiluokalla ja kerhoja on niin suomen- kuin ruotsinkielisille oppilaille. Aamun liikuntahetki eri palloilulajien parissa nostattaa hien pintaan ja antaa samalla energiaa loppupäivän koulutöihin. Ryhmässä on sekä poikia että tyttöjä ja enimmillään 15 oppilasta voi osallistua ryhmiin. Lukuvuoden aikana valmentajan rooli on enemmän tsempata lapsia kokeilemaan uusia palloilulajeja ja ohjata joukkueen työskentelyä.

– On ollut ilo nähdä lasten riemua, kun he saavat olla mukana suunnittelemassa mitä pelailemme. Valmentajana on myös tärkeä olla aikaa kuunnella lapsia, tässä työssä korostuu sosiaaliset taidot kasvatukselliseen puoleen. Valmentajalle voi usein olla helpompaa kertoa mieltä askarruttavista asioista kuin esimerkiksi kotona oleville aikuisille. Yhteenkuuluvuuden tunne muiden joukkuetovereiden kanssa on myös ensiarvoisen tärkeää tämän ikäisille, Johnny Holmström jatkaa.

Vuosien aikana on palloilukerhossa harrastettu vaikka mitä palloilulajeja, jalkapalloa ja sählyä varmaan eniten, mutta myös koripallo, lentopallo ja käsipallo on olleet suosittuja oppilaiden keskuudessa. Korona-aikana pelattiin jopa sählyä ulkona lumihangessa. Vuonna 2021 Tolkis Bollklubb sai vastaanottaa lahjoituksen Varuboden-Oslan Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta. Kampanjasta saadut rahat käytettiin varusteiden kuten jalkapallojen, liivien ja kartioiden ostamiseen. Näitä on käytetty ahkerasti kuluneen lukuvuoden aikana.

– Lahjoituksen avulla pystymme liikuttamaan paljon koululaisia ja tarjota heille harrastusmahdollisuuden koulupäivän yhteydessä. Kannustankin muita yhdistyksiä hakemaan erilaisia avustuksia ja kehittämään toimintaansa niiden avulla. Lapset ja nuoret ansaitsevat mielekästä tekemistä vapaa-ajallaan ja myös valmentajana toimiminen tuo mukanaan paljon iloa kun, näkee harrastamisen tärkeyden, Johnny Holmström toteaa.

Tolkis Bollklubb on useamman vuoden ajan tarjonnut hyvinvointia, kivaa tekemistä, uusia taitoja ja kavereita harrastuskerhon kautta. Toimintaa jatketaan myös tänä lukuvuonna. Tänä vuonna osuuskauppamme jakaa jälleen 100 000 euroa toimintaan, joka ennaltaehkäisee kiusaamista ja syrjäytymistä lasten ja nuorten keskuudessa. Näistä lahjoitusten saajista enemmän ensi vuonna.

Tolkis Bollklubb

Paikka: Tolkis, Porvoo

Perustamisvuosi: 1956

Vastaanotti vuonna 2021 Paikallisesti hyvää lahjoituksen

Lahjoituksella ostettiin välineitä lähinnä ulkoliikuntaan kuten jalkapalloja ja liivejä

Pitkät perinteet

Raaseporin kesäteatterin ensimmäinen näytös esitettiin jo vuonna 1966. Suomen suurimpiin ulkoilmateattereihin lukeutuva kesäteatteri on siitä asti pistänyt pystyyn näytelmiä idyllisissä maisemissa Raaseporin linnan naapurissa. Teatterin järjestäjänä on toiminut Västnyländska Ungdomsringen VNUR ry, ja esityksen toteuttamiseen on tarvittu iso joukko näyttelijöitä, vapaaehtoisia ja tuotantotiimi. Alkuaikoina kesäteatteria ei esitetty joka kesä, mutta vuodesta 1971 kesäteatteri on ollut jokavuotinen perinne, joka ainoastaan on ollut yhden kesän tauolla tämän jälkeen vuonna 2020 koronaepidemian takia. Ohjelmistossa on vuosien varrella ollut erilaisia esityksiä, mutta kaikissa kuitenkin musiikki ja lauluesitykset ovat olleet suuressa roolissa. Musikaaleja, perhenäytelmiä ja kuuluisia näytelmiä on vuosien varrella esitetty lukuisia. Yleisömenestyksiä ovat olleet näytelmät Vaahteranmäen Eemeli ja Grease, ja vuonna 2016 tehtiin yleisöennätys The Sound of Music -esityksellä. Esitystä kävi kesän aikana katsomassa yli 20 000 katsojaa. Amatöörinäyttelijöistä koostuva esiintyjäkaarti on vuosi toisensa jälkeen luonut katsojille mieleenpainuvia näytelmiä lauluilla ja koreografilla höystettynä.

Kuin yhtä suurta perhettä

Kesän näytelmää aletaan suunnittelemaan jo edellisenä loppusyksynä. Vuodenvaihteessa julkaistaan näytelmän nimi ja viimeistään alkuvuodesta valitaan näyttelijät. Näyttelijöiden lisäksi tuotantotiimissä työskentelee noin 15 henkilöä. Näytelmän ”näkymättömiä” taustahenkilöitä ovat esimerkiksi puvustaja, koreografi, tuottaja, ohjaaja ja valokuvaaja. Kaikkien työpanos on tärkeä, jotta katsojille saadaan luotua taas yksi kesäinen elämys teatterin parissa. Teatteriesitysten aikana paikalla on myös laaja vapaaehtoisten toimijoiden kaarti, joka huolehtii paikoituksesta, väliajalla tapahtuvasta kioskimyynnistä ja arpajaismyynnistä.

– Lavalla näkyvät henkilöt ovat vain pieni osa sitä koko tiimiä, joka on mukana mahdollistamassa jokavuotiset kesäteatteriesitykset. On mukava huomata kuinka monet ovat mukana vuodesta toiseen. Näyttelijäkaarti on pääosin amatöörinäyttelijöitä, jotka yhteistyöllään luovat aivan todella upeita esityksiä, kesäteatterin tuottaja Mona Salama sanoo.

Kun kesän esityksen näyttelijät on valittu, alkavat harjoitukset pikkuhiljaa. Mitä lähemmäs ensi-iltaa tullaan, sen kiivaammaksi tahti kiihtyy. Pari kuukautta ennen kesäteatterin alkua, harjoituksia on viikossa 3–4. Lauluja, tansseja ja repliikkejä harjoitellaan pienemmissä ryhmissä. Noin puoli vuotta kestävien harjoitusten aikana näyttelijäkaarti hitsautuu yhteen ja harjoituksissa huokuu mukavan rento tunnelma. Aivan kuin he olisivat yhtä suurta perhettä. Suuri osa näyttelijöistä on lähialueelta, eli Tammisaaresta tai Karjaalta. Uusia kasvoja on tänäkin vuonna paljon, mutta noin kolmasosa on jo aikaisempina kesinä seissyt Raaseporin kesäteatterin näyttämöllä.

Kesällä rokataan

Tänä kesänä Raaseporin kesäteatteri esittää näytelmän All Shook Up, joka on musikaali, joka perustuu 25 Elvis Presleyn kappaleeseen. Luvassa on paljon tanssia ja musiikkia. Esityksessä on mukana 23 näyttelijää ja kuuden hengen orkesteri, joka vie katsojat 1950-luvun pikkukaupunkiin. Juhannuksen jälkeisellä viikolla on luvassa ensi-ilta ja tämän jälkeen näytöksiä on aina elokuun alkuun. Viikoittain esityksiä on noin neljä.

Osuuskauppamme on jo monen vuoden ajan ollut kesäteatterin pääsponsorina mukana tarjoamassa toimialueellaan kulttuurielämyksiä asukkaille. Sponsoroinnin avulla voimme olla mukana tukemassa erilaisten seurojen ja järjestöjen toimintaa ja näin ollen myös tukea sellaista paikallista toimintaa, joka koskettaa asiakasomistajiamme ja osallistaa mahdollisimman suuren joukon lapsia, nuoria ja perheitä. Sponsorointi on myös tärkeä tulonlähde saajilleen.

– Sponsoroinnin avulla pystymme ylipäätään pistämään näytelmän pystyyn ja palkkaamaan tuotantotiimin jo loppuvuodesta. Tämä luo jatkumon toiminnallemme, kun voimme jo ajoissa aloittaa seuraavan kesän suunnittelemisen. Lipputulot ovat suurin tulonlähteemme, mutta toimintamme on myös riippuvainen sponsoroinneista, sanoo Mona.

Pääsponsorina saamme myös tarjota asiakasomistajillemme kaksi asiakasomistajanäytöstä, 2. ja 3. heinäkuuta, jolloin näytöksen lippuja voi ostaa asiakasomistajahintaan.

 

Raaseporin kesäteatteri

Toimii Raaseporissa

Kesäteatteriesitykset alkoivat vuonna 1966

Suositun näytelmä: vuonna 2016 The Sound of Music, kävijöitä yli 20 000

Varuboden-Osla sponsoroinut jo pitkälti yli 10 vuotta

Unelmista totta – harrastaminen kaikkien lasten oikeus

Monelle perheelle lapsen harrastus voi olla todella iso rahallinen investointi, eikä kaikilla lapsilla ja nuorilla ole samanvertaisia mahdollisuuksia harrastaa vapaa-ajalla kuin ikätovereillaan. Akilleen jääpallokoulu antaa mahdollisuuden tutustua lajiin, olla osa joukkuetta ja harrastaa liikuntaa kerran viikossa aivan ilmaiseksi. Moni lähteekin rohkeasti luistimille, kun tietää että jäällä voi käydä pyörähtämässä juuri ne kerrat, kun itselle sopii.

– Meillä ei ole ennakkoilmoittautumista, ja osallistua saa juuri sen määrän kuin itselle sopii. Kuitenkin viikosta toiseen pienet innokkaat jääpallonpelaajat saapuvat jäälle. Kun tänne kerran on eksynyt, tällä viihtyy lähes poikkeuksetta koko kauden, jääpallokoulusta vastaava Kimmo Nuutti kertoo.

Jääpallokoulun myötä lapsille tarjoutuu ilmainen ulkoiluaktiviteetti kerran viikossa. Tunnin mittaisia koulutunteja järjestetään talvitiistaisin kello 18–19. Osallistujat tarvitsevat omat luistimet ja kypärät mukaan. Vajaa sata lasta harjoittelee jäällä joka tiistai. Ennätys on ollut 156 osallistujaa samaan aikaan pelaamassa. Lapset on jaettu ryhmiin ikäluokkien mukaan ja tytöille on myös oma ryhmänsä. Jääpallokoulussa harjoitellaan eri asioita, mutta lähtökohta on, että se tehdään leikin ja hauskan yhdessä tekemisen kautta. Kentällä opitaan ryhmässä toimimista, mailan ja pallon käsittelyä ja paljon harjoitellaan myös luistelua leikin varjolla, muun muassa erilaiset hippaleikit ovat lasten keskuudessa suosittuja. Vetäjät ovat edustus- ja juniorijoukkueiden pelaajia ja heitä on aina paikalla vähintään seitsemän. Tyttöryhmässä on pyritty siihen, että siinä olisi pari tyttövetäjää, koska tytöt ovat yleensä muodostaneet varsin ison joukkueen. Lapsille omien idolien kanssa harjoitteleminen tuo lisäinnostusta lajiin.

Yritysten tuki elinehto jääpallokoulun toimintaan nykymuodossaan

Jääpallokoulu on alkuajoista lähtien toiminut vapaaehtoisten ja sponsorien avulla. Nuutin mukaan Varuboden-Oslan sponsorointi on auttanut mahdollistamaan lasten ja nuorten liikuttamisen veloituksetta.

– Ilman yritysten tukea tämä ei olisi mahdollista. Jääaikamaksut katamme sponsoroinneilla ja meillä onkin vuodesta toiseen ollut tämä vakioaikamme aina tiistaisin kello 18–19. Myös mailat ja pallot kustantavat paljon ja palloja katoilee pitkin vuotta, joten niitä on aina oltava varastossa. Ennen joulua pidämme myös jouluriehan, jossa jokainen osallistuja saa mukaansa yllätyspussin, johon olemme mukavasti saaneet tuotteita lahjoituksina. Tämä joulurieha on ollut suosittu ja siellä vierailee luisteleva joulupukki, Akilleen oma koiramaskotti ”Hunden” ja myös Apsi Apina on uskaltautunut luistimille. Nämä mukavat perinteet olemme pyrkineet säilyttämään jääpallokoulussa, Nuutti sanoo.

Sponsoroinnin kautta Varuboden-Osla haluaa toimialueellansa olla mukana tukemassa sellaista paikallista toimintaa, joka osallistaa mahdollisimman suuren joukon lapsia, nuoria ja perheitä. Osuuskauppamme tukee siksi etenkin sellaisia paikallisia seuroja, jotka järjestävät toimintaa lapsille ja nuorille ja meille on myös erityisen tärkeää, että sponsoroimamme toiminta tuottaa iloa mahdollisimman monelle. Akilleen jääpallokoulun myötä moni porvoolainen lapsi on saanut kokea liikunnan iloa ja mukavia hetkiä jäällä, ja onhan Akilleen jääpallokoulusta jopa ponnistettu mestareiksi.

 

Akilleen jääpallokoulu

Toimii Porvoossa

Vuodesta 2003 asti

Osallistujille ilmainen

Osallistujat noin 3-10 vuotiaita

Aina tiistaisin Porvoon pallokentän tekojäällä

Varuboden-Osla sponsoroinut jo pitkälti yli 10 vuotta