Varuboden-Osla tekee 5 000 euron lahjoituksen Mannerheimin Lastensuojeluliitto MLL:n perhekahvilatoimintaan osuuskaupan toimialueella. Lahjoitus käytetään perhekahviloissa järjestettäviin joulujuhliin, joissa lapsiperheet pääsevät kokoontumaan ja verkostoitumaan jouluisassa tunnelmassa.

Osuuskauppa Varuboden-Osla pyrkii aktiivisesti tukemaan erityisesti lasten ja nuorten toimintaa. Sosiaalisen kanssakäymisen tukeminen on erityisen tärkeää koronavuosien jälkeen, ja joulujuhlien avulla lapsiperheitä autetaan löytämään ja ylläpitämään tukiverkostoja. Mannerheimin Lastensuojeluliiton vuonna 2020 toteuttaman tutkimuksen mukaan perhekahviloiden toiminnassa merkityksellisintä onkin juuri vanhempien saama vertaistuki. Lapsille kahvilat tarjoavat mahdollisuuden leikkiä ja oppia ikäistensä kanssa.

Perhekahvilat kokoontuvat viikoittain juttelemaan ja kahvittelemaan, leikkimään ja kuuntelemaan vierailevia asiantuntijoita. Perhekahviloita toimii tätä nykyä lähes jokaisessa Uudenmaan kunnassa. Jos perhekahvilaa ei ole vielä omalla paikkakunnalla, halukkaat vanhemmat voivat olla yhteydessä MLL:n paikallisyhdistykseen.

Löydä lähin perhekahvilasi: Perhekahvilat | MLL:n Uudenmaan piiri

 

Varuboden-Oslan hallintoneuvosto lahjoittaa vuosittain noin 100 000 euroa osuuskaupan toiminta-alueen hyväksi. Tänä syksynä osuuskauppa teki lahjoituksen, joka sekä parantaa turvallisuutta että tuo väriloistoa alueen katukuvaan. Päiväkodeilta kysyttiin tarvetta ja kiinnostusta heijastinliivien saamiseen, ja palautteen perusteella tilattiin noin 5 500 heijastinliiviä viidessä eri värissä.

– Me Varuboden-Oslassa haluamme tukea lapsia ja nuoria monipuolisesti. Jaamme vuosittain stipendejä koululaisille ja tuemme lasten ja nuorten harrastustoimintaa monella tavalla. Tänä vuonna jaamme taas heijastinliivejä alueemme päiväkodeille, ja kiitänkin päiväkoteja hyvästä yhteistyöstä, kertoo Varuboden-Oslan hallintoneuvoston puheenjohtaja Leena Munter-Ollus.

Heijastinliivit ovat tärkeitä päiväkotien arjessa, sillä lapset leikkivät ja liikkuvat ulkona ympäri vuoden. Samalla ne ovat päiväkodeille merkittävä kustannuserä. Liivien kokonaiskustannukset olivat noin 35 000 euroa. Varuboden-Osla teki vastaavan lahjoituksen alueensa päiväkodeille vuonna 2019.

– Pyrimme kohdentamaan tukea laajasti eri organisaatioille ja toimijoille koko osuuskauppamme toiminta-alueella, Munter-Ollus jatkaa.

Hallintoneuvoston käyttörahastosta lahjoitetaan vuosittain varoja osuuskaupan oman alueen hyväksi ja muihin yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Viime keväänä rahasto lahjoitti 10 000 euroa VBO:n alueen sotaveteraaneille. Myöhemmin tänä syksynä osuuskaupan on määrä osallistua eurooppalaisten osuuskauppojen yhteislajoitukseen, jolla hankitaan generaattoreita ukrainalaisille ruokakaupoille.

Hanko Pohjoisen päiväkodin lapset esittelevät uusia värikkäitä heijastinliivejään Apsi Apinalle, joka oli tullut päiväkotiin vierailemaan viidakosta asti.

Sagobackens daghem oli yksi noin 60 päiväkodista, jotka tilasivat heijastinliivejä. Tässä lapset leikkivät Apsin kanssa uusissa liiveissään aurinkoisena perjantaiaamupäivänä.

Monipuolista liikunnan iloa

Lasten harrastusmahdollisuudet ovat laajentuneet huimasti ja lajeissa on valinnanvaraa. Monilla lapsilla ja nuorilla onkin monia eri harrastuksia, joissa vietetään paljon aikaa. Harrastuksista saadaan uusia kavereita ja varsinkin joukkuelajit kasvattavat yhteistyötaitoja ja tukevat osallisuutta. Perinteinen yleisurheilu pitää kuitenkin hyvin pintansa uusien lajien rinnalla. IF Raseborg liikuttaa noin 250 urheilijaa alle kouluikäisitä aina veteraaneihin. Nuorimmat urheilijat tutustuvat eri yleisurheilulajeihin nappulaurheilun kautta ja iän karttuessa valitaan muutama laji, joihin panostetaan. Nuorimmat harjoittelevat pari kertaa viikossa ja 16–17-vuotiailla ja sitä vanhemmilla on harjoituksia jopa viisi kertaa viikossa. Toukokuusta aina syyskuun loppuun harjoitellaan ulkona esimerkiksi Tammisaaren keskuskentällä ja Karjaan urheilukentällä. Talvikausi harjoitellaan sisätiloissa.

-Seuramme pyrkii palvelemaan jokaista yleisurheilusta kiinnostunutta – sukupuolesta, iästä, etnisestä taustasta tms. riippumatta. Tarjoamme paljon toimintaa lapsille ja nuorille. Meillä on myös huippu-urheilutoimintaa urheilijoille, jotka tavoittelevat menestystä sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla, unohtamatta kuntoliikuntaa aikuisille. Tällä tavalla haluamme tarjota yleisurheilua mahdollisimman monelle ja tarjota mahdollisuuden kokea monipuolisen liikunnan iloa, valmennuspäällikkö Tommy Högström sanoo.

Nappulaurheilussa koulutetut valmentajat vetävät nuorille liikunnasta kiinnostuneille harjoituksia, jotka alkavat yhteisellä lämmittelyllä, esimerkiksi erilaiset hippaleikit ovat lasten keskuudessa suosittuja. Leikin varjolla lapset tutustutetaan eri yleisurheilulajeihin ja he saavat oppia monipuolisia motorisia taitoja, ryhmässä toimimista ja iloista liikkumista.

 

Yritysten tuella monipuolista liikuntaa

Seuran toiminta on riippuvainen erilaisista tuista, jotta he pystyvät tarjoamaan harrastustoimintaa yleisurheilun saralla, mutta myös tavoitteellisempaa harjoittelua kilpailuja ajatellen. Sponsoroinneilla tuetaan nuorisotoimintaa, kustannetaan urheilijoiden kilpailureissuja ja leirejä sekä rahoitetaan valmentajastipendejä. Seuralla on sponsorointia varten oma ryhmänsä, joka työskentelee tämän parissa ja, joka pyrkii hankkimaan sponsoreita toiminnalle.  IF Raseborgin perinteisiin sponsorointitempauksiin kuuluu myös Kunniakierros, jossa juostaan tai kävellään rataa ympäri tunnin ajan ja osallistujilla on omat tukijansa, jotka rahoittavat suojattiaan könttäsummalla tai kierrossummalla. Seura saa tapahtumalla kerätystä summasta 85 prosenttia ja loput ohjataan piirille ja Suomen Urheiluliitolle. Tämän lisäksi tarvitaan myös muita sponsoreita tukemaan seuran toimintaa.

-Meillä esimerkiksi sisäharjoittelut haukkaavat oman osansa, kun jaamme harjoitusaikoja muiden lajien ja harrastusten kanssa ja asianmukaisen harjoittelun takaamiseksi myös vuokraamme harjoitteluaikaa Pohjan kisakeskuksesta. Olemme hyvin kiitollisia kaikesta sponsoroinnista, joka mahdollistaa tavoitteellisen harjoittelemisen myös talvikautena, Tommy Högström kertoo.

Sponsoroinnin kautta Varuboden-Osla haluaa toimialueellansa olla mukana tukemassa sellaista paikallista toimintaa, joka osallistaa mahdollisimman suuren joukon lapsia, nuoria ja perheitä. Osuuskauppamme tukee siksi etenkin sellaisia paikallisia seuroja, jotka järjestävät toimintaa lapsille ja nuorille ja meille on myös erityisen tärkeää, että sponsoroimamme toiminta tuottaa iloa mahdollisimman monelle. IF Raseborgin myötä moni lapsi on saanut kokea liikunnan iloa ja mukavia hetkiä yleisurheilun parissa ja myös osallistua kilpailuihin.

 

IF Raseborg

Paikka: Raseborg

Perustamisvuosi: 2009

Varuboden-Osla mukana sponsoroimassa toimintaa

Sponsoroinnilla voidaan pitää osallistujamaksut alhaisina, kun sponsoroinneilla katetaan esimerkiksi hallivuokria ja hankitaan liikuntavälineitä.

 

Aktiivinen seura jo vuodesta 1966

Lähes kuudenkymmenen vuoden ikään ehtinyt alppihiihtoseura on vuosien ajan ohjannut monia nuoria laskettelussa Kokonniemen rinteissä Porvoossa. Talvikautena harjoitellaan aktiivisesti kotimäessä aina kuin lumitilanne niin sallii. Seurassa on mukana noin 100 jäsentä ja heistä noin 50 on aktiivista laskettelijaa. Harjoituksia mäessä on joka arki-ilta, jolloin harjoitellaan esimerkiksi eri tekniikoita. Pääasia on kuitenkin pitää hauskaa mäessä ja harjaantua laskijana. Nuorimmat laskijat ovat pääasiassa 6–7-vuotiaita. Jotta voi aloittaa harjoittelun Slalom66 riveissä pitää pärjätä itsenäisesti hisseissä ja osata laskea rinnettä alas omatoimisesti. Ryhmät ovat varsin isoja ja kerralla harjoittelemassa on noin 30 lasta ja nuorta. Näin isot ryhmät vaativat myös paljon valmennus- ja opetusresursseja. Paikalla onkin aina 5–6 valmentajaa. Yksi heistä on Zacharias ”Zache” Wickholm, joka on valmentanut nyt noin pari vuotta.

– Itselläni ei ole kilpailutaustaa, mutta pidän laskettelusta ja tämä valmentaminen on todella mukavaa puuhaa, kun saa viettää aikaa raikkaassa ulkoilmassa innostuneiden laskettelijoiden kanssa. Haluamme tarjota lapsille ja nuorille mukavan liikuntamuodon seuramme kautta ja jos he haluavat panostaa kilpaluihin tuemme heitä myös siinä. Pääasia on kuitenkin, että voimme tarjota mukavaa ja hauskaa tekemistä, Zache sanoo.

Kokonniemen kotirinteen lisäksi käydään myös kaksi kertaa kauden aikana Lapissa tai Keski-Suomessa lasketteluleireillä. Leirit järjestetään syksyllä kauden alussa ja alkukeväästä. Leirien välinen aika harjoitellaan viikoittain ja halukkaat osallistuvat myös erilaisiin kilpailuihin.

Pujottelun ES-Cup-kisat kotirinteessä

Pujottelun ES-Cup-kisat pidettiin Kokonniemen rinteessä 12. helmikuuta. Kilpailussa oli lähemmäs 170 osanottajaa pääosin Etelä-Suomesta ja nuorimmat kilpailijat olivat 5-vuotiaita. Koko päivän kestävät kisat ovat osallistaneet myös ison joukon vanhempia ja muita talkoolaisia, ja Kokonniemen laskettelukeskuksen työntekijät ovat ahertaneet kilpailurinteen kanssa, niin että se on loistavassa kunnossa kilpailuja varten. Slalom66 -seurasta mukana kisassa oli 23 laskijaa. Kilpailemassa oli myös viisivuotias Stella Forssell, joka on ollut mukana seurassa jo kaksi vuotta ja kilpaillutkin aikaisemmin.

-On kivaa olla mukana kilpailussa ja minulla on kotona jo 8 mitalia muista kilpailuista. Veli laskettelee ja minusta tämä on kivaa, Stella kertoo oman laskunsa jälkeen.

Myös Zachen oma tytär Vilda harrastaa laskettelua ja osallistui kisoihin. Yhdeksänvuotias Vilda on lasketellut Slalom66 -seurassa kolmisen vuotta. Hänellä on harjoituksia kaksi kertaa viikossa ja on osallistunut myös kilpailuihin.

-Kilpaileminen on kivaa, kun saa antaa kaikkensa ja siitä tulee hyvä fiilis, Vilda summaa kilpailemisen etuja.

 

Uudet, hienot laskettelutakit

Osuuskauppamme haluaa omalla toimialueellaan, eli itäisellä ja läntisellä Uudellamaalla sekä Ahvenanmaalla, olla vahvasti läsnä paikallisten toimijoiden ja ihmisten arjessa. Jaamme vuosittain sponsoroinnin kautta oman alueen toimijoille urheilun, kulttuurin ja yhteiskunnallisen toiminnan saralla noin 200 000 euroa. Sponsoroinneilla haluamme mahdollistaa lasten ja nuorten harrastustoimintaa ja Slalom66 on yksi niistä seuroista, joita sponsoroimme tällä kaudella. Yhdistykset ja seurat ovat kiitollisia sponsoroinneistaan, niin myös porvoolainen alppihiihtoseura.

– Usein lasketteluharrastus mielettään hyvin kalliiksi harrastukseksi, mutta olemme pyrkineet pitämään harrastusmaksut maltillisina. Sponsoroinnin kautta laskettelijat voivat esimerkiksi hankkia laskettelutakit subventoituun hintaan ja näin kaikilla on mahdollisuus hankkia hieno seuratakkimme, Zache kertoo.

Sponsorointi on seuroille hyvin tärkeää, jotta ne voivat tarjota mielekästä vapaa-ajan toimintaa niin laajalle joukolle kuin mahdollista. Lisää osuuskauppamme sponsoroinnista ja muista sponsoroinnin kohteistamme löydät kotisivuiltamme, osoitteesta vbo.fi/sponsorointi.

 

 

Slalom66

Paikka: Porvoo

Perustamisvuosi: 1966

Varuboden-Osla mukana sponsoroimassa toimintaa

Iloa, yhteenkuuluvuutta ja osallistumista

IFK Mariehamn Fotboll rf on yksi Ahvenanmaan suurimmista urheiluseuroista. Yhdistyksessä on noin 500 pelaajaa ja 80 valmentajaa. Yhdistyksessä pelaa 20 poika- ja tyttöjoukkuetta sekä yksi naisten joukkue. Näistä jalkapallojoukkue P08 on harjoitellut yhdessä jo kahdeksan vuotta. Joukkueessa on lähemmäs 20 pelaaja, ja nyt 14-vuotiaat pojat ovat pelanneet yhdessä jo kuusivuotiaista saakka. Tänä aikana joukko on hitsautunut yhteen ja kentällä jaetaan niin ilot kuin surut.

– Pojat ovat pelanneet yhdessä jo niin pitkään, että yhteispeli sujuu heiltä saumattomasti. Täällä tsempataan aina kaikkia ja tavoitteemme on sama. Kannustamme myös nuoria pelaajia monipuoliseen harjoitteluun, jossa myös muulle urheilulle annetaan tilaa. Näin nuoret voivat kehittyä omassa tahdissaan ja harjoittaa fysiikkaa sekä muita yhteistyötaitoja, joukkueen valmentaja John Boman kertoo.

Joukkue harjoittelee yhdessä neljä kertaa viikossa ja viikonloppuisin heillä on pelejä. Ulkona harjoitellaan vuoden ympäri. Joukkuetta luotsaa Johan Carlsson, jolla on päävastuu valmennuksesta, ja häntä auttavat Michael Gunell ja John Boman. Maanantaista torstaihin pojat harjoittelevat ja vieraillessamme heidän harjoituksissaan toukokuun lopussa harjoitukset koostuivat ensin tekniikkaharjoituksista ja lopussa myös pelataan joukkueen kesken. Valmentaja Johan jakaa pelaajat noin neljän hengen ryhmiin. Ryhmissä hiotaan erilaisia tekniikoita ja Johan tsemppaa poikia koko ajan. Ulkopuolinen huomaa hyvin, että yhdessä on harjoiteltu jo pitkään, yhteistyö soljuu ja jonkun loukkaantuessa toinen pelaaja on heti paikkaamassa tätä. Kentällä näkee myös monia eri joukkueita harjoittelemassa samaan aikaan.

 

Mielekästä vapaa-ajan toimintaa

Yhdistyksen päätarkoitus on tarjota niin pojille kuin tytöille mielekästä vapaa-ajan toimintaa turvallisessa ympäristössä. Täällä kaikilla on tilaa kasvaa ja kehittyä pelaajina omassa tahdissaan. Harjoittelutoiminta on jaoteltu lasten ja nuorten jalkapalloon. Lasten jalkapallo aloitetaan yleensä 5–6 vuoden iässä leikin varjolla. Tällöin leikkisten aktiviteettien avulla pyritään herättämään lasten kiinnostus urheiluun ja jalkapalloon, samalla kun he oppivat ottamaan muut pelaajat huomioon ja kunnioittamaan helpohkoja sääntöjä. Ymmärrys peliin kehittyy harjoitusten ja leikin avulla. Kaikilla on myös oikeus samaan määrään peliaikaa taidoista riippumatta. Siirryttäessä nuorisojalkapalloon tekniikkaan kiinnitetään enenevissä määrin huomiota. Yhteistyötaidot ja toisten kunnioittaminen pelaajina on kuitenkin koko ajan läsnä. Mitä vanhemmista pelaajista on kyse, sen enemmän heille myös tarjotaan lisäharjoitteluaikoja ja lisää peliaikaa, jos tähtäimessä on ura ammattilaisjalkapallon parissa.

 

Sponsoroinnilla maltillinen hintataso

Osuuskauppamme haluaa omalla toimialueellaan olla mukana tukemassa varsinkin lasten ja nuorten toimintaa. Sponsoroinnin kautta olemme mukana tukemassa sellaista paikallista toimintaa, joka koskettaa asiakasomistajiamme ja osallistaa mahdollisimman suuren joukon lapsia, nuoria ja perheitä – niin urheilun, kulttuurin kuin yhteiskunnallisen toiminnankin saralla. Vuonna 2022 osuuskauppamme oli mukana sponsoroimassa IFK Mariehamn Fotboll r.f.:n poikien jalkapallojoukkuetta. Sponsoroinnin avulla on harjoitteluun liittyvät maksut pystytty pitämään maltillisina ja hankittu yhtenäiset harjoitteluasut.

 

IFK Mariehamn

Paikka: Maarianhamina

Perustamisvuosi: 1919

Varuboden-Osla mukana sponsoroimassa toimintaa

Sponsoroinnilla on mahdollistettu maltilliset osallistujamaksut

Joukkuehenki huipussa

Porvoolainen jääkiekkoseura Hunters on toiminut jo ansiokkaat 25 vuotta ja tänä aikana moni porvoolainen lapsi ja nuori on saanut viettää aikaa kaukalossa yhdessä muiden jääkiekosta pitävien kanssa. Tänään Huntersissa pelaa niin lapsia, nuoria kuin aikuisia. Keväällä 2022 seura järjesti myös vuonna 2014–2019 syntyneille tytöille ringettekoulun, jonka suosio yllätti iloisesti. Ringettekoulu saikin jatkoa, ja syksyllä moni tyttö jatkoi ringetteharrastustaan. Yhteistä niin jääkiekolle kuin ringettellekin on, että se joukkuelajina harjoittaa yhteistyötaitoja ja sosiaalista kanssakäymistä. Joukkueena toimitaan yhdessä ja tsempataan toisia. Käydessämme keväällä 2022 tutustumassa Hunters U12/U13 -joukkueen harjoituksiin kaikki pojat, joita haastattelimme, nostivat pelaamisessa tärkeimmäksi asiaksi joukkuehengen ja pelikaverit.

– Parasta tässä hommassa on kyllä jäälle meno mahtavien tyyppien kanssa ja meidän joukkuehenki, laiturina ja pakkina pelaava Elmo Kuusela sanoo.

Joukkue harjoittelee 3–4 kertaa viikossa ja tämän ohella moni harrastaa myös muita lajeja kuten esimerkiksi salibandyä ja jalkapalloa. Sarjakautena, lokakuusta maaliskuuhun, pelejä on noin 30 niin tottahan on, että oman joukkueen kanssa vietetään paljon aikaa ja hitsaudutaan yhteen. Ennen sarjakautta käydään myös turnauksissa eri kaukaloissa.

Osallistaa yli 400

Jääkiekkoharrastus osallistaa lasten ja nuorten lisäksi myös suuren joukon vapaaehtoisia ja vanhempia, jotka ovat mukana auttamassa. Lasten harrastus yhdistää vanhempia ja otteluissa heitä tarvitaankin muun muassa toimitsijatehtävissä ja kahvilan pitämisessä. Vanhemmat seuraavat mukana myös pelimatkoilla. Yhdessä tekeminen kasvattaa joukkuehengen lisäksi myös molemminpuolista arvostusta ja kunnioitusta. Lapset ja vanhemmat pelaavat välillä yhdessäkin, esimerkiksi joulun alla otetaan mittaa toisista yhteispelissä.

Jääkiekon pelaamisen voi aloittaa jo kolmevuotiaana, jolloin Huntersin järjestämä kiekkokoulu perehdyttää lapset luisteluun enemmänkin leikin ja yhteisen tekemisen kautta. Suurin osa aloittaa kuitenkin pelaamisen neljä- tai viisivuotiaana. Ensimmäinen joukkue on alle 8-vuotiailla ja tästä harrastusta voi jatkaa vaikka ammattilaiseksi asti.

Jääkiekon pelaamisen lisäksi harjoitteluun kuuluu paljon oheisia. Nämä harjoittavat lihasvoimakkuutta ja erilaisia luistelua tukevia liikkeitä. Hunters haluaa myös kannustaa pelaajiaan kokeilemaan ja harrastamaan muita lajeja. Muut liikuntamuodot tukevat jäällä tarvittavia taitoja. Jääkiekko on vauhdikas ja fyysinen, mutta ennen kaikkea taktiikkaa ja taitoa vaativa joukkuepeli.

Sponsoroinneilla mahdollistetaan lasten ja nuorten harrastustoimintaa

Osuuskauppamme haluaa omalla toimialueellaan, eli itäisellä ja läntisellä Uudellamaalla sekä Ahvenanmaalla, olla vahvasti läsnä paikallisten toimijoiden ja ihmisten arjessa. Jaamme vuosittain sponsoroinnin kautta oman alueen toimijoille urheilun, kulttuurin ja yhteiskunnallisen toiminnan saralla noin 200 000 euroa. Porvoolainen jääkiekkoseura Hunters on yksi sponsoroimistamme seuroista. Yhteistä kaikille sponsoroimalle toiminnallamme on, että toiminta on suunnattu lapsille ja nuorille osuuskauppamme toimialueella.

Myös Hunters on riippuvainen sponsoroinnista. Osuuskauppamme sponsoroinnilla he kattavat osan jäämaksuista. Jääkiekossa varustukset, pelimaksut ja jäämaksut haukkaavat ison kustannuksen ja siksi sponsorointi on erittäin tervetullutta toiminnan kannalta.

 

 

Porvoo Hunters

Paikka: Porvoo

Perustamisvuosi: 1997

Varuboden-Osla mukana sponsoroimassa toimintaa

Lapsen harrastus voi olla monelle perheelle todella iso rahallinen investointi, eikä kaikilla lapsilla ja nuorilla ole samanvertaisia mahdollisuuksia harrastaa vapaa-ajalla kuin ikätovereillaan. Siksi osuuskaupallemme on ollut erityisen tärkeää tukea niitä tahoja, jotka järjestävät lapsille ja nuorille kohdistettua harrastustoimintaa. Pyrimme kohdistamaan tuen laajasti erilaisiin järjestöihin ja tahoihin koko osuuskauppamme toimialueella ja näin lisätä toimialueen lasten ja nuorten hyvinvointia. Sponsorointikohteissamme on monia urheiluseuroja, partiolaisia, musiikki- ja teatteriyhdistyksiä.

Toivomme, että sponsorointimme myötä voimme tukea lasten ja nuorten tasavertaisia mahdollisuuksia harrastaa, olla osallisia jotain ryhmää ja kokea ilon hetkiä urheilun ja kulttuurin parissa. Lasten ja nuorten osallisuuden ja vahvuuksien tukeminen on myös osa mielenterveysongelmien ennalta ehkäisevää työtä ja antaa lapsille ja nuorille eväitä ja työkaluja tulevaisuutta varten.

 

Hyvää lapsen oikeuksien päivää.

Lue lisää sponsoroinnistamme täältä.

Vihreällä kentällä lähes vuoden ympäri

Inkoolaisessa jalkapalloseurassa IIF Fotboll Jalkapallo ry:ssä on 10 joukkuetta, jotka harjoittelevat hienolla, vuonna 2016 valmistuneella tekonurmella ja talvikuukausina vieressä sijaitsevassa Ingå Nylund Arenassa. Halli rakennettiin talkoovoimin kymmenisen vuotta sitten. Nyt halli mahdollistaa ympärivuotiset harjoitukset. Ulkoharjoitukset päästään yleensä aloittamaan jo huhtikuussa ja lokakuun lopussa siirrytään sisälle halliin harjoittelemaan. Kävimme seuraamassa juniorijoukkue P12 harjoituksia keväällä 2022. Joukkueessa pelaa vuonna 2012 syntyneitä tyttöjä ja poikia. Kolme kertaa viikossa he harjoittelevat päävalmentaja Jonas Påttin johdolla. Osuuskauppamme on ollut mukana kustantamassa joukkueen uudet pelitakit tällä kaudella.

– Yhteenkuuluvuus on joukkueessamme tärkeää. Haluamme tarjota kaikille turvallisen ympäristön pelata ja kehittyä. Joukkueella on yhteinen päämäärä, johon tähdätä. Pelitakit nostavat osaltaan myös joukkuehenkeä. Harjoittelemme kolme kertaa viikossa ja kerran viikossa meillä on ottelu, joukkuejohtaja Andrea Landers kertoo.

Toiminta osallistaa pelaajien lisäksi ison liudan vapaaehtoisia. Kaiken kaikkiaan noin 50 aikuista ja nuorta auttaa treenaamisessa ja häärii taustajoukoissa. Monet vanhemmatkin ovat mukana lastensa jalkapalloharrastuksessa, kun esimerkiksi treeneihin tarvitaan kyytejä.

Jalkapallo yhdistää

Jalkapallo on erittäin suosittu harrastus inkoolaisten lasten ja nuorten keskuudessa. Myös naapurikunnista Lohjalta ja Siuntiosta on pelaajia mukana ja esimerkiksi Tammisaaren ja Karjaan kanssa järjestetään valmentajille yhteisiä koulutuksia.

Joukkue on kaksikielinen ja treenit pidetään aina ruotsiksi ja suomeksi. Pelaajat tulevat monista eri kouluista ja jalkapallo synnyttääkin monia uusia ystävyyssuhteita. Pidemmät pelimatkat, kuten esimerkiksi Alandia cup -jalkpalloturnaus Ahvenanmaalla, hitsaavat pelaajia vielä enemmän yhteen. Joukkueessa toimiminen antaa lapsille ja nuorille paljon arvokkaita yhteistyötaitoja.

-Motivoidut pelaajat kehittyvät pelillisesti harjoituksella, mutta yhtenä ehkä tärkeimpänä tällaisessa joukkuepelissä on kuitenkin toisten kanssa yhdessä toimiminen. Jalkapallo antaa yhteistyötaitoja tulevaisuutta ja jopa työelämää ajatellen. Tässä näkee myös hyvin, miten pelaajien yhteispeli hioutuu vuosien varrella, moni aloittaa harrastuksen jo nappulaliigasta ja jatkaa siitä vielä pitkään, Andrea jatkaa.

Sponsoroinneilla mahdollistetaan lasten ja nuorten harrastustoimintaa

Vuonna 2022 osuuskauppamme sponsoroi lukuisia organisaatioita, järjestöjä ja seuroja. IIF Fotboll Jalkapallo ry on yksi sponsoroimistamme seuroista. Yhteistä kaikille sponsoroimalle toiminnallamme on, että toiminta on suunnattu lapsille ja nuorille osuuskauppamme toimialueella.

Myös jalkapallojoukkue jalkapalloseurassa IIF Fotboll Jalkapallo ry:n joukkue P12 on riippuvainen sponsoroinnista. Osuuskauppamme sponsoroinnilla he ovat hankkineet koko joukkueelle uudet ottelutakit. Jalkapalloharrastuksen varustukset, pelimaksut ja kenttämaksut haukkaavat ison kustannuksen ja siksi sponsorointi on erittäin tervetullutta toiminnan kannalta.

 

IIF Fotboll Jalkapallo rf

Paikka: Inkoo

Perustamisvuosi: 2013

Varuboden-Osla mukana sponsoroimassa toimintaa

Sponsoroinnilla on mahdollistettu yhtenäiset pelitakit pelaajille

Teemme yhdessä paikallisesti hyvää

Osuuskauppamme haluaa omalla toimialueellaan olla mukana tukemassa varsinkin lasten ja nuorten toimintaa. Varuboden-Oslan hallintoneuvosto on jo monena vuotena järjestänyt Paikallisesti hyvää -kampanjan ja nyt on vuorossa viides vuosi. Pyrimme kohdistamaan tuen laajasti erilaisille järjestöille ja tahoille koko osuuskauppamme toimialueella ja näin lisätä toimialueen lasten ja nuorten hyvinvointia. Tämän vuoden lahjoitussumma, 100 000 euroa, jaetaan toimintaan, jolla ennaltaehkäistään kiusaamista ja syrjäytymistä lasten ja nuorten keskuudessa. Hakuaika on parhaillaan käynnissä ja hakemukset tulee lähettää viimeistään 18. syyskuuta.

Sponsoroinnin kautta olemme mukana tukemassa sellaista paikallista toimintaa, joka koskettaa asiakasomistajiamme ja osallistaa mahdollisimman suuren joukon lapsia, nuoria ja perheitä – niin urheilun, kulttuurin kuin yhteiskunnallisen toiminnankin saralla.

 

Lahjoituksilla hyvää

Osuuskauppamme on sponsorointien ja Paikallisesti hyvää -lahjoitusten lisäksi halunnut osallistua hyväntekeväisyyskeräyksiin, joilla on helpotettu vaikeissa tilanteissa eläviä. Viimeisimpänä lahjoitimme kymmenen euroa jokaista henkilöstömme jäsentä kohti Suomen Punaisen Ristin ja S-ryhmän yhteiseen keräykseen hädän keskellä oleville ukrainalaisille. Kerätyt varat ohjattiin SPR:n katastrofirahaston kautta Ukrainaan. Avulla turvattiin ihmisten perustarpeita. Avustusjärjestöt toivovat usein tällaisissa kriiseissä erityisesti rahallista tukea, sillä avun koordinointi alueelle yhtenäisesti on helpompaa kuin tavaralahjoitusten varastointi ja toimittaminen.

Joulun aikaan osuuskauppamme lahjoitti yhteensä 5000 euroa hyväntekeväisyyteen hallinnon edustajien joululahjojen ja erilaisten joulutervehdysten sijaan. Tällä summalla pystyttiin tukemaan perheitä haastavassa ajassa, ja ennen kaikkea lapsia ja nuoria, jotka ovat vaarassa syrjäytyä. Hyvä joulumieli -keräykseen ja Pelastakaa lapset ry:n keräykseen osallistumalla mahdollistettiin muun muassa 50 euron arvoisia ruokalahjakortteja talousvaikeuksista kärsiville talouksille ja tuettiin syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria heidän opinnoissaan ja harrastuksissaan.

Paikallisena osuuskauppana haluamme varsinkin olla mukana tukemassa alueemme apua tarvitsevia. Yhdessä voimmekin auttaa enemmän.

 

Ruoka-apua jo yli kymmenen vuoden ajan

Lähes 90 prosenttia osuuskauppamme ruokakaupoista lahjoittaa elintarvikekelpoisia myynnistä poistettuja tuotteita paikallisille hyväntekeväisyysjärjestöille. Ruoka-apua lahjoitetaan eniten seurakunnille ja Suomen Punaiselle Ristille, jotka vuorostaan jakavat ne edelleen apua tarvitseville. Vapaaehtoinen yhteistyö hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa on sujunut joustavasti. Ruoka-apuun on lahjoitettu elintarvikkeita jo yli kymmenen vuoden ajan.

– Hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta apu kohdistuu tasapuolisesti niille, jotka sitä todella tarvitsevat. Osuuskauppamme laajalla toimialueella yhteistyökumppaneita on lukuisia. Ruoka-apuun lahjoitetaan tuotteita, jotka ovat vielä täysin käyttökelpoisia myös päivämäärämerkintöjen puolesta, mutta joilla on riski jäädä myymättä niiden voimassaoloaikojen puitteissa, kertoo marketkaupan toimialajohtaja Bengt Vinberg.

Koko osuuskauppamme toimialueella ruoka-apua jaetaan paikallisille avustusjärjestöille. Isommissa yksiköissä määrät ovat tietysti vähän isompia, ja niissä pakkasvaraston tilankäytön mukaan on mahdollista pakastaa samana päivänä vanhenevat tuotteet, jos ei niitä heti päästä hakemaan – silloin ne haetaan pakastettuina. Noutopäivät ja hakukerrat vaihtelevat yksiköittäin.

Lahjoituksina annetaan eniten maitotuotteita ja valmisruokia sekä leipää. Lihatuotteet myydään lähes poikkeuksetta jo 60 prosentin alennuksella ja niitä jää todella vähän lahjoituksiin. Hedelmä- ja vihannesosaston hävikkituotteet taas menevät kaupaksi hävi-laatikoiden avulla, ja siksi myymättä jää hyvin vähän hedelmiä ja vihanneksia.

 

Lapsilla riittää virtaa

Lasten harrastusmahdollisuudet ovat laajentuneet huimasti ja lajeissa on valinnanvaraa. Monilla lapsilla ja nuorilla onkin monia eri harrastuksia, joissa vietetään paljon aikaa koulun ohella. Harrastuksista saadaan uusia kavereita ja varsinkin joukkuelajit kasvattavat yhteistyötaitoja ja tukevat osallisuutta. Monelle perheelle lapsen harrastus voi kuitenkin olla todella iso rahallinen investointi, eikä kaikilla lapsilla ja nuorilla ole samanvertaisia mahdollisuuksia harrastaa vapaa-ajallaan kuin ikätovereillaan. Tolkis Bollklubb on jo kolmen lukuvuoden ajan järjestänyt harrastustoimintaa Tolkkisten ruotsin- ja suomenkielisille 1–2 vuosiluokan oppilaille. Kerran viikossa oppilaat harjoittelevat erilaisia pallopelejä ennen koulupäivän alkua. Tämä kaikki on lapsille ilmaista ja esimerkiksi välineitä on ostettu osuuskauppamme Paikallisesti hyvää -kampanjan lahjoitusvaroilla. Toiminnan tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle mieluisa ja maksuton harrastus ja toisaalta myös lisätä lasten ja nuorten liikkumista.

– Olemme jo monen vuoden ajan järjestäneet lapsille harjoituksia heti koulupäivän päätteeksi. Kiireisen arjen keskellä elävät perheet ovat kiitelleet tätä mahdollisuutta, kun harjoituksiin kyyditsemisrumbaa on hieman helpottanut se, että harjoituksiin mennään suoraan koulusta. Vedän kahdelle ryhmälle pallokerhoa kerran viikossa ja molemmissa ryhmissä on noin 15 osallistujaa. Vuoden aikana harjoittelemme erilaisia palloilulajeja niin sisällä kuin ulkona, kertoo valmentaja Johnny Holmström.

Arvioiden mukaan vain 10–20 prosenttia alle kouluikäisistä lapsista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Lapsilla itsellään riittäisi kyllä useasti virtaa liikkumiseen, mutta esimerkiksi Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan lasten liikkuminen on usein riippuvaista aikuisten valinnoista. Työelämän kuormittavuus ja arjen kiire johtavat usein siihen, ettei ole aikaa heittäytyä lapsen leikkikaveriksi. Usein helpoin keino saada lapsi viihtymään ja odottamaan rauhassa on istuttaa hänet älylaitteen ääreen. Tolkis Bollklubin kaltaiset harrastusmahdollisuudet ovat siis tärkeitä myös tästä näkökulmasta. Harrastuskerhossa valmentajilla on aikaa ja mahdollisuuksia ohjata lapsia myös henkilökohtaisesti, vaikka kyseessä on joukkuelaji.

Koripalloa, käsipalloa, lentopallo …

Eklöfska skolanissa, joka sijaitsee noin kymmenen kilometriä Porvoon keskustasta, kokoontui lukuvuonna 2021–2022 aina maanantaiaamuisin joukko innokkaita oppilaita pallokerhoon ennen varsinaisen koulupäivän alkua. Lapset ovat 1–2 vuosiluokalla ja kerhoja on niin suomen- kuin ruotsinkielisille oppilaille. Aamun liikuntahetki eri palloilulajien parissa nostattaa hien pintaan ja antaa samalla energiaa loppupäivän koulutöihin. Ryhmässä on sekä poikia että tyttöjä ja enimmillään 15 oppilasta voi osallistua ryhmiin. Lukuvuoden aikana valmentajan rooli on enemmän tsempata lapsia kokeilemaan uusia palloilulajeja ja ohjata joukkueen työskentelyä.

– On ollut ilo nähdä lasten riemua, kun he saavat olla mukana suunnittelemassa mitä pelailemme. Valmentajana on myös tärkeä olla aikaa kuunnella lapsia, tässä työssä korostuu sosiaaliset taidot kasvatukselliseen puoleen. Valmentajalle voi usein olla helpompaa kertoa mieltä askarruttavista asioista kuin esimerkiksi kotona oleville aikuisille. Yhteenkuuluvuuden tunne muiden joukkuetovereiden kanssa on myös ensiarvoisen tärkeää tämän ikäisille, Johnny Holmström jatkaa.

Vuosien aikana on palloilukerhossa harrastettu vaikka mitä palloilulajeja, jalkapalloa ja sählyä varmaan eniten, mutta myös koripallo, lentopallo ja käsipallo on olleet suosittuja oppilaiden keskuudessa. Korona-aikana pelattiin jopa sählyä ulkona lumihangessa. Vuonna 2021 Tolkis Bollklubb sai vastaanottaa lahjoituksen Varuboden-Oslan Paikallisesti hyvää -kampanjan kautta. Kampanjasta saadut rahat käytettiin varusteiden kuten jalkapallojen, liivien ja kartioiden ostamiseen. Näitä on käytetty ahkerasti kuluneen lukuvuoden aikana.

– Lahjoituksen avulla pystymme liikuttamaan paljon koululaisia ja tarjota heille harrastusmahdollisuuden koulupäivän yhteydessä. Kannustankin muita yhdistyksiä hakemaan erilaisia avustuksia ja kehittämään toimintaansa niiden avulla. Lapset ja nuoret ansaitsevat mielekästä tekemistä vapaa-ajallaan ja myös valmentajana toimiminen tuo mukanaan paljon iloa kun, näkee harrastamisen tärkeyden, Johnny Holmström toteaa.

Tolkis Bollklubb on useamman vuoden ajan tarjonnut hyvinvointia, kivaa tekemistä, uusia taitoja ja kavereita harrastuskerhon kautta. Toimintaa jatketaan myös tänä lukuvuonna. Tänä vuonna osuuskauppamme jakaa jälleen 100 000 euroa toimintaan, joka ennaltaehkäisee kiusaamista ja syrjäytymistä lasten ja nuorten keskuudessa. Näistä lahjoitusten saajista enemmän ensi vuonna.

Tolkis Bollklubb

Paikka: Tolkis, Porvoo

Perustamisvuosi: 1956

Vastaanotti vuonna 2021 Paikallisesti hyvää lahjoituksen

Lahjoituksella ostettiin välineitä lähinnä ulkoliikuntaan kuten jalkapalloja ja liivejä