Varuboden-Oslan osuuskauppavaalien tulokset on vahvistettu ja uusi asiakasomistajista koostuva edustajisto on valittu. Aiempaa korkeampi äänestysprosentti ja ehdokkaiden määrä kertovat lisääntyneestä kiinnostuksesta osuuskaupan päätöksentekoa kohtaan. Äänestysprosentti nousi tällä kertaa 22,4 prosenttiin, kun se vuoden 2020 vaaleissa oli 15,6.

Kaikkiaan vaaleissa oli 173 ehdokasta, mikä on 16 prosenttia enemmän kuin viime vaaleissa. Edustajistoon valittiin 50 jäsentä, joista 17 uusivat paikkansa ja 33 ovat uusia. Edustajista 58 prosenttia on naisia ja 42 prosenttia miehiä.

Asiakasomistajat valitsevat edustajiston neljäksi vuodeksi kerrallaan. Edustajisto käyttää osuuskaupan korkeinta päätäntävaltaa ja toimii tärkeänä linkkinä asiakasomistajien ja Varuboden-Oslan johdon välillä. Uusi edustajisto kokoontuu ensimmäistä kertaa kesäkuun lopulla.

Lue lisää edustajiston vaaleista: vbo.fi/vaalit

Ehdokkaat asettuivat ehdolle viidellä eri jäsenalueella, ja seuraavat henkilöt valittiin:

Jäsenalue A: Hanko, Raasepori, Inkoo

Jäsenalue B: Siuntio, Kirkkonummi, Kauniainen

Jäsenalue C: Loviisa, Askola, Pornainen, Pukkila, Lapinjärvi, Sipoo

Jäsenalue D: Porvoo

Jäsenalue E: Ahvenanmaa 

Tiistaina 2.4. alkaa äänestys Osuuskauppa Varuboden-Oslan edustajiston vaaleissa. Valeissa on ehdolla 173 ehdokasta, mikä on 16 prosenttia enemmän kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2020.

Ehdokkaisiin voi tutustua vaalikoneessa, joka avataan perjantaina 29.3. osoitteessa https://vbo.editaprima.fi/ehdokasgalleria

Äänioikeus vaaleissa on kaikilla ennen vaalivuoden alkua 15 vuotta täyttäneellä ja osuuskaupan jäseneksi hyväksytyillä jäsenillä. Äänestää voi kätevästi sähköisesti, ja äänestys onnistuu myös postitse. Äänestysmateriaali on lähetetty postitse kaikille äänioikeutetuille osuuskaupan jäsenille, ja tietoa löytyy myös S-mobiilista ja osuuskaupan nettisivuilta.

 

Äänestysaika on 2.4.–22.4.2024, ja vaalitulos julkaistaan 6.5.2024.

Lisätietoja vaaleista: vbo.fi/vaalit

Osuuskauppa Varuboden-Osla on merkittävä osa paikallisten arkea ja myötävaikuttaa koko alueensa työllistäjänä, investoijana ja kehittäjänä. Osuuskauppa on asiakkaidensa omistama yritys, ja päätöksenteossa asiakasomistajia edustaa edustajisto, jossa on 50 jäsentä osuuskaupan koko toimialueelta. Edustajiston toimikausi on neljä vuotta.

Vaalien ehdokasasettelu alkaa tänään 29.1.2024 ja päättyy 25.2.2024. Osuuskaupan vaaleissa ehdokkaaksi voi asettua jäsen, joka on hyväksytty osuuskaupan jäseneksi vaalivuotta edeltäneen vuoden loppuun mennessä, on maksanut osuusmaksun kokonaisuudessaan ja on täyttänyt 18 vuotta ennen äänestysajan alkamista.

Ehdokaslistat julkaistaan maaliskuun lopulla, ja varsinainen äänestysaika on 2.4.–22.4.2024.

Osuuskauppavaalit tarjoavat helpon tavan osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon kaikille, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista. Edustajisto tarjoaa näköalapaikan kaupan alalle ja kuluttajien arkeen.

Lue lisää vaaleista »

Osuuskauppa Varuboden-Osla on merkittävä osa paikallisten arkea ja myötävaikuttaa koko alueensa työllistäjänä, investoijana ja kehittäjänä. Osuuskaupassa ylintä päätäntävaltaa käyttää edustajisto, joka valitaan neljän vuoden välein järjestettävissä osuuskauppavaaleissa.

Keväällä 2024 järjestettävät osuuskauppavaalit tarjoavat helpon tavan osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon kaikille, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista. Edustajisto tarjoaa näköalapaikan kaupan alalle ja kuluttajien arkeen.

Kokemusta, verkostoitumista ja uusia näkökulmia

Vaikka edustajisto ei suoraan osallistu osuuskaupan päivittäiseen päätöksentekoon, sillä on tärkeä rooli osuuskaupan tehtävien ja toiminnan tukemisessa. Edustajisto toimii asiakasomistajien äänitorvena osuuskaupan hallinnossa, tekee päätöksiä ja vie eteenpäin asiakasomistajien kehitysideoita ja toiveita kaupan palveluiden parantamiseksi.

Osuuskauppa Varuboden-Oslan edustajiston jäsenet Thai Quach, Fredrika Åkerö, Carola Juselius ja Kristian Parviainen haluavat kannustaa etenkin nuoria asettumaan ehdolle osuuskauppavaaleissa.

– Me edustajiston jäsenet tiedämme mitä kotipaikkakunnallamme tarvitaan. VBO:n johto on erittäin avoin palautteelle, ja heille uskaltaa tehdä ehdotuksia, Carola Juselius Sipoosta kiittelee.

– Edustajisto on myös täynnä erittäin mukavia ihmisiä ja olen oppinut tuntemaan uusiaihmisiä kuntarajojen yli.

Varuboden-Osla on täysin kaksikielinen osuuskauppa, jolla on toimintaa sekä itäisellä ja läntisellä Uudellamaalla että Ahvenanmaalla.

– VBO:lla toteutuu aito kaksikielisyys. Missään muualla en ole törmännyt siihen, että jokainen voi puhua omaa äidinkieltään niin luontevasti ja tulla silti ymmärretyksi, siuntiolainen edustajiston jäsen Kristian Parviainen kertoo.

Varuboden-Oslan hallintoneuvosto lahjoitti syksyllä heijastinliivit 5 000 lapselle.

Edustajisto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa nelivuotisen toimikautensa aikana. Edustajan oma aktiivisuus määrittää, miten paljon aikaa luottamustehtävän hoitamiseen kuluu.

– Vähimmillään edustaja sitoutuu kahteen kokoukseen vuodessa, mutta oman kiinnostuksen mukaan voi osallistua muuhunkin toimintaan, kuten erilaisiin tapaamisiin ja työryhmiin, taustoittaa karjaalainen Fredrika Åkerö.

Ehdokkaan ei tarvitse olla poliitikko tai muu yhteiskunnallinen vaikuttaja ryhtyäkseen ehdolle oman osuuskauppansa edustajistoon. Kuka tahansa täysi-ikäinen jäsen voi asettua ehdolle.

Paikallisesti hyvää

Myös osuuskaupan panostukset paikalliseen hyvään saavat kiitosta edustajilta.

– VBO tekee vuosittain paljon näkymätöntä työtä koko alueen hyväksi. Paikallisesti hyvääkampanja ja tuhansien heijastinliivien lahjoitukset päiväkoteihin ovat ehkä suosikkejani ja lähellä sydäntäni, kertoo Porvoossa pitkään vaikuttanut Thai Quach.

Edustajisto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa.

Kun omistaja asioi omassa kaupassaan, kauppaan kannetut rahat palautuvat ennen pitkää oman alueen hyödyksi tavalla tai toisella. Tulos ei siis valu voittoa maksimoiville pääomasijoittajille.

– Minulle on ollut tärkeää, että toimintamme tuntuu oikealta. Sisään virtaavat rahat käytetään myymäläinvestointeihin ja lähialueen hyväksi, ja siten rahat palautuvat alueemme ihmisille, kuvailee Fredrika Åkerö.

VBO:lla huolehditaan asiakkaista, huomioidaan heidän tarpeensa ja pyritään pitämäänhintoja kurissa. Meillä myös huolehditaan tuottajista ja ollaan aidosti huolissaan siitä, miten tuottajat pärjäävät. VBO on koko aluetta yhdistävä yhteisö, Kristian Parviainen päättää.

Varmista vaalikelpoisuutesi ja äänioikeutesi

Nyt on aika liittyä VBO:n asiakasomistajaksi, jos haluat asettua ehdolle tai äänestää osuuskauppavaaleissa 2024. Liity Varuboden-Oslan jäseneksi tai siirrä jäsenyytesi VBO:lleviimeistään 31.12.2023, niin varmistat oikeutesi äänestää ja halutessasi asettua itsekin ehdolle osuuskauppasi vaaleissa.

Jos olet jonkin toisen osuuskaupan asiakasomistaja, voit siirtää omistajuutesi Varuboden-Oslaan maksutta. Samalla pääset nauttimaan VBO:n uuden omistajan huippueduista. Siirron voi tehdä Asiakasomistajapalvelu-pisteellä.